Bükreş’te Görmeden Geçilmemesi Gereken 5 Yer
Balkanların en merak edilen şehirlerinden olan Bükreş, tarihi dokusu ve düzenli şehir planıyla diğer yerlerin adeta ilham aldığı bir şehirdir. Kültürel zenginliği ve ilgi çekici binaları ile Avrupa'nın gözdesidir. Keyifli bir tatil için plan yaparken her dakikanı doya doya geçirebilmen için Bükreş'te gezilecek yerler yazımıza göz at.
Balkanların Paris’i olarak anılan Bükreş Romanya’nın başkenti ve en büyük şehri. Tuna Nehri’nin küçük bir kısmının kuzeyinden geçtiği şehrin tarihinin ise yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Neolitik döneme kadar uzandığı düşünülüyor. Fakat ilk defa “Bucureşti” ismi Walachia hükümdarı 3. Vlad’ın belgesinde, 15. yüzyılda geçmiş. Aynı hükümdar, şehirden Osmanlıları uzak tutmak için savunma amacıyla Bükreş Kalesi’ni yaptırmış.
İstanbul’dan Romanya’nın başkenti Bükreş’e gitmek Bükreş uçak bileti ile yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. 4 mevsim ayrı güzellikteki bu şehri dilediğin zaman gezebilirsin!
Bükreş İçin Vize Gerekiyor Mu?
Evet, genelde Balkan ülkeleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemese de Romanya istiyor. Halihazırda var olan geçerli Schengen vizenle Bükreş’e gidebilirsin. Fakat vizen yoksa şehre gidebilmek için Romanya vizesi almak zorundasın. Burada dikkat etmen gereken önemli bir nokta var: Romanya vizesi ve Schengen vizesi farklı iki vize. Romanya vizesi aldın ve Bükreş’e gittiğini varsayalım, sonrasında aynı vizeyle başka Avrupa ülkelerini göremezsin. Bunun için Schengen vizesi alman gerekli.
Özet geçecek olursak, var olan Schengen vizenle Romanya’ya gidebilirsin ama Romanya için alacağın vizeyle başka Schengen üyesi ülkelere gidemezsin.
Bükreş’te Görmeniz Gereken 5 Yer
Tarihini sarayları, kiliseleri ve mimari incelikleriyle ilmek ilmek örmüş, Balkanlar’ın büyülü masal şehri Bükreş gündüzleri tarihi zenginliğiyle büyülerken hava karardıktan sonra bambaşka bir ruha bürünüyor! Renkli ve hareketli gece hayatıyla da bilinen bu şehir doğunun mistikliğini batının ferahlığıyla birleştiren bir ortama sahip. İşte Bilet Dükkanı okurlarına özel Bükreş’te görmeden geçilmemesi gereken 5 yer:
Parlamento Sarayı
Pentagon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci idari binası olan Romanya Parlamento Sarayı’nın 1984’ten beri süren inşaatı hala bitmemiş! İçerisinde 3000’den fazla oda olduğu tahmin edilen ve 330.000 metrekarelik alana yayılmış binada standart tur ve tam tur olmak üzere iki farklı tur seçeneği mevcut. Ülkenin eski lideri Nicolae Ceausescu’nun bir projesi olarak hayata geçirilen saray neoklasik ve çağdaş mimari çizgileri bir arada yakalamış.
Romanya’nın ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiği dönemde inşaatına başlanan bu görkemli saray halk arasında huzursuzluğa yol açarak gereksiz bir harcama gibi görülmüş, ülke bütçesini de büyük ölçüde etkilemiş. Bugün Bükreş’in sembolü haline gelen Parlamento Sarayı günümüzde ülkenin yönetim yeri haline gelmiş.
Ateneum Konser Salonu
Bükreş’in en zarif ve neoklasik yapılarından biri olan Ateneum’da bugün Romanya’nın klasik müzik geleneği sürdürülmeye devam etmekte ve görkemli binanın içinde konserler verilmektedir. 19. Yüzyılda mimar Albert Galleron tarafından tasarlanan yapı aynı zamanda Romanya’nın bağımsızlığını kazandığı döneme rastladığı için milli gurur sembolü haline gelmiş. Dış cephesi beyaz mermerden yapılan yapının önünde ülkenin önemli şairlerinden Mihail Eminescu’nun heykeli yer alıyor. 600 kişilik oturma kapasitesine sahip salon 75 metre uzunluğundaki bir freskle süslenmiş.
Stavropoleos Kilisesi
Bükreş Eski Kent bölgesinin yakınlarındaki bu mütevazi kilise 1724 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı 6 sene sürmüş. Bizans ve Osmanlı mimarisinin etkilerinin görülebildiği kilisenin dışındaki renkli freskler ve taş işçiliği ilk bakışta dikkati çekiyor. İnşa edildiği zaman şehrin lakabı “Haç Şehri”ydi. Bu yüzden Haç anlamına gelen Stavropoleos, kilisenin adına verilmiş.
Herastrau Park
Bükreş’in en büyük şehir parkı olan Herastrau Park, adını kıyısında bulunduğu Herastrau Gölü’nden almış. Özellikle yaz aylarında hareketlenen parkta su bisikleti kiralayarak gölette keyifli bir gün geçirebilir ve göl kenarındaki restoranlarda oturabilirsin. Piknik yapmak da serbest!
Grigore Antipa Ulusal Doğa Tarihi Müzesi
Çocuklu ailelerin gezmekten keyif aldığı bir müzeden bahsedelim. Romanya’daki bitki ve hayvan yaşamına dair önemli bilgilerle dolu bu müze interaktif etkinlikleriyle çocukların dikkatini çekmeyi başarıyor.
Bükreş’te Ne Yenir?
Balkanların en güzel şehirlerinden olan Bükreş’te kötü bir yemeğe rastlamak pek de mümkün değil! Damak tadımıza yakın lezzetlere sahip Bükreş’te ne yenir diye merak edenlerin sorularını hemen yanıtlayalım:
- Sarmale: Romanya’nın ulusal yemeği olarak ünlenmiş bu lahana ruloları ot, pirinç ve kıyma harcından hazırlanıyor. Polenta ya da ekşi kremayla servis edilir.
- Ciorba: Tanıdık geldi değil mi? Fakat bu çorba işkembeden yapılan bir çorba, isteğe göre tavukla da yapılabiliyor.
- Mici: Barbekü ızgarada rulo haline getiriişmiş bu etler yanında hardal, çıtır çıtır ekmek ve patates kızarmasıyla servis ediliyor.
- Salata de Vinete: Közlenmiş patlıcanla hazırlanarak soğan, sarımsak ve mayonezle karıştırılan bu leziz salata meşhur Bükreş mezelerinden.
- Papanasi: Süzme peynir ve şekerle hazırlanan krema, kızartılmış hamurların üzerine karadut reçeliyle birlikte ilave edilir.