Karadeniz’in Heybetlisi Trabzon’da Gezilecek Yerler

Bilet Dükkanı olarak Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan en önemli şehirlerinden olan bu şehirde Trabzon’da gezilecek yerler araştırmasını yaparken, oldukça ince eleyip sık dokuduk. Trabzon hakkında hazırladığımız bu yazı sonrasında seyahatinizde kesinlikle uğramanız gereken yerleri öğrenecek ve ilk fırsatta Trabzon uçak bileti almak isteyeceksiniz.

29 Kasım 2022 1dk okuma

Bilet Dükkanı olarak Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan en önemli şehirlerinden olan bu şehirde Trabzon’da gezilecek yerler araştırmasını yaparken, oldukça ince eleyip sık dokuduk. Trabzon hakkında hazırladığımız bu yazı sonrasında seyahatinizde kesinlikle uğramanız gereken yerleri öğrenecek ve ilk fırsatta Trabzon uçak bileti almak isteyeceksiniz.

Osmanlı tarihi açısından da önemli bir konumda bulunan şehir, bu anlamda en çok da Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği ve Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu şehir olarak bilinir. Biz de Trabzon’da gezilecek yerler yazımızı hazırlarken hem tarihi hem dini hem de doğal güzelliklerle dolu yerleri özenle seçmeye dikkat ettik.

Trabzon’da gezilecek yerler listesi oluşturmak ve bu muhteşem şehre seyahate çıkmak isteyenler için hazırladığımız yazımıza geçmeden önce belirtmek isteriz ki Bilet Dükkanı ile artık tüm seyahatinizi tek bir yerden planlayabilirsiniz. En avantajlı uçak bileti, otel rezervasyonu ve transfer hizmetine internet sitemiz ve mobil uygulamamızdan ulaşabilir, seyahatinizin her detayını tek noktadan yönetebilirsiniz.

Trabzon Gezilecek Doğal Yerler

trabzon-gezilecek-yerler.jpg

Göz kamaştırıcı bir doğaya sahip olan Trabzon’un mutlaka gidilmesi gereken doğal güzelliklerini sizin için seçtik. İlk sırada tabi ki Çal Mağarası var. İşte Trabzon’da gezilecek yerler

Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olan Çal Mağarası, Trabzon’un en meşhur doğal güzelliğidir. Yıl içerisinde yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği mağara, içerisinden geçen küçük bir dereye de sahiptir. Mistik atmosferi ve göz alıcı güzelliğiyle Trabzon’un doğa turizmi anlamında en çok öne çıkan noktası olan Çal Mağarası, bu şehre ziyaretlerin olmazsa olmazı.

Çalcamili Tabiat Parkı: Doğaseverlerin Trabzon’da mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Çalcamili Tabiat parkı, 8 dekar alana yayılıdır. Tamamı ormandan oluşan yer, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.

Altındere Vadisi Milli Parkı: Maçka ilçesi yakınlarında bulunan Altındere Vadisi Tabiat Parkı, doğal güzelliğinin yanı sıra, içerisinde barındırdığı Sümela Manastırı ile de dünyaca meşhurdur. 1987 yılında milli park statüsüne kavuşan bu yer, fauna ve flora zenginliğiyle de ön plana çıkar.

Beşikdağ Tabiat Parkı: Yeşilin hemen her tonunu barındıran ve doğal güzellik bakımından oldukça zengin olan Trabzon’un bir diğer muhteşem noktası da Beşikdağ Tabiat Parkı’dır. Öte yandan, şehir merkezine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve bu sebeple de yıl içerisinde binlerce kişinin rahatça ulaşım imkanına eriştiği bir yer olarak öne çıkan tabiat parkı, 2016 yılında tescil edilmiştir.

Uzungöl: Esasında bir heyelan seti gölü olan Uzungöl, Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunur. Yamaçlardan düşen pek çok kayalığın Haldizen deresini kapatması sonucu oluşan Uzungöl, 1 kilometre uzunluğa sahiptir. Trabzon’da gezilecek yerler listesi denildiğinde ilk sırada yer alır.

Trabzon Botanik Parkı: Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ettirilen ve şehrin Ortahisar ilçesinde bulunan botanik park, 2018 yılında hizmete açılır. 103 dönümlük alana yayılı olan Trabzon Botanik Parkı, özellikle şehir halkının hafta sonları sıklıkla tercih ettiği bir dinlence alanıdır.

Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı: Tamamı ormanlık alandan oluşan bir diğer tabiat parkı da Sürmene Çamburnu’dur. 51 dekarlık devasa bir alana kurulu olan park, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.

Trabzon Gezilecek Tarihi Yerler

sumela-manastiri.jpg

Sümela Manastırı: 1.150 metre yükseklikte, dağın yamacına inşa edilen Sümela Manastırı, Trabzon’un simgesidir. Milattan sonra 365 ile 395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen manastır, Karadeniz Rumları arasındaki bir efsaneye göre; Atinalı Barnabal ile Sophronios isimli keşişler aynı rüyayı görür. Rüyada Panagia ikonu manastırın konumlandırıldığı yerdedir. Bunun üzerine yola çıkan keşişler karşılaşır ve birbirlerine rüyalarını anlattıktan sonra yapının temellerini atar. Öte yandan, Trabzon İmparatoru III. Aleksios’un, yapının gerçek kurucusu olduğu düşünülür. Trabzon’da gezilecek yerler arasında yıllardır en sağlam konuma sahiptir.

Trabzon Kalesi: Şehrin en yüksek noktasında konumlanan kale, Ortahisar ilçesinde bulunur. Milattan önce 4’üncü yüzyıla tarihlenen kale, Roma Dönemi’nden kalma temeller üzerinde yükselir. Şehrin simge noktalarından biri olduğunu da belirtelim. Bu nedenle Trabzon’da gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alır.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı): Banker Kostaki Teophylaktos’un 1898 ile 1913 yılları arasında yaptırdığı, 1924 yılında Atatürk’ün ilk Trabzon ziyaretinde, eşi Latife Hanım ve beraberindekilerle beraber 15 ile 17 Eylül arasında konakladığı Kostaki Konağı, bugün Trabzon Müzesi olarak hizmet verir.

Kanuni Evi: Osmanlı Devleti’nin en ünlü padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve yetiştiği ev olan bu yer, günümüzde müze olarak hizmet verir ve Trabzon ziyaretlerinde turistlerin mutlaka uğradıkları yerdir.

İskender Paşa Hamamı: Paşa Hamamı olarak da bilinen hamam, 1531 yılında dönemin Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından yaptırılır. Tipik bir Osmanlı mimarisi örneği olan hamam; kadınlar bölümünün yanı sıra soğukluk ve sıcaklık alanlarıyla toplamda üç farklı bölmeden oluşur.

Kuştul Hızır – İlyas Manastırı: Gregorius Peristera olarak da bilinen Kuştul Hızır – İlyas Manastırı, Trabzon’un en eski dini yapıları arsındadır. 8’inci yüzyılın ortalarında inşa edilen ve zamanla gelişen manastır, bugün tarihseverlerin Trabzon’daki uğrak yerlerindendir.

Trabzon Bedesten Çarşısı: Şehrin tarihi mimarilerinden biri olan Trabzon Bedesten Çarşısı, bu şehre dair alınacak hediyelik ve yöresel eşyaların bulunduğu, yüzyılladır ayakta kalmayı başaran bir yapıdır.

Sekiz Direkli Hamam: Pazarkapı Mahallesi’nde bulunan Sekiz Direkli Hamam, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Trabzon’daki ayak izidir. O dönem şehri fethetmeyi başaramayan Selçuklu, şehrin dışında kalan noktaya Klasik Selçuklu Mimarisi özelliklerini taşıyan bu hamamı yapar.

Trabzon Gezilecek Dini Yerler

trabzon-ayasofya.jpg

Fatih Camii: Ortahisar Camii olarak da bilinen Fatih Camii, Trabzon’a Osmanlı yadigarıdır. Yapı ilkin kilise olarak inşa edilir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u Osmanlı topraklarına kattıktan sonra Panagia Hrisokefalos Kilisesi’ni camiye çevirir ve kendi ismini verir. Öte yandan bu cami, şehrin Ulu Camii olarak da bilinmektedir. Çünkü fetih sonrası ilk Cuma namazı burada kılınmıştır.

Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi: İlk olarak Ayasofya Kilisesi, ardından Ayasofya Camii, daha sonra Ayasofya Müzesi ve en sonunda ise yeniden camiye çevrilen bu dini yapı, son olarak Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi ismini almıştır. Trabzon’da gezilecek yerler saymakla bitmezken Ayasