İsveç Gezilecek Yerler

İskandinavya’nın en havalı ülkesi, dünyanın en zengin ve refah seviyesinin yüksek olduğu ülkeler deyince aklımıza gelen ilk yerlerden biri olan İsveç’e doğru bir yolculuğa hazır olun!

28 Haziran 2024 5dk okuma

Son derece modern ve rahat şehirleri, eşsiz fiyortlarıyla ünlü doğal güzellikleri ve tabii ki kibar halkıyla İsveç yılın her dönemi ziyaret edilebilen yerler arasında. Ama bize sorarsanız, İsveç’e gitmek için en güzel zaman kesinlikle Ağustos – Eylül ayları! 

İstanbul’un her iki havalimanından da İsveç’in Stockholm, Göteborg ve Malmö gibi şehirlerine direkt uçuş seferleri düzenlenmekte ve uçuş süresi yaklaşık 3 saat 40 dakika sürmektedir. En güzel Stockholm ve İsveç otelleri kampanyalarla dolu Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor.

İsveç Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

  • İsveç Avrupa’nın kuzeyinde yer alan dört İskandinav ülkesinden biri, başkenti ve en büyük şehri Stockholm’dür. %63’ü ormanlarla kaplı ülkede yerleşimler güney ve doğuda toplanmıştır. 11 milyona yaklaşan nüfusuyla İsveç’te kışlar uzun ve soğuk, yazlar ise kısa ve serindir.
  • Dünyanın en kapsamlı sosyal refah sistemlerinden birine sahip olan İsveç’te sağlık ve eğitim hizmetleri herkes için ücretsizdir. Nüfus politikalarını artırmaya çalışan ülke cömert aile izinleri ve çocuk bakım destekleriyle bilinir.

 

 

isvec.webp

 

 

  • IKEA, H&M, Volvo, Spotify ve Ericsson gibi dünyaca ünlü pek çok şirketin merkezi İsveç’tedir. İnovasyon ve teknolojide dünyanın lider ülkelerinden biri olan İsveç aynı zamanda çevreci faaliyetler ve sürdürülebilir enerji konusunda öncüdür.
  • Kuzeyde yer alan İsveç Laponyası’nda kışın Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), yazın ise güneşin hiç batmadığı Gece Yarısı Güneşi (Midnight Sun) fenomeni yaşanır. Stockholm, Göteborg ve Malmö gibi şehirler kıyıda yer aldığı için düşünüldüğü kadar soğuk değil, buralarda ılıman iklim görülmektedir.
  • İsveç ayrıca, yıl boyunca çeşitli geleneksel festivallere ev sahipliği yapar. Midsommar (Yaz Gündönümü), en önemli ve popüler kutlamalardan biridir. Bu dönemde insanlar, doğanın ve yazın gelişini danslar ve geleneksel yemeklerle kutlar.


İsveç Gezilecek Yerler 


Stockholm


İsveç'in başkenti ve en büyük şehri Stockholm, 14 ada üzerine kurulmuş olup tarihi ve modern yapıları bir arada barındırır. Gamla Stan, Östermalm, Södermalm ve Kungsholmen bölgeleri en popüler yerlerden.

 

 

stockholm.webp

 

Göteborg


İsveç'in batı kıyısında yer alan Göteborg, zengin denizcilik geçmişiyle ülkenin en büyük ikinci şehri. Liseberg, İskandinavya’nın en büyük eğlence parklarından biridir.

Malmö


İsveç’in güneyinde yer alan Malmö, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a yarım saat uzaklıkta. Turning Torso, Malmö Kalesi ve Pildammsparken başlıca cazibe merkezlerinden.

Uppsala


İsveç’in en eski üniversitesine ev sahipliği yapan Uppsala’daki Uppsala Katedrali, İskandinavya’nın en büyük kilisesidir. Ayrıca eski Uppsala höyükleri Viking tarihine ışık tutar.

Visby


Gotland Adası'nda yer alan Visby, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ortaçağ surları ve taş binalarıyla ünlüdür. Yaz aylarında düzenlenen Ortaçağ Haftası’na (Medieval Week) katılarak seyahatini unutulmaz hale getirebilirsin. İsveç uçak bileti için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsin.

 

 

isvecte-gezilecek-yerler.webp

 

Kiruna


İsveç’in en kuzeyindeki şehir olan Kiruna, kış turizmi ve Kuzey Işıkları’nı görmek için ideal bir yerdir. Ayrıca, dünyanın ilk buz oteli olan Icehotel burada bulunmaktadır.

