Ayasofya Camii Gezi Rehberi

Camilerin göz bebeği, doğu ve batıyı aynı yerde birleştiren dünyaca ünlü Ayasofya Camii herkesin ölmeden önce mutlaka görmesi gereken yapıların başında geliyor. İstanbul böyle büyüleyici bir ibadethaneye sahip olduğu için çok şanslı, içiyle dışıyla görenleri ilk bakışta kendine hayran bırakan Ayasofya Camii hakkında merak ettiklerini bu içerikte bulabilir ve Ayasofya Camii civarındaki en yüksek puanlı otellere rezervasyon yapmak için oteller sayfamızı ziyaret edebilirsin.

23 Mayıs 2024 1dk okuma

Ayasofya Camii Hakkında

İstanbul’daki en büyük Doğu Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilen Ayasofya 537 yılında inşa edilmiştir. İsmini “kutsal bilgelik” anlamına gelen Hagia Sophia’dan alan yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri, 55.6 metre yüksekliğindeki devasa kubbesidir. Kubbenin çapı 31 metre olup, inşa edildiği dönemin en büyük kubbesi olarak kabul edilir. Bu kubbe, iç mekanın büyüleyici bir şekilde aydınlatılmasını sağlayan büyük pencerelerle desteklenmiştir. Ayasofya’nın iç mekanı, çeşitli renklerdeki mermerlerle süslenmiştir.

Mermer sütunlar, mozaikler ve mermer kabartmalar, binanın iç dekorasyonunu oluşturur. Ayrıca, binanın farklı dönemlerinde eklenen değerli taşlar ve mücevherler, Ayasofya'nın görkemini arttıran unsurlardan. Ayasofya’nın iç duvarlarında, özellikle Hristiyanlık dönemine ait birçok mozaik ve fresk bulunuyor. Bu sanat eserleri, Hristiyan ikonografisi ve Bizans dönemi sanatını yansıtır. Bazı mozaik ve freskler, İslam döneminde kapatılmış ya da korunmuştur.

 

ayasofya-camii-istanbul.webp

 

Camiye çevrildikten sonra dışına minareler eklenen Ayasofya aynı zamanda geniş bir avluya da sahip. Bugün altında halen keşfedilmemiş tünel ve yolların olduğuna inanılan Ayasofya Camii sadece 537 yılında, sadece 5 yılda inşa edilmiş.

3 defa aynı yere yapılan Ayasofya Camii, 14. yüzyılda meydana gelen büyük depremde çok zarar gördüğü için bu dönemde halktan alınan vergilerle yeniden onarılarak açılmış. 
Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’yı camiye çevirmesiyle birlikte Cumhuriyet’in ilanına kadar yüzyıllar boyunca ibadethane görevi gören Ayasofya Camii yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla 1935 yılında müze olarak kapılarını ziyaretçilere açtı.

2020 yılında alınan kararla yeniden camiye çevrilen ve sadece namaz kılınmasına müsaade edilen Ayasofya, UNESCO’nun önerisiyle 15 Ocak 2024 tarihinde bir bölümünü yeniden turistik amaçla ziyarete açtı.

Ayasofya Camii Nerede? 


İstanbul Avrupa Yakası'nda, Tarihi Yarımada’nın kalbinde yer alan Ayasofya Camii Fatih ilçesinde konumlanıyor. Sultanahmet Meydanı’nın güneydoğusunda, Sultanahmet Camii ile karşılıklı bir noktada yer alan Ayasofya Camii Sultanahmet Mahallesi’ndedir. Pek çok farklı şekilde ulaşımın sağlanabildiği Ayasofya Camii’ye gitmek oldukça kolaydır.

 

ayasofya-camii.webp

 

Ayasofya Camii'ne Nasıl Gidilir? 


İstanbul’a seyahate gelen gezginlerin ilk durağı Ayasofya Camii’ne nasıl gidilir sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 

Öncelikle Ayasofya Camii’ye özel araçla gidilmesini tavsiye etmiyoruz, çünkü bu güzergahta her daim trafik olabiliyor. Hep kalabalık bir bölge olduğu için otopark sorunu da yaşanabiliyor. Konforlu bir şekilde Ayasofya Camii’ne gitmek isteyen gezginler taksiye binerek ulaşım sağlayabilir. Özel araç konforunda Ayasofya Camii’ne gitmek için Bilet Dükkanı’ndan İstanbul transfer araç seçeneklerine de göz atabilirsin.

Toplu taşıma Ayasofya Camii’ye gitmek için en çok tercih edilen yöntemdir. Eminönü ve Aksaray yönlerine giden 26, 28, 46Ç, 66, 93C, 97, 99Y, EM1, EM2, 44B, 99, 54E, 35, 90, 91O, 36KE, 4A, 36CE, 47Ç, 77Ç, 336E, 70FE, 28T, 30D, 47, 47E, 33Y, 92G, 97A, 94, 33, 33B ve 32 numaralı İETT belediye otobüsleri Ayasofya Camii yakınından geçiyor. 

Ayasofya Camii’ye trafiğe takılmadan gitmek için T1 tramvaya binerek Sultanahmet’te de inebilirsin. Tramvaya M1 metro, metrobüs, Marmaray ve şehir hatları vapurlardan kolaylıkla aktarma yapılabiliyor.

 

ayasofya.webp

 

Ayasofya Camii Kim Yaptı? 


Yerebatan Sarnıcı gibi İstanbul’a bugün hala ziyaret edebileceğimiz önemli yerler armağan eden Bizans İmparatoru 1. Justinianus Ayasofya’yı da yaptırmasıyla ünlü. 5 yıl gibi kısa bir sürede Ayasofya’yı bazilika olarak yaptıran 1. Justinianus’tan sonra, İstanbul’un Fethi ile birlikte Fatih Sultan Mehmet burayı camiye çevirmiş ve önemli eklemeler bu dönemde yapılmıştır.

Kilisenin camiye çevrilmesinde yapılan onarım ve bakımlarda Osmanlı İmparatorluğu başmimarı Mimar Sinan’ın katkıları da büyüktür.

Hemen İstanbul uçak bileti ve İstanbul otelleri için rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Ayasofya Camii Hangi Saatlerde Açık? 


2024 yılında Ayasofya Camii’nin müze bölümü (üst kat) yerli ve yabancı turistler için haftanın her günü 09.00 – 19.30 saatleri arasında açıktır. Turistik amaçlı gezilebilen müze bölümüne giriş yapmak için bilet gerekli. 

İbadethane alanı olan alt kat ise namaz saati olup olmadığı fark etmeksizin, T.C. vatandaşları için gün boyu açıktır. Türk olmayan Müslüman turistler ise bu alana yalnızca namaz vakitlerinde, cemaat namazı kılmak için girebilir. Bunun dışında, Müslüman olsalar bile yabancı turistlerin bu bölüme girmesi yasak.

Turistler için Ayasofya Camii’nin üst katını gezmek için bilet fiyatları 25 Euro.

 

ayasofya-camii-rehberi.webp

 

Ayasofya Camii Gezilecek Alanları


2020 yılında turistik ziyarete kapatılan Ayasofya Camii geçtiğimiz aylarda yeniden açıldı ancak bütün kısımları değil. Ana salon olan ibadet (alt kat) kısmına Türk vatandaşları girebiliyor. Topkapı Sarayı yakınlarından yapılan üst girişte ise AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİFİ ZİYARET ALANI yazılan yerdeki tünele girerek turistik kata girilebilir. Bu katta Meryem Ana ve Çocuk İsa, Diesis, Vaftizci Yahya mozaikleri yer alıyor.

İmparator Kapısı ile Ayasofya Camii’nin en dikkat çeken unsurlarından. İnanışa göre, Fatih Sultan Mehmet’in şehri kuşattığı dönemde papazlar bu kapının önünde balık kızartırken, Müslümanlar tarafından şehrin kuşatıldığını anlayan balıklar “sinirlenerek” havaya fırlayıp kapıya yapışmış.

23 Mayıs 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar