Ağrı Gezilecek Yerler

Türkiye’nin şüphesiz en güzel illerinden biri olan, heybetli dağ manzarasının karşısında yer alan el değmemiş yemyeşil yaylalara sahip Ağrı yediden yetmişe herkesin ölmeden önce mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ağrı seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri bir araya getirdik.

28 Haziran 2024 1dk okuma

Ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’na ev sahipliği yapan şehir, bundan çok daha fazlası aslında. Ağrı’yı görmek için Ağrı Dağı’na tırmanmana gerek yok, şehrin dört bir yanından görülebilen dağ manzarasını izlerken tarihi ve mistik atmosferin tadını çıkarabilir ve Doğu Anadolu’nun kendine has damak çatlatan lezzetlerinin tadına bakarken kendini kaybedebilirsin!

Bulunduğun şehirden bin bir güzelliği içinde bulunduran Ağrı’ya gitmenin en güvenilir ve uygun fiyatlı yolu tabii ki Bilet Dükkanı web sayfasından geçiyor. Hemen en uygun fiyatlara Bilet Dükkanı’ndan Ağrı otobüs bileti ya da Ağrı uçak bileti alabilirsin. Farklı hava yolu ve otobüs firmalarının aynı tarihe ait Ağrı biletlerini, Bilet Dükkanı’nda aynı sayfa üzerinde kıyaslayabilir, bütçe ve beklentilerine en uygun bileti web sayfamız aracılığıyla satın alabilirsin.

En güzel Ağrı Dağı manzaralı Ağrı otelleri, Ağrı araç kiralama ve transfer araç fırsatları da kaçıramayacağın fırsatlarla ana sayfamızda seni bekliyor.

Ağrı Hakkında


Ülkemizin doğudaki sınır şehirlerinden Ağrı doğusunda İran, kuzeyinde Kars, kuzeybatısında Erzurum, güneybatısında Muş ve Bitlis, güneyinde Van ve kuzeydoğusunda Iğdır ile çevrilidir. Yukarı Murat – Van Bölümü’nde yer alan şehrin nüfusu bugün 600.000’e yaklaşmakta. Urartular ve Orta Çağ’da Ermeni Krallıklarının etkisinde kalan şehir Osmanlı döneminde önemli Türkmen aşiretlerinin yerleşim yeri haline gelmiş.

Ağrı'ya Ne Zaman Gidilir? 


Ağrı’ya gitmek için en güzel dönem kesinlikle ilkbahar ayları! Havanın ılık olduğu, Ağrı Dağı’nın eteklerinde çiçeklerin açmaya başladığı ve yaylaların yemyeşil bitki örtüsüne büründüğü ilkbahar ayları aynı zamanda doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği için de ideal.

Ağrı Dağı’na tırmanmak isteyenler ise yaz ayları daha uygun. Hangi mevsim olursa olsun, zirveye yaklaştıkça havanın çok soğuduğu dağa genellikle yaz aylarında tırmanış turları düzenleniyor.

Ağrı’nın altın sarısı yapraklarla kaplandığı serin dönemi sonbahar da yine doğa yürüyüşleri ve şehrin tarihi güzelliklerini keşfetmek için uygun bir zaman. 

Kışı dibine kadar yaşamak isteyenler için de Ağrı heyecan verici bir deneyim olabilir, bu dönemde kayak merkezleri açık oluyor. Hangi mevsimde gidersen git, Ağrı akşamları için yanına sıcak tutan bir mont almanı tavsiye ederiz.

 

agrida-gezilecek-yerler.webp

 

Ağrı'da Gezilecek 10 Yer


Ağrı Dağı


5137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek zirvesidir. Ağrı Dağı sönmüş bir volkan olup, son patlamasının tarihinin MÖ 2500 yıllarında olduğu düşünülmektedir. İncil’e göre Nuh’un Gemisi tufandan sonra Ağrı Dağı’na oturmuştur. Pek çok araştırmacı ve arkeolog bugün halen dağın eteklerinde Nuh’un Gemisi’ne ait izler aramaktadır. Ağrı Dağı o kadar heybetli ki Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın her yerinden bile görülebiliyor!

İshak Paşa Sarayı


1685 – 1784 yılları arasında, Ağrı Dağı eteklerinde inşası tamamlanan İshak Paşa Sarayı Osmanlı mimarisinin zirve dönemine denk gelmiş. Osmanlı ve İslam sanatının farklı unsurlarını bir araya getiren bir karma stile sahip saray taş işçiliği, avlusu, revakları, çeşmeleri ve 116 odasıyla dikkat çeken, toplamda 7700 metrekare alanı kaplayan devasa bir kompleks.

Meteor Çukuru


Doğubayazıt ilçesinin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve 35 metre derinliğiyle dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olan bu yer, 1982 yılında bir göktaşının düşmesiyle oluşmuş.

Murat Nehri


722 km uzunluğuyla Fırat Nehri’nin en uzun kolu Murat Nehri çevresinde piknik alanları, balık çiftlikleri ve yürüyüş parkurları yer alıyor. Nehir eşsiz manzaralı Diyadin Kanyonu’nu yararak ilerliyor.

 

agri.webp

 

Nuh’un Gemisi


Ağrı Dağı’nın güneyinde konumlanan bölge inanç turizmi destinasyonlarının başında. Üç semavi din için de büyük öneme sahip bölgedeki geminin çevresi vahşi ve el değmemiş bir doğaya sahip.

Küçük Ağrı Dağı


3896 metre yüksekliğiyle Ağrı Dağı’nın hemen yanı başında konumlanan Küçük Ağrı Dağı 20 sene önce milli park ilan edilerek korumaya alındı. Dağın çevresinde kamp imkanları da mevcut.

Doğubayazıt Kalesi


Urartuların şehre armağanı olan Doğubayazıt Kalesi, yapıldığı dönem oldukça işlek ve diğer medeniyetlerin saldırılarına açık olan İpek Yolu üzerine yapıldığı için savunma amacıyla yapılmış. Konumlandığı tepelerle bütünleşen ve aynı renkte mimariye sahip kaleye 17. Yüzyılda eklemeler yapılmış.

Buz Mağarası


Küçük Ağrı Dağı’nın güney tarafında yer alan bu mağara, yer altı sularının durgunlaşması ve yüksek rakımlı bölgelerdeki düşük sıcaklıklar nedeniyle oluşan bir buz mağarasıdır. Yaz aylarında serinlemek istiyorsan şehirdeki ilk durağın burası olmalı!

Üç Kilise


Taşlıçay ilçesine bağlı Üç Kilise’nin bulunduğu bölgeye M.Ö. 3. Yüzyılda bir şamanın Zerdüşt Tapınağı kurduğuna ve 7 yüzyıl sonra yapının kiliseye çevrildiğine inanılıyor.

Güneykaya Kayak Merkezi


Kış aylarında Ağrı’yı ziyaret ediyorsan, karın merkezi olan bu şehirde kayak tatili yapmadan dönmek olmaz! Farklı zorluk seviyeleriyle dolu parkurlara sahip merkezin çevresindeki otellere Bilet Dükkanı’ndan rezervasyon yapabilirsin.

Ağrı'nın Neyi Meşhur? 


Ağrı Dağı dışında sadece Ağrı’da tadına bakabileceğin nefis yöresel yemekler ve geleneksel el sanatlarının el emeği göz nuru hediyelik ürünleriyle misafirlerini mutlu eden Ağrı’da yerli halkın üretimini yaptığı Tiftik Çorabı, her derde şifa organik Ağrı Balı, şehrin sembollerinden biri haline gelmiş Nazarlıklar, kendin ve sevdiklerine götürebileceğin Ağrı Cacık Peyniri alabilirsin.

Ağrı'da Ne Yenir?


Abdigör Köftesi, Ciriş Ketesi, Gösteberg Et, Pişi Erdek, Hasude, Ayran Aşı, Halise, Haşıl Aşı ve Selekeli Saç Kavurma Ağrı’da tadına bakman gereken lezzetler arasında.

28 Haziran 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar