İspanya Yemekleri Ve Popüler Yemekleri

Bir ülkeyi deneyimlemenin ve yerel halkla bağlantı kurmanın en iyi yollarından birinin yemek yemek olduğunu düşünüyoruz! İspanya, Padron biberlerinden Patatas Bravas'a, Turrón'dan Tapas'a kadar konu lezzetli yemekler olduğunda, elinden geleni yapmayı biliyor.

31 Mayıs 2024 1dk okuma

İspanyol yemekleri basittir ve taze, yerel malzemeler kullanılır. bu nedenle paella ve tapas gibi yemeklerin ülkeyi haklı olarak dünya yemek haritasına koyması şaşırtıcı değildir. İşte İspanya seyahatinizde deneyebileceğiniz bazı popüler yemeklere dair rehberimiz.

İspanya mutfağı, Avrupalı ​​kuzenleri İtalya ve Fransa kadar iyi bilinmese de övgüyü hak ediyor. İspanyol pişirme tekniğinin özü, ülkenin ürettiği canlı zeytinyağı, taze deniz ürünleri, sulu domatesler, birinci sınıf jambon gibi muhteşem malzemeleri almak ve bunları basit, lezzetli yemeklere dönüştürmek için gereken minimum çabayı göstermektir. Üzerinde çalıştığınız ürünler İspanyol aşçıların kullanabileceği ürünler kadar iyi olduğunda, onlara çok fazla şey yapmak gereksiz ve hatta saygısızlık olur.

 

ispanya-yemekleri.webp

 

"İspanyol yemeği" adında bir mutfağın olduğunu söylemek ise biraz yanlış isimlendirme olur. İspanya'nın 17 özerk bölgesinin her birinin kendi yerel favori yemekleri vardır. Sarımsak kaplı mantarların gösterinin yıldızı olduğu La Rioja'nın başkenti Logrono'nun dar sokaklarında pintxos'u tadın. Ya da Galiçya'nın her yerinde yenen bir percebes'i (kaz midyesi) denemek için ülkenin kuzeybatı köşesine gidin.

Valensiya'nın Paella'sı gibi bazı bölgesel yemekler o kadar popüler hale geldi ki, İspanya'nın ulusal kimliğinin bir parçası haline geldi. Tortilla gibi diğerleri ise ülke çapındaki her yerde bulunuyor. Ancak kökenleri ne olursa olsun bu İspanyol yemekleri en çok sevilen lezzetler arasında yer alıyor. 

İspanya Hakkında


Avrupa’nın en güzel Akdeniz ülkelerinden biri olan İspanya, Unesco Kültür Mirasi sahipliği ile İtalya’nın ardından ikinci Avrupa ülkesi olmuştur. Doğal güzellikleri ve kültürel, tarihi mirası ile bu unvanı fazlasıyla hakeden İspanya, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkeleri arasında ilk üçe de adını yazdırmayı başarmıştır.

İster plajlarında bronzlaşın, ister eski tarihi bölgeleri keşfe çıkın… Güler yüzlü insanları, sıcak havası, rahat yaşam tarzı, mutfağı, heyecan verici gece hayatı, dünyaca ünlü şenlikleri, futbolu ve flemenkosu ile İspanya’da birbirinden ilginç farklı birçok şey bulabilirsiniz.

 

ispanyada-ne-yenir.webp

 

Ülkenin başkenti Madrid’dir. İspanya 17 özerk bölgeye ve 2 özerk ayrılmıştır. İspanya'nın diğer önemli şehirleri Barselona, SanSebastian, Bilbao, Malaga, Sevilla ve Valencia’dır. Ancak Katalan ve Bask bölgeleri ile Güney’de yer alan Endülüs tüm İspanya’dan dil ve kültürel olarak ayrışır. Ülkede genel olarak İspanyolca konuşulsa da Castilian, Katalanca, Baskça, Galiçya’ca, Asturca gibi diller de bulunmaktadır. 

Madrid’de Museo del Prado, Centro de Arte Riena Sofia ve Museo Thyssen-Bornemisza gibi müzeleri keşfetmeye doyamayacaksınız. Kanarya Adaları, İbiza gibi yerlerde Akdeniz’in eşsiz iyot kokusunu içinize çekebilirsiniz. Endülüs’te ise bir zamanların görkemli Arap uygarlığının izleri gözler önüne seriliyor. Dünyanın en iyi şaraphanelerine ev sahipliği yapan Rioja ve Bilbao, gastronomi meraklılarının mabedi. İşte Bilet Dükkanı okuyucuları için İspanya rehberi…

İspanya'ya Nasıl Gidilir?


Güney’de ve Doğu’da Akdeniz, Kuzey’de ise Atlantik Okyanusu'na kıyısı olan İspanya, Portekiz, Fransa, Andora ve Cebelitarık ile komşudur. İstanbul İspanya uçak bileti ile ülkeye gitmek isteyenler için özellikle İstanbul’dan hem aktarmalı hem de doğrudan uçuşlar bulunmaktadır. Bu uçuşlar Barselona, Madrid, Bilbao, Malaga, Santiago de Compostella ve Valencia’ya yapılmaktadır.

İspanya uçak bileti, otel ve araç kiralama hizmetleri için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

İspanya Yemekleri Ve Popüler Yemekleri


Paella Valensiya


Valensiya dilinde "kızartma tavası" anlamına gelen paella, geniş ve sığ bir pişirme tavasında yapılan popüler bir İspanyol yemeğidir. Pirinç, sebzeler ve genellikle deniz ürünleriyle hazırlanan bu yemek, Valensiya'da pirinç tarlalarında çalışan çiftçilerin öğle yemeği olarak başlamıştır. Paellanın en lezzetli kısmı, alt kısmında bulunan yanmış pirinç olan "soccarat"tır. Bu pişirme tekniği, yemeğe güzel bir koku ve çıtır bir doku kazandırır.

Nerede denenmeli: Casa Carmela, València

 

paella-valensiya.webp

 

Patatas Bravas


Ünlü yeme ve içme geleneği olan Tapas'a katıldığınızda bu yemeğe rastlama şansınız var. Sade ama doyurucu, sadece füme İspanyol kırmızı biberi, zeytinyağı, sarımsak ve bazen domatesten yapılmış, kırmızı sosla kaplanmış küçük bir tabak kızarmış patates… İsmin çevirisi “cesur patates” olmasına rağmen, yemek için yüksek baharat toleransına gerek yoktur.

Nerede denenmeli: Docamar, Madrid

 

patatas-bravas.webp

 

Pimientos de Padrón


Pimientos de Padrón, zeytinyağında ve tuzda kızartılmış yeşil biberlerden oluşan Tapas menüsünde yaygın bir tercihtir. Bu biberler Galiçya'da yetiştiriliyor ve hatta küçük Herbon kasabasında bu sebzeye adanan yıllık bir festival bile düzenleniyor. Çoğunlukla, bir miktar tatlılık ile birlikte hafif bir tada sahiptirler. Ancak ara sıra biber şaşırtıcı derecede acı olabilir. Bu yüzden bu yemeği yemek biraz rulet oyununa benziyor.

Nerede denenmeli: Pulpería Rial, Galiçya

 

pimientos-de-padrón.webp

 

Tortilla


Yumurta ve patatesten oluşan bu yiyecek, Meksika'nın Tortilla olarak kabul edeceği şeyden çok uzaktır. İspanyol tortilla de patatas, ince dilimlenmiş patates ve soğanın zeytinyağında kızartılması ve ardından karışıma çırpılmış yumurta eklenmesiyle yapılır. Çoğunlukla katılaşana kadar pişirildikten sonra, frittata benzeri oluşum, pişirmeyi tamamlamak için ters çevrilir. Bu basit ama doyurucu İspanyol yemeği tapa olarak, sandviç olarak ya da tek başına gün boyu yenebilir.

Nerede denenmeli: Bar Nestor, Bask Ülkesi

 

tortilla.webp

 

Gazpacho


Gazpacho, kökleri İspanya'nın güney bölgesi Endülüs'e dayanan, yaz aylarında ülke genelinde tüketilen serinletici, soğuk bir çorbadır. Çorba, servis edilmeden önce soğutulan kırmızımsı domates, salatalık, İtalyan kızartma biberi ve zeytinyağından oluşuyor. Tek başına veya haşlanmış yumurta, doğranmış jambon veya kimyon gibi garnitürlerle de içilebilir.

Nerede denenmeli: Restaurante El Churrasco, Endülüs

 

gazpacho.webp

 

Kroket


Croqueta'nın sevilecek çok yanı var. Kremalı beşamel sos ve tuzlu morinadan mantarlara kadar çeşitli malzemelerle doldurulmuş ve derin yağda kızartılmış toplardır. Kökenleri Fransa olan croqueta, komşu İspanya'ya da ulaştı ve şu anda tapas barlarında temel dayanak noktası olmasının yanı sıra ülke çapındaki restoranlarda meze olarak da servis ediliyor. Hangi işletmeyi seçerseniz seçin, dış yüzeyinin çıtır ekmek kırıntısı görünümüne dikkat edin. Bu iyi bir croquetanın işaretidir.

Nerede denenmeli: Santerra, Madrid

 

kroket.webp

 

Morcilla


Kan sosisi, Birleşik Krallık'tan Porto Riko'ya kadar dünyanın her yerinde bulunur. İspanya bir istisna değildir ve bölgeye bağlı olarak yemeğin farklı versiyonları vardır. Örneğin Endülüs kan sosisinde tarçın, karanfil ve baharat kullanırken, Asturias'ın kuzey bölgesi özellikle tütsülenmiş sosis kullanıyor. Kastilya ve Leon bölgesinden, özellikle de başkenti Burgos'tan gelen morcilla en bilinenidir. Bu yorumda aslında hiç et yoktur. Bunun yerine domuz kanı ve domuz yağı, soğan, pirinç ve baharatlarla karıştırılıyor.

Nerede denenmeli: Casa Ojeda, Castilla y León

 

morcilla.webp

 

Pan Con Tomate


Biliyorum ekmek ve domates, İspanya'yı ziyaret ettiğinizde mutlaka denenmesi gereken bir yemek gibi görünmüyor. Ancak Güney ABD'nin sevdiği domatesli sandviçe benzer şekilde pan con tomate, olgun bir domatesin gücünü sergileyen basit bir yemektir. Bu kombinasyon, taze rendelenmiş domates, zeytinyağı ve tuza baz olarak kızarmış ekmek kullanır. Az çaba gerektiren hazırlığı sayesinde pan con tomate, genellikle sabah espressosunun yanında tüketilen yaygın bir kahvaltı yemeğidir.

Nerede denenmeli: Herhangi bir yerel bar/kafe

 

pan-con-tomate.webp

 

Gambas Al Ajillo


Bu İspanyol yemeğini yaparken karides ve sarımsak zeytinyağı, kırmızı biber, limon suyu ve maydanozdan yapılan ajillo sosuyla karıştırılıyor. Daha sonra tüm malzemeler bir tavada pişiriliyor ve tapa olarak yemek için ağız sulandıran hoş kokulu bir tabak oluşturuluyor. İyi bir şey, ekmeğin genellikle karidesle birlikte gelmesi! 

Nerede denenmeli: La Casa del Abuelo, Madrid

 

gambas-al-ajillo.webp

 

Churros


Churro'nun kesin tarihi biraz bulanık. Bazıları tatlının Çin'in Youtiao'sundan ilham aldığını söylerken, diğerleri İspanyol çobanların bu yemeği fırınlanmış yiyeceklerin yerine kullandığını iddia ediyor. Bununla birlikte, bu tatlı artık dünyanın her yerinde servis ediliyor.

 

churros.webp

 

İspanyol tatlıları genellikle çubuk veya halka şeklindedir ve şekerle kaplanmış veya sade olarak yenilebilir. Sıcak daldırma çikolata, Aztek çikolatasını İber yarımadasına getiren 16. yüzyıldaki keşif çabalarının sonucu olan bu tatlıyla sık sık birlikte kullanılır.

Nerede denenmeli: Churrería Laietana, Katalonya

31 Mayıs 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar