Kotor’da Gezilebilecek Rotalar

Pahalı uçak biletleri Avrupa’yı görme hayallerini suya düşürmesin! Vizesiz gidebileceğiniz ülkelerden biri olan Karadağ'ın eşsiz güzelliklerle dolu şehri Kotor, tatil için doğru tercihlerden biri olacak! İşte muhteşem tatilinizi daha da keyifli hale getirecek Kotor'da gezilebilecek rotalar...

29 Aralık 2023 5dk okuma

Pek çok tatil sever belirlediği tatil bütçesine ek olarak Schengen Vizesi’ne de para vermek istemediği için yurtdışını tercih etmiyor. Ancak Karadağ’ın incisi Kotor’a bordo pasaportlular dahi vizesiz girebiliyor! Bu yaz, Balkanların sevimli sahil kasabası Kotor bütçeyle seyahat edenlerin gözdesi olacak!

Kotor Hakkında


Roma İmparatorluğu’nun M.Ö. 100lü yıllarda kurduğu Kotor yüzyıllarca farklı uygarlık ve imparatorluklar arasında çekişmelere sebep olmuştur. Nüfusun 15.000’den az olduğu Kotor bu küçüklüğüne rağmen dünyaca popüler bir bölge. Sırp Krallığı, Macar İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti ve Habsburg İmparatorluğu’nun egemenliği altında yaşamış Kotor 1500lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmış ancak bir türlü ele geçirilememiştir. Uzun bir süre Yugoslavya’ya bağlı olan şehir daha sonra Karadağ’a bağlanmıştır. 

kotor-gezilecek-yerler.webp

1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan Kotor doğal oluşumlu fiyortlarıyla da görenleri büyüleyip İskandinavya’da gibi hissettiriyor. Kotor Orta Çağ’dan fırlamış tarihi Arnavut kaldırımlı sokakları, Adriyatik kıyısında dağlarla çevrili tertemiz koyu, zirvedeki kalesi ve doğal güzellikleriyle son dönemin yükselen yıldız şehirlerinden.

Karadağ’a Nasıl Gidilir?


İstanbul Havalimanı’ndan Karadağ’ın kıyı kentindeki Tivat Havalimanı’na direkt uçuş seferleri düzenlenmekte ve yolculuk yaklaşık 1 saat 40 dakika sürmektedir. Bilet Dükkanı’ndan Tivat uçak bileti alarak seyahatine devam edebilir, havalimanına indiğinde araç kiralayıp tüm şehri daha konforlu şekilde gezebilirsin. Bunun için de seni yine Bilet Dükkanı’ndan Tivat Havalimanı araç kiralama işlemi yapmaya davet ediyoruz. Tivat Havalimanı’ndan şehir merkezine sürüş mesafesi 15 dakika sürüyor, taksiye binersen yolculuk ortalama 20 Euro tutacaktır.

Kotor’da Gezilecek 7 Yer


Şehre adım atar atmaz dar taş sokaklardan yükselen Orta Çağ dokusunu hissedeceğin Kotor'un etkileyici surları, seni zaman tünelinde bir yolculuğa davet ediyor. İşte Kotor’da gezilecek 7 yer:

St. Giovanni Kalesi


Şehri tepeden selamlayan ünlü St. Giovanni Kalesi mutlaka sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstü, gün batımında ziyaret edilmeli. Kaleye tırmanmak 45 dakika, kaleden inmek ise yarım saat sürse de kalenin büyüleyici ve vahşi manzarasının buna değeceğinden emin olabilirsin. Orta Çağ döneminde şehri savunmak için inşa edilmiş kaleye çıkarken rahat ayakkabılar giymeyi ve yanında su şişesi taşımayı sakın unutma!

st-giovanni-kalesi.webp

St. Tryphon Katedrali


Gotik ve Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden St. Tryphon Katedrali 1166 yılında inşa edilmiş ama 17. Yüzyılda bölgede meydana gelen depremler nedeniyle yeniden yapılmış. Şehrin en eski kilisesi olan katedralin freskleri, duvar resimleri ve ikonaları görülmeye değer. Kuleye tırmanarak Kotor'un çatıları, sokakları ve Boka Kotorska körfezi manzarasını keşfetmek tavsiye edilir. Kotor’da her sene şubat ayında St. Tryphon Günü adlı bir festival düzenlenir. Bu kutlamalar Kotorluların ve ziyaretçilerin bir araya gelerek azizlerinin anısını yaşatmalarını sağlıyor.

st-tryphon-katedrali.webp

Kotor Surları ve St. John Tepesi


Şehri kuşatan tarihi surlar, muazzam manzaralar sunan ve tarihi kalıntılarla dolu olan St. John Tepesi’ne kadar uzanıyor. Surlar, 4.5 kilometre uzunluğunda ve şehri çevreleyerek tarihi dokuyu korur. 

Lovcen Ulusal Parkı


Şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Lovcen Ulusal Parkı engebeli dağlara çıkıp eşsiz bir manzarayla karşılaşmayı vadediyor. Karadağ’ın kahramanı Petar 2 Petrovic Njegos’un mozolesinin de yer aldığı park Dinar Alpleri’nde konumlanmıştır. 62 kilometrekarelik alanı kaplayan Lovcen’i ziyaret etmek için en ideal zaman bahar ayları.

lovcen-ulusal-parki.webp

Kotor Denizcilik Müzesi


Karadağ’ın herkes tarafından bilinen, en popüler müzelerinden olan Kotor Denizcilik Müzesi Boka donanması ve filosunu interaktif bir şekilde yeniden yaşatıyor. Ünlü kaptanların portreleri, kadırga, yelken ve tekne modelleri gibi kalıntıların sergilendiği müze şehrin denizcilik tarihiyle ilgili önemli bilgileri ziyaretçilerle paylaşıyor.

Silahlar Meydanı


Kotor Eski Kent’in ana ve en büyük meydanı olan Silahlar Meydanı şehrin buluşma noktası. Antik Saat Kulesi’ne de ev sahipliği yapan meydan Kotor’un en hareketli noktası. Venedik Cumhuriyeti döneminde silahlar burada tamir edildiği için meydan, ismini bundan alıyor.

Stari Grad


Kotor’un en güzel yerini en sona bıraktık. Her Avrupa şehrinde olduğu gibi Kotor’da da bir Eski Kent (Old Town) var. Surlarla çevrili alana girmek için 3 kapı mevcut, biz kesinlikle deniz tarafından girmenizi tavsiye ediyoruz! Akdeniz’in belki de en iyi korunmuş Eski Kenti St. Tryphon Katedrali’ne de ev sahipliği yapıyor. Kendini eski şehrin dar sokaklarında kaybolup tüm gün fotoğraf çekerken bulacaksın, küçük butik, kafe, kitapçı, antikacı, hediyelik eşya dükkanı ve daha pek çok tasarımcının mağazalarının yer aldığı bölge yürüyerek keşfedilmeli.

stari-grad.webp

Kotor Pahalı Mı?


Karadağ’ın diğer bölgelerine kıyasla Kotor’un lüks otellerden dolayı daha pahalı olduğunu itiraf edelim, ama yine de Avrupa’nın diğer şehirleriyle kıyaslandığında burası her halükarda uygun fiyatlı. Covid-19 ve pandemiden sonra pek çok turistik şehirde olduğu gibi, Kotor da ekonomik anlamda çöküş yaşadı, bu yüzden son dönemlerde şehrin eskisine kıyasla pahalı olduğu söyleniyor. Yaz yerine kış ve bahar aylarında Kotor’a gitmeyi düşünüyorsan şehir bu dönemlerde daha uygun fiyatlı olacaktır.

Kotor’da Nereye Gidilir?


Kotor Körfezi’nde tekne turlarına katılıp eşsiz manzaraları keşfetmek için şehrin farklı noktalarındaki satış ve bilgi ofislerine uğramanı tavsiye ederiz. Kotor yakınlarında bir diğer güzel kasaba olan Perast, tarihi yapıları ve manzarasıyla ünlü. Ayrıca Our Lady of the Rocks adasını ziyaret etmek de vakti olanlar için keyifli olabilir.

29 Aralık 2023 5dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
231 Yazı

Benzer Yazılar