Doğasıyla Büyüleyen Sakarya’da Gezilecek Yerler
Türkiye’de, Marmara Bölgesi’nin Çatalca – Kocaeli bölümünde yer alan Sakarya; tarihi, doğal güzellikleri ve gelişmiş kültürel zenginliği ile birçok gezilecek yere sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Sakarya’da gezilecek yerler için hazırladığımız yazımızda, bu şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve turistik yerlerini de inceledik.
Türkiye’de, Marmara Bölgesi’nin Çatalca – Kocaeli bölümünde yer alan Sakarya; tarihi, doğal güzellikleri ve gelişmiş kültürel zenginliği ile birçok gezilecek yere sahiptir. Bilet Dükkanı olarak Sakarya’ya seyahat edecekler için hazırladığımız yazımızda, bu şehrin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve turistik yerlerini de inceledik.
Adeta Sakarya’da gezilecek yerler listesi olarak nitelendirilebilecek olan yazımızı okumayı tamamladığınızda, bu şehrin ne denli geniş bir kültürel yapısı, doğal zenginliği ve turistik açıdan mutlaka görülmesi gereken yerlerle dolu olduğunu göreceksiniz.
Kategorilere ayırdığımız ‘Sakarya’da Gezilecek Yerler’ başlıklı yazımızda ilk olarak bu şehirde en çok öne çıkan doğal güzelliklerden bahsedeceğiz.
Sakarya'da Gezilecek Doğal Yerler
Sakarya şehri, Marmara Bölgesi’nin doğal güzellikleriyle en fazla öne çıkan şehirleri arasındadır. Zira, Marmara Bölgesi’nde veya bu bölgeye yakın yaşayanlar da en küçük tatil alternatiflerini dahi Sakarya’da değerlendirir. Biz de Bilet Dükkanı olarak Sakarya’da gezilecek doğal yerler listemize kesinlikle görülmesi gereken 10 muhteşem noktayı ekledik.
Sapanca Gölü
Sakarya’da gezilecek yerler, hatta direkt olarak Sakarya’da gezilecek doğal yerler dendiğinde ilk olarak akla gelen yer hiç kuşkusuz Sapanca Gölü’dür. Sapanca Gölü ve çevresi, hafta sonu tatili başta olmak üzere, tatillerini Sapanca’da geçirmek isteyenlerin bir numaralı adresidir.
Acarlar Longozu
Doğaseverlerin Sakarya’da mutlaka uğraması gereken yerlerden biri de Acarlar Longozu’dur. Öte yandan burası, Türkiye’nin tek parça halinde bulunan en büyük longoz ormanıdır. Sakarya’da gezilecek yerler listesinde ihtişamlı doğal güzelliğiyle ilk sıralarda yer alan bu orman, mutlaka görülmesi gereken yerler kategorisindedir.
Poyrazlar Gölü
Sakarya’da gezilecek doğal yerler arasında bulunan Poyrazlar Gölü, bu şehirde yaşayanların da hafta sonu pikniklerinde ilk tercihidir. Özel ve korunaklı bir alan göl çevresine giriş ücretlidir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınmıştır.
Doğançay Şelalesi
Geyve ilçesinde konumlanan Doğançay Şelalesi de Sakarya’da gezilecek doğal yerler arasında öne çıkanlardandır. Şelale ile çevresi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.
Serdivan Gölpark
Doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin mutlak suretle bu şehirde uğraması gereken yerlerdendir. Göl manzarası ve oldukça huzurlu bir yapısı vardır. Üstelik, manzaraya karşı çay veya kahve içilebilecek bir de kafeteryası bulunur.
Aygır Deresi
Size bu şehrin doğal güzelliklerle çepeçevre sarılı olduğunu söylemiştik. Bilhassa hafta sonu tatillerinde sıklıkla tercih edilen Sapanca’nın Maşukiye isimli köyünde bulunan Aygır Deresi de yine Sakarya’da gezilecek doğal güzellikler arasında yer alır.
Geyve Boğazı
Esasında bir boğaz vadi olan Geyve Boğazı, Sakarya’da gezilecek yerler arasında en az bilineni olsa da en önemli doğal güzellikleri arasındadır. Boğaz, vadinin kenarlarında, 1000 metreyi aşan Samanlı Dağları’nın tepeleri bulunur. Öte yandan, bu boğazın stratejik önemi, kendini Kurtuluş Savaşı döneminde göstermiştir. Bu boğazdan açılan yolda İngilizlerin desteklediği Ahmet Anzavur, Eskişehir – Ankara yolunu açmak adına Kuvâ-yi Milliye birliklerine saldırmış ve Ali Fuat Paşa tarafından geri püskürtülmüştür.
Kuzuluk Kaplıcaları
Sakarya’da gezilecek yerler listesi hazırlarken mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biri de Kuzuluk Kaplıcaları’dır. Astım ve bronşit başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen Kuzuluk Kaplıcaları suları, yıl içerisinde binlerce kişinin uğradığı noktalardandır.
Maden Deresi
Sakarya’nın doğal güzellikleri arasında yer alan Maden Deresi, şehrin Kocaeli isimli ilçesinde bulunur. Aslen Maden Deresi ve Şelalesi olarak isimlendirilen yer, doğaseverlerin kesinlikle uğraması gereken yerler arasındadır. Üstelik dere çevresi, doğa yürüyüşü yapmak için de oldukça uygundur. Tabii dere çevresinde alabalık tesisleri ve buna bağlı olarak da balık restoranları bulunduğundan, öğle yemeği için de harika bir alternatif olacaktır.
Maşukiye
Gölü, şelalesi ve doğasının ihtişamıyla adeta göz dolduran Maşukiye, Sakarya’da gezilecek yerler listesi hazırlanacaksa olmazsa olmazdır. Yıl içerisinde on binlerin ziyaret ettiği Maşukiye’ye bilhassa bahar aylarında gidilmesi tavsiyemizdir.
Bilet Dükkanı olarak sizler için bu şehirdeki en göz alıcı 10 doğal güzelliği listeledik. Şimdi de Sakarya’da gezilecek tarihi yerler hakkında derlediğimiz listemizdeki önemli yerlerden bahsedeceğiz.
Hemen Sakarya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.
Sakarya'da Gezilecek Tarihi Yerler
Sakarya, tarihi açıdan oldukça zengindir. Nitekim, 7 asırlık mutfak kültürüyle bunu pekiştirir. “Sakarya’da Ne Yenir?” başlıklı yazımızda bu şehrin Osmanlı Saray Mutfağı’na giren ve bilhassa meyve ile yapılan yemeklerini özenle listeleyip hazırladık. Oradan okuyabilirsiniz.
Sakarya’da gezilecek tarihi yerler dendiğinde daha ikonik noktalar akla gelir. Bunlardan ilki hiç kuşkusuz Sapanca’da bulunan Rüstempaşa Camii’dir. Tabii Vecihi Kapısı, Karasu Kalesi, Rehime Sultan Camii ve Justinianus Köprüsü de yine öne çıkanlar arasında bulunur.
Sapanca Rüstempaşa Camii
16’ncı yüzyıldan günümüze ulaşan Sapanca Rüstempaşa Camii, Sakarya’da gezilecek tarihi yerler arasında en çok bilinen noktaların başında gelir. 1550’de inşası başlanan cami, 1560’da ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan ve 5 asırdır sapasağlam ayakta duran cami, aslında bir külliyenin parçasıdır. Günümüze ne yazık ki ulaşamayan bu külliye ilk yapıldığında camii, imaret, kervansaray ve hamamdan oluşmaktaydı. Bugün Sakarya’nın en önemli tarihi noktaları arasında bulunan Sapanca Rüstempaşa Camii, bu şehirde mutlaka uğranması gereken yerlerdendir.
Sapanca Vecihi Kapısı
Sakarya’da görülmesi gereken yerlerden söz ediyorsak Sapanca Vecihi Kapısı olmazsa olmazdır. Osmanlı’dan günümüze kalan mimari eserler arasında yer alan yapıyı Mimar Sinan’ın yaptığı düşünülür. Öte yandan, bu kapının bulunduğu noktadan Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği de rivayetler arasındadır. Yanyalı Vecihi Orhon Bey tarafından yaptırılan kapı, günümüzde olanca dikkat çekici ve zarif mimarisiyle adeta göz alıcıdır.
Karasu Kalesi
Sakarya’da görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Karasu Kalesi’dir. 12’nci veya 13’üncü yüzyıldan kaldığı düşünülen kale, 60-70 metre civarındaki bir doğal tepe üzerine inşa edilmiştir. Tamamı taş ve harç kullanılarak yapılan sur duvarları, bugüne çok kısıtlı bölümlerle ulaşabilmiş olsa da Sakarya’da gezilecek tarihi yerler listesinin baş aktörleri arasındadır.
Rahime Sultan Camii
Sakarya’da gezilecek yerler dendiğinde adı mutlaka geçen yerlerden biri olan Rahime Sultan Camii, 1892’de dönemin Osmanlı padişahı Abdülmecit’in dördüncü eşi Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılmıştır. Yığma taş ve tuğla mimarisi usullerinin birleştirilmesiyle inşa edilen caminin ince ve zarif minaresi, 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen depremde büyük zarar görüp yıkılmış ve yerine yenisi yapılmıştır.
Justinianus Köprüsü
Sakarya’da gezilecek tarihi yerler arasında en önemli ve ikonik yerlerden biridir. Bir diğer ismi Beş Köprü olan Justinianus Köprüsü, dünyaca ünlü Bizans İmparatoru Justinianus tarafından milattan sonra 558 ile 560 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Totalde 365 metre uzunluğa sahip olan köprü, 9,85 metre genişliğindedir. 12 kemerli olan yapı, 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Justinianus Köprüsü’nün Beş Köprü olarak da adlandırıldığından bahsetmiştik. Bunun sebebi köprünün herhangi bir mimari detayından gelmemekte. Daha ziyade Latince köprü kelimesinin “pons” olarak söylenmesi ve bunu bilmeyen halkın pons kelimesini özel isim sanarak “Pons Köprüsü” anlamına gelen Pontogephyra olarak yapıyı nitelendirmesinden gelir. Yıllar içerisinde Pontogephyra sözcüğü, Pentegephyra’ya dönüşmüştür ki bu da Beş Köprü demektir.
Sakarya’da Gezilecek Turistik Yerler
Tarihi, kültürel ve doğal güzellikler açısından oldukça zengin olan Sakarya şehri, oldukça fazla gezilip görülecek yere sahiptir. Günümüzde doğal güzellik ve turistik noktalarıyla öne çıkan şehir, biraz önce de anlattığımız üzere pek çok önemli tarihi değere de ev sahipliği yapar.
Bilet Dükkanı olarak Sakarya’da gezilecek turistik yerlerden en çok öne çıkanları sizin için derledik. Bunlar içinde pek tabii Sakarya Müzesi, Çark Caddesi, Deprem Müzesi ve Ali Fuat Paşa Kuvâ-yi Milliye Müzesi var.
Sakarya Müzesi (Atatürk Evi)
290 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), 1910 ile 1915 yılları arasında Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Baha Bey tarafından yaptırılır. Sonraki yıllarda Hasan Cavit Bey tarafından satın alınan yapı, 17 Haziran 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ile buluşup üç gün süresince konakladığı evdir. 1967’de büyük hasar alan yapı, 1983’de sivil mimarlık örneği olarak tescil edilmiş ve kamulaştırılmıştır. Günümüzde ise müze olarak hizmet verir.
Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi
Sakarya’da gezilecek turistik yerler listesinin en önemli noktalarından biridir. Öte yandan bu müze, 1967 ve 1999 yıllarında iki büyük deprem geçiren Adapazarı’nın en sembolik noktasıdır. 2004 yılında hizmete açılmıştır.
Çark Caddesi
Sakarya’da görülmesi gereken yerler dendiğinde kesinlikle Çark Caddesi’nin de adı geçer. Bu cadde, şehrin en hareketli noktasıdır. Neredeyse günün 24 saati canlı olan Çark Caddesi, eğlence merkezleri, kafeler, restoranlar ve otelleri bir arada barındırır.
Ali Fuat Paşa Kuvâ-yi Milliye Müzesi
Sakarya’da gezilecek yerler denince Ali Fuat Paşa Kuvâ-yi Milliye Müzesi en turistik noktalardan biri olarak karşımıza çıkar. Yapı ilk olarak belediye binası olması düşüncesiyle inşa edilir ve kullanılır. Daha sonrasında ise 1989’da Özel İdare Müdürlüğü’ne verilir. Hemen ardından ise müze olarak hizmet vermeye başlar. Toplamda altı odası bulunan yapı; Ali Fuat Cebesoy’a ait giysiler, madalyalar, fotoğraflar ve pek çok kişisel eşyayı daha barındırır. Müzede toplamda 47 arşiv vesikası ve 26 etnografik değer ile 73 eser sergilenir.
Bilet Dükkanı olarak Sakarya’da gezilecek yerleri sizler için özenle derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Şimdiden keyifli bir Sakarya gezisi dileriz.