Burdur'da Gezilecek En İyi 5 Yer
Akdeniz'in kültür ve tarihi ile dolup taşan Burdur'u yakından tanımaya ne dersiniz? Sizler için Burdur'da gezilecek en iyi 5 yeri bir araya getirdik. Bu rehberi takip ederek Burdur'un tüm güzellikleriyle tanışmaya hazır olun!
Burdur Hakkında Merak Edilenler
Burdur, Akdeniz'in tarihini ve kültürünü taşıyan önemli bir şehirdir. Bu şehir Salda Gölü ile de anılmaktadır. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehir antik kalıntılara sahiptir.
Sakin bir yapısı olan Burdur zengin tarihinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de beğeni kazanmaktadır. Akdeniz bölgesinin iç kısmında yer alan şehrin denize kıyısı bulunmamaktadır.
Fakat sınırları içerisinde yer alan göl, şehre doğal bir güzellik sunmaktadır. Büyük şehirlere kıyasla daha küçük olan bu şehir pek çok açıdan gezmek isteyenlerin rotasında yer almayı hak etmektedir.
Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve huzurlu ortamı ile Burdur, cazip bir şehir olarak kendisinden bahsettirir.
Burdur Hangi Bölgede Yer Alır ?
Burdur, Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Şehrin sınır komşuları ise; Antalya, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar ve Isparta illeridir.
Hemen Burdur otobüs bileti ve Burdur otelleri için rezervasyon yaptırın!
Burdur'da Gezilecek 5 Yer
Burdur, tarihi ve doğal alanlar konusunda zengin bir ildir. Bu il hem gezmek hem de çeşitli doğa aktivitesi yapmak isteyenler için ideal bir konumdur.
Şehre dair en popüler noktalardan birisi Salda Gölü'dür. Bu göl, mavi rengi ile hayranlık uyandırıcı bir manzaraya sahiptir. Göl, şehir merkezinin 75 km uzaklığındaki Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır. Ayrıca bu göl, 184 metre derinliği ile krater göller arasındadır.
Ulaşımı otobüs, minibüs ya da şahsi araç ile kolaylıkla sağlanan bu gölün haricinde Burdur birçok farklı mekana da ev sahipliği yapar. Sizler için Burdur'da gezilecek en popüler beş yeri listeledik.
Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi
17. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Taş Oda, şehir merkezinde yer almaktadır. Burdur eşrafından Mahmut Paşa tarafından 17. Yüzyıl ortalarında yaptırıldığı söylenen binanın adını kesme taştan yapılmış baş odadan aldığı düşünülmektedir.
Taş Oda Konağı, bir bahçe içinde yer alan iki katlı bir yapıya sahiptir. Süslü motiflerle bezenmiş yapıya sahip olan konağın pencere pervazları kalem işi bitki motifleriyle süslenmiş; dolap ve pencerelerin üzerinde altın yaldızla, konak sahibine methiyeler yazılmıştır.
Ayrıca konağın Bursa kemeriyle ikiye ayrılmış olan ahşap tavanında daire ve yıldız biçimli süslemeler bulunup; yıldızlar altın ve gümüş varaklı olarak kalem işi kabartma tekniğiyle yapılmıştır.
Lisinia Doğa Alanı
Burdur’un şehir merkezine bağlı olan Karakent Köyü’nde yer alan Lisinia Doğa Alanı, Burdur’daki yaban hayatını korumak için oluşturulmuş bir bölgedir.
Burdur için oldukça önemli bir proje olan Lisinia, 2005 yılında Veteriner Öztürk Sarıca’nın gönüllü projesiyle kurulmuştur.
2005 yılında kurulduğu günden beri bölgede pek çok faydalı projeye sahiplik yapan doğa alanı, dışardan gelenlerin ve gönüllülerin de ziyaretine açıktır.
Salda Kayak Merkezi
Burdur’un kış turizminde önemli bölgelerinden birisi olan Salda Kayak Merkezi'dir. Burdur’un şehir merkezine 72 kilometre uzaklıkta bulunan kayak merkezi, Yeşilova ilçesinde yer almaktadır. Ayrıca burası Türkiye’nin tek göl manzaralı kayak merkezi özelliğini de taşımaktadır.
Salda Gölü manzaralı bu kayak merkezi, farklı uzunluklardaki 5 ayrı piste sahiptir. İçerisinde yer alan kar teleferiğiyle de oldukça keyifli bir gezi yapabileceğiniz merkezde kayağın keyfini sürmeniz mümkündür.
Burdur Arkeoloji Müzesi
1969 yılında ziyarete açılan Burdur Arkeoloji Müzesi, Tarihi Bulguroğlu Medresesi'nin kütüphane binası içerisinde hizmet vermektedir. Sagalassos, Kbyra, Kremina Antik Kentleri'nden çıkarılan tarihi eserler burada sergilenmektedir. Burdur'da muhakkak görülmesi gereken yerlerin arasında bu müze de bulunmaktadır.
Burdur Arkeoloji Müzesi’nin en çok ilgi çeken parçaları;
- Dans eden kızlar frizi,
- Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait baş ve ayak figürü,
- Sagalassos sınır taşı,
- İmparator Valerianus’un bronz heykelidir.
Müzenin en değerli parçası olan dans eden kızlar frizi, binanın giriş katındaki teşhir salonunun tam ortasında bulunmaktadır. Salon girişinin hemen solunda ise Sagalassos Antik Kenti’nin M.S. 2.yüzyıldaki sınırlarını belirleyen sınır taşı yer almaktadır.
Ayrıca müzede bulunan heykellerin ayak boyutu göz önünde bulundurulduğunda her iki heykelin de yaklaşık beş metrelik boyutlarda olduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra iki heykelin de vücutlarının bulunamamış olması, heykel yapımında mermerin değil, daha basit materyallerin kullanıldığını göstermektedir.
Serenler Tepesi Tabiat Parkı
Burdur’un muhteşem şehir manzarasını ve Salda Gölü'nün etkileyiciliğini tüm çıplaklığı ile seyredebileceğiniz Serenler Tepesi Tabiat Parkı, şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.
Şehrin tepesinde, şehre hakim bir noktada yer alan tabiat parkı içerisinde çeşitli restoranlar ve mesire alanları bulundurmaktadır. Özellikle de hafta sonu aileleriyle birlikte tepeye gelen bölge halkı, manzaranın ve pikniğin keyfini sürdürmektedir.
Keyifli ve eğlencesi bol keyifli bir gün geçirip birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için Serenler Tepesi Tabiat Parkı ideal bir noktadır.
Burdur'da Gezilebilecek Tarihi Yerler
Burdur'da arka planda kalan fakat mutlaka görülmesi gerekilen tarihi noktalar da mevcuttur. Şehrin antik dönemini yansıtan önemli kentler ile ilgili ayrıntıları sizinle paylaşmaktayız.
Sagalassos Antik Kenti
Burdur'da en fazla ziyaret edilen antik kentlerden olan Sagalassos, şehir merkezine yaklaşık olarak 40 km mesafede yer almaktadır. Ağlasun ilçesinde yer alan kent 2009 yılında UNESCO Dünya Mirasları geçici listesine girmeyi başarmıştır. Roma döneminden kalan bu büyüleyici Antik Kent 5 bin yıllık tarihi geçmişi ile günümüze kadar gelmeyi başarmış önemli yapılardan bir tanesidir.
1750 metrelik rakımıyla temiz havasının yanı sıra ve yeşillikler içerisinde yer alan kentte, Antoninler Çeşmesi’nden, Roma hamamlarına, 9 bin kişilik kapasiteye sahip tiyatrodan kütüphaneye dikkat çeken birçok yapı bulunmaktadır.
Sizleri şaşırtacak daha bir sürü ayrıntı barındıran bu görkemli yapı ziyaret için sizleri bekliyor.
Kibyra Antik Kenti
Türkiye'nin en önemli antik kentlerinden biri olan Kibyra Antik Kenti, Burdur’un şehir merkezine 110 km mesafededir. Yapılış biçimi açısından örneğine pek rastlanmayan Medusa Mozaiği’ne de ev sahipliği yapan Kibyra Antik Kenti, kaynaklara göre 2.300 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Antik Romalılara ait olan kent Bizans ve Roma mimarisinin izleriyle günümüze kadar gelebilmiş. Bergama Krallığı’nın hakimiyetinde bulunan Kibyra, MÖ 82 senesinde Romalı General Murena tarafından Likya birliğine dahil edilmiştir.
Yeraltı gider ve su kanalları sayesinde planlı bir şekilde önceden planlanarak yapılan kent, binlerce yıl önce yaşanılan medeniyet hakkında ipucu vermektedir. Tarihi kaynaklarda ise kentin yaklaşık 30 bini aşkın gladyatöre de ev sahipliği yaptığı bilgisi yer almaktadır.
Unesco Dünya mirasları listesinde bulunan Kibyra Antik Kenti dev stadyumu ve tiyatrosuyla Burdur'da gezilecek yerler arasındadır. Burdur'a dair daha fazla yer keşfetmek istiyorsanız linke tıklayabilirsiniz.
Burdur'da Ne Yenir?
Tarihi zenginliği ve doğal güzelliğinin yanı sıra Burdur lezzetleriyle de ilgi çekmektedir. Şehrin vazgeçilmez altı lezzetini sizler için listeledik.
Sarma Aşı
İç harcı ince köftelik bulgur ile yapılan sarma aşı ismini harcın içine konduğu asma yaprağından almaktadır. İçinde soğan, haşhaş ve salça bulunur.
Erikli Et
En önemli yöre yemeklerinden olan erikli et , kuşbaşı et ve bardak eriğinden yapılmaktadır.
Burdur Şiş
Şehri en önemli köftesi olan Burdur şiş, şehrin tescilli yemeklerinden birisidir. Yapımında kuzu ve keçi eti tercih edilen bu lezzetli köfteyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise kıyması dışında içerisine başka bir salça, soğan ve baharat konulmamasıdır.
Tatar
Diğer yörelerde de sık sık gördüğümüz Tatar yemeği Burdur sofralarının da vazgeçilmezleri arasındadır. Elle açılan hamurun üçgen veya kare şeklinde kesilip haşlanmasının ardından tereyağ, pul biber ve nanenin üstüne dökülmesi ile servis edilir.
Sülük Aşı
En fazla rağbet gören yöre yemeklerinden olan sülük aşı, mısır unu ve buğday unundan açılan hamurun haşlanmasının ardından üzerine peynir ve çekilmiş cevizin tereyağı ve salça ile karıştırılmasıyla yapılan sosun dökülmesi ile servis edilir.
Bulamaç Aşı
Burdur yöresine ait bu yemek yapımı en pratik yemeklerden bir tanesidir. Soğan ile kıymanın kavrulmasının ardından üzerine su ve salça eklenir. Daha sonra unla kavrularak servise hazır hale getirilir.