Gaziantep'te Gezilecek 10 Yer
Güneydoğu Anadolu’nun en bereketli topraklara sahip şehri, medeniyetler beşiği Gaziantep’e hoş geldin!
Zengin mutfak kültürüyle adeta bir lezzet başkenti olan Gaziantep geçtiğimiz aylarda Taste Atlas’ın düzenlediği dünyanın en lezzetli 10 şehri listesine girmeyi başararak yeniden gündeme geldi. Peki kültürel mirasına en iyi şekilde sahip çıkan şehirlerimizin başında gelen Gaziantep’te gezilecek yerler neresi? Bu yazımızda adım adım anlattık.
Hemen Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara Gaziantep uçak bileti alabilir ve en yüksek puanlı Gaziantep otelleri için erken rezervasyon yapabilirsin.
Gaziantep Hakkında
Tarihi M.Ö. 3650 yılına kazar uzanan Antep tarih boyunca Hititler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender’in yönetimi altına girse de şehir altın çağını Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olan Zeugma döneminde yaşadı. Bir süre Sasaniler ve Bizanslılar arasında el değiştiren şehir İslam fetihleri sonrasında farklı bir kültürün etkisi altına girmişti.
Osmanlı’nın genişleme döneminde fethedilen şehir Kurtuluş Savaşı sonrasında tekstil ve gıda sektöründeki gelişmelerle büyük atılımlar yapmış, bunda yerli girişimcilerin de payı büyük olmuştur.
Gaziantep'e Ne Zaman Gidilir?
Gaziantep’e ne zaman gidilir sorusunun kesin bir cevabı yok, tatil severlerin farkı ihtiyaç ve bir tatilden beklentilerine göre, şehrin en iyi olduğu dönem de değişecektir. Tipik karasal iklimin hakim olduğu şehirde yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları sert ve kar yağışlı geçiyor. Pek çok ilimizde olduğu gibi, biz Gaziantep’i gezmek için de en ideal zamanın bahar ayları olduğunu düşünüyoruz. Fazla sıcak ve soğuk havadan etkilenmeden şehrin daracık sokaklarında kaybolabilirsin!
Gaziantep Gezilecek 10 Yer
Gelelim yazımızın en çok beklediğin kısmına! İşte sırlarla dolu mistik şehir Gaziantep’te gezilecek 10 yer:
Gaziantep Kalesi
Gaziantep’e gelir gelmez ilk uğrayacağın yer büyük ihtimalle Gaziantep Kalesi olacaktır. Şehirle bütünleşen kalenin inşasının M.Ö. 41. Yüzyılda tamamlandığı tahmin ediliyor. Günümüzde 12 kulesinin hala ayakta kaldığı kaleye çıkarak şehrin panoramik manzarasını en güzel noktadan seyredebilirsin.
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan antik Zeugma kenti kalıntılarının sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında ziyarete açılmıştır. Toplamda 1700 metrekarelik bir alanda, özenle restore edilmiş bir binada ziyaretçilere hizmet veren müze dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olarak biliniyor. Zeugma Antik Kenti’nden gelen mozaiklerin yanı sıra dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği de burada sergileniyor.
Bey Mahallesi ve Tarihi Gaziantep Evleri
Gaziantep’in geleneksel taş evleriyle dolu Arnavut kaldırımlı dar sokakları hem gece hem gündüz görülmeli. 700 senedir ayakta olan taş evlerin kimilerinde hala Gaziantep halkı yaşarken bazıları hamam ve butik otel olarak da kullanılıyor. Bey Mahallesi’ndeki en güzel Gaziantep otelleri için hemen Bilet Dükkanı’ndan rezervasyon yapabilirsin.
Bakırcılar Çarşısı
Şehrin belki de en otantik bölgesi olan Bakırcılar Çarşısı’na Gaziantep seyahatin süresince neredeyse her gün uğrasan anca yeterli olur! Kurutulmuş patlıcan, biber, kabak, hububat ve çeşitli baharatlar gibi birbirinden taze ve yerel organik ürünlerinden hediyelik eşyalara kadar buraya her gelişinde yeni ürünler keşfedeceksin. Bakır ve pirinçten yapılmış yöresel ürünlerden kendin ve sevdiklerin için alabilirsin.
Rumkale
Fırat Nehri’nin kuzeyinin Merzimen Çayı ile birleştirdiği uçta, yarımada üzerinde yer alan Rumkale antik çağlardan beri farklı uygarlık ve krallıklar tarafından devamlı olarak kuşatılmış. Doğanın tüm güzelliğinin bu antik yapıyla birleştiği yere Halfeti’den belirli aralıklarla kalkan teknelerle gitmek mümkün.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gastronominin başkentine kadar gelip sadece yemek yiyip dönmek olmaz! Burada yemek yemek bir eylemden ziyade kültür. Gaziantep gibi bir yerde de mutfak müzesi olması kaçınılmazdı. Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş’ün Gaziantep mutfak kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için açtığı müze, annesinin adını taşıyor.
Zincirli Bedesten
Bakırcılar Çarşısı dışında şehrin bir diğer önemli tarihi çarşısı Zincirli Bedesten 1700'lü yıllardan beri ilk günkü gibi ayakta. Bugün baklava ve katmer dükkanlarından el ürünlerine pek çok ürünün satıldığı bedestende bir Türk Kahvesi molası verebilirsin.
Hamam Müzesi
Antep türkülerinde sıkça duyduğumuz hamamlara dair daha detaylı bilgi edinmek istersen ülkemizin en ilginç müzelerinden biri olan Hamam Müzesi’ne gidebilir ve tüm senenin yorgunluğunu atacak rahatlatıcı bir gün geçirebilirsin!
Zeugma Antik Kenti
Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta yer alan Zeugma Antik Kenti keşfedilmiş ilk antik kentlerden. Burada görülmesi gereken çoğu eser Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilense de antik kenti bir de yerinde göreyim diyorsan buraya uğrayabilirsin.
Kaleoğlu Mağarası
Gaziantep’e yazın gittiysen sıcak havadan bunalanların adresi Kaleoğlu Mağarası’nın içinde serinlerken bir yandan yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsin.
En Lezzetli Gaziantep Yemekleri
Gaziantep yemekleri için apayrı bir başlık açmak gerek, biz kısaca en bilinenlerden bahsettik. Dilerseniz Lezzet Başkenti Gaziantep'te Ne Yenir? blogumuz ile detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
- Beyran Çorbası: Güne başlamanın ilginç ama leziz yolu da kuzu etli ve bol baharatlı bu besleyici yemeği yemekten geçiyor.
- Antep Lahmacun: Bildiğimiz lahmacundan farkı Antep Lahmacun’un sarımsaklı olması.
Patlıcan Kebabı: Kuzu döş eti ve patlıcanın şişe geçirilmesiyle hazırlanan ana yemek lavaşla birlikte tüketiliyor. - Şiveydiz: Yuvalama’nın daha yoğun hali olarak da düşünebileceğin Şiveydiz nohut, kuzu eti, pırasa, soğan, süzme yoğurt, un ve yumurtayla hazırlanıyor.
- Baklava: Dünyanın en güzel tatlılarından biri olan Baklava incecik hamurların kat kat dizilip arasına fıstık dizilmesiyle hazırlanıyor.