Beyrut’ta Ne Yenir?

Son yıllarda dünya çapında popülaritesini arttıran Lübnan Mutfağı’nın birbirinden güzel lezzetlerini yerinde denemek ister misin? Falafel, humus ve daha pek çok ürünün çıkış noktası olan Lübnan’ın kültürüne bir teşekkür olarak, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok farklı ülkede Lübnan restoranları açılmaya başladı. Tabii ki bu restoranlardan hiçbiri Lübnan’ın başkenti Beyrut’takilerin yerini tutamaz! 

29 Ocak 2024 1dk okuma

Yemekleri dışında farklı kültürleri kucaklayan tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle de büyüleyen Beyrut’a uçak bileti almak istersen Bilet Dükkanı’nı ziyaret edebilir, en uygun fiyatlara Beyrut uçak bileti alabilirsin. Ayrıca Beyrut otelleri arasında bütçene en uygun olanı seçip araç kiralama fırsatlarına göz atmak için de yine web sitemize göz atmayı unutma!

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu kültürünün bir arada var olduğu Beyrut, Lübnan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Kıbrıs’ın doğusu, Suriye’nin güneybatısı ve İsrail’in kuzeyinde yer alan şehrin nüfusu 1,5 milyonun üzerinde. Lübnan Dağları eteğinde yer alan şehir geleneksel ve sofistikenin aynı anda bulunduğu, her an yeni sürprizlerle görenleri şaşırtan bir yer. Orta Doğu’nun daha batılı ve hoşgörülü yaşam tarzına sahip bu şehir maalesef yıllarca süren iç savaştan büyük ölçüde zarar gördü. Şehrin yenileme ve kalkınma çalışmaları hızla devam ederken geleneksel kızıl çatılı evleri, deniz kıyısındaki villaları ve gecekondu sokaklarıyla bir bütün halde turistleri çekmeye devam ediyor.

Nüfusu büyük oranda Hristiyan ve Müslüman olan bu Arap şehri uzun seneler boyunca politik huzursuzluklara sahne olsa da cıvıl cıvıl sokaklarıyla hala en gözde Orta Doğu şehirlerinden.

Beyrut İçin Vize Gerekiyor Mu?


Türk turistlerin yurtdışı destinasyonu olarak Beyrut’u seçmelerindeki sebeplerden biri de Lübnan’a vizesiz girilebilmesi. Pasaport rengi fark etmeksizin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Lübnan’a yapacakları seyahatlerde 180 gün içinde 90 gün süreyi aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

beyrut-gezilecek-yerler.webp

Beyrut’a Hangi Mevsim Gidilir?


Orta Doğu’nun en misafirperver şehirlerinden olan Beyrut altın renkli Akdeniz sahilleriyle de büyülüyor. Yıl boyunca subtropikal iklime sahip olan şehir yaz aylarında fazla kalabalık ve sıcak olsa da denize girmek isteyen tatil severler için en uygun zamanın bu aylar olduğunu söylemek mümkün. Bütçeyle seyahat edenler içinse, Beyrut zaten ucuz bir şehir ama konaklama aktivite fiyatları Ocak – Nisan arası sezonda çok daha ucuz. Fazla sıcaktan kaçınmak isteyenler için ise en güzel mevsim tabii ki ilkbahar ve sonbahar. Özetle, Beyrut’a hangi mevsim gidilir sorusunun cevabı tatil beklentilerine göre değişiklik gösterecektir.

beyruta-hangi-mevsim-gidilir.webp

Beyrut’ta Gezilecek 5 Yer


Güneşin batışını Doğu Akdeniz sahillerinden en güzel şekilde kutlayan Beyrut’un mavi, mor, pembe ve turuncuya boyanan gökyüzü içini ısıtacak bir tatil vadediyor. Fransızlardan Osmanlılara, pek çok farklı medeniyetin bıraktığı izlerle şekillenen Beyrut’ta gezilecek 5 yer:

Raouche (Pigeon Rocks)


Gecesi ayrı gündüzü ayrı büyüleyen, güvercin kayalıkları anlamına gelen ve deniz kıyısında yükselen bu kayalar şehrin en lüks bölgesinde yer alıyor. Kayalara bakan uçurumda fotoğraf çekilebilir, Corniche’deki yürüyüş yolunda manzarayı izleyebilir ve kayaların manzarası eşliğinde bir restoranda yemek yiyebilirsin. Beyrut uçak bileti olan herkesin mutluka görmesi gereken yerlerin başında gelir. 

beyrut-kayalık.webp

Al Omari Cami


Osmanlı’ya karşı direnen Hospitalier Şövalyeleri tarafından 12. Yüzyılda Baptist Yahya Kilisesi olarak inşa edilen bina daha sonra bölgede hakimiyetini sürdüren Memlükler tarafından camiye çevrilmiş. Romanesk mimarinin en güzel örneklerinden olan cami namaz saatleri dışında ziyarete açık.

Hamra Caddesi


1800lü yıllardan itibaren canlılığını koruyan, şehrin kalbindeki Hamra Caddesi kilise ve camileriyle farklı dine mensup insanların bir arada yaşadığı kozmopolit bir bölge. Aynı zamanda cadde restoranları, barları, alışveriş dükkanlarıyla şehrin eğlence noktası. 

St. George Yunan Ortodoks Katedrali


Beyrut’un en eski kilisesi olan St. George Katedrali’nin temelleri 5. Yüzyılda atılmış. Tipik Bizans mimari özelliklerini taşıyan kilisenin içindeki duvar freskleri mutlaka görülmeli.

Baalbek


Beyrut’tan iki saat uzaklıktaki bu küçük kentteki Bacchus Tapınağı ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden. 1800 yılı aşkın süredir tüm ihtişamıyla ayakta kalmayı başarmış bu Roma eserinin kiriş ve yazıtları incelenmeli.

En Lezzetli Beyrut Yemekleri


Yazının bu kısmını sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz! Her ne kadar kozmopolit ve çok kültürlü yapısıyla dikkat çeken bir şehir olsa da Beyrut’u bu kadar popüler yapan şeylerden biri de tabii ki mutfağı! Türk damak tadına da oldukça uygun lezzetlere sahip Lübnan Mutfağı’nın son dönemde bu kadar popüler olmasındaki bir diğer sebep vegan ve vejetaryenlere uygun leziz tarifler barındırması. İşte en lezzetli Beyrut yemekleri:

falafel.webp

  • Manakiş: Bir yoksul yiyeceği olarak ortaya çıkan bu lezzet Beyrut kahvaltılarının vazgeçilmezi. Zeytinyağı ve zahterin serpilip fırınlandığı bu gözlemeler isteğe göre peynir, ıspanak ve patlıcanla da yenebilir.
  • Samke Harra: Orta Doğu deyince aklımıza baharatlı yemekler gelse de Beyrut’un sevimli bir Akdeniz liman şehri olduğunu unutmayın! Balığın da büyük önem arz ettiği bu mutfakta Samke Harra baharatlı balık anlamına geliyor. Bütün balık fırınlanır, üzerine tahin, sarımsak, limon suyu ve baharatlardan hazırlanan sos ve fındık parçaları serpilir.
  • Kibbeh: Lübnan içli köftesi de diyebileceğimiz Kibbeh’nin daha aromatik bir lezzeti var, vegan versiyonu ise mercimekle yapılıyor.
  • Mutabal: Meze diyarına gelmişken közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu, yoğurt, zeytinyağı ve tuzdan hazırlanan bu lezzetin tadına bakmadan olmaz!
  • Tabbouleh: İnce bulgurdan hazırlanan bu Lübnan kısırı salataya çok benziyor ve Falafel’le çok yakışıyor!

tabule.webp

  • Batata Hara: Küp küp kesilmiş bu sarımsaklı ve baharatlı patateslerden sonra patates kızartması neydi unutacaksın!
  • Fatte: Kızarmış nohutların tahin sos, kaju ve yufka parçalarıyla buluştuğu bu yemek iki kişilik!
29 Ocak 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
157 Yazı

Benzer Yazılar