İznik'te Gezilecek Yerler
Bursa'nın tarihi durağı İznik ile tanışmaya hazır olun! Bursa'nın doğal güzelliği ve etkileyici tarihi İznik'te yaşam buluyor. Sizin de bu seyahat deneyimine ortak olmanız için İznik'te gezilecek yerleri derledik. Gelin, birlikte İznik'i tanıyalım!
İznik Hakkında
Bursa'da bulunan İznik, tarih ve sakinliği bir arada arayanlar için ideal bir tercih. Sahip olduğu zengin tarih ile konuklarını karşılar bir nitelikte.
İznik hem Anadolu’daki ilk Türk başkenti hem de Vatikan’ın kutsal kabul ettiği şehirlerden biri. İznik yüzyıllarca 5 kilometre uzanan şehir surlarının içinde korunmuş. Sınırları itibari ile çok büyük olmayan İznik ulaşım açısından kolay bir noktadadır. Bu güzel ilçeyi yaklaşık olarak 2 saatlik bir zaman diliminde rahatlıkla gezmek mümkündür.
Helenistik Çağ, Roma, Bizans ve Osmanlı yerleşimi olan İznik barındırdığı tarihi yapıları ile sizi büyüleyici bir tarihi yolculuğa çıkartacaktır. Çünkü başta şehir surları olmak üzere tüm bu medeniyetlerden izler taşıyan anıtsal yapılar hala ayakta.
İznik’te yerleşik hayata geçiş MÖ 7.yüzyılı bulmuştur. O zamanlar Helikore adını taşıyan yerleşim bölgesi Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in generallerinden biri olan Antigonos tarafından yenileniyor ve adı da Antigonos’a atfen Antigoneia oluyor.
Gelgelelim İskender’in ölümünden sonra General Antigonos ve İskender’in başka bir diğer adamı General Lysimakhos arasında çıkan savaşta şehir Lysimakhos’un eline geçiyor ve o da şehre karısı Nicaea’nın adını veriyor. Nicaea, MÖ 293 yılında Bithynia Krallığı’na bağlanıyor ve Roma’nın klasik şehirlerinden biri oluyor.
İznik, genel tarihi öneminin yanında Hristiyan tarihi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü burası, Hristiyanlığın ilk ekümenik (evrensel) konsilinin toplandığı yer. Özetle, Hristiyanlık dininin temel ilkelerinin tartışılıp, karara bağlandığı yer. Hristiyan aleminin ilk dini toplantısı ve İznik’te gerçekleştirilen konsile İmparator 1. Constantinus’un da katıldığı bilinir.
Konsil Senatus Sarayı’nda toplanır ve iki önemli konuyu masaya yatırır. Bunlardan biri Hz. İsa’nın Tanrı'nın oğlu olup olmadığı konusudur. Bu toplantı sonucunda alınan karar ile bugün dahi geçerliliğini sürdüren İsa’nın Tanrı'nın oğlu olduğu inanışı genel geçer hale gelir. Paskalya Bayramının tarihi de İznik'te kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla İznik; Kudüs ve Vatikan'dan sonra Hristiyan dünyasının en önemli şehridir.
Selçuklulara kadar Doğu Roma egemenliği altında kalan İznik, Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiş, daha sonrasında Haçlı Seferlerinde tekrardan işgal edilmiş olsa da 1331 yılında Orhan Bey tarafından tekrardan Türk toprağı olmuştur.
İşte İznik’te gezilecek yerler..
İznik'te Gezilecek Yerler
Abdulvahap Tepesi
Bayraklı Tepe olarak da bilinen Abdulvahap Tepesi adını Abdulvahap Gazi’den almaktadır. Tepede aynı zamanda Abdulvahap Gazi’nin türbesi bulunmaktadır.
Tepe İznik ilçe merkezinin 1 kilometre doğusunda yer almaktadır. Aynı zamanda Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi ve İznik Kalesi’ne yakın mesafededir. Tepeden muhteşem şehir manzarasını görmekte mümkündür. İznik ve İznik Gölü en geniş olarak buradan görülmektedir.
Tepede Abdulvahap Gazi Türbesi ile birlikte seyir balkonları, kafe ve sosyal tesisler bulunmaktadır. Tepeye ve türbeye giriş ücretsizdir. İznik’te gezilecek yerler arasında mutlaka yer alır.
Sansarak Kanyonu
İznik'te mutlaka gezilmesi gereken yerler listesinin başında gelen Sansarak Kanyonu, İznik şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan Sansarak Köyü sınırları içerisindedir. Sansarak Köyü’nde sonra 4 kilometre ilerledikten sonra kanyonuna ulaşılmaktadır.
Sansarak Kanyonu aynı zamanda trekking parkuru da bulundurmaktadır, oldukça zorlu olan parkur oldukça talep görmektedir. Kayaların arasından akan su, şelale, ormanlık ve dağlık gibi kısımları olan 7 kilometre uzunluğunda parkurdur.
Dağ yürüyüşü, ve dağ sporları açısından oldukça elverişli olan kanyonda piknik ve kamp yapılabilmekte, derenin belli başlı noktalarında suya girilebilmektedir. Fakat zorlu şartlarından dolayı yetkili bir rehber olmadan kanyona giriş yasaktır.
Bu doğa harikası kanyonu gerek gün içerisinde ki aktiviteler gerekse de akşam üzeri gün batımı manzaraları ile keyifli bir gün geçirebilir birbirinden harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Sular Altındaki Bazilika
2014’te İznik Gölü sularının altında keşfedilen bazilika, İznik Gölü’nün altında bir batık şehir olduğu efsanelerine somut bir kanıt oldu. 600 metrekarelik kapalı bir alanı kapsayan bazilikanın, üç nefli ve Roma dönemi özellikleri gösteren Erken Dönem Hristiyanlık kiliselerinden biri olduğu düşünülüyor.
Hatta Hristiyan alemindeki tüm mezheplerin kabul ettiği tek kilisenin İznik’te olduğu biliniyor. Suyun altındaki bazilikanın burası olabileceğini düşünenler de varmış. Şu an hala kazı çalışmaları ve araştırmalar sürdüğünden etrafı dubalarla çevrili. Eşsiz görüntüsü ile İznik’te gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alır.
Su Kemeri
İznik’in biraz dışındaki Elmalıdağ eteklerindeki mağaradan çıkan doğal kaynak suyu, Roma İmparatoru Hadrianus zamanından beri bir kanal ve o gün bugündür ayakta olan su kemeri aracılığı ile şehre taşınmış.
Lefke Kapı’nın güneyindeki çeşmeye kadar ulaşan su, su kemerleri aracılığı ile şehirdeki diğer çeşmelere dağılıyor en sonunda da göle dökülüyormuş. Su kemerleriyle ilgili bir anekdota göre, İznik surlarının fethedilmez olduğunun düşünüldüğü dönemde düşman askerleri bu su kemeri vasıtasıyla şehre sızmayı başarmışlar.
Gezilecek Tarihi Yerler
Eşrefzade Camii
Mekkeli olan Eşrefoğlu Abdullah Rûmi, Hacı Bayram Veli’nin dergahına üye iken önce onun öğrencisi sonra damadı olmuş, en sonunda da kendi dergahını İznik’te kurmuş bir din adamıdır.
Adına yapılan cami Yunan işgali sırasında yakılıp yıkıldığı için ciddi hasar görmüş. Bu nedenle sadece minaresi ve duvar kalıntıları kalmış. Bu nedenle kitabesi de yıkıntılar arasında kaldığından ne zaman yapıldığı tam bilinmiyor.
Yine de 1518 yılında 2. Beyazıt’ın gelini tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Bugün görülen cami, koruma altına alınan minaresi dışında orijinal cami üzerine 1950’de inşa edilmiş modern versiyonu.
Süleyman Paşa Medresesi
Burası ilk Osmanlı Medresesi olarak bilinen Süleyman Paşa Medresesi. 1332 yılında yapılan medrese Orhan Gazi’nin büyük oğlu, “Rumeli Fatihi” olarak anılan Şehzade Süleyman’ın yaptırdığı bir medresedir.
Erken dönem Osmanlı mimarisinin özgün karakterini yansıtmaktadır. Şu an medrese, çini atölyelerinin de bulunduğu bir çarşıya dönüşmüştür. Eski dersliklerin kapıları, denilene göre öğrencilerin başlarını öne eğerek içeri girmeleri için küçük bir şekilde tasarlanmıştır.
Dikilitaş
Dikilitaş veya diğer adıyla Beştaş, İznik’te Roma döneminden kalma, MS 1. YY’da C. Cassius Philiscus adına dikilmiş, 12 metre yüksekliğinde bir anıttır. Bir diğer isminin Beştaş olmasının nedeni üst üste beş taş mermerden yapılmış olmasıdır.
Üzerinde Yunanca yazıtlar bulunur. En üstündeki altıncı taş günümüze ulaşamamıştır. O altıncı taşın zafer tanrıçası veya kartal heykeli gibi özellikli bir figür olduğu düşünülmektedir.
Dikilitaş, İznik merkeze 7 kilometre yakınlıktaki Elbeyli Köyü sınırları içindeki zeytin bahçelerinde yer almaktadır.
650 Yıllık Hamam
I. Murat Hamamı veya diğer adıyla Hacı Hamza Hamamı, yakın zamanda restorasyon görüp tekrardan hizmete açılan hamamlardan. 15. yüzyıl’dan kalma tarihi hamam bugün yaklaşık 650 yaşında. Tarihin izlerini deneyimlemek isteyenlerin gittiği İznik’te gezilecek yerler arasındadır.
Ayasofya Camii
İznik Ayasofya Cami, İznik’in en ünlü yapısıdır. Burası aslında 787 yılında 7. Hristiyanlık Konsili’nin toplandığı kilisedir. Ancak Orhan Gazi 1331’den sonra çan kulesini minareye çevirerek onu bir camiye dönüştürmüştür.
Sonra da Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan’dan camiye bir mihrap ilave etmesini ve yan neflerde değişikliklere gidilmesini istemiştir. Kısa bir süre müze olarak kullanılan ve 2007 yılında restorasyon gören caminin otoritelerce pek de başarılı sayılmayan restorasyonu medyada yankı uyandırmıştır. Cami en son 2011 yılında büyük tartışmalar sonucunda tekrardan cami olarak ibadete açılmıştır.
İznik'te Piknik Yerleri
İznik'te güzel bir hava da Piknik yapmak istiyorsanız göl kenarı bunun için en uygun yerlerden birisi. Sakin, sessiz ve mis gibi havası ile göl kenarinda pikniğinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. İznik’te gezilecek yerler denildiğinde ziyaretçilerin mutlaka gittiği yerlerdendir.
İznik'e Nasıl Giderim?
Havaalanından Ulaşım
İznik'e hava yolu ile gitme planınız varsa eğer uçak biletinizi alırken Bilet Dükkanı üzerinden almanız mümkündür. Sizlere sunduğu birçok seçenek ile hem bütçenize uygun bilete sahip olabilir hem de konforlu bir şekilde seyahat etmiş olursunuz. Bursa Yenişehir Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra İznik'e gitmenize yardımcı olacak minibüs , otobüs ve lüks araçlardan oluşan servis filolarını kullanabilirsiniz.
Hemen Bursa uçak bileti ve Bursa otelleri için reverzasyon yaptırın.
Otobüs ile Ulaşım
Bir diğer ulaşım aracı aracı olana otobüs ile de ulaşım mevcuttur. Gittiğiniz şehire göre ya Bursa üzerinden ya da doğrudan İznik'e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Araç Kiralama
Konforlu bir şekilde seyahat etmek isteyenlerin birinci adresi ise araç kiralama seçeneğidir. Bilet Dükkanı araç kiralama hizmeti ile istediğiniz kriterlere uygun ve aradığınız bütçe de araca rahatlıkla ulaşabilir, güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat edebilirsiniz.