İstanbul Kız Kulesi'nin Hikayesi

Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar’daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir. 2000 yılından itibaren içerisinde bir restoranın yer aldığı Kız Kulesi’nde özel günleriniz için rezervasyon yaptırabilir ve kulenin tepesine çıkarak İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasını ve Tarihi Yarımada’yı izleyebilirsiniz. 

12 Mayıs 2023 1dk okuma

İstanbul Boğazı’nın Üsküdar ilçesinde Salacak açıklarında yer alan bir adacığın üzerine kurulu Kız Kulesi, şehrin en görkemli ve popüler yapılarından biridir. Boğaziçi Köprüsünden geçerken ya da boğazda vapura bindiğinizde gözünüzü alamadığınız Kız Kulesi İstanbul’un siluetinde önemli bir yer tutmaktadır. M.Ö. 400lü yıllarda Atinalı bir general olan Alkibiadis, bugün Kız Kulesi’nin yer aldığı kaya üzerine, o günkü gemilerin duraklaması için bir istasyon inşa eder. Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar’daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir. 2000 yılından itibaren içerisinde bir restoranın yer aldığı Kız Kulesi’nde özel günleriniz için rezervasyon yaptırabilir ve kulenin tepesine çıkarak İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasını ve Tarihi Yarımada’yı izleyebilirsiniz. 

Kız Kulesi’nin temeli Fatih Sultan Mehmet zamanında atılmıştır. O zamana kadar istasyon olan ve gemilere yol göstermek için deniz fenerinin yer aldığı kayanın üzerine kule dikerek günümüzdeki formuna kavuşturan padişah ise 2. Mahmut’tur. Kız Kulesi’nin dış cephesinde yer alan mermer levhada 1800lü yıllardan kalma bir Osmanlı tuğrasını bugün halen görebilirsiniz.

Eğer Kız Kulesi yakınlarındaki otellerde konaklamak isterseniz Bilet Dükkanı internet sitesinde Üsküdar otellerinin fiyatlarını karşılaştırarak rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Otel rezervasyonu dışında uçak bileti, özel transfer ve araç kiralama işlemlerini yapabileceğiniz Bilet Dükkanı internet sayfasında size en uygun olan işlemi yapabilirsiniz. Eğer Kız Kulesi’ni görmeye uzak bir şehirden geliyorsanız uçak biletinizi Bilet Dükkanı üzerinden en ucuz fiyatlara satın alabilirsiniz.

 

kiz-kulesi.webp

Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul Anadolu Yakası’nın en merkezi ilçelerinden biri olan Üsküdar’da yer alan Kız Kulesi’ne gitmek için Üsküdar Salacak’tan tekneye binebilirsiniz. Haftanın her günü 09.15’ten başlayarak her 15 dakikada bir tekneler hareket etmektedir. 18.30’a kadar Salacak ve Kız Kulesi arasında yolcu taşıyan tekneler, saat 20.15’ten sonra ise Kız Kulesi’nin restoranında randevusu olan ziyaretçiler için gece yarısına kadar çalışmaktadır. Eğer Avrupa Yakasından Kız Kulesi’ne direkt olarak ulaşmak isterseniz, Kabataş’tan kalkan motorlara binebilirsiniz.

Sezonluk olarak saatler değişebildiği için Kız Kulesi’ne giden Kabataş motorlarının resmi internet sitesini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Kabataş’tan Kız Kulesi’ne hafta sonları saat 10.00 – 18.00 arasında saat başı olacak şekilde tekne vapur kalkmaktadır. Akşam yemeği için rezervasyonu olan misafirler için ise Kabataş’tan her gün saat 20.00, 20.45 ve 21.30’da tekne vapur kalkmaktadır. Kız Kulesi’nden Kabataş’a ise her akşam 23.00 ve 23.45’te dönüş seferleri düzenlenmektedir.

Kız Kulesi’ne geçebilmek için önce Üsküdar’a geçmeniz gerekiyor. Eğer Üsküdar’a nasıl geçeceğinizi bilmiyorsanız Bilet Dükkanı olarak sizler için Üsküdar’a nasıl ulaşabileceğinizi yazdık: Eğer Üsküdar’a Avrupa Yakası'ndan deniz yolu ile gelecekseniz Ortaköy’den vapura binebilir; Beşiktaş, Kabataş ve Eminönü’nden ise motora binebilirsiniz. Beşiktaş’tan neredeyse her 10 dakikada bir Üsküdar’a motor kalkmaktadır. Ayrıca Kadıköy’den kalkan Ortaköy vapurları da önce Üsküdar’a uğramaktadır. Bu durumda, dilerseniz Kadıköy’den de Üsküdar’a vapurla gelebilirsiniz. 

Halkalı – Gebze ya da Ataköy – Pendik Marmaray hattını kullanarak da Üsküdar durağında inebilirsiniz. Ayrıca M5 Üsküdar – Çekmeköy metro güzergahının ilk istasyonu da Üsküdar Sahilinde yer alıyor.

Çok sayıda otobüsün Üsküdar Sahilden geçtiğini söyleyebiliriz. Bunlardan en bilinen ve işlek olan otobüsleri sıralayacak olursak: 2 numaralı otobüs Üst Bostancı – Üsküdar, 6 numaralı otobüs Küçük Çamlıca – Üsküdar, 9A numaralı otobüs Atakent – Üsküdar, 9Ç numaralı otobüs Çekmeköy – Üsküdar, 9Ü numaralı otobüs Demokrasi Caddesi – Üsküdar, 11A numaralı otobüs Alemdar – Üsküdar ve son olarak 12 ve 12A numaralı otobüsler Üsküdar – Kadıköy seferlerini yapmaktadır.

kiz-kulesinin-hikayesi.webp

Kız Kulesinin Hikayesi

İstanbul’un bir diğer göz alıcı kulesi olan Galata Kulesi’nin, denizin ortasında bir kaya üzerinde yalnız başına duran Kız Kulesi’ne aşık olduğunun söylendiğini duymuşsunuzdur. Pek çok efsanede adı geçen Kız Kulesi hakkında bilinen en ünlü hikâyenin yılanlı hikaye olduğunu söyleyebiliriz. Kız Kulesi’nin bu efsanesine göre Bizans İmparatoru’nun erkek çocuklarından yana yüzü gülmemiş, bu yüzden güzel ve akıllı bir kız evladı olsun istermiş. Günün birinde imparatoriçe kız bebek doğurunca imparator çok sevinmiş, kızın doğum günleri imparatorluğun bayramı ilan edilmiş.

İmparator kızı çok zeki olduğu için kendisinden bir sonra tahta çıkacak kişinin, oğulları değil kızı olmasını istediği için kızını özel eğitimlerle birlikte devlet yöneticiliğine hazırlar. Fakat günlerden bir gün kâhinin biri imparatoru ziyarete gider ve imparatora kızının 18 yaşını görmeden bir yılanın sokması sonucunda öleceğini söyler. İmparator kızını yılanlardan koruyabilmek için denizde yer alan kaya parçasının üzerini düzenleterek kızı için karadan uzak bu bölgeye kule diktirir. Böylece kız 18 yaşını geçtikten sonra babasının yanında olacak ve bir müddet sonra da tahta geçebilecektir. Ancak günlerden bir gün prensese yemesi için gönderilen üzüm sepetlerinin birinden yılan çıkar. Kız üzümü yediği esnada yılan kızı sokarak zehirler ve imparatorun kızı sonsuz bir uykuya dalar.

İmparator bu yaşananlardan sonra kızını toprağa gömerse cesedine yine yılanların geleceğini biliyordur, bu yüzden kızının bedenini mumyalatarak tabutu Ayasofya’nın yüksek duvarlarından birinin üzerine koydurtur. Aradan biraz zaman geçince duvarın üzerinde yer alan tabutta iki deliğin meydana geldiği görülür. İmparatorun kızı öldükten sonra bile kaderinden kaçamamıştır, mumyalanmış cesedine yılanlar bir şekilde gelmiştir. Bu efsane, kuleye bugünkü adını da vermiştir. 

En meşhur hikaye olan prenses hikayesi dışında bir de Leandros hikayesi ile Kız Kulesi bütünleşmiştir. Güzellik Tanrıçası Afrodit’e sıkı sıkıya bağlı olan Hero ismindeki rahibenin dini gerekliliklerinden dolayı aşk yaşayabilmesi yasaktır. Ancak Leandros adlı bir adamla Hero birbirlerine aşık olurlar ve Rahibe Hero Kız Kulesi’nde yaşamaktadır. Kız Kulesi’nin camından Rahibe Hero her gece ateş yakar, genç Leandros ise o ateş sayesinde yolunu bularak kuleye gelirmiş. Günlerden bir gün gece fırtına çıkar ve Rahibe Hero’nun yaktığı ateş söner, Leandros da yönünü kaybederek suda boğulur. Genç sevgilisinin ölümüne dayanamayan Rahibe Hero da intihar eder.

“Atı alan Üsküdar’ı geçti.” atasözünü sık sık duyuyorsunuzdur. Aslında bir rivayete göre bu atasözünün hikayesi de Kız Kulesi’nden gelmekte. Hristiyan bir imparator olan Tekfur’un kızına aşık olan Battalgazi’nin hikayesine dayanan atasözünde Tekfur kızını Battalgazi’yle evlendirmemek için Kız Kulesi’ne kapatıyor. Zaman ilerledikçe Battalgazi bu duruma dayanamaz ve kuleye saldırı düzenleyerek Tekfur’un kızını kaçırır. Saldırıyı atıyla yapan Battalgazi, at üzerinde Tekfur’un kızını da alarak uzaklara karışır.

Hemen İstanbul uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Kız Kulesi Ziyarete Açık mı?

İstanbul Boğazı’nın incisi Kız Kulesi Salacak Sahilinden yaklaşık 200 metre uzaklıkta yer alıyor. Bugün müze, kafe ve restoran olarak hizmet veren Kız Kulesi’nde özel organizasyon ve etkinliklerinizi rezervasyon yaptırarak düzenleyebilirsiniz, organizasyonu en fazla 16 kişiyle yapabileceğinizin altını çizelim. Kız Kulesi’nin içini gezdikten sonra kafede soluklanarak göz alıcı manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer Kız Kulesi’nin tepesinde yer alan Kuledebar Cafe’de akşam yemeği haricinde yemek yiyecekseniz ya da bir şeyler içecekseniz rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. 

Müzeye giriş fiyatları yetişkin misafirler için 30 Türk Lirası, öğrenciler için ise 15 Türk Lirası olarak güncellenmiştir. Her gün sabah saat 09.00’da açılan Kız Kulesi’nin müze bölümü akşamları saat 19.00’da kapanmaktadır. 

Kız Kulesi’nin alt katında yer alan restoranda sabah, öğle ve akşam yemeklerini yiyebilirsiniz. Eğer Kız Kulesi’nde kahvaltı etmek istiyorsanız müze giriş fiyatı dahil kişi başı 90 Türk Lirası, hafta sonu ise 110 Türk Lirası ödeyerek serpme kahvaltı yiyebilirsiniz. Kahvaltı hafta içi 09.00 – 13.00 saatleri arasında, hafta sonu ise 10.00 – 13.00 saatleri arasında servis edilmektedir.

Öğle yemekleri ise yine alt katta yer alan restoranda saat 12.00’dan itibaren başlamaktadır. Akşam yemeklerinin ise 20.15’ten itibaren servis edilmeye başlandığı Kız Kulesi’nin geniş menü yelpazesiyle dünya mutfağının en güzel lezzetleri sizler için sunuluyor. Kız Kulesi’ndeki rezervasyonlu akşam yemeklerine 7 yaşından küçük çocuklar kabul edilmemektedir. Ayrıca giysi kuralı vardır; kapri, şort ve eşofman ile gelen misafirler de kabul edilmiyor.

Kız Kulesi Akşam Yemeği İçin Rezervasyon Nasıl Yapılır?

Kız Kulesi’nin muhteşem manzaralı restoranında eğer romantik bir akşam yemeği yemek ya da organizasyon planlamak istiyorsanız 0216 342 47 47 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Eğer WhatsApp üzerinden akşam yemeği rezervasyonu yapmayı planlıyorsanız 0533 476 58 06 numarasına yazabilirsiniz. Son olarak, [email protected] adresine mail göndererek Kız Kulesi’nin restoranında akşam yemeği için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

12 Mayıs 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar