Balık Tutmanın Püf Noktaları

Kendinle baş başa kalmak ve aynı zamanda da doğayla iç içe hissetmek için oldukça ideal bir aktivite olan balık tutmanın püf noktalarını derlediğimiz yazımızda, deyim yerindeyse size balık vermeyecek, balık tutmayı öğreteceğiz.

14 Ağustos 2023 1dk okuma

Kimilerine göre hayatın anlamının bulunduğu, felsefi düşüncelere dalındığı aktivite, kimilerine göre ise yoğun iş ve hayat telaşesinden kaçılacak, dinlenilecek tek yer… Kendinle baş başa kalmak ve aynı zamanda da doğayla iç içe hissetmek için oldukça ideal bir aktivite olan balık tutmanın püf noktalarını derlediğimiz yazımızda, deyim yerindeyse size balık vermeyecek, balık tutmayı öğreteceğiz.

Nasıl Balık Tutulur?


Balık tutmanın birden fazla yolu bulunur. Takalarla açılan balıkçıların ağ atmaları, bireysel olarak göl, deniz ya da akarsu kenarında tutanların ise tercihleri genellikle oltalarıyla balık tutmaktır. Bu noktada, ülkemizde ve pek çok noktada yasaklanan bir yöntemden de uyarıda bulunmak adına bahsetmek istiyoruz: patlatma… Dinamitle balıkların geçtiği güzergahta ve deniz içerisinde yapılan patlatmalar ile de balık tutmak mümkündür. Ancak söylediğimiz gibi, bu şekilde balık avı yapmak Türkiye’de ve pek çok diğer noktada yasaktır.

balik-nasil-tutulur.webp

Balık Tutmak İçin Gerekli Ekipmanlar


Olta ile balık tutacak olanlar için hazırladığımız bu yazımızda, balık tutmak için gerekli ekipmanlardan da bahsetmek istiyoruz. Zira balık tutmak başta olmak üzere pek çok sportif aktivitede birincil öneme sahip olan konu ekipmanlardır.

Balık Tutmanın Püf Noktaları


Bu yazımızda, olta ile balık tutacak olanlar için mutlaka bilmeleri gereken püf noktalarını derledik. 

  1. Ekipmanlarınız Eksiksiz Olsun

    Balık tutmak için püf noktalarından bahsediyorsak ilk sıraya tabi ki ekipmanları koymamız gerekir. Sağlam ve gerekliliklerin tamamını karşılayan ekipmanlar, işinizi kolaylaştıracağı gibi herhangi bir gereklilik durumunda da imdadınıza yetişecektir. Balık tutarken gerekli olan ekipmanları şu şekilde sıralayabiliriz:

    balik-ekipmanlari.webp

     

    Olta

    Olta Misinası

    Yem

    Fırdöndü

    Klips

    Şamadıra

    Olta İğnesi

    Misina Makası
    İğne Çıkarıcı

    Kurşun

    Kova

  2. Her Zaman Yedeğiniz Bulunsun

    Balık tutarken pek çok aksilikle karşılaşabilirsiniz. Tuttuğunuz balığın oltanız kaldırabileceğinden büyük olması, hırçın bir balığın misinanızı yırtması, balık sürüsünün ekipmanlarınıza zarar vermesi, kurşununuzu kaybetmeniz ve benzeri durumlara hazırlıklı olmanız gerekir çünkü en fazla karşılaşılan durumlar bunlardır. Bahsettiğimiz gibi olumsuzluklarla karşılaştığınız takdirde balık tutmaya devam edebilmek için mutlaka ki ekipmanlarınızda en fazla zarar görmeye yatkın olan malzemelerin yedeklerini bulundurmanız gerektiğini unutmayın. 

  3. Yanınıza Yiyecek ve İçecek Alın

    Balık tutmak, uzun saatler gerektiren bir aktivitedir. Bu nedenle, balık tutmaya gittiğinizde aç kalmamak adına yanınıza kan şekerinizin düşmesini engelleyecek yiyecekler ve içme suyu başta olmak üzere birkaç içecek almayı ihmal etmeyin.

  4. Sabırlı Olun

    Bir önceki başlığımızda da belirttiğimiz üzere balık tutmak oldukça zaman gerektirir. Bu sebeple sabırlı olmalısınız. Bazen saatlerce tek bir balık bile avlayamayabilir, bazense yarım saat içinde kovanızı doldurabilirsiniz. Bu nedenle balık tutmak için püf noktalarından bahsediyorsak, en önemli püf noktası olarak sabrı sayabiliriz.

    balik-tutma-ekipmanlari.webp
  5. Gürültü Yapmamaya Özen Gösterin

    Balıklar gürültüyü çok sevmezler. Bu nedenle sessizlik içerisinde ve dingin bir ruh haliyle balık tutmaya özen gösterin. Balık tutacağınız güzergahı da ortamın sessiz olması gerektiğinin bilincinde seçin. Yanı başından otoban ya da sıkça araçların geçtiği köprülerden ziyade, daha sessiz ve sakin noktalardan balık tutmayı deneyin. 

  6. Günlük Hava Durumuna Hakim Olun

    Bulunduğunuz coğrafi konuma bağlı olmaksızın günümüzdeki hava durumları oldukça değişken olabiliyor. Siz de bu nedenle balık tutmak için evden çıkmadan evvel mutlaka o günkü hava durumuna detaylıca bakın. Hava güneşli gösteriyorsa yanınıza şapka almayı unutmayın. Yağmurlu bir günde balık tutacaksanız da kıyafet tercihinizde bot ve yağmurluklardan faydalanın. Öte yandan, balık tutarken uzun süre hareketsiz kalacağınızı unutmayın. Bu sebeple üşüyebileceğinizi de aklınızın bir köşesinde bulundurarak, yanınıza sizi sıcak tutabilecek fazladan bir hırka ya da mont almayı ihmal etmeyin.

    balik-oltasi.webp
  7. Avlanma Zamanına Dikkat Edin

    Olta ile balık tutacak olanlara, yanlarına almaları gereken ekipmanlardan bahsetmiştik. Yemler için ayrı bir başlık açmak yerine avlanma zamanı kısmında bu konudan sizlere bahsetmek istedik çünkü her balığı aynı yem ile tutamazsınız. Bu nedenle de balık tutacağınız zamana göre yemlerinizi seçmeniz gerekir. Peki hangi balık ne zaman tutulur?
    Ocak, şubat ve mart aylarında mezgit, hamsi, barbunya, kefal ve istavrit gibi balıkları tutabilirsiniz.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında balık tutmak isterseniz çipura, tekir, levrek, torik ve sardalya gibi balıkları avlayabilirsiniz. 
Temmuz, ağustos ve eylül aylarında balık tutmak istediğiniz takdirde ise orkinos, palamut, levrek, çipura, lüfer ve torik balıklarını tutabilirsiniz. 

Son olarak ekim, kasım ve aralık ayları ise istavrit, sardalya, mezgit, barbunya, çipura ve kefal balıklarını tutabileceğiniz dönemlerdir. 

Yukarıda belirttiğimiz avlanma dönemine dikkat etmeniz gereken durumlar dışında, popülasyonunun azalmaması, büyüyebilmesi ve türünün yok olmaması için yılın 2 – 3 ayı avlanması yasak olan bazı balıklar da vardır. Bu balıklar arasında en fazla bilinenleri ise şunlardır: sazan, şiraz, yayın ve kadife. Peki bu balıklar ne zaman tutulmamalı sorusunun cevabı ise 15 Mart’tan 15 Haziran’a kadardır. 

Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız Balık Tutmak İçin Püf Noktaları yazımızda, amatör ancak gerçek bir balıkçı olmanız için bilmeniz gereken tüm püf noktalarından bahsettik. Artık yapmanız gereken tek şey ekipmanlarınızı alarak avlamak istediğiniz balığın türüne dikkat ederek ve sabrınızı kuşanarak balık tutmaya gitmek olacaktır.
Sabır, keyif ve bereket dolu bir balık tutma deneyimi deneriz. Hatta, her yıl profesyonel balıkçıların av sezonu açıldığında söyledikleri gibi; Vira Bismillah!

14 Ağustos 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
348 Yazı

Benzer Yazılar