Ayvalık’ta Gezilecek Yerler: 10 Muhteşem Öneri

Kuzey Ege’nin incisi Ayvalık doğal güzellikleri, tarihi atmosferi ve enfes lezzetleriyle ünlü bir sahil kasabasıdır. Bu şirin kasaba, zeytin ağaçlarıyla süslenmiş tepeleri, turkuaz renkli denizi ve taş evleriyle bölgeye gelen ziyaretçileri daha ilk bakışta kendine aşık ediyor. 

14 Mayıs 2024 1dk okuma

Yaz kapıda, henüz tatil planını oluşturmadıysan bu seneki destinasyonun diğer turizm şehirlerine nazaran daha sakin ve uygun fiyatlı olan Ayvalık olabilir. Balıkesir uçak bileti Bilet Dükkanı’nda.

Ayvalık Hakkında


Hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan şehrimiz Balıkesir’in en batıdaki sahil ilçesi Ayvalık, antik zamanlarda, M.Ö. 330lü yıllarda Kidonia ya da Aigai adıyla anılıyordu. Antik Yunanca’da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia’ya ilk yerleşenlerin Midilli ve Girit’ten geldikleri düşünülüyor. 

Midilli Adası’nın tam karşısında yer alan ilçe Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak kalmaya devam etti. Bu dönemde bölgede çeşitli ticaret kolonileri kurulmuş ve limanlar geliştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim olduğunda buraya Osmanlıları yerleştirerek ticari faaliyetleri sürdürmüştür.

ayvalik-gezilecek-yerler.webp

1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte, Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşması sonucunda bölgedeki Rum nüfusu Yunanistan’a göç etmiştir. Antik çağlardan bu yana zeytin tarımının devam ettiği ilçenin kış aylarındaki nüfusu bir kasabaya göre kalabalık olsa da yazın sezonluk nüfus artışıyla daha da kalabalık hale geliyor.

Erken rezervasyon fırsatlarıyla en popüler Ayvalık otelleri Bilet Dükkanı’nda.

Ayvalık'a Nasıl Gidilir? 


Özel araçla İstanbul’dan Ayvalık’a gitmek isteyen yolcular Kocaeli, Bursa ve Balıkesir güzergahını takip edip körfezi dolaşarak gelirse yolculuk 6,5 saat sürecektir. Körfezi dolanmak yerine Osman Gazi Köprüsü’nden geçilirse yolculuk süresi 4 saate inecektir. Ayrıca Yenikapı’dan kalkan feribotlara binip Balıkesir’de inerek Ayvalık’a geçmek de yaklaşık 5,5 saat sürüyor.

İç Anadolu’ndan gelen yolcular Eskişehir üzerinden Bursa ve Balıkesir yolunu takip edebilir. Ankara’dan Ayvalık’a arabayla yaklaşık 8 saatte ulaşılabiliyor.

cunda-adasi.webp

İzmir’den hemen kuzeydeki Ayvalık’a gitmek ise sadece 2 saat sürüyor. 

Ayvalık’a gitmenin en konforlu yolu uçağa binmek. Ayvalık’a yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alan, Edremit ilçesindeki Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na inebilir, taksi ya da minibüse binerek Ayvalık’a ulaşabilirsin. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı araç kiralama ya da transfer işlemi yaparak da Ayvalık’a daha rahat ulaşım sağlayabilirsin.

Uçak yerine kara yolunu tercih eden yolcular ilçe merkezinde konumlanan Ayvalık Otobüs Terminali için Bilet Dükkanı’ndan en ucuz fiyata Ayvalık otobüs bileti alabilir.

Ayvalık'ta Gezilecek 10 Yer 


Yeşil tepelerdeki zeytin ağaçlarının gölgesinde, daracık taş sokaklarında cumbalı Rum evleri arasında yürürken Ayvalık’ı daha çok seveceksin. İşte Ayvalık’ta gezilecek yerler:

Cunda Adası


Ayvalık’tan karayolu ile ulaşılabilen, eski adı Alibey Adası olan Cunda Adası Rumlar döneminde inşa edilmiş taş evleri, kiliseleri ve manastırlarıyla dikkat çekiyor. Ara sokaklar ve deniz kenarındaki balıkçılarda leziz mezelerin tadına bakabilir, masmavi denizin tadını çıkarabilirsin.

Cunda Adası Konumu İçin Tıklayın!

cunda-adasi.webp

Aşıklar Tepesi


Cunda Adası’nın tepesinde konumlanan, Selim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak restore edilen ünlü yel değirmeniyle kartpostallık görüntüler yaratan Aşıklar Tepesi Midilli, Ayvalık ve diğer Ege Denizi’ndeki adalar manzaralı. Aşıklar Tepesi’ne gün batımından hemen önce çıkmayı unutmayın!

Aşıklar Tepesi Konumu İçin Tıklayın!

asiklar-tepesi.webp

Ortunç Koyu


Cunda Adası’nın batı kıyılarında, yani Midilli Adası’nın tam karşısında yer alan, koyu renkli denize sahip bu el değmemiş koy dar bir plaj ve plajın hemen bitiminde çam ormanlarıyla kaplı.

Ortunç Koyu Konumu İçin Tıklayın!

Taksiyarhis Kilisesi


Cunda Adası’nın dokusuna uygun sarı cephesiyle dikkat çeken bu meşhur Ortodoks Kilisesi, Rahmi Koç Müzesi’nin bünyesine dahil edilerek bugün kapılarını müze olarak ziyaretçilere açıyor. İçeride oyuncak ve endüstriyle ilgili eserler sergileniyor.

Taksiyarhis Kilisesi Konumu İçin Tıklayın!

cunda-kilise.webp

Şeytan Sofrası


Adanın güneyindeki tepede yer alan ve Kuzey Ege’nin muhteşem manzarasına hakim Şeytan Sofrası’nın adına dair pek çok rivayet var. Bunlardan biri, bölgede yaşayan halkın, kayalıkların şeklini şeytanın masasına benzetmesidir. Diğer bir hikaye ise, bölgede yaşanan doğal afetlerin, halk tarafından şeytanın işi olarak yorumlanmasıdır.

Şeytan Sofrası Konumu İçin Tıklayın!

seytan-sofrasi.webp

Sarımsaklı Plajı


Ayvalık’ın en ünlü plajlarından biri olan, güney tarafında kalan Sarımsaklı Plajı altın renkli kumu ve berrak deniziyle ziyaretçilerine yaz aylarında keyifli bir plaj deneyimi sunuyor.

Sarımsaklı Plajı Konumu İçin Tıklayın!

Güvercin Adası


Cunda’ya yakınlığıyla bilinen bu küçük adada yerleşim yok, ancak kızlar manastırı ve koylar oldukça ünlü.

Güvercin Adası'nda en öne çıkan yapı Agios Yorgis Manastırı'dır.  Eski zamanlarda, günah işlemiş korsanlar, yaşandıklarında inzivaya çekilmek için bu adaya gelirmiş. Agios Yorgis manastırı kapalı bir manastır olmasına rağmen kalıntıları hala çok sayıda ziyaretçi ağırlar. 1988 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiştir. Günümüzde adada çok sayıda yabani güvercin olmasından dolayı Güvercin Adası denir. 

Ayvalık Bit Pazarı


Ayvalık’ın kalbinde, Barbaros Caddesi’ne kurulan ve sabah 9’dan akşam 7’ye kadar olan Ayvalık Bit Pazarı’nda yöresel ürünlerden takılarla dolu tezgahlara pek çok hediyelik bulabilirsin.

Kozak Yaylası


Ayvalık ve İzmir Bergama arasında çam ormanlarıyla dolu, Madra Dağı eteklerindeki Kozak Yaylası yaz aylarında serinlemek için keyifli bir alternatif.

Midilli Adası


Yunan adalarına kapı vizesi gelmesi şahane oldu, çünkü Ayvalık’tan Midilli feribotuna binerek günübirlik bir gezi planlayabilirsin! Yolculuk sadece 45 dakika sürüyor.

midilli-adasi (1).webp

Midilli Adası, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alır. Türkiye'ye en yakın Yunan adalarından biri olması nedeniyle çok sayıda ziyaretçi ağırlar. Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağı ile öne çıkar. Turistleri kendine hayran bırakan Midilli Adası'nda Yunan şair Sappho'nun doğduğu yer Eressos Kasabası'na gidebilir, Molivos Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. 

Cunda'dan Şeytan Sofrasına Nasıl Gidilir?


Ayvalık’ın güneyindeki yarımadanın tepesinde konumlanan eşsiz manzara seyir noktası Şeytan Sofrası’na, Ayvalık’ın kuzeyindeki Cunda Adası’ndan gitmek isteyenler için rehber niteliğinde bir başlık hazırladık. 

Cunda Adası’ndan Şeytan Sofrası’na gitmenin en uygun fiyatlı yolu toplu taşıma seçeneklerini kullanmak olacaktır. Cunda merkezden kalkan dolmuşlarla Ayvalık merkeze gidebilir ve buradan 50Ş numaralı belediye otobüsüne binerek Şeytan Sofrası’na ulaşabilirsin.

Bilet Dükkanı web sayfasından Ayvalık araç kiralama ya da Ayvalık transfer işlemi yaparak daha kısa ve konforlu bir şekilde Cunda’dan Şeytan Sofrası’na gidebilirsin.

14 Mayıs 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
147 Yazı

Benzer Yazılar