Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

Tarihi Yarımada, müzeler, kültür sanat merkezleri ve popüler semtleriyle Avrupa Yakası, İstanbul'un zenginliklerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor. Peki Avrupa yakasında ne yapmalısınız, nereleri gezmeli, hangilerini görmelisiniz? Bu soruların cevabını bu rehberde bulabilirsiniz.

22 Nisan 2024 1dk okuma

Doğu ile Batı arasındaki köprü olarak tanımlanan İstanbul iki kıtanın, Avrupa ve Asya'nın üzerinde yer alır. Boğaz'ın batı yakasında Avrupa İstanbul'u daha ünlü ve kalabalık olandır. Aynı zamanda kentin tarihi merkezidir ve Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı gibi birçok ikonik simge yapının da bulunduğu yerdir. İstanbul uçak bileti ya da İstanbul otobüs bileti alarak bu eşsiz şehri Avrupa Yakası'ndan başlayabilirsiniz.

Kültür, iş, eğitim ve finans merkezi olan Avrupa yakası, Türkiye'nin en önemli yeridir. İstanbul Avrupa Yakası, hem tarihi hem de modern dokusuyla her zevke hitap eden bir bölgedir. 

Yoğun nüfuslu kentsel alanlardan yemyeşil alanlara kadar uzanan çeşitli manzaralara sahip şehrin tarihi merkezi Sultanahmet, asırlık binaların omuz omuza durduğu; Bizans, Osmanlı ve Avrupa mimari tarzlarını yansıtan dar, dolambaçlı sokaklarla karakterize edilir. 

Kentin manzarasının ikonik özelliği muhteşem sahildir. Boğaziçi gezinti yolu nefes kesen manzaralar, sahil restoranları ve gemilerin geçiş şölenini yansıtır.  

Ziyaretiniz sırasında size vereceğimiz önerileri değerlendirerek unutulmaz bir İstanbul deneyimi yaşayabilirsiniz. Planladığınız ziyaret ister iş ister tatil amaçlı olsun, gelin Avrupa yakası hakkında bilmeniz gerekenlere bir göz atalım.

Tarihi Yarımada 


Avrupa Yakası'nın en değerli yerlerinin başında Tarihi Yarımada gelir. İşte adım adım Tarihi Yarımada'da gezilecek yerler: 

Sultanahmet Meydanı


Sultanahmet'in tarihi merkezi, Türkiye'nin binlerce yıla yayılan görkemli geçmişine tanıklık ediyor ve İstanbul'un zengin kültürel mirasını yansıtıyor. Adını Osmanlı İmparatorluğu'nu 1603'ten 1617'ye kadar yöneten Sultan I. Ahmet'ten alan bölge tarihle doludur. Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yeridir. Bu bölgeye geldiğinizde aşağıdaki yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

sultanahmet-meydani.webp

Ayasofya


Ayasofya, mimari ustalığı ve manevi önemi sergiliyor. Ayasofya'nın karmaşık mozaikler ve çeşitli renklerle süslenmiş büyük kubbesi sanki gökyüzüne dokunuyor. MS 537 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde katedral olarak inşa edilen yapı, Osmanlılar tarafından camiye çevrilmiştir ve günümüzde de cami olarak kullanılır.

ayasofya.webp 

Sultanahmet Camii


Ayasofya'nın bitişiğinde Sultanahmet Camii 17. yüzyılın başlarında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Caminin altı yüksek minaresi ve binlerce mavi İznik çinisiyle süslenmiş nefes kesici bir iç mekanı var. Buranınmimarisi, geometrik desenleri, hat sanatını ve İslam sanatını uyumlu bir şekilde harmanlanıyor.

sultanahmet-camii.webp

Topkapı Sarayı


Sultanahmet Camii'nden kısa bir yürüyüşle, yaklaşık dört yüzyıl boyunca Osmanlı iktidarının merkezi olan Topkapı Sarayı'na ulaşabilirsiniz. Burası Osmanlı padişahlarının yaşam tarzlarına açılan pencereler sunar. 

topkapi-sarayi.webp

Topkapı Sarayı gösterişli odalar, avlular ve bahçelerden oluşan bir labirenttir. Osmanlı padişahının ailesinin ikamet ettiği Harem, gizli odaları, zarif çinileri ve süslü mobilyaları ile görülmeye değerdir

Yerebatan Sarnıcı


Sultanahmet'in hareketli sokaklarının altından inerek, hayranlık uyandıran bir yeraltı su deposu olan Yerebatan Sarnıcı'nı keşfedin. İmparator I. Justinianus döneminde inşa edilen bu yeraltı harikası, bir zamanlar Büyük Saray'ın ihtiyacını karşılamak için su depolamıştı. Sarnıcın en ünlü özelliği iki sütunun kaidesini oluşturan Medusa başlarıdır.

yerebatan-sarnici.webp

Konstantinopolis Hipodromu


Ayasofya ve Sultanahmet Camii'nin hemen dışında, yüzyıllar boyunca at yarışlarının, halka açık etkinliklerin ve siyasi toplantıların yapıldığı antik Konstantinopolis Hipodromu yer alır. Günümüzde Hipodrom sakin bir dinlenme, açık alanlar ve tarihi anıtlar sunmaktadır. Hayatta kalan hazineler arasında Mısır Dikilitaşı, Yılanlı Sütun ve Duvarlı Dikilitaş bulunur.

Kapalıçarşı


Sultanahmet'e yapılan hiçbir ziyaret, Türkiye'nin en eski ve en büyük kapalı çarşısı olan Osmanlı Kapalıçarşı'sı olmadan tamamlanmış sayılmaz. İçeri adım atmak, enfes kumaşlardan karmaşık seramiklere, mücevherlere ve baharatlara kadar her şeyin satıldığı mağazalar, tezgâhlar ve çarşılarla dolu hareketli sokaklardan oluşan bir labirente giriyormuş gibi hissettiriyor. 

misir-carsisi.webp

Süleymaniye Camii


Sultanahmet'ten kısa bir yürüyüşle İstanbul'un en büyük ve en görkemli Osmanlı camilerinden biri olan Süleymaniye Camii'ne ulaşabilirsiniz. Bu cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve 16. yüzyılın ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanan bir mimari şaheserdir. Süleymaniye Camii'nin devasa kubbesi ve dört yüksek minaresi ufuk çizgisine hakimdir. Bahçesi ise şehrin en güzel manzaralarından birini sunar.

Arkeoloji Müzeleri


Sultanahmet, İstanbul'un geçmişini daha derinlemesine anlamak isteyen tarih meraklıları için üç arkeoloji müzesine sahiptir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve İslam Eserleri Müzesi'nden oluşmaktadır. Birlikte antik heykeller, çömlekler, mücevherler ve el yazmaları da dahil olmak üzere şaşırtıcı bir eser koleksiyonuna ev sahipliği yapıyorlar.

istanbul-arkeoloji-muzesi.webp

Gülhane Parkı


Tarihi Yarımada'yı gezerken dinlenmek isteyenler için Gülhane Parkı, metropolün ortasında huzur dolu bir doğal alandır. Eskiden Topkapı Sarayı'nın bahçesi olarak kullanılan park, günümüzde ücretsiz olarak herkese açıktır. Tarihi Yarımada, Sultanahmet Meydanı ve müzeleri gezerken dinlenmek için bu parkı ziyaret edebilirsiniz. Parkta yürürken de çeşitli heykellere rastlayabilirsiniz.

gulhane-parki.webp

Eminönü ve Sirkeci


Tarihi Yarımada'da yer alan Eminönü ve Sirkeci bu bölgenin en hareketli yerlerinden birini oluşturuyor. Merkezi konumu nedeniyle ticaretin önemli merkezleri olan bu ilçelerde çok sayıda mağaza bulabilirsiniz. Her türlü baharatı bulabileceğiniz bu bölgede Mısır Çarşısını ziyaret edebilirsiniz. 

Bunların dışında Tarihi Sirkeci Garı ve Yeni Cami de bu bölgede gezilecek yerlerdir. Bölgede birçok restoran bulabilirsiniz. Ancak unutulmaz bir deneyim yaşamak istiyorsanız Galata Köprüsü'nün altındaki restoranlarda yemek yemenizi öneririz. Turistlerin en önemli duraklarından biri olan bu ilçeleri görmeden Tarihi Yarımada ve Avrupa Yakası turunuzu tamamlamayın.

Beyoğlu ve Taksim Destinasyonları


Bölgenin kökleri, Konstantinopolis surlarının dışında bir Ceneviz kolonisi olan "Pera" olarak bilinen Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Yüzyıllar boyunca bölge gelişen ticaret, kültür ve diplomasi merkezlerine dönüştü. Çok kültürlülük, buraya yerleşen Rumlar, Ermeniler, Yahudiler ve Levantenlerle zenginleştirildi.

Ancak güneş Taksim ve Beyoğlu üzerinden battığında ilçe gece hayatının mekânına dönüşüyor. Her zevke hitap eden barlar, kulüpler ve canlı müzik mekanları canlanıyor. Çatı barları panoramik şehir manzarası sunarken samimi caz kulüpleri ve tarihi tavernalar daha rahat bir atmosfer sunar. Beyoğlu'nun gece hayatında herkes için bir şeyler vardır; bu da bölgeyi dans etmek veya keyifli akşamlar geçirmek için mükemmel kılar.

Taksim Meydanı


Keşifimiz, genellikle modern İstanbul olarak adlandırılan hareketli Taksim Meydanı'nda başlıyor. Meydan oteller, restoranlar ve mağazalarla çevrilidir. Avrupa'nın en önemli eseri olan Cumhuriyet Anıtı burada yer alır ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlatır. 

taksim-meydani.webp

İstiklal Caddesi


Taksim Meydanı'ndan yokuş aşağı uzanan İstiklal Caddesi, Beyoğlu semtinden geçen hareketli bir yaya caddesidir. Arnavut kaldırımları boyunca tıngırdayan tarihi tramvay bölgeye nostalji katıyor. 19. yüzyıldan kalma binalar, gösterişli cepheler ve cumbalı pencerelerle kaplı İstiklal Caddesi, Osmanlı mimarisinin ihtişamını yansıtıyor.

istiklal-caddesi.webp

Galata Kulesi


İstiklal Caddesi'nden kısa bir yürüyüşle İstanbul'un en simgesel simgesi olan Galata Kulesi'ne gidin. 1348 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilen bu silindirik taş yapı, yüzyıllardır dimdik ayakta kalarak nefes kesen şehir ve Boğaz manzarası sunuyor. Kulenin sarmal merdivenlerine tırmanmak, tarihi yarımadadan Asya İstanbul'una ve ötesine uzanan panoramik manzaraları keşfedin.

galata-kulesi.webp

Karaköy


Karaköy mahallesi son on yılda yaratıcılık ve çağdaş kültürle öne çıktı. Karaköy'de sanat galerileri, butikler, kafeler ve restoranlar bulunur. Bu da bölgeyi sanatçılar, yenilikçiler ve yemek tutkunları için ideal kılar. Bölgenin tarihi sokakları sanat stüdyoları, galeriler ve canlı müzik mekanlarıyla doludur ve burası İstanbul'da birinci sınıf bir mülk konumudur.

İstanbul'un En İyi Avrupa Mahalleleri


İstanbul'un semtlerinin halk arasındaki imajını ve özelliklerini sizin için derledik: 

Şık Beşiktaş


Şehrin en hareketli noktalarından olan Beşiktaş, Çarşı boyunca uzanan çok sayıda mağaza, restoran ve kafe sayesinde ziyaretçilerin ilgisini çeker. Bölge aynı zamanda güzel Boğaz manzaraları sunar. Aynı zamanda birçok önemli turistik mekanlara kolayca ulaşılabilecek mesafededir. Emlak fiyatlarının diğer ilçelere göre daha yüksek olmasına rağmen Beşiktaş birçok genç profesyonelin ve gurbetçinin ilgisini çeker.

besiktas.webp

Lüks Nişantaşı


Nişantaşı lüks alışveriş, yemek ve eğlenceden hoşlananların mekanıdır. Mahallede ağaçlarla kaplı sokaklar, lüks butikler ve gelişen sosyal ortamlar bulunur. Nişantaşı, İstanbul'da kozmopolit yaşam tarzı arayan varlıklı sakinleri ve yabancıları cezbeder.

Emirgan


Boğaz kıyısındaki bir başka mahalle olan Emirgan,yeşili ve tarihi yalı evleriyle ünlüdür. Bölgenin hareketli ilçelere göre daha sessiz olması Emirgan'ı sakin ve manzaralı ortamlar için uygun kılmaktadır. Burası, denize sıfır mahallelere sahip olup huzurlu ortamlar arayanların ilgisini çeker. 

emirgan-korusu.webp

Keyifli Şişli


Şişli, kolay erişilebilirliğe sahip konut ve ticari alanlara, alışveriş seçeneklerine ve kültürel mekanlara sahiptir. Şişli'deki popüler mahalleler arasında Bomonti ve Mecidiyeköy bulunmaktadır. İlçe ayrıca her pazar kurulan Feriköy Antika Pazarı ile de ün kazanıyor. Satıcılar mücevherden mobilyaya, kitaplardan biblolara kadar vintage ürünler satıyor.

Etiler


Lüks Etiler, şık villaları, lüks rezidansları ve Boğaz'a yakınlığıyla dikkat çekiyor. Merkezi bölgelere göre daha sessizdir ancak restoranlara, alışveriş merkezlerine ve prestijli okullara kolay erişim imkanı sunar. Etiler, varlıklı aileler ve gurbetçiler arasında popülerdir.

Bebek ve Arnavutköy


Boğaz'ın bu iki mahallesi yan yana yer alır. Deniz kenarı atmosferleri, sahil kafeleri, lüks konutlar ve güzel manzaralar sunan bir bölgedir. Sakin ama ayrıcalıklı yaşam tarzları arayanlara hitap ediyor. 

22 Nisan 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
128 Yazı

Benzer Yazılar