Karadeniz'de Görmeniz Gereken 7 Yer

Bilet Dükkanı olarak, Karadeniz’de görmeniz gereken 7 yer listesini hazırlarken, sizlere önereceğimiz destinasyonların popüleritesine, ulaşım kolaylığına ve ihtişamına dikkatlice göz attık. Bu sayede genel olarak Karadeniz’de görmeniz gereken yerlerin, doğal güzelliklerden oluştuğunu ancak tarihi noktaları da es geçmememiz gerektiği sonucuna vardık.

10 Mayıs 2023 1dk okuma

Türkiye’nin doğal güzellikleriyle en fazla öne çıkan bölgesi hiç kuşkusuz ki Karadeniz’dir. Her yıl yüz binlerce doğasever turiste ev sahipliği yapan Karadeniz, gezilip görülecek sayısız tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. 

Bilet Dükkanı olarak, Karadeniz’de görmeniz gereken 7 yer listesini hazırlarken, sizlere önereceğimiz destinasyonların popüleritesine, ulaşım kolaylığına ve ihtişamına dikkatlice göz attık. Bu sayede genel olarak Karadeniz’de görmeniz gereken yerlerin, doğal güzelliklerden oluştuğunu ancak tarihi noktaları da es geçmememiz gerektiği sonucuna vardık.

Karadeniz'de Gezilecek Yerler

İşte sizler için hazırladığımız Karadeniz’de görmeniz gereken 7 yer listemiz…

Artvin – Karagöl

Artvin’in Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu ne demek? Bilmeyenler için hemen açıklayalım. 2021 yılı itibarıyla UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Listesi’ne dahil edilen Artvin, doğal güzellik ve yeşil alan bakımından o kadar zengin ki; deyim yerindeyse bulunduğu coğrafi bölgenin ciğerlerini oluşturuyor diyebiliriz.
Flora ve fauna zenginliğinin yanı sıra bilhassa Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Camili Görgit ya da diğer adıyla Macahel Yaylası; yüksek oksijen oranı, tertemiz havası ve doğası sayesinde Artvin’in UNESCO listelerine girmesine olanak tanıyan nokta. 129 ülke içerisinde totalde 714 biyosfer alanı bulunduğunu, Artvin’in ise Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı ilan edildiğini belirtmek isteriz.

Konumuza geri dönecek olursak, Artvin’deki Karagöl’ü de Karadeniz’de görmeniz gereken 7 yer listesinin ilk sırasına koymamızın sebebi, bu şehrin başlı başına temiz havasıyla dünyaca ünlü olması. Peki Karagöl’ün özellikleri neler? Hemen anlatalım…

Karagöl Nerede?

Artvin’deki Karagöl ile ilgili bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz ilk bilgi, kuşbakışı bakıldığında gölün kalp şeklinde olması! Öte yandan, Macahel Yaylası’nın da bulunduğu Borçka ilçesinde konumlanan Karagöl, aslında bir heyelan set gölüdür. 
Karagöl Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alan bu göz alıcı doğal güzellik, her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Avcılığın yasak olduğu göl ve çevresinde, en belirgin olan fauna türü ise kırmızı benekli alabalıktır. 

Rize – Zil Kalesi

Bilet Dükkanı olarak size Karadeniz’de gezilecek 7 yer listesini hazırlarken ince eleyip sık dokuduğumuzu söylemiştik. Bu nedenle alelade yerleri listemize eklemekten kaçındık. Rize’nin şehir siluetini oluşturan tarihi değerlerden biri olan Zil Kalesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye’nin En Görkemli 13 Kalesi lisesinde yerini üst sıralardan almış bir yapıdır.

Zil Kalesi Nerede?

Rize’nin Çamlıhemşin isimli ilçesine yalnızca 15 kilometre mesafede konumlanan Zil Kalesi, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine inşa edilmiştir. İç, orta ve dış surlar olmak üzere üç bölümden oluşan kalenin tarihi, Orta Çağ Dönemi’ne kadar uzanır. 
Bulunduğu yer itibarıyla, civarındaki tüm noktalara hakim bir konumda bulunan Zil Kalesi, son yıllarda on binlerce turistin ilgisini çekmeyi başarmış ve yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamıştır. 

Kastamonu – Valla Kanyonu

Tekrar ediyoruz, bu listeyi hazırlarken oldukça özen gösterdik ve gerçekten de en önemli noktaları metnimize ekledik. Şimdi bahsedeceğimiz ve Kastamonu’da bulunan Valla Kanyonu da oldukça önemli bir doğa harikasıdır. Zira Valla Kanyonu, ‘Dünyanın En Derin İkinci Kanyonu’ olma özelliğini taşıyor. 

Valla Kanyonu Nerede?

Batı Karadeniz’in en önemli doğal güzelliği kabul edilen, dünyaca ünlü Valla Kanyonu, Pınarbaşı İlçesi’nin 26 kilometre kuzeyinde, Muratbaşı Köyü yakınlarında başlıyor. Kuzey kısmından Cide İlçesi’ne kadar yaklaşık 10 – 12 kilometrelik bir hat üzerinde devam eden Valla Kanyonu, yer yer 1.200 metre derinliğe kadar ulaşıyor. Ayrıca belirtmek isteriz ki Valla Kanyonu’nun 800 metrelik yükseltiye ulaştığı noktada, 730 metrelik cam teras yapılma çalışmaları sürüyor. Cam teras tamamlandığında, kanyon sporuyla ilgilenen ve ekipmanlı profesyoneller dışında her isteyen kişi kanyonu ziyaret etmekle kalmayıp adeta geçmiş hissini yakalayabilecek. 

Trabzon – Sümela Manastırı

Karadeniz’de görmeniz gereken yerler listesi yaparken Trabzon’daki Sümela Manastırı’nı eklemezsek olmazdı. Zira işte o zaman listemiz eksik kalırdı…
Trabzon’un ve dahi Türkiye’nin en önemli tarihi değerlerinden biri olan Sümela Manastırı’nın tarihi 13 asır öncesine kadar uzanır. Ancak manastırın ilk olarak Barnabas ile Sophranios isimli iki rahip tarafından, milattan sonra 375 ile 395 yılları arasında tahtta kalmış Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında kilise olarak kurulmuş olduğunu belirtelim. Milattan sonra 500’lerde Bizans İmparatoru Justinianus tarafından genişletilen ve manastır haline getirilen yapı, günümüzdeki halini ise 13’üncü yüzyılda alır. Zira Komnenos Prensliği’nden III. Alexios döneminde, manastır büyük önem kazanmıştır. Son olarak belirtelim ki; Altındere Vadisi Milli Parkı’nda, yerden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan Sümela Manastırı, Meryem Ana’ya adandığından, Meryam Ana Manastırı ismiyle de anılır. Avantajlı fiyatlara Trabzon uçak bileti satın almak için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Sümela Manastırı Nerede?

Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka İlçesi’nde, Altındere Köyü’nde ve Altındere Vadisi Milli Parkı içinde konumlanır. Avantajlı fiyatlara Trabzon uçak bileti satın almak için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, konforlu bir yolculuk sonrası Trabzon'da gezilmes gereken yerleri gezebilirsiniz.

Sinop – Tarihi Sinop Cezaevi

Karadeniz’de gezebileceğiniz 7 yer listemizin şimdiki durağı ise tıpkı Sümela Manastırı’nda olduğu gibi yine tarihi bir yapı… “Anadolu’nun Alkatrazı” ismiyle bilinen ve Türkiye’nin yakın tarihine yakından tanıklık etmiş olan Sinop Cezaevi, Karadeniz gezinizde mutlaka görmeniz gererek simge gezi noktalarından biridir. 
Sinop Kalesi’nde konumlanan Tarihi Sinop Cezaevi, pek çok şiir ve şarkıya konu olmuştur. Üç yanı da denizle çevrili olan cezaevinin bulunduğu kale ise Helenistik Dönem’de yapılmış ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Sinop'a yolunuz düşerse, gezilmesi gereken yerler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşacağınız "Kuzey'in Yıldızı Sinop'ta Gezilecek Yerler" başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Cezaevi Tarihi

Günümüzde müze olarak hizmet veren Tarihi Sinop Cezaevi; Roma ve Bizans dönemlerinde kale olarak korunup güçlendirilerek kullanılmıştır. Ancak Selçuklu Devleti tarafından uzun bir süre tersane görevinde kullanılsa da ardından yine Selçuklular tarafından 1560’ta zindana çevrilmiştir. 

Dünyaca ünlü Türk Gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli kitabında da bahsedilen kale, 1939 yılında çocuk hapishanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde erişkin hapishanesine çevrilen Sinop Cezaevi, Türkiye’nin yakın tarihindeki pek çok kişinin yattığı yer olarak bilinir. 

Sinop Cezaevi’nde Yatan Ünlü İsimler

Biraz önce de söylediğimiz üzere, Tarihi Sinop Cezaevi’nde Türkiye’nin yakın tarihine damga vurmuş sayısız isim yatmıştır. Bu isimlerden ilk akla gelenleri şunlardır:

  • Sabahattin Ali – YAZAR
  • Refik Halit Karay – YAZAR
  • Osman Cemal Kaygılı – YAZAR 
  • Eşber Yağmurdereli – YAZAR
  • Ahmet Bedevi Kuran – YAZAR
  • Kerim Korcan – YAZAR
  • Refi Cevat Ulunay – GAZETECİ 
  • Zekeriya Sertel – GAZETECİ 
  • Mustafa Suphi – DEVRİMCİ 

Sinop Cezaevi Nerede?

Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop’un Merkez İlçesi’nde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Kaleyazı mevkiinde konumlanır.

Karabük – Kristal Cam Teras

Karadeniz’de görmeniz gereken yerler listemizin bir diğer önemli gezi noktası da Karabük’te bulunan Kristal Cam Teras. Safranbolu İncekaya Kanyonu içerisinde bulunan cam teras, göz alıcı kanyon manzarasını deneyimleme imkanı sunuyor. 
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kristal Cam Teras, ziyaretçilerine 80 metre yüksekten nefes kesici bir doğa manzarası sunuyor. Ayrıca terasa 30’ar kişilik gruplar halinde alındığını da belirtelim.

Kristal Cam Teras Nerede?

Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde, Safranbolu İncekaya Kanyonu’nda konumlanır. 

Rize – Ayder Yaylası

Karadeniz’de görmeniz gereken 7 yer listemizin son durağı Rize’nin meşhur Ayder Yaylası… Çamlıhemşin’de bulunan Ayder Yaylası, Rize’nin yanı sıra tüm Karadeniz’in yayla turizmi için oldukça büyük önem arz ediyor. Yeşilin en ihtişamlı tonlarına ev sahipliği yapan Ayder Yaylası, 1.350 metrelik rakımı ile doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için de oldukça ideal.

Ayder Yaylası Nerede?

Listemizin son noktası olan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.

10 Mayıs 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
128 Yazı

Benzer Yazılar