Karadağ Nasıl Gidilir?

Pasaport sahibi tüm T.C. vatandaşlarının vizesiz gidebildiği Avrupa ülkesi Karadağ bu sene fazla popülerleşti, öyle ki çok sayıda gezgin 2024 yılında bayramlarda ve yaz tatillerinde en çok Karadağ’a gitmeyi tercih etti!

28 Eylül 2024 1dk okuma

Türk turistlerle dolup taşan Karadağ’ı hala görmediysen Bilet Dükkanı ile Karadağ’a gitmenin şimdi tam sırası. Bilet Dükkanı ana sayfasını ziyaret ederek İstanbul Karadağ uçak bileti alabilirsin, yolculuk yalnızca 1 saat 45 dakika sürüyor.

Kotor otelleri için rezervasyon yapmak istersen de yine buradayız, Karadağ’ın fiyortlarıyla ünlü şık kentini keşfederken araç kiralama ve transfer işlemlerini de Bilet Dükkanı’ndan tamamlayabilirsin.

Karadağ Hakkında


Karadağ, Balkanlar’da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan küçük ama büyüleyici bir ülke. Yüzölçümü bakımından küçük olsa da doğal güzellikleri ve zengin tarihiyle dikkat çeken ülkenin adı, kara ve dağ anlamına gelen “Montenegro”dan türemiştir.

 

karadag-gezilecek-yerler.webp

 

Bu ismi ülkenin kuzeyindeki yemyeşil dağlar, sık ormanlar ve sert coğrafyası ile fazlasıyla hak eden ülkenin bayrağı kırmızı zemin üzerine altın kartal amblemi taşır. Bu çift başlı kartal sembolü Bizans İmparatorluğu’ndan miras alınmış.

Karadağ’ın coğrafyası denizle dağların muhteşem bir uyum içinde olduğu farklı doğal yapılarla dolu. Adriyatik kıyıları, berrak turkuaz denizi ve sarp kayalıklarıyla tanınırken, iç kesimlere doğru ilerledikçe dağlık bölgeler başlar.

Ülke dört ana coğrafi bölgeye ayrılır: kıyı şeridi, Karst bölgesi, Zeta ovası ve kuzeydeki dağlık alan. Karst bölgesi özellikle mağaralar, derin vadiler ve kayalık yapılarla ünlüdür. Karadağ’ın kıyıları Akdeniz ikliminin etkisi altındadır ve yazları sıcak, kışları ılıman geçer. İç bölgelerde ise daha sert bir kara iklimi hakimdir.

Karadağ'a Gitmek İçin Ne Gerekli?


Karadağ’a gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları en az 6 ay geçerliliği olan pasaporta sahip olmalı. Bunun dışında bir gereklilik yok, Karadağ vizesiz gidilebilen Avrupa ülkelerinden. Ülkenin resmi para biriminin Euro olduğunu hatırlatalım.

Karadağ'da Gezilmesi Gereken 7 Yer


Yazın denize girebileceğin, baharda Arnavut kaldırımlı eski kent meydanlarında kaybolabileceğin Balkanların incisi Karadağ’da görmen gereken yerler:

Kotor

Kotor, Karadağ’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri ve haklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kotor Körfezi’nin kıyısında yer alan bu Orta Çağ şehri büyüleyici bir atmosfere sahip. 12. ve 14. yüzyıllarda inşa edilen surlar, adeta şehri koruyan devasa bir kalkan gibi duruyor.

 

kotor.webp

 

Kotor’un dar ve labirentimsi sokaklarının, şehri işgal etmek isteyen düşmanları şaşırtmak için kasıtlı olarak bu şekilde yapıldığı söylenir. Ayrıca burada her yerde görebileceğin sokak kedileri şehrin kedilere olan düşkünlüğünü yansıtıyor!

Sveti Stefan

15. yüzyılda küçük bir balıkçı köyü olarak kuruldu ancak bugün Karadağ’ın en lüks ve prestijli tatil noktalarından biri. Taş evleri, dar sokakları ve adeta bir masal adasını andıran yapısıyla büyüleyici bir görüntüye sahip olan adanın tarihte korsan saldırılarına karşı bir savunma noktası olarak kullanıldığı biliniyor.

Günümüzde ise adanın tamamı bir otel olarak işletiliyor. Ancak adanın plajlarından biri halka açık, Adriyatik’in kristal berraklığındaki sularının tadını çıkarabilirsin!

Budva

Sveti Stefan’ın karşısında anakarada yer alan Budva kenti Balkanların Miami’si olarak biliniyor. Adriyatik’in en popüler sahil kasabalarından biri olan Budva hem plajları hem de tarihi dokusuyla ünlü. Eski Şehir (Stari Grad) bölgesi Venedik etkileri taşıyan mimarisiyle dikkat çekerken, çevresindeki plajlar ise yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor. Karadağ’da gece hayatı nerede diye sorarsan cevap burası!

 

budva.webp

 

Durmitor Ulusal Parkı

Durmitor Ulusal Parkı, Karadağ’ın en büyük doğal hazinelerinden biri. UNESCO koruması altında olan park muhteşem dağ zirveleri, buzul gölleri ve etkileyici vadilerle dolu. Tara Kanyonu ise parkın en dikkat çeken bölgesi; Grand Canyon’dan sonra dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak biliniyor. Durmitor Dağı’ndaki buzul göllerine yerel halk “gözler” adını verir, çünkü göller gerçekten de dağın gözleri gibi görünüyor.

Perast

Kotor Körfezi’nde yer alan bu küçük kasaba, Karadağ’ın barok mimarisiyle öne çıkan nadir yerlerinden. 17. ve 18. yüzyıllarda Perast, denizcilik açısından oldukça zengin bir yerdi ve o dönemde burada 20'den fazla kilise inşa edildi.

 

perast.webp

 

En ilginç yapılarından biri ise Our Lady of the Rocks adasıdır. Bu yapay ada halkın denize taş atarak yarattığı bir adanın üzerinde yer alır. Efsaneye göre balıkçılar denizde bir Meryem Ana ikonu bulduktan sonra burayı inşa etmeye karar vermişler. Her yıl, bu ada geleneksel olarak yeniden “büyütülüyor” ve yerliler hala denize taş atmaya devam ediyor.

Lovćen Ulusal Parkı

Lovćen Dağı Karadağ’ın milli gururu olarak kabul edilir. Ülkenin tarihine damga vuran ünlü şair ve lider Petar II Petrović – Njegoš’un anıt mezarına ev sahipliği yapan parkta, anıt mezara ulaşmak için 461 basamak çıkman gerekiyor, ancak zirveye ulaştığında Adriyatik’ten Balkan dağlarına kadar uzanan büyüleyici manzaraya değecek.

Njegoš, bu dağın tepesine gömülmek istemiş ve bu isteği yerine getirilmiş. Lovćen Dağı aynı zamanda Karadağ’ın adını aldığı yerdir; Montenegro siyah dağ anlamına gelir ve dağın sık sık bulutlarla kaplı zirvesi bu isme ilham vermiştir.

Skadar Gölü

Balkanlar’ın en büyük gölü olan Skadar hem Karadağ hem de Arnavutluk arasında uzanır. Skadar Gölü’nün büyük bir bölümü Karadağ tarafında bulunur ve burası bir milli park olarak korunur. Skadar Gölü’nün ilginç yanlarından biri, gölde “batık şehir” kalıntılarının bulunmasıdır; su seviyeleri yükseldiğinde bu kalıntılar suyun altında kalıyor.

 

skadar-golu.webp


Karadağ'da Ne Yenir?

  • Cevapcici
  • Buzara
  • Gavice
  • Kacamak
  • Siyah Risotto

     
28 Eylül 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar