Avrupa'nın En Küçük Ülkeleri

Avrupa'nın en küçük ülkelerinin büyüleyici cazibesini keşfetmeye hazır olun. Hayranlık uyandıran Vatikan Şehri'nden Malta'nın güneşli kıyılarına kadar, bu Avrupa’nın küçük coğrafyaya sahip devletleri bir sonraki büyük seyahat hayalinizin anahtarını tutabilir.

26 Eylül 2024 1dk okuma

Hayalinizdeki Avrupa macerasını olağanüstü kılmanın bir yolunu mu arıyorsunuz? Seyahat listenize dünyanın en küçük ülkelerinden birini eklemeyi deneyin. Seyahat hayallerinizin büyük olduğunu biliyoruz, ancak onları gerçekleştiren ülkelerin öyle olması gerekmiyor.

İster geçmişe adım atmak isteyen bir tarih tutkunu, ister nefes kesici manzaralar görmeyi özleyen bir doğa tutkunu, ister yerel lezzetleri keşfetmeye hevesli bir gurme olun bu küçük ülkeler her şeyden çok uzak deneyimler sunuyor. 

Seyahat listenizde olması gereken dünyanın en küçük yedi ülkesi hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin…

En Küçük Avrupa Ülkeleri

Vatikan

Burası İtalya'nın Roma şehrinin içinde yer alan ve kıyıya erişimi olmayan bir özerk bölgedir. Sadece 0,49 kilometrekarelik bir alanı kaplayan bu ülke, yalnızca en küçük Avrupa ülkesi değil, aynı zamanda dünyanın da en küçük ülkesidir. Tüm bunların yanında 1000 civarında sakini bulunmaktadır.

vatikan.webp

En yüksek otorite ve devlet başkanı olan Papa, Vatikan Şehri'ni yönetir ve bu da onu eşsiz bir teokrasi ve Avrupa'daki son mutlak monarşi yapar. Küçük boyutu ve nüfusunun ötesinde, bu şehir devleti olağanüstü bir mimari ve tarihi-sanatsal topluluğa sahiptir. 1984'te UNESCO Dünya Mirası statüsünü kazanmıştır. 

Monako

Fransa ve denizle kucaklaşmış bir şehir devleti olan Monako Prensliği, Avrupa'nın en küçük ikinci ülkesi olarak sıralanır, aynı zamanda dünyanın en küçük ikinci ülkesidir ve BM tarafından temsil edilen ülkeler arasında en küçük kara alanı rekorunu elinde tutar. Anayasal monarşi ile yönetilen Monako, dikkate değer ayrıcalıklarla öne çıkar.

 

monako.webp

 

Ancak, zorlukları da yok değil. Monako küresel olarak kara para aklama merkezi olarak tanınıyor. Şubat 2023'te, hükümetler arası gözlemci, Mali Eylem Görev Gücü tarafından incelemeye alındı ​​ve küresel suç ve terör finansmanıyla mücadele için mali denetim ve reformdaki eksiklikler nedeniyle "gri listeye" alınma olasılığıyla karşı karşıya kaldı. Monako uçak bileti için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

San Marino

San Marino Cumhuriyeti, aynı zamanda Serenissima San Marino Cumhuriyeti olarak da bilinir ve 3 Eylül 301'de kurulmuş, dünyanın en eski egemen devleti ve anayasal cumhuriyeti olma ayrıcalığına sahiptir. Tamamen İtalya toprakları üzerinde yer alan San Marino, 61 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve 33.660 kişilik bir nüfusu bulunan, Avrupa'nın bir diğer küçük ülkesidir.

 

san-marino.webp

 

Mevcut hükümet, İtalya'nın bir parçası olarak statüsünden kaynaklanan ekonomik ve idari zorluklarla boğuşuyor. Daha büyük komşusuyla çevrili olan San Marino, Avrupa Birliği'ne üye olmamasıyla daha da kötüleşen tam bir mali ve ticari bağımlılık yaşıyor. San Marino uçak bileti için sitemizi ziyaret edebilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Lihtenştayn

Lihtenştayn, büyüklüğüne rağmen, Orta Avrupa konumundan etkilenen büyüleyici bir kültürel mirasa sahiptir. Günümüzde şarapları ve sanat müzeleriyle bilinen ülke, Alpler'e yakın konumu sayesinde kış sporları meraklıları için de aranan bir yerdir.

 

lihtenstayn.webp

 

Burası Avusturya ve İsviçre arasında yer alır ve yalnızca 160 kilometrekarelik bir alanı kaplar. En küçük ülkelerden biri olma ayrıcalığına sahiptir ve benzersiz bir sicili vardır. Dünyanın en düşük dış borcuna sahip olmak gibi. Anayasal monarşi ile yönetilen, başkenti Vaduz ve en kalabalık şehri Schaan olan Lihtenştayn, başka herhangi bir nedenden daha çok bir vergi cenneti olarak bilinir.

Malta

Malta Cumhuriyeti, 316 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve 520 bin kişiden falz bir nüfusa sahiptir. Bu da onu Avrupa'nın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri yapar. Genellikle Sicilya'nın güneyindeki küçük bir ada olarak bilinse de, Malta sadece bir adadan daha fazlasıdır. Üç adanın birleşimidir…

Malta, Gozo ve Comino… Bu takımada demografik bir harikadır. Nehirlerden yoksun olmasına rağmen, Akdeniz'in kalbindeki stratejik konumu, tarihi olarak çeşitli medeniyetleri ve kültürleri cezbetmiş ve onu yeniden tedarik ve genişleme merkezi olarak kullanmıştır.

 

malta (1).webp

 

Çoğu turist hava koşulları (yılda 300 günden fazla güneşli gün vardır) ve kristal sular için gelir; bu da onu Avrupa'nın en iyi plaj tatil yerlerinden biri yapar. Malta'nın en iyi plajları arasında gözlerden uzak Fomm ir-Rih, popüler Mellieha Körfezi, kırmızı kumlu Ramla Körfezi (Gozo'da), nefes kesen Mavi Lagün (Comino'da) sayılabilir. Her üç adada da muhteşem dalış deneyimleri ve en iyi dalış alanları arasında Mavi Delik, Ghar Lapsi ve Qawra Resifi'nin yanı sıra batıkların etrafındaki yedi koruma alanı yer alır.

Tarih meraklıları için Malta'nın ayırt edici çekiciliği, olağanüstü 7.000 yıllık tarihinde yatmaktadır. Bu küçük ada Orta Akdeniz'de yer alıyor ve bu da onu denizciliğin ilk günlerinden bu yana stratejik bir üs haline getiriyor.

Günümüzde ziyaretçiler Neolitik döneme ait gizemlerin yanı sıra Fenikeliler, Kartacalılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, St John Şövalyeleri tarafından bırakılan tarihi izleri burada görebilirler. Geçmişi iyi korunduğu ve bugün görülebildiği için Malta büyük bir 'açık hava müzesi' olarak tanımlanıyor. Malta uçak bileti ile seyahate çıkabilir, eşsiz bir tatil geçirebilirsiniz.

Karadağ

Karadağ’da hayata daha yavaş bir yaklaşım var. Nefes kesen manzaralarının, Ortodoks, Katolik, İtalyan ve Osmanlı etkilerini birleştiren zengin kültürel mirasının ötesinde Karadağ, modern konfor ve kırsal cazibenin henüz aşırı derecede yumuşatılmamış muhteşem bir sentezini sunuyor. Bu da bu yıl yaz tatili için gezilecek yerler listenizin üst sıralarına koymanız gereken bir yer haline getiriyor.

 

karadag.webp

 

Yüzölçümü olarak Avrupa’nın en küçük ülkelerinden olsa da Ulcinj ve Herceg Novi gibi şehirler, tarihi dokuları ve etkileyici manzaralarıyla dikkat çeken ülke özellikle vizesiz olması nedeniyle Türk gezginlerin seyahat ajandalarında ilk sırada yer alır.

Bunların yanı sıra Karadağ'ın doğal güzellikleri arasında Sveti Stefan, Tara Kanyonu, Lovćen Dağı ve Skadar Gölü yer alır. Skadar Gölü, Balkanlar'ın en büyük gölüdür ve su kuşları açısından da önemli bir alan olarak bilinir. Karadağ uçak bileti ile yola çıkmadan önce Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Karadağ otelleri için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Kosova

Yüz ölçümü olarak Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olsa da yüksek dağları, şelaleleri, tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle Kosova, son yıllarda turistlerin dikkatini çekmeyi başaran bir ülke olmuştur. Tarihi güzelliklerin büyük yer kapladığı Kosova’nın yaklaşık yüzde 40'ı ise ormanlarla kaplıdır.

Denize kıyısı olmayan bu küçük ülkenin başkenti Priştine'dir. Ülke nüfusu çoğunlukla Arnavutluk kökenlidir ve resmi dili Arnavutça ile Sırpça'dır. Euro ise ülkenin para birimidir. 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’da başkent Priştine dahil olmak üzere 7 şehir bulunmaktadır.

 

kosova.webp

 

Kosova’nın en büyük ikinci şehri olan Prizren, ülkenin en tarihi kentidir. Kosova Savaşı'nda en çok hasar almış olan şehir Yakova ise şu anda en iyi gece hayatı olan kenttir. Kosova’nın diğer şehirleri ise Ferizovik, İpek, Gilan, Poduyeva, Mitroviça ve Vıçıtrın’dır.

Tarihi yapılarıyla ünlü Prizren şehri Osmanlı mimarisiyle ön plana çıkarken, Orta Çağ yapılarından olan Decani Manastırı, Pec Manastırı Patrikhanesi, Graçanica Manastırı ve Our Lady of Ljeviš yapıları da oldukça popülerdir.

Özellikle yaz aylarında turizm yoğunluğu yaşanan ülkeye gitmek isteyen ziyaretçiler, kartpostalları andıran manzaraların bulunduğu eşsiz bir seyahat deneyimi yaşayacak.

26 Eylül 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar