Efes Antik Kenti Hakkında Bunları Biliyor Musun?

Yok olmadan önce dünyanın eski 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan, adım atar atmaz Antik Yunan esintilerini hissedebileceğin dünyaca ünlü Efes Antik Kenti yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Şimdi sıra senin! 

17 Nisan 2024 1dk okuma

Bu sene Türkiye’de antik kentler rotası oluşturduysan ve ilk durağın Efes Antik Kenti ise bu şahane ören yeri hakkında hazırladığımız içeriği okuyarak gerekli bilgileri edinebilirsin. Bütçeyle seyahat eden tatil severlerin tercihi Bilet Dükkanı’nın web sayfasını ziyaret ederek bulunduğun şehirden en uygun fiyatlara İzmir uçak bileti ya da Selçuk otobüs bileti satın alabilir, seyahatine gönül rahatlığıyla başlayabilirsin!

Efes Antik Kenti Nerede?


Efes Antik Kenti, Türkiye’nin batı kıyısında bulunan İzmir iline bağlı Selçuk ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Havalimanında kolayca geçebileceğiniz Efes, antik dönemde önemli bir Yunan şehri ve yine Roma İmparatorluğu’nun da önemli bir merkeziydi. 

efes-antik-kenti-konum.webp

Efes Antik Kenti konumu için tıklayın!

Efes Antik Kenti'nin Hikayesi


Yılda bir buçuk milyondan fazla gezgin Efes Antik Kenti’ni görmek için dünyanın dört bir yanından İzmir’e geliyor. 9 sene önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan Efes Antik Kenti Antik Yunan döneminde İyonya’nın en önemli kentlerinden biriydi ve tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi ve kültürel merkez olarak hizmet verdi. 

efes-antik-kenti-nerede.webp

M.Ö 10. yüzyılda kurulan Efes, Miken uygarlığı döneminde önemli bir liman kenti olarak kuruldu. Ancak M.Ö 7. yüzyılda Lidyalılar tarafından ele geçirilmesiyle yeni bir döneme girdi. Daha sonra Pers İmparatorluğu’nun kontrolü altına girdi ve Perslerin egemenliği altında önemli bir şehir olarak gelişti.

M.Ö 4. yüzyılda Büyük İskender’in Pers İmparatorluğu’nu fethetmesiyle Efes, İskender’in yönetimi altına girdi ve Helenistik dönemde önemli bir merkez haline geldi. Ancak İskender’in ölümünden sonra, M.Ö 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne geçti.

Roma döneminde Efes, Anadolu’nun en büyük ve en zengin şehirlerinden biri olmuştu ve bu dönemde şehir büyük ölçüde genişletilerek zenginleştirildi. M.Ö 1. yüzyılda, Meryem Ana’nın yaşadığı yer olduğuna inanılan Efes’e Meryem Kilisesi’nin inşa edildiği bilinir.

efes-antik-kenti-efsanesi.webp

Ancak 3. yüzyılda şehir, Got istilaları ve depremler gibi çeşitli felaketlerle zor zamanlar geçirdi. Sonunda bölgedeki ticaret rotalarının değişmesi ve limanın alüvyonlarla dolmasıyla Efes’in önemi azaldı. 10. yüzyılda terk edildi ve zamanla unutuldu.

Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Antik Tiyatro, Domitian Tapınağı, Herakles Kapısı, Kuretler Caddesi ve Meryem Ana Evi bugün Efes Antik Kenti’nde görülmesi gereken başlıca eserler olarak anılıyor. Artemis Tapınağı günümüze kadar ayakta kalamamış olsa da özellikle Celsus Kütüphanesi gece ışıklandırmasıyla görenleri büyülüyor.

Efes Antik Kenti Gece Açık Mı? 


Büyüleneceğinize emin olduğumuz Efes Antik Kenti hakkında harika bir haberimiz daha var. Gece müzeciliği kapsamında artık saat 00.00’a kadar ziyaret edilebiliyor. Böylece her gün 08.00-00.00 arası siz de ziyaret edebilirsin. Gündüzü ayrı gecesi başka güzel olan Efes Antik Kenti sizi ışıklarıyla büyüleceyecek. İşte Efes gece böyle görünüyor! 

efes-antik-kenti-gece.webp

Efes Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? 


İzmir’in en güneyindeki Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti İzmir şehir merkezine 83 km, Selçuk ilçe merkezine ise yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alıyor. İzmir’den Efes Antik Kenti’ne gitmenin en kısa ve konforlu yolu Bilet Dükkanı’ndan araç kiralamak ya da transfer araç rezervasyonu yapmak! İzmir’den Efes’e toplu taşımayla ulaşım için İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden kalkan Selçuk minibüslerine binebilirsin. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürecektir. 

efes.webp

Şehrin banliyö tren hattı olan İzban ile de Selçuk’a ulaşım mümkün. İzban ile yolculuk yaklaşık 1 saat 30 dakika sürecektir.

Selçuk’tan Efes Antik Kenti’ne gitmek için ilçe merkezinden kalkan minibüslere binebilirsin, yolculuk 15 dakika sürüyor.

Farklı şehirlerden Efes Antik Kenti’ne gelmek isteyenler öncelikle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ya da Selçuk Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne gelebilir ve bu noktalardan yukarıda bahsettiğimiz şekilde ulaşım sağlayabilir.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı Ağustos ayında koyduğu yeni kurala göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının müze ve ören yerlerine girişi ücretsiz ya da Müze Kart ile yapılabilmektedir. Yani müzelerin bir kısmına giriş ücretsiz olmaya devam ederken, bu tarihten önce ücretli olan müzelere artık Müze Kart ile giriş yapılabiliyor. Müze Kart olmadan Efes Antik Kenti’ne giriş mümkün değil. 

efes-antik-kenti-tiyatro.webp

Online Müze Kart satın almak için bakanlığın resmi web sitesi olan www.muze.gov.tr adresini ziyaret edebilir ya da yine bu web sitesinde verilen resmi satış noktalarından kartını satın alabilirsin. 2024 yılı Nisan ayı itibariyle Müze Kart fiyatı 60 TL’dir, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gişelerden ücretsiz bilet alarak giriş yapabilir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Efes Antik Kenti’ne Müze Kart ile girebilse de kentin içindeki bazı noktalar için ek giriş ücreti alınabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı turistler için ise Efes Antik Kenti ve içindeki alanlardaki ek giriş ücretleri 1 Mart 2024 itibariyle aşağıdaki gibi güncellenmiştir:

Efes Antik Kenti & Digital Efes Deneyim Müzesi
Kişi Başı: 40 Euro / 44 USD

Teras Evleri
Kişi Başı: 15 Euro / 17 USD

Efes Müzesi
Kişi Başı: 10 Euro / 11 USD

Meryem Ana Evi
Kişi Başı: 15 Euro / 17 USD

St. John Basilica / Isa Bey Cami
Kişi Başı: 6 Euro / 7 USD

0-7 Yaş çocuklar ücretsizdir.

Efes Antik Kenti'nde Müze Kart Geçerli Mi?


Bir önceki başlıkta da bahsettiğimiz gibi, Efes Antik Kenti’ne girmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yalnızca Müze Kart ile giriş yapabilirler.

17 Nisan 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar