Belgrad’da Tatmanız Gereken Lezzetler

Özellikle son yıllarda Türk vatandaşlarının sık sık ziyaret etmeye başladığı Belgrad uygun fiyatlı olmasıyla da en sevilen tatil rotalarından. Kısa ve bütçeyle seyahat edebileceğin bir hafta sonu kaçamağı arıyorsan Belgrad tam sana göre! Balkanların en güzel şehri Belgrad’da tatmanız gereken lezzetler de cabası. Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara Belgrad’a uçak ya da otobüs bileti aldıktan sonra otellere de göz atmak istiyorsan seni ana sayfamıza davet ediyoruz.

29 Aralık 2023 1dk okuma

Belgrad Hakkında


Sırbistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Belgrad tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahip. Sava ve Tuna Nehirleri arasında, stratejik bir konumda yer alan şehir Karpat Dağları’nın güney eteklerinde konumlanıyor. Balkanların merkezi şehirlerinden Belgrad’ın tarihi M.Ö. 4. Yüzyıla kadar uzanıyor. Roma, Bizans, Macaristan ve Osmanlı İmparatorlukları’nın eline geçmiş şehir bu çok kültürlülükten etkilenmiş, 1. Dünya Savaşı sonrasında sosyalist Yugoslavya’ya başkentlik yapmıştır. Tito'nun liderliğindeki Yugoslavya'nın dağılmasının ardından, 1992'de bağımsız bir Sırbistan'ın başkenti haline gelen şehir bugün Doğu Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden. 

Dünyaca ünlü bilim insanı Nikola Tesla’nın memleketi Belgrad’da kendisine ait eserlerin sergilendiği müzeye mutlaka gitmelisin. Soğuk Savaş yıllarında brütalizmin büyük ölçüde hakim olduğu şehirde ilginç ve baş döndürücü bina ve yapılar var, mimariye ilgisi olanların bu yapıları görmelerini tavsiye ediyoruz. Kalemegdan Kalesi, St. Sava Kilisesi, Skadarlıja Bohem Caddesi, Ada Ciganlija, Marshal Tito’nun Mozelesi, Ruzica Kilisesi, Mavi Tren, Topcider Park, Prens Milos’un Evi ve Avala Kulesi de görülmesi gerekenler arasında. Belgrad uçak bileti ile gerçekleştireceğiniz seyahat öncesi Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Belgrad otelleri ve araç kiralama hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.

belgrad-yemekleri.webp

Sırbistan Türkiye’den Vize İstiyor Mu?


Sırbistan’ın pek çok Türkiye vatandaşı tarafından ziyaret edilmesindeki sebeplerden biri de ülkeye girişlerin vizesiz olması! Türk pasaportuna sahip vatandaşların Avrupa’da vizesiz olarak gidebileceği sınırlı ülke var, Sırbistan da bunlardan bir tanesi. Pasaport rengi fark etmeksizin, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Türk vatandaşların Sırbistan’a girişlerde vize almasına gerek yok.

Belgrad’dan Ne Getirilir?


Avrupa’nın pahalılığı, Euro’nun artışıyla da maalesef fazla gelebiliyor. Diğer şehirlere oranla çok daha uygun, bütçe dostu bir destinasyon olan Sırbistan’da ise Dinar geçerli, 1 Sırp Dinarı 2023 Aralık kuruyla 0,27 TL’ye denk. 

Uygun fiyatlı hediyelik eşyalar alabileceğin Belgrad’da ilk olarak alacağın demirbaşlar tabii ki buzdolabı magneti ve anahtarlık! Eğer daha anlamlı hediyelere gelecek olursak, Yugoslavya hatıralarından temalı ürünleri almanı öneririz. Ayrıca Sırplar arasında çömlekçilik oldukça ünlü. Valizinde yer olanlar için çömlek tencereler harika bir hediyelik eşya olacak.

Belgrad tatiline çıkmadan önce Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, "Belgrad'da Konaklanabilecek En Güzel Yerler" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

belgradda-ne-yenir.webp

Sırp Rakısı olan Rakia’yı denedin mi? Bize göre rakı üzümden yapılmalı da olsa Belgrad’da armut ve turunçgillerden yapılan rakılar baya bir popüler! Rakıyla arası olmayan, daha yumuşak lezzetler arayan tatlı şarap sevdalılarına da Bermet almalarını öneririz.
Ünlü kırmızı biber turşusu Ajvar ile hemen hemen her restoranda karşılaşacaksın. Türkiye’ye geri dönerken de yanında götürmek istiyorsan küçük kavanoz Ajvarlardan alabilirsin. 

Uzun süre Osmanlılar tarafından yönetilen Belgrad elbette ki Türk mutfağından da etkilenmiş ve kendi Türk Lokumu olan Ratluk’u yaratmış. Şekerleme dükkanlarında bulabileceğin bu mayhoş lezzet yüzyıllar boyunca Belgrad ile özdeşleşmiş.

En Lezzetli 5 Belgrad Yemeği


Uzun bir süre Osmanlı İmparatorluğu himayesinde yaşamış Belgrad Doğu Avrupa’nın da batıya açılan kapısı. Avrupa, Balkanlar ve Türk mutfağından etkilenerek kendi lezzetlerini yaratan bu şehirde damak tadımıza uygun, ismi de bizlere yakın gelen pek çok yemek var. 
Karasal iklimin görüldüğü Belgrad’da tabii ki en çok tüketilen ürünlerden biri de et. Ağır et yemeklerinin pişirildiği Belgrad mutfağında pek çok yemek domuz etinden hazırlanıyor, hassasiyeti olanların yemek sipariş verirken bu durumu belirtip diğer et seçeneklerini sormasını tavsiye ederiz.

İşte en lezzetli 5 Belgrad yemeği: 

Punjene Paprike


Punjen bir şeyin doldurulması anlamına gelen bir kelime. Paprike ise adından da anlaşılacağı üzere biber demek. Ağız sulandıran bu Sırp yemeği biber dolmasının en lezzetli versiyonlarından. Pirinç, et, yeşillikler., salça, soğan, zeytinyağı ve baharatlarla doldurulan kırmızı renkli tombul dolmalar Belgrad’da çok popüler!

punjene-paprike.webp

Gibanica


Türk kahvaltılarının eline hiçbir mutfağın su dökemeyeceğinin farkında olsak da Belgrad’da kahvaltı saatlerinde tüketilen Gibanica’ya şans vermelisin. Balkanlarda birbirinden farklı börek varyasyonları var, Sırbistan’ın ulusal lezzeti haline gelmiş Gibanica ise yufka yaprakları, peynir, yumurta, süt, tuz, inek ya da koyun sütünden yapılmış kaymak ve domuz yağından hazırlanıp fırına veriliyor.

gibanica.webp

Cevapcici


En sevilen Sırp ana yemeklerinden Cevapcici kıymadan yapılmış bir tür ızgara sosis. Genelde koyun eti, kırmızı biber, sığır eti, domuz eti, sarımsak ve baharatlardan hazırlanan kıyma harcı açık alev üzerinde ızgara yapılır, lepinja gözlemelerin içine koyularak sandviç gibi yenir.

cevapcici.webp

Vanilice


Belgrad yemek turumuzu leziz ve nostaljik bir tatlıyla sonlandıralım! “Küçük vanilyalar” anlamına gelen Vanilice iki vanilyalı cevizli kurabiyenin, kayısı ya da kuşburnu reçeliyle bir arada tutulup yapıştırılmasıyla hazırlanıyor. Servis edilmeden önce bol miktarda vanilya şekeriyle kaplanan kurabiyelerden bakalım kaç tane yiyeceksin?

vanilice.webp

Prebranak


Baklagillerden yapılan yahni yemekleri Balkanlar mutfağında sık sık pişer. Özellikle vegan beslenen turistler için bir hazine olan bu doyurucu meze soğan, sarımsak, tatlı Macar kırmızı biberi, defne yaprağı, ayçiçek yağı ve pişmiş beyaz kuru fasulyeden hazırlanıyor. Kızarmış ekmeği yahninin sosuna banıp yemek ise eşsiz!

29 Aralık 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar