Beyrut'ta Gezilebilecek Rotalar
Lübnan'ın başkenti Beyrut'u düşündüğünüzde aklınızda nasıl bir imaj bulunuyor? Eminiz çoğunuz şu anda mültecilerle dolu, tehlikeli, savaştan zarar görmüş bir ülkeyi düşünüyorsunuz. Lübnan hakkında duyduğumuz klişe bu ve medyanın bize anlattığı da bu. Ama Beyrut hayal ettiğiniz gibi güvensiz bir ülke değil. Burada tek dert edebileceğiniz şey çılgın trafik. Peki Lübnan'ın başkenti nasıl mı? Bu yazıda Beyrut’u ziyaret etmek isteyenler için her detayı ele alacağız.
Lübnan'ın başkenti Beyrut, çağdaş iç savaşların en uzunlarından birine (25 yıl, 1991'de sona erdi) maruz kalan bir şehirdir. Ancak bugün, yıkılan binalar arasında bölgenin en güvenli şehirlerinden biri olmakla övünen Beyrut, inanılmaz ekonomik büyümesi ve orta sınıfın hızla yükselişiyle Orta Çağ'ın en liberal ve batılılaşmış şehri olma özelliğini de taşıyor.
Beyrut'u birbirinden büyük farklılıklar gösteren düzinelerce bölgeden oluşan derin, zengin ve zıt tarihi nedeniyle seveceğinize eminiz. Gemmayzeh'in yenilikçi bölgesi, Burj el-Barajneh gibi Hizbullah bölgeleri, Hamra'nın öğrenci mahallesi, eski Filistin mülteci kampları, Bourj Hammoud'un Ermeni bölgesi, birçok Hıristiyan bölgesi ve çok, çok daha fazlası!
Beyrut dünyanın kültürel açıdan en çeşitli şehirlerinden biridir. Ayrıca Beyrut'ta Orta Doğu'nun en iyi yiyeceklerini ve partilerini de bulabilirsiniz. Nüfusun yüzde 54’ü müslüman yüzde 40'ının Hıristiyan olduğunu biliyor muydunuz?
En derin yeraltı partilerinden en gösterişli kulüplere, yerel lokantalardan bölgenin en iyi fine dining restoranlarına kadar Beyrut her türlü gezgine ve bütçeye uyum sağlayabilecek bir şehir. Bu Beyrut Gezi Rehberi size Beyrut'ta yapılacak en iyi şeylerin yanı sıra diğer birçok seyahat ipucunu da gösterecektir.
Beyrut Hakkında
Klişe olabilir ama havalı, kozmopolit Beyrut gerçekten de zıtlıkların şehri. Gezegendeki en dost canlısı insanlara ev sahipliği yapan bu bölge aynı zamanda Orta Doğu'nun en ölümcül çatışmalarından birine de sahne oldu. Güzelce restore edilmiş kolonyal kalıntıları, eski camileri, zarif görünümlü minareleri şehir merkezinde bulurken, bir zamanlar Yeşil Hat olan yere doğru ilerlediğinizde hala kurşun delikleri ve eksik duvar parçalarıyla dolu binaları görebilirsiniz. Yine de Beyrut çoğu bölgeden daha fazla acı çekmiş olsa da Orta Doğu'nun en canlı ve en güzel şehirlerinden biri olmaya devam ediyor.
Akdeniz'e tünemiş ve muhteşem Lübnan Dağı'nın gölgesinde yer alan bu şehir, aynı zamanda aynı gün içinde hem güneşlenebileceğiniz hem de kayak yapabileceğiniz birkaç şehirden biridir.
Sokakları sokak satıcılarıyla dolu, neredeyse tamamı trafikten boğulmuş mağaza ve barlardan oluşan bir tavşan yuvasını andırır. Bunların arasında, karşıdan karşıya geçmeyi ekstrem bir spora dönüştürmek için komplo kuran, çılgınca sigara içen sürücülerin kullandığı hız yapan taksiler de vardır. Uzun yıllar süren çatışmaların bir mirası olarak, ‘mottosu ‘carpe diem to max’ yani ‘anı en uçta yaşa’ gibi görünen bir halkın ortaya çıkmasına neden oldu. Ve bu hiçbir yerde şehrin gece kulüplerinde olduğu kadar belirgin değildir.
Savaş uzun zaman önce sona ermiş olsa da Beyrut'un itibarı, değişken geçmişine karmaşık bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor. Bazı Lübnanlılar bundan hoşlanıyor. Bunun Beyrut'a avantaj sağladığını düşünüyorlar ancak bunu şehrin güneyindeki mülteci kamplarında yaşayanlara açıklamak zor olabilir. Ancak tüm bunlara rağmen Beyrut, Orta Doğu'da bir umut simgesi olmaya devam ediyor.
Sonuç olarka burası eski ile yeninin, muhafazakar ile liberalin, Doğu ile Batı’nın, laiklik ile dinin ilgi çekici, çoğu zaman öngörülemeyen çatışmasını görebileceğiniz bir şehirdir. Ama kısacası bu şehir size seyahatinizde heyecan verici olmaktan başka bir şey sunmayacaktır.
İstanbul Beyrut Uçak Bileti Fiyatları
İstanbul Beyrut uçak bileti fiyatları uçuş sezonuna, tarihine, seyahat sınıfına ve havayolu şirketine göre değişmektedir. Ayrıca rezervasyonun ne kadar önceden yapıldığı da fiyatları etkileyebilir. Genel olarak, İstanbul'dan Beyrut'a tek yönlü uçak bileti fiyatları ileri tarihli olarak 5000 TL seviyelerinden başlamaktadır. Ancak, bu sadece genel bir tahmindir. En güncel uçak İstanbul Beyrut Uçak Bileti Fiyatları ve fırsatları için Bilet Dükkanı sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Lübnan Türkiye'den Vize İstiyor Mu?
Lübnan’a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilmektedir. Boykot Yasası gereği, pasaportlarında İsrail’e giriş-çıkış damgası bulunan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmemektedir. Pasaportta İsrail vizesi veya giriş çıkışı damgası bulunması durumunda Lübnan gümrük polisi ülkeye girişinize izin vermeyebilir.
Beyrut'ta Gezilecek 5 Güzel Yer
Beyrut uçak bileti aldıysanız bu 5 güzelliği görmeden sakın dönmeyin.
Gemmayzeh
Gemmayzeh sokaklarında dolaşırken aslında dünyanın en çalkantılı bölgesinin kalbinde olduğunuzu hatırlamak zor. Sayısız bar, pub, kafe ve restoranın bulunduğu Gemmayzeh dar sokaklar, Fransız döneminden kalma sömürge binaları ve sanat galerileriyle dolu. Modaya uygun ve bir nevi bohem bir mahalledir. Burası belki de Ortadoğu'nun en Batılılaşmış bölgelerinin başında gelerek Beyrut'a seyahat eden herkes için en önemli noktalardan biri olmuştur.
Güvercin Kayaları
Büyük bir şehirde olduğunuzu unutmak istiyorsanız Beyrut'un tek doğal güzelliği olan Güvercin Kayalıkları'na mutlaka gitmenizi öneririz. Güvercin Kayaları, muhteşem gün batımını ve okyanus manzarasını izleyebileceğiniz bir uçurumun yanında yer alan iki kaya kemeridir. Ailelerin ve her sosyal sınıftan insanın hafta sonunu geçirmekten hoşlandığı bir yer olarak öne çıkar.
Hamra
Tarih kitapları, Lübnan İç Savaşı sırasında Hamra'nın tiyatrolar ve diğer kültürel kurumlarla dolu olması nedeniyle entelektüel faaliyetlerin merkezi olduğunu söylüyor. Bugün Hamra, Orta Doğu'nun en prestijli üniversitesi olan Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölge Gemmayzeh kadar havalı ve modaya uygun olmasa da, sokaklarda dolaşan ve çeşitli bar ve kafelerde içki içen arkadaş canlısı bir öğrenci bölgesi havası vardır.
Şehir Merkezi
İç savaştan önce Beyrut Şehir Merkezi'ne genellikle Orta Doğu'nun Paris'i deniyordu. Savaştan sonra bölgenin tamamen yeniden inşa edilmesi gerekti ve bugün burası şehrin en trafiğe kapalı ve en temiz bölgesidir. Louis Vuitton gibi göz alıcı butikler ve en iyi kaliteli restoranlarla doludur. Ancak yerel halk, yeniden yapılanma sonrasında şehrin bu kısmının ruhunu kaybettiğini ve yerel halktan ziyade Basra Körfezi'nden gelen turistlerin daha çok olduğu görülüyor.
Şatila
Şatila, Filistin dışındaki en eski Filistinli mülteci kamplarından biri. 1949 yılında kurulmuş olup bugün Beyrut şehrine bağlıdır. Bugün, Suriyeli mültecilerin yoğun akını nedeniyle nüfus iki katına çıktı. Şatila'yı ziyaret etmeye karar verirseniz, bunun turistik bir yer ya da eğlenilecek bir yer olmadığını, Filistinlileri öğrenmek ve onlarla empati kurmak için oraya gittiğinizi aklınızda tutmalısınız. Lübnan'da nüfusun yaklaşık yüzde 10'u Filistinli, bunların yüzde 56'sı işsiz ve birçoğu günde 10 doların altında bir gelirle hayatta kalıyor.
Not: Gerçek ve sıra dışı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Shatila'da isterseniz gönüllü çalışmalar bile yapabileceğiniz bir misafirhane bulunmaktadır. Fiyatlar Beyrut'un diğer yerlerine göre daha düşük ve ayrıca pek çok ilgi çekici insanla tanışmanız da muhtemel.
Beyrut Gezilecek Yerler Listesi
Simgesel Yapılar
- Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB)
- Beit Ed-Dine Sarayı
- Hükümet Sarayı (Grand Serail)
Müzeler
- Beyrut Ulusal Müzesi (National Museum of Beirut)
- Mim Müzesi
- Robert Mouawad Özel Müzesi
Antik Kentler, Kalıntılar
- Roma Hamamları
Meydanlar, Caddeler, Yürüyüş Yolları
- Şehir Merkezi
- Şehitler Meydanı
- Nijmeh Meydanı
- Akrafieh
- Korniş (Corniche)
- Saifi Village
- Hamra
Camiler
- Büyük Al Omari Camii
- Muhammed El-Amin Camii
Parklar, Bahçeler
- Sanayeh Halk Bahçesi
Kiliseler, Katedraller
- Aziz George Yunan Ortodoks Katedrali
Doğal Güzellikler
- Jeita Mağarası
- Güvercin Kayalıkları
- Çarşılar, Pazarlar
- Souk Al Ahad
En Hareketli Gece Hayatı Bölgeleri
- Mar Mikhael
- Gemmayzeh
Beyrut Kaç Günde Gezilir?
Beyrut'ta geçireceğiniz üç gün, şehrin simgeleşmiş turistik yerlerine göz atmanıza ve Lübnan yemeklerinin zevklerini keşfetmenize olanak sağlar. Byblos'un kıyı cazibesine ve güzel Jeita Mağarası'na ek olarak vadilere çıkıp Lübnan'ın UNESCO dünya mirası alanlarından birkaç tanesini daha listenize ekleyebilirsiniz.
En Lezzetli Beyrut Yemekleri
Lübnan mutfağı taze malzemelere, şifalı bitkilere, baharatlara, sağlıklı ve lezzetli yemeklere verdiği önemle tanınır. Ülkenin zengin tarihinin ve kültürel çeşitliliğinin bir yansımasıdır. Akdeniz, Orta Doğu ve Osmanlı etkilerinin bir karışımıdır.
Genellikle ana yemekten önce servis edilen meze tabakları, Lübnan mutfağının temelini oluşturur. Popüler meze yemekleri arasında humus, babagannuş, falafel ve tabbuleh yer alır. Kıyma ve bulgurdan yapılan bir yemek olan içli köfte de Lübnan'ın popüler bir yemeğidir. Bir diğer popüler yemek ise, şişte pişirilen ve traşlanmış marine edilmiş etten oluşan ve çeşitli soslar ve soslarla birlikte dürüm veya pide ekmeğinde servis edilen bir yemek olan Shawarma'dır. Tüm bunların yanında Kibbeh, Fattoush, Manakeesh, Mantı, Muhammara gibi lezzetleri de Beyrut’a geldiğiniz de denemeyi unutmayın.