Çorum'da Gezilecek Tarihi Yerler
Tatil için aradığınız adres Çorum mu? Öyleyse bu içerik tam size göre! Bilet Dükkanı olarak Çorum'da kesinlikle ziyaret etmeniz gereken tarihi alanları sizin için listeledik. Gelin, beraber Çorum'un derin tarihini keşfedelim!
Çorum Hakkında
Orta Karadeniz ile İç Anadolu arasında bir bağlantı noktasında yer alan Çorum'da yapılan arkeolojik kazılarda, Paleotik (Cilalı Taş Devri) dönemden olduğu tespit edilen kalıntılar bulunmuştur. Köklü bir tarihe sahip olan bu şehir, sırasıyla Hititler, Frigler, Kimmer, Medler, Persler, Galatlar, Roma, Bizans, Selçuklular, Danişmendliler Beyliği, Moğollar, Eretna Beyliği, Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmıştır.
Tarihe ilgisi olan herkesi kendisine çekebilecek olan bu şehir, tarihte ilk kez organize devlet olan Hititlerin başkenti olan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Hattuşa'yı da içermektedir. Bu şehir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli kazı talimatı verdiği ilk şehirdir.
Çorum'da Görülecek En İyi 10 Tarihi Yer
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çorum’da görülecek en iyi tarihi yerler listemizi beraber inceleyelim!
Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri
1935 yılında yapılan kazılarda Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemi eserleri keşfedilmiş ve bu eserler 1940 yılında Alacahöyük Müzesinde sergilenmeye başlamıştır. Bu kazılar sırasında Hellenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu-Osmanlı dönemlerine ait izlere de rastlandığı bilinmektedir.
Alacahöyük Kral Mezarları
Çorum'un Hitit dönemine ait en önemli mimari eserlerinden biri de kral mezarlıklarıdır. Bölgede Eski Tunç Dönemi’nden kalma olan etrafı taşla çevrili 13 mezar bulunmaktadır. Bu mezarların dönemin prens ve prenseslerine ait olabileceği düşünülmektedir.
Bu taşlara sığır ve "Göklerin Fırtına Tanrısı’nı" sembolize eden boğa figürü gibi hayvan figürleri işlenmiştir. Ölüm sonrasında da yaşam olduğuna inanan Hititler, mezarlarında çeşitli süs eşyalarına da yer vermiştir.
Yazılıkaya Tapınağı
Şehrin yüksek ve kayalık bir bölümünde yer alan Yazlıkaya Tapınağı; Tanrı, Tanrıça, hayvan ve olağanüstü varlıklar gibi 90'dan fazla figürle süslenmiştir. Hititliler yeni yıl ve ilkbahar gibi özel saydıkları günlerde tanrıların fırtına tanrısının evinde toplanması gerektiğine inanır, bu sebeple de tanrıları Yazlıkaya Tapınağı’na getirirdi.
Ortaköy (Şapinuva)
Göynücek ve Alaca Ovası’nın arasındaki bir bölümde konumlanan Şapiniva, bulunduğu konum sebebiyle askeri ve dini bir merkez niteliğindedir. Bu bölgede yapılan kazılarda Hattice, Hurrice ve Akadca dillerinde tabletlere yazılmış olan 4000 civarı çivi yazısı bulunmuş; bunların askeri, dini, idari metinler ve çeşitli fallar oldukları anlaşılmıştır.
Hattuşa-Boğazkale
Hititlerin başkent olarak kabul ettikleri Hattuşa, bugünkü Boğazkale bölgesindedir. 1834’te Fransız Mimar Charles Texier tarafından keşfedilen ve Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılmaya devam edilen bölge, Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı’na ait izler taşımaktadır. Önceleri Hattilerin sahip olduğu bu şehre, milattan önce 1700'lü yıllarda Hititlerin ilk büyük kralı olan Kuşşaralı Kral Anitta akın etmiş, ardından da yönetimi ele geçirerek Hattuşa'yı başkent haline getirmiştir.
Çorum Kalesi
Çorum Kalesi, Evliya Çelebi'ye göre Sultan Kılıç Arslan tarafından; W.F. Ainsworth'a göre ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilmiştir. Giriş kısmında sağ ve sol olmak üzere iki kapısı bulunan kalenin sol tarafındaki odanın kale muhafızlarına, sağ tarafındaki odanın ise mahkumlara ait olduğu bilinmektedir. Ana malzemesi taş olan kalenin içerisinde cami ve konutlar da yer almaktadır.
Bu kaleyi bizzat görmek için hemen Çorum otobüs biletinizi satın alın!
İskilip Kalesi
Kızılırmak kenarında bulunan tarihi İskilip Kalesi, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kale, İstanbul’dan Amasya’ya kadar devam eden bir ticaret yolu üzerinde konumlanmaktadır. Osmanlı döneminde inşa edilen bu kalenin etrafında Roma dönemine ait olan kaya mezarlar da bulunmaktadır.
Tarihi İskilip Çeşmeleri
Bölgede 20'den fazla tarihi çeşme yer almaktadır. Genellikle sade ve süslemesiz olan bu çeşmelerin üzerinde çeşmeyi inşa ettirenlerin isimleri yer almaktadır. Bu çeşmeler Çorum'un tarihi noktalarını görmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken eserler arasındadır.
İskilip Kaya Mezarı
İskip Kaya mezarları iki sütunlu ve dikdörtgen formludur ve Roma dönemine ait yapılardır. Mezarların olduğu alandaki en çarpıcı unsur, başlıklar üzerinde yer alan ve oturur vaziyette bulunan aslan figürleridir. Ayrıca sütun başlıklarının üstündeki üçgen alana dikkatli bakan ziyaretçilerin, yatar vaziyette resmedilmiş olan Aşk Tanrısı Eros figürünü de görmesi de mümkündür.
Çorum Saat Kulesi
Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan tarafından 1894’te yaptırılan saat kulesinde Lütfi Hasan Paşa’ya ait 1312 tarihli mermer bir kitabe bulunmaktadır. Dört yüzünde de saat bulunan bu kulenin üzeri kurşun bir kubbe ile örtülmüştür. Kuleye ulaşmak için 81 basamaklı bir yol kat etmek gerekir.