Ankara’ya Yakın Günübirlik Gezilecek Yerler

Hem başkentimiz hem de en büyük yüzölçümüne sahip illerimizden biri olan Ankara’yı genel olarak müzeleriyle bilsek de aslında bu güzel şehir bundan daha fazlası. Peki Ankara'ya yakın günübirlik gezilecek yerler neresidir?

29 Nisan 2024 5dk okuma

Şehir merkezi dışında pek çok tarihi ve doğal güzelliklerin konumlandığı Ankara’ya yakın günübirlik gezilecek yerler hangileri, gelin birlikte keşfedelim.

Bulunduğun şehirden Ankara’ya gelmenin en kısa ve konforlu yolu Bilet Dükkanı’ndan Ankara uçak bileti almak. Eğer daha yakın bir şehirden geliyorsan yine web sayfamız üzerinden Ankara otobüs bileti alabilirsin, özel araçla gelmek isteyenler ise Ankara araç kiralama işlemi için en uygun fiyatlara rezervasyon yaparak şehrin dört bir yanını özgürce keşfedebilirsin.

Ankara'ya Nasıl Gidilir?


Ülkemizin pek çok şehrinden Ankara şehir merkezine yaklaşık 28 km uzaklıkta yer alan Ankara Esenboğa Havalimanı’na direkt uçuş seferleri düzenlenir. Havalimanında indikten sonra Havaş ekspres otobüslerine, EGO belediye otobüslerine ya da havalimanı taksilerine binerek şehir merkezine gidebilirsin.

Otobüsle Ankara’ya gelmek isteyen yolcular şehir merkezinde Konya Yolu üzerinde yer alan Ankara AŞTİ Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde inecektir. AŞTİ’den şehir merkezine gitmek için Ankaray’a, EGO belediye otobüslerine ya da otogar taksilerine binebilirsin.

ankara-hakkinda.webp

Havalimanı ve AŞTİ Otogar’dan şehir merkezine özel araç konforunda gitmek için hemen Bilet Dükkanı’ndan Ankara araç kiralama ya da Ankara transfer rezervasyonu yapın.

Özel araçla Ankara’ya gelecek olan gezginler Marmara Bölgesi’nden geliyorlarsa İstanbul – Ankara Otoyolu’nu, Ege Bölgesi’nden geliyorlarsa D300 ve E96 yolunu, güneyden geliyorlarsa Ankara – Tarsus Otoyolu’nu ve kuzeyden geliyorlarsa Anadolu Otoyolu’nu kullanarak şehre gelebilirler.

Ankara'da Günübirlik Gezilecek 15 Yer


Çankaya etrafında şehirleşen Ankara’nın dışına çıkıldığında birbirinden güzel ve farklı görülecek yer gezginleri bekliyor. İşte Ankara’da günübirlik gezilecek 15 yer:

Gölbaşı


Ankara şehir merkezine 23 km uzaklıkta yer alan Gölbaşı hafta sonları Ankaralıların kafa dinlemek ve piknik yapmak için geldikleri huzur dolu bir yer. Gölün çevresindeki restoranlarda yemek yedikten sonra bisiklete binebilirsin.

golbasi.webp

Gordion Antik Kenti


Şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat sürüş mesafesinde yer alan Gordion Antik Kenti Polatlı ilçesinin Yassıhöyük Köyü’ne bağlı. 2000 yılında Avrupa Yılın Müzesi yarışmasında finale kalmış kentte tunç çağı, erken Frig, erken demir çağı, Lidya, Helenistik Dönem ve Roma İmparatorluğu’ndan kalma eserler sergileniyor.

Tuz Gölü


Ankara, Konya ve Aksaray’ın çevrelediği Tuz Gölü ülkemizin en büyük ikinci gölü. 1. Derece sit alanı ilan edilen Tuz Gölü Ankara şehir merkezine 125 km uzaklıkta yer alıyor. Uçsuz bucaksız bembeyaz görüntüsüyle kartpostallık görüntüler yaratan gölde 85’ten fazla kuş türü yaşıyor.

tuz-golu.webp

Kızılcahamam


Ankara’ya gelmişken şifalı sularından faydalanmak isteyen gezginler şehir merkezine 98 km uzaklıktaki Kızılcahamam’ı görmeli. En güzel Kızılcahamam otelleri için rezervasyon yapabilirsin. Abacı Peribacaları’nı ziyaret etmeyi de unutma!

Soğuksu Milli Parkı


Kızılcahamam ilçesindeki Soğuksu Milli Parkı Türkiye’de milli park olarak ilan edilen en eski alanlardan. Volkanik oluşumlu parkta doğa yürüyüşleri yapmak popüler.

Haymana


Ankara şehir merkezine 1 saatlik sürüş mesafesinde yer alan Haymana şifalı sularıyla ünlü bir başka ilçe. Kükürtlü termal suların her derde deva olduğu Haymana’da uluslararası bir kaplıca festivali de düzenleniyor.

Elmadağ Kayak Merkezi


Kış ayları için Ankara uçak bileti aldıysan şehir merkezine sadece 20 km uzaklıktaki Elmadağ’da kayak yapma fırsatını kaçırma deriz!

elmadag-kayak-merkezi.webp

Beypazarı


Şehir merkezine 115 km uzaklıkta bulunan Beypazarı ilçesi eski Osmanlı evlerinin sıra sıra dizildiği dar sokakları ve meşhur gevreği Beypazarı Kurusu ile bilinir.

Ayaş


Yayla görüntüsüne sahip Ayaş’ın köylerinde huzur bulmak için Ankara şehir merkezinden 1 saat sürecek bir araba yolculuğu seni bekliyor. Bilet Dükkanı’ndan Ankara araç kiralama işlemi yapabilirsin.

Güdül


Ankara’ya bağlı Güdül ilçesi’nde Kirmir Çayı kenarındaki İnönü Mağaraları kaya oymalarına meraklı olan gezginlerin görmesi gereken bir yer.

Safranbolu


Karabük’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki, tarihi konaklarıyla dolu ilçesi Safranbolu’na Ankara’dan yaklaşık 2 saatte ulaşılabiliyor.

safranbolu.webp

Nallıhan


Şehir merkezine 160 km uzaklıkta bulunan Nallıhan Ankara’nın doğal güzellikleriyle bilinen ilçelerinden. Nallıhan Kuş Cenneti ise mutlaka görülmeli.

Kartalkaya Kayak Merkezi


Bolu’ya bağlı Kartalkaya ülkemizin en lüks kayak otellerine ev sahipliği yapıyor. Ankara’ya 190 km uzaklıktaki Kartalkaya otelleri Bilet Dükkanı’nda.

Akçakoca


Ankara’ya yazın gittiysen ve denize girmek istiyorsan Düzce Akçakoca’ya günübirlik gidebilirsin.

Eskişehir


Ankara’dan trenle 1 saat 20 dakikada ulaşılabilen Eskişehir capcanlı atmosferi, tarihi Odunpazarı Evleri ve Porsuk Çayı ile ünlü.

eskisehir.webp

Ankara Tarihi Hakkında


Ankara, Türkiye’nin başkenti ve en büyük ikinci şehri olan önemli bir metropol. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Coğrafi konumuyla ülkenin kalbinde bulunur. Hem tarihi hem de modern anlamda zengin bir şehir olan Ankara, pek çok kültürel ve tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Atatürk’ün Ankara’yı başkent ilan etmesiyle önceleri Anadolu köyü olan bu şehir kısa sürede gelişerek büyüdü.

M.Ö. 2000'li yıllarda Hititler'in hakimiyeti altında olan bölge, daha sonra Frigya, Lidya ve Persler gibi diğer uygarlıkların egemenliğine girmiştir. Bu dönemde Ankara, önemli bir ticaret ve kültürel merkez haline gelmiştir.

Antik çağda Ankara, Helenistik dönemde Büyük İskender’in ardından Selevkos İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalan şehir, önemli bir askeri üs ve ticaret merkezi olarak ön plana çıkmıştır. Roma döneminde şehre “Ancyra” adı verilmiş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir.

M.S. 3. yüzyılda, Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle birlikte Ankara, Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. Bu dönemde şehir, önemli bir Hristiyanlık merkezi haline gelmiştir.

1073 yılında Türklerin egemenliğine geçen Ankara, Selçuklu İmparatorluğu’nun önemli bir şehri olmuştur. Ancak 1402 yılında Timur’un Ankara Savaşı'nda şehri ele geçirmesiyle bir dönem gerilemiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun genişlemesiyle Ankara, 15. yüzyılda tekrar Türk egemenliğine girmiştir. Ancak Osmanlı döneminde önemli bir merkez olmaktan uzak kalmıştır.

Modern dönemde ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923 yılında başkent olarak seçmesiyle Ankara, ülkenin siyasi ve idari merkezi haline gelmiştir. Bu tarihten itibaren Ankara, Türkiye'nin başkenti olarak gelişimini sürdürmüş ve önemli bir metropol haline gelmiştir.

29 Nisan 2024 5dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
68 Yazı

Benzer Yazılar