Abisko Milli Parkı


Kuzey Kutup Dairesi’nde yer alan Abisko Milli Parkı, kışın Kuzey Işıkları’nı izleyebileceğin bir başka destinasyon.

Götakanal


Baltık Denizi ile Vänern ve Vättern göllerini birleştiren Göta Kanalı, tekne turları ve bisiklet rotalarıyla ünlü.

Sigtuna


İsveç’in en eski kasabalarından biri olan Sigtuna, 10. yüzyıldan kalma tarihi yapıları ve dar sokaklarıyla tarihe ışık tutuyor.

Öland Adası


İsveç’in güneydoğusunda yer alan Öland Adası, uzun plajları, rüzgar değirmenleri ve tarihi kalıntıları ile bilinir. Borgholm Kalesi ve Stora Alvaret adlı UNESCO Dünya Mirası alanı adanın önemli yerlerindendir.

İsveç Stockholm Gezilecek Yerler 

Başkent Stockholm İsveç’in şüphesiz en turistik yeri. 4 günlük bir seyahat şehri keşfetmen için yeterli.

Gamla Stan


Eski Kent anlamına gelen Gamla Stan turuncu, sarı ve kırmızıya boyanmış İskandinav evleri ve daracık sokaklarıyla ünlü. El değmemiş sokakların bir çoğu ünlü renkli sivri çatılı evleriyle ünlü Stortorget Meydanı’na çıkıyor.

Vasa Müzesi


Ülkenin meşhur denizcilik tarihiyle ilgili merak ettiklerini, en çok ziyaret edilen bu büyük müzede bulabilirsin.

Djurgarden


Şehrin kalbindeki bu sakin adacıkta çimlere yatıp güneşin tadını çıkarmak Stockholm klasiklerinden!

Skansen Açık Hava Müzesi


Dünyanın en eski açık hava müzesi olan Skansen İsveç halk tarihine ışık tutan eserlerin yanı sıra bir akvaryum ve çocuk hayvanat bahçesine sahip.

Sveriges Kungahus


Kıyıdaki görkemli Kraliyet Sarayı’nı gezmek için en az yarım gün ayırmalısın. Kraliçe Kristina’nın gümüş tahtı ise mutlaka görülmeli.

İsveç Vizesi Nasıl Alınır? 


Diğer AB üyesi ülkelerde olduğu gibi, İsveç’e yapılacak olan girişlerde de bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşları Schengen Vizesi’ne tabidir. Yeşil pasaport sahipleri vizesiz olarak İsveç’e gidebilirler. Maalesef İsveç diğer ülkelere göre çok daha zor vize veriyor, eğer önceden alarak başka ülkeye giriş çıkış yaptığın ve süresi bitmemiş Schengen vizen varsa İsveç’e onunla gitmeni tavsiye ederiz. Peki İsveç Vizesi nasıl alınır? 

İsveç üzerinden Schengen vizesine başvurular Türkiye’de İsveç Konsolosluğu’nun resmi temsilciliği olan VFS Global üzerinden yapılmaktadır. Başvuru sahipleri VFS Global’den online randevu alarak aşağıdaki belgeleri toplayıp randevu saatinde ofiste bulunmalıdır:

  • Başvuru formu
  • En az 6 ay geçerli pasaport ve varsa tüm eski pasaportların fotokopisi
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Kimlik fotokopisi
  • Aile ve arkadaş ziyaretleri için tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Son 3 aylık banka hesap dökümleri
  • Tapular, araba ruhsatı vb.
  • Öğrenciler için okuldan alınmış ıslak imzalı öğrenci belgesi
  • Emekliler için e-devletten alınmış hizmet dökümü
  • Çalışan SGKlılar için kurumdan alınmış belge
  • Vize talep dilekçesi


İsveç Pahalı Bir Ülke Mi? 


Evet, İsveç pahalı. Ama kardeş ülkeleri Norveç ve Danimarka’ya kıyasla yeme içmenin daha uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz. İsveç’in resmi para birimi İsveç Kronu’dur ve 2024 yılı Haziran ayı itibariyle 1 SEK, 3.13 TL’ye denk gelmektedir.

İsveç Neyi ile Meşhur?


IKEA’dan bildiğimiz meşhur İsveç Köftesi (Köttbullar) İsveç’te genelde geyik etiyle yapılıyor. Şeker ve tuzla marine edilmiş somon Gravlax ve tarçınlı çörekler (Kanelbullar) ülkeye özgü diğer lezzetlerden.

28 Haziran 2024 5dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar