Binlerce Yıllık Tarihi ile Hatay’da Gezilecek Yerler

Türkiye’ye en son dahil olan ve en önemli şehirlerinden biri olan Akdeniz Bölgesi’ndeki Hatay, yıl içerisinde yüzbinlerce turisti ağırlar. Hatay’da gezilecek yerler yazımızı hazırlarken biz de bu şehrin tüm tarihi değerleri ve doğal güzelliklerini dikkate aldık.

22 Kasım 2022 1dk okuma

Türkiye’ye en son dahil olan ve en önemli şehirlerinden biri olan Akdeniz Bölgesi’ndeki Hatay, yıl içerisinde yüzbinlerce turisti ağırlar. Hatay’da gezilecek yerler yazımızı hazırlarken biz de bu şehrin tüm tarihi değerleri ve doğal güzelliklerini dikkate aldık.

Hatay gezilecek görülecek yerler açısından oldukça fazla alternatife sahiptir. Gerek tarihi değerleri gerekse doğal güzellikleri ile öne çıkan şehir, Asi Nehri’nin geçtiği güzergahta oluşuyla da oldukça bereketli topraklara sahiptir.

Hatay gezilecek yerleri Bilet Dükkanı olarak sizler için belirlerken en çok dikkat ettiğimiz konu, bu şehre gelindiğinde kesinlikle gidilmesi, görülmeden dönülmemesi gereken noktaları işaret etmek oldu. Bu anlamda bir nevi Hatay gezi rehberi hazırladık.

Adeta Hatay’da gezilecek en güzel yerler listesini hazırladığımız yazımız, doğal güzellikler, tarihi yerler, müzeler ve dini yapılardan oluşuyor.

Hatay Gezilecek Doğal Yerler

hatay-gezilecek-yerler..jpg

Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Hatay’da bulunan muhteşem doğa harikalarını sizin için seçtik. Listemizin ilk sırasında Hıdır Bey Musa Ağacı bulunuyor.

Hıdır Bey Musa Ağacı: Hakkında birçok rivayet bulunan bu ağacın 3 bin yıldır ayakta olduğuna inanılır. Hz. Musa’nın toprağa diktiği asasından yeşerip büyüdüğüne inanılan Hıdır Bey Musa Ağacı, devasa ölçülere sahiptir.

1000 metrekarelik alana yayılı olan Hıdır Bey Musa Ağacı, 21 metre çevresi ve 7,5 metrelik gövde çapıyla görenleri kendine hayran bırakır. Hatay’da gezilecek yerler listesinde sağlam bir yere sahiptir. Hatay’ın Samandağ ilçesinde Hıdır Bey Köyü’nde bulunan bu doğal güzellik, Ağaç, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Defne Koruluğu: Yunan mitolojisine yön veren bir anlatısı dahi bulunan Defne Koruluğu, Hatay’ın bilhassa bahar aylarında en çok ziyaretçi çeken noktasıdır. Efsaneye göre, Işık Tanrısı Apollon, Daphne, bugünkü adıyla Defne olan bir genç kıza aşık olur. Ancak Daphne, tanrılar ile birlikte olanların başına hep kötü şeyler geldiğini duyduğundan kaçmaya başlar.

Kovalamacanın sonunda daha fazla kaçamayacağını anlayan Daphne, Toprak Ana’ya dua ederek kendisini korumasını ve saklamasını ister. Bunun üzerine de Toprak Ana Daphne’yi defne ağacına çevirir.

Apollon bu manzara karşısında şaşırır ve Daphne’nin ağaca dönüşüşünü üzüntüyle seyreder. Ardından halen kalbi çarpmakta olan ağaca sarılarak ona Apollon’un kutsal ağacı olacağı sözünü verir. Ayrıca savaş zaferlerinin de onunla anılacağını söyler.

Bu denli tatlı sözleri duyan Daphne, dallarından birini Apollon’a eğer. Apollon ise o dalı başına taç eder. Sonrasında gelen yüzyıllarda da şiir ile silah zaferleri defne dalıyla ödüllendirilip, tüm yüksek rütbeli askerler başlarına defne yapraklarından oluşan taçlar takar. Derler ki Daphne’nin Apollon’un aşkına inanmadığı için duyduğu üzüntü sebebiyle ağlamalarıyla da Harbiye Şelaleleri oluşur.

Damlataş (Sincan) Mağarası: Türkiye’de Damlataş Mağarası dendiğinde ilk olarak akla Antalya gelse de Hatay’ın Payas ilçesinde de aynı isimli bir mağara bulunur. 95 metre uzunluğa ve 542 metre yüksekliğe sahip olan bu mağara, şehrin en önemli doğal güzellikleri arasındadır.

Samandağ Sahili: Türkiye’nin en uzun sahili olan Hatay’daki Samandağ Sahili, şehrin en çok ön plana çıkan doğal güzelliklerindendir. 14 kilometre uzunluğa sahip olan sahilin kumsal kısmı da halka açık plaj olarak kullanılır. Muhteşem Akdeniz manzarasına sahip olan Samandağ Sahili aynı zamanda Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının dünya üzerindeki sayılı yumurtlama ve üreme alanları arasında bulunur.

Asi Nehri: Şehrin neredeyse tam ortasından geçen Asi Nehri, Hatay’ın hem en önemli simgelerinden hem de doğal güzelliklerindendir. Ayrıca nehir, adını ters yöne akmasından dolayı alır. Çünkü Asi Nehri, bulunduğu bölgede güneyde kuzeye doğru akan tek nehirdir.

Sarıseki Kanyonu ve Mağarası: Hatay’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Sarıseki Kanyonu ve Mağarası, şehrin İskenderun ilçesinde yer alır. Mistik atmosferi ile görenleri cezbeden mağara, deniz seviyesinden 1.300 metre yüksekliktedir. Hatay gezilecek yerleri denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir. Hatay'da gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunur.

Beşikli Mağara: Samandağ ilçesinde yer alan ve listemizde doğal oluşumdan ziyade insan eliyle oluşturulan tek yer olan Beşikli Mağara, milattan önce 1’inci yüzyıldan kalmadır. O dönemde su baskınlarından korunmak için inşa edilen bu mağara, Roma İmparatoru Vespasian’ın emri ile yapılmaya başlanmış ve milattan sonra 81’de oğlu Titus tarafından tamamlattırılmıştır.

Hatay Gezilecek Tarihi Yerler

hatayda-gezilecek-yerler.jpg

Binlerce yıllık tarihine sayısız kültür ve medeniyet sığdıran Hatay’da kesinlikle görmeniz gereken yerleri listeledik. Ancak baştan söyleyelim, bu tarihi değerleri görmeden şehirden dönmek, Hatay seyahatinin yarım kalması anlamına gelmektedir.

Hatay Arkeoloji Müzesi: Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi, yalnızca Hatay şehrinin değil, bulunduğu bölgenin tamamındaki coğrafi kültür ihtişamını sergiler. 3 bin 250 metrekarelik alana kurulu olan ve büyüleyici mozaikleri ile hafızalara kazınan bu müze, kesinlikle Hatay’da gezilecekler yerler listesinde.

St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi: Bilhassa Hristiyanlar için oldukça mühim ve dahi Hac merkezi olarak görülen St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi, Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olarak bilinir. Öte yandan Hz. İsa’ya inananlardan oluşan cemaatin de ilk olarak Hristiyan adını aldığı yerin yine burası olduğu düşünülür. Bu nedenden ötürü St. Pierre Kilisesi, Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak kabul edilir. Hatay’da gezilecek yerler listesinden mutlaka ilk sıralarda yer alır.

Roma İmparatorluğu Hristiyanlık inancını benimsedikten sonra pek çok kilise inşa ettirmiş, St. Pierre Kilisesi’ne de mimari eklemeler yaptırmıştır. O dönemde gotik eklemeler ile pekişen kilise mimarisi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

1983 yılında Papa VI. Paul tarafından Hac yeri ilan edilen müzede her yıl 29 Haziran günü Katolik Kilisesi tarafından özel bir dua ayini düzenlenmektedir.

Cehennem Kayıkçısı: St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi’nin 200 metre yakınında bulunan Cehennem Kayıkçısı, milattan önce 175 – 164 arasından günümüze kalan ve devasa büyüklüğe sahip olan bir büsttür. 4 metreye 1,5 metre boyutlarında olan Cehennem Kayıkçısı isimli büst, o dönem Antakya bölgesinde baş gösteren büyük bir veba salgını sırasında yapılmış ve hastalıktan koruyacağına inanılmıştır.

Kurşunlu Han: 1660 yılında Köprülü Mehmet Paşa tarafından, Surre Alayı’nı ağırlaması için yaptırılan Kurşunlu Han, Hatay’ın en meşhur yerlerindendir. Tarihi Uzun Çarşı içerisinde konumlanan Kurşunlu Han, 23 adet dükkanı, esnaf lokantası, avlusu, yöresel ürünlerin satıldığı dükkanları ve daha nicesiyle şehrin kalbi niteliğindedir.

Titus Tüneli: Milattan önce 1’inci yüzyılda yapılan Titus Tüneli, Hatay’ın en çok turist çeken yerlerinden biridir. Şehrin simge yerleri arasında gösterilen tünel, su baskınlarını engellemek için Beşikli Mağara ile beraber inşa edilir. Roma İmparatoru Vespasian’ın emriyle yapımına başlanan ve oğlu tarafından milattan sonra 81 yılında tamamlattırılan tünel, 380 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindedir.

Bakras Kalesi: Halk arasında Tapınakçılar Kalesi olarak da bilinen ve şehrin Belen ilçesinde bulunan Bakras Kalesi, Helenistik Dönem’den bugüne kalan Hatay’ın en önemli tarihi değerlerinden biridir. Yüzyıllar içerisinde Roma, Bizans, Ermeni ve Haçlılara kadar birçok devlet tarafından kullanılmıştır. Hatay’da gezilecek yerler denildiğinde mutlaka akla gelir.

Uzun Çarşı: Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olan ve Hatay’da alışveriş denince ilk akla gelen yer olarak bilinen Uzun Çarşı, yalnızca yöresel ürünler ya da gerek yiyecek gerekse de giyim eşyalarının satıldığı yer olarak bilinmekten ziyade şehrin simgeleri arasında yer alır. Özellikle Hatay’ın meşhur künefe isimli tatlısının birinci durağı da yine Uzun Çarşı’dır.

Aççana Höyüğü: Milattan önce 4000’lere kadar uzanan tarihiyle Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Aççana Höyüğü, Hatay’ın Reyhanlı ilçe sınırlarında bulunur. Öte yandan 1930’lardan günümüze uzanan çalışmalar neticesinde höyüğün, bölgedeki kültür, ticaret, yaşam ve inanç biçimine yön verdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: Payas ilçesinde bulunan ve 1574 yılında Mimar Sinan’a Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan külliye, Türk – İslam Mimarisi’nin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Öte yandan, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Edirne’deki Selimiye Külliyesi ile eş zamanlı yürüttüğü bir yapı olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sinan’ın mimari dehası ve birikiminin tezahürü olarak görülür.

Cami, sübyan mektebi, tabhane, imaret, çifte hamam, han ve 48 dükkanlık arasta bölümlerinden oluşan külliye, adeta bir şehir planlama örneğidir ve Mimar Sinan’ın tüm eserlerinde olduğu gibi sadeliğin ihtişamını yansıtır.

Hatay'da Gezilecek Dini Yerler

hatay-kilise.jpg

Hatay’da gezilecek tarihi yerler kadar dini mekanlar da oldukça fazladır. Bilet Dükkanı olarak sizler için bu şehirde gerek dini, gerek tarihi gerekse de mimari açıdan önem arz eden ve yıl içerisinde fazlaca ilgi gören yerleri listeledik.

Habib-i Neccar Camii: Şehrin, milattan sonra 638’de Müslüman Arapların hakimiyetine geçtiği dönem yapılan Habib-i Neccar Camii, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde inşa edilen ilk camidir. Bu nedenle her yıl binlerce kişi, neredeyse 1500 yıldır ayakta kalan bu dini yapıyı ziyaret etmektedir.

St. Simon Manastırı: Bugün Müze Kart ile ziyaret edilebilen St. Simon Manastırı, Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alır. 479 metre yüksekliğindeki tepeye kurulu olan manastırın tarihi ise milattan sonra 6’ncı yüzyıla dayanır. Ayrıca Antakyalı St. Simon’un bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak tanımlanan yer de yine bu manastırdır. Türkiye’nin İnanç Turizmi Haritası içerisinde de bulunan manastır, Hatay’da görülmesi gereken hem tarihi hem de dini noktalar arasındadır. Misafirler Hatay’da gezilecek yerler listesini kontrol ettiğinde mutlaka bu manastıra denk gelir.

Nihal Atakaş Camii: İskenderun Sahil’de konumlanan cami, 4 Ocak 2019 yılında ibadete açılmıştır. Dünyadaki tek örneği Budapeşte’deki cami olan Nihal Atakaş Camii, hem Osmanlı hem de Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlanmıştır.

Ulu Camii: Selçuklu mimarisi örnek alınarak 16’ncı yüzyılda inşa edilen Ulu Camii, Antakya ilçesinin en eski camisidir. Günümüze kadar aslına sadık kalınarak birkaç onarım geçiren cami, bugün Hatay’ın en önemli dini yapıları arasındadır.

Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi: 19’uncu yüzyıl eseri olan ve Hatay’ın Hürriyet Caddesi üzerinde konumlanan Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi, üç semavi dinin bir arada bulunduğu bu şehirdeki en önemli dini değerlerden biridir.

Hz. Hızır Türbesi: Hz. Musa’nın ve Hz. Hızır’ın buluştuğu yer, yani Mecma’ül Bahreyn’in Samandağ olduğuna inanılır. Hatay’da bulunan Hızır türbelerinin en önemlisi olarak kabul edilen Samandağ’daki bu türbe, yıl içerisinde şehirdeki inanç turizminin en fazla olduğu yerler arasındadır.

Sarı Selim (II. Selim) Camii: Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın ardından tahta geçen oğlu II. Selim tarafından Payas ilçesinde 1574 yılında inşa ettirilen ve kendi adını taşıyan caminin en önemli özelliği ise; yapıldığı günden bu yana hiç ibadete kapatılmamış olmasıdır. Hatay’da gezilecek yerler saymakla bitmezken Sarı Selim Camii bunlar arasında en bilineni olarak kabul edilir.

Hemen Hatay uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Hatay'da Gezilecek Şelaleler

hatay-gezilecek-yerler.jpg

Hatay, zengin kültürüyle ve tarihi değerlerde olduğu kadar doğal güzellikleriyle de Türkiye’nin en önemli şehirleri arasındadır. Yıl içerisinde yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Hatay’da gezilecek şelaleler başlığında Sincan Şelalesi ile Payas Şelalesi’ne uğrayabileceğinizi söylemek isteriz. Ancak biz Bilet Dükkanı olarak bu şehrin en meşhur şelalesini size anlatmak istedik. Hatay’da gezilecek yerler arasında yeri sağlam olan şelaleler doğal güzelliğin simgesidir.

Harbiye Şelaleleri: Hatay’ın doğal güzellikleri denince ilk akla gelen yer olan. Harbiye Şelaleleri, Defne ilçesinde bulunur. Çevresinde birçok konaklama, restoran ve kafeterya bulunan bölgedeki şelaleler, ortalama 1500 metre uzunluğundadır.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar dileriz.

22 Kasım 2022 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar