Eminönü’nde Gezilecek Yerler
Eminönü, vapur düdükleriyle martı seslerinin birbirine karıştığı yerdir. İstanbul’un Tarihi Yarımada olarak adlandırılan ve de ilk yerleşkelerinin olduğu yer olarak kabul edilen bölümde bulunur. Bu nedenle Eminönü’nde gezilecek yerler oldukça fazladır. Öte yandan bu gezilecek yerler listesinde bulunan çoğu nokta, tarihi değerlerden oluşmaktadır.
Eminönü, vapur düdükleriyle martı seslerinin birbirine karıştığı yerdir. İstanbul’un Tarihi Yarımada olarak adlandırılan ve de ilk yerleşkelerinin olduğu yer olarak kabul edilen bölümde bulunur. Bu nedenle Eminönü’nde gezilecek yerler oldukça fazladır. Öte yandan bu gezilecek yerler listesinde bulunan çoğu nokta, tarihi değerlerden oluşmaktadır.
Haliç’in batısında yer alan Eminönü, yine oldukça fazla tarihi değeri sınırlarında barındıran Sirkeci semti ile komşudur. Sirkeci, tarihi gara sahip olması sebebiyle de en az Eminönü kadar gezilecek yere sahiptir.
Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız ‘Eminönü'nde Gezilecek Yerler’ başlıklı yazımızda, başta Mısır Çarşısı olmak üzere bu semtin tarihi noktalarına ağırlık verdik. Ayrıca Eminönü’nde günübirlik gezi turu yapmak isteyenler için de birkaç seçenek ekledik.
Eminönü Gezilecek Yerler Listesi
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Eminönü'nde gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Bilhassa Eminönü Mısır Çarşısı, bölgenin en önemli ve halen yaşayan bir tarihi değeridir. Biz de bu bağlamda Eminönü’nde gezilecek yerler listesini oluştururken tarihi geçmişi zengin olan noktaların kolay ulaşılabilir olması konusuna dikkat ettik. O halde bu kadar bahsetmişken listemize Tarihi Mısır Çarşısı ile başlayalım.
Mısır Çarşısı
Turhan Sultan emriyle 1660’ta inşasına başlanan ve Hassa Baş Mimar Kazım Ağa tarafından yapılan Tarihi Mısır Çarşısı, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin ilk sırasındadır. İnşası tamamlanınca Yeni Çarşı ya da Valide Çarşısı isimleriyle anılmıştır. Günümüzdeki ismi ise 18’inci yüzyıldan kalmadır. Zira o dönemlerde Mısır’dan gelen baharatlar, bu çarşıda satılır ve İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’ne buradan aktarılırmış. L şeklinde bir mimariye sahip olan Mısır Çarşısı, 1691 ile 1940 yıllarında iki çok büyük yangın atlamıştır. 1940 – 1943 yılları arasında aslına sadık kalarak restore edilen bu tarihi yapı, günümüzde halen aktarlarıyla anılır. Ayrıca Türkiye ve İstanbul’a özgü tüm hediyelik eşyaların bulunabileceği yerlerden de biridir.
Yeni Camii
Eminönü'nde gezilecek yerler listesinin en önemli unsurlarından biridir. Semtin siluetini oluşturan tarihi değerlerden biri olan Yeni Camii, III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle yapılmaya başlanmış ancak sultanın vefatı ardından bir süre bitirilememiştir. Bunun üzerine Mimar Davut Ağa’nın başladığı cami, Mimar Dalgıç Ahmet Ağa tarafından bitirilmiştir ve inşanın tamamlanması tam 66 yıl sürmüştür. Bugün gerek Eminönü Galata Manzarası gerekse de mimarisi nedeniyle en çok ziyaretçi alan Eminönü’nde gezilecek yerler arasındadır.
Gülhane Parkı
Yalnızca doğal güzelliğiyle değil, tarihi önemiyle de bilinen bu park, Eminönü'nde gezilecek yerler listesinde mutlaka ki yer alır. Sirkeci semtine değin uzanan Gülhane Parkı, esasında Topkapı Sarayı’nın dış bahçesidir. Tanzimat Fermanı’nın okunduğu yer olması sebebiyle özel bir tarihi değere de sahip olan park, fermanın kayıtlarda Gülhane Paktı Hümayunu olarak geçmesine de vesile olmuştur. Günümüzde halka açık ve ücretsiz gezilebilen bir doğal güzelliktir.
Eminönü Meydanı
Eminönü'nde gezilecek yerler listesi hazırlarken Eminönü Meydanı’nı listeye başlı başına bir mekan olarak eklemek gerekir. Zira gerek Eminönü balık ekmek denince ilk adres olan gerek bir tarafı Galata Köprüsü ve Galata manzarası, bir tarafı ise göz alıcı güzelliğe sahip bir tarihi yarımadanın zengin gezilecek yerler değerlerini barındırır.
Tahtakale
Eminönü’nde gezilecek yerler denince akla ilk gelenlerden biridir. Züccaciye başta olmak üzere pek çok hediyelik eşyanın da satıldığı yer olan Tahtakale, alışveriş tutkunlarının mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir.
Yerebatan Sarnıcı
2022 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla yeniden gündem olan bir tarihi değerdir. Günümüzde müze olarak hizmet veren Yerebatan Sarnıcı, I. Justinianus tarafından 527 ile 565 yılları arasında yaptırılmıştır. Aynı zamanda bir bazilika sarnıcı olan mekan, 800 bin tonluk su depolama alanıyla döneminin su ihtiyacını karşılamıştır. 336 adet sütunla ayakta duran sarnıç, uğur getirsin ve korusun diye konulduğu bilinen ters çevrili şekildeki Medusa başı işlemeli sütun ayaklarıyla tanınır. Eminönü gezilecek yerler listesinin baş aktörlerinden biridir.
PTT Müzesi
Mimar Vedat Tek tarafından I. Ulusal Türk Mimari Akımı kapsamında inşa edilen yapıda bulunan müze, Eminönü Mısır Çarşısı’nın bir arka sokağında bulunur. Ziyaretçiler genellikle Eminönü Meydan’da balık ekmek keyfi yaptıktan sonra semtin gezilecek yerlerini keşfettiğinden, öğleden sonra ziyaretçi popülasyonu oldukça fazladır.
Tarihi Gedik Paşa Hamamı
Osmanlı döneminin en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Hayrettin’e 1475 yılında yaptırılan ve banisinin adını taşıyan bu hamam, Türk kültürünün ağırlıklı olduğu bir Eminönü günübirlik gezi düşünülüyorsa mutlaka ziyaret edilmelidir.
Ahi Çelebi Camii
Eminönü gezilecek yerler listesinin baş aktörlerinden olan bu camii, Kanlıfırın Mescidi veya Yemişçiler Camii olarak da bilinir. Ahi Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan cami, mütevazı mimarisiyle göz alıcıdır.
Galata Köprüsü
Eminönü Galata manzarası nereden en güzel izlenir sorusunun en güzel cevabı olan Galata Köprüsü, bir ayağı Karaköy, bir ayağı ise Eminönü semtinde olan köprüdür. Eminönü balık ekmek satan esnaflar da yine köprünün Eminönü ayağı kısmında bulunur. Tarihi de bir hayli zengin olan Galata Köprüsü, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin en önemlilerindendir.
Süleymaniye Camii
Gelmiş geçmiş en önemli ve ünlü mimarlardan biri olan Mimar Sinan’ın “Kalfalık eserim” dediği yapı, mimarisinde sadeliğin zarafetini barındırır. Eminönü semtinin biraz üstünde bulunan cami, esasında Tarihi Yarımada’nın ve dahi tüm İstanbul’un en önemli tarihi değerlerinden biridir. 1551’de inşasına başlanan ve 6 yılda tamamlanan Süleymaniye Camii, Eminönü'nde gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazıdır. Öte yandan 128 penceresi, Sarhoş İbrahim Usta’nın eseri olan vitraylı pencereleri, Kanuni Sultan Süleyman’ın fetih sonrası dördüncü padişah olmasının simgesi olan dört minaresi, totalde Osmanlı’nın 10’uncu padişah olmasının göstergesi olan 10 adet şerefesi ile adeta mimari bir dehanın simgesidir.
Tarihi Sirkeci Tren Garı
İlk olarak Rumeli Demiryolu için inşasına başlanan bu tarihi tren garı, Eminönü Mısır Çarşısı’nın biraz ilerisinde konumlanır. 3 Kasım 1890’da II. Abdülhamit devrinde hizmete giren gar, TCDD altyapısı yenilenerek 1955’te yeniden hizmete açılır. Günümüzde Eminönü’nde gezilecek yerler dendiğinde adı ilk sayılanlardandır.
Rüstem Paşa Camii
Oldukça mütevazı dış mimarisiyle Mimar Sinan’ın en naif eserlerinden biri olarak kabul edilir. Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa için yaptırılmıştır. 1561’de tamamlanan cami, iç mimarisindeki çinilerle göz alıcı güzelliktedir.
Türkiye İş Bankası Müzesi
Eminönü Galata manzarası kısmına hakim konumda bulunan müze, 1890 yılında postane olarak hizmet vermesi açısından kullanılmaya başlanmış, 1927’de ise Türkiye İş Bankası’na devredilmiştir. Sekiz ayrı teşhir salonunda geniş koleksiyonuyla hizmet veren müze, Eminönü’nde gezilecek yerler listesinin en önemlilerindendir.
Eminönü Günübirlik Gezi Turu
Gezilecek yerler listesini paylaştığımıza göre Eminönü günübirlik gezi turu hakkında da bilgi vermeye başlayabiliriz. Genellikle Eminönü – Sirkeci arasındaki tarihi lokasyonlardan oluşan Eminönü günübirlik gezi turları, muhakkak ki Mısır Çarşısı’nı, Yeni Camii’ni, Rüstem Paşa Camii’ni, Galata Köprüsü ve Eminönü Meydanı’nı, Tarihi Sirkeci Tren Garı’nı ve Gülhane Parkı’nı mutlaka barındırır. Öte yandan tam bir gün süren Eminönü günübirlik gezi turlarında Yerebatan Sarnıcı, Tarihi Gedik Paşa Hamamı ve PTT Müzesi de yine Eminönü’nde gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alan gezi noktaları arasındadır.