Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) Gezilecek Yerler
Şehrin hızlı temposundan bir günlüğüne de olsa uzaklaşmak isteyen İstanbullular için bugünkü rota önerimiz Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak da bilinen Yassıada. Hadi gelin, Yassıada'da mutlaka görmeniz gereken yerleri birlikte inceleyelim...
Bir zamanlar politikanın sıcak odalarında önemli kararların alındığı, hatta bir dönem darbelerin mekanı olan Yassıada, bugün tarihle barışma ve dinginlik bulma yerine dönüşmüş durumda.
İstanbul’dan Yassıada’ya ulaşım sağlamak oldukça kolay. Yassıada’yı görmek için İstanbul’a dışarıdan gelmek isteyen gezginler Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek en uygun fiyatlara İstanbul uçak bileti ya da İstanbul otobüs bileti satın alabilir, en güzel ve yüksek puanlı Yassıada otelleri için rezervasyon yapabilirler.
Yassıada Hakkında
Yassıada (Yunanca: Plati), İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne bakan ağzında, Prens Adaları olarak bilinen Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’nın solunda yer alan küçücük bir ada. Kınalıada Mahallesi’ne bağlıdır. Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli olaylara ve dönemlere ev sahipliği yapmıştır.
Biri sivri, biri de yassı görüntüye sahip birbirine yakın iki küçük adadan yassı olandır. Yakın dönem tarihte, 60'lı yıllarda gerçekleşen 27 Mayıs darbesinde Demokrat Parti mensuplarının yargılandığı yer olarak tarihe geçen Yassıada’nın, geçmişteki bu izlerinin silinmesi için 2013 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da talimatlarıyla ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilmiştir.
Yassıada’nın tarih sahnesine çıkışı, özellikle Türkiye’nin demokrasi mücadelesi bağlamında önemli bir yere sahiptir. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'nin ardından, ülkede yaşanan siyasi gerginlikler ve hükümete olan güvensizlikler neticesinde bir dönem darbe sonrası yargılamalar burada gerçekleşmiştir.
1960 Darbesi sonucunda idam cezasına çarptırılan eski Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanı, burada idam edilmiştir. Bugün ada, o döneme ait izleriyle bir açık hava müzesi gibi hizmet veriyor.
Yassıda'da Gezilecek Yerler
Yassıada’ya varıldığında gezginleri karşılayan ilk şey etkileyici manzarası oluyor. Masmavi denizin ortasında, yeşilin binbir tonuyla kaplı bu ada, hemen insanın gözlerini kamaştırıyor. 27 Mayıs 2020’de ziyarete açılan adaya adım attığınız anda adeta bir zaman tüneline giriyorsunuz. Ada, üzerindeki tarihi yapılar ve anıtlarla ziyaretçilere Türkiye’nin yakın tarihine dair bir yolculuk vaat ediyor.
Ada üzerinde gezerken, 27 Mayıs 1960 Darbesi'ne dair detaylı bilgiler edinebileceğiniz bir müze bulunuyor. Darbe sonrası yaşanan yargılamalara dair belgeler, fotoğraflar ve tanıklıklar, o dönemin ruhunu size yansıtıyor. Ada ayrıca, Türkiye’nin demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olan 1961 Anayasası’nın hazırlandığı mekan olmasıyla da önem taşıyor.
Yassıada’nın tarihi zenginliğinin yanı sıra, doğal güzellikleri de keşfedilmeye değer.
Hemen İstanbul uçak bileti ve İstanbul otelleri için rezervasyonunuzu yaptırın.
Ada, doğaseverler için yürüyüş parkurları ve piknik alanları sunuyor. Deniz kenarında keyifli vakit geçirebileceğiniz plajlarıyla da adada dinlenme ve huzur bulma imkanı var. Özellikle son yıllarda tarihi bir üs haline getirilen Yassıada’nın günübirlik ziyaretlerden daha fazlası olduğunu kanıtlar nitelikte, bölgede oteller açılmaya da başlandı. Şu an için adanın tek oteli olan Katre Island Hotel için Bilet Dükkanı’ndan rezervasyon yapabilirsin.
İşte Yassıada’da gezilecek yerler:
Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
27 Mayıs Yassıada Yargılamaları’nın yapıldığı salonun da bulunduğu bina başarılı bir restorasyondan geçmiş. İçerisinde dönemin önemli siyasi figürlerinin balmumu heykellerinin ve dev ekranda tanıtılan görüntülerin bulunduğu müze dış cephesiyle de ilgi çekiyor.
Yerine Ulaşmayan Mektuplar Anıtı
Deniz kenarında, tepede yer alan bu etkileyici heykel, o dönem yargılanan isimlerin yakınlarıyla iletişim kuramadıklarını betimlemek için yapılmış. Adanın bir ucunda, kuzeyinde yer alan anıtı gördükten sonra cam terastan manzarayı izleyebilir ve 960 Restoran’da yemek yiyebilirsin.
Adnan Menderes Müzesi
Dönemin başbakanı Adnan Menderes’in de idam talebinin verildiği adada bugün kendisini anmak için oldukça büyük bir arşive sahip kişisel bir müze açılmış. Adnan Menderes’in çocukluğundan hayatının son dönemlerine kadar pek çok eşya ve fotoğrafın incelenebildiği müze mutlaka görülmeli.
Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi
Kronolojik bir sıralamayla ada hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflara yer verilen duvarların örüldüğü alanın girişinde 4 ayrı dilde demokrasi kelimesi yazılı.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Bilet Ne Kadar?
Yassıada Demokrasi ve Özgürlükler Adası bileti hakkında merak ettiğin tüm detaylar burada. Günübirlik şekilde adaya gitmek için feribotla yapacağın ulaşım, adaya giriş ve gezeceğin müzeler tek bir bilet halinde alınıyor. 2024 yılı yaz sezonu için Demokrasi ve Özgürlükler Adası bilet fiyatları öğrenci için 400 TL, tam bilet fiyatı ise 550 TL olarak güncellenmiştir.
0 – 6 yaş arası ücretsiz; 65 yaş üstü, engelli, gazi ve şehit yakınları indirimli biletten faydalanabilmektedir. Biletler her cumartesi ve pazar günü için satılmaktadır. Belirtilen fiyat başta ödenerek feribotla ulaşım, adadaki müzeler, tarihi yapılar, kütüphane ve açık hava enstalasyon eserlerini görmeyi kapsıyor.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) Bileti Nereden Alınır?
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Yassıada’nın resmi web sayfasında da belirtildiği üzere günübirlik ziyaretler için biletler Biletix’ten, https://www.biletix.com/etkinlik/3BRN1/ISTANBUL/tr web sayfası üzerinden alınabiliyor.
Yassıada'ya Nasıl Gidilir 2024?
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Yassıada bileti fiyatlarına, adaya yapılan gidiş – dönüş ulaşım da dahildir. Yaz sezonunda her Cumartesi ve Pazar günleri saat 10:30’da Eminönü Mavi Marmara İskelesi’nden, saat 11.00’da ise Kadıköy İDO İskelesi’nden kalkan feribotlarla Yassıada’ya konforlu bir şekilde ulaşılabiliyor. Feribotun dönüş saati ise Kadıköy varış 16.45, Eminönü varış 18.30 olarak belirtilmiştir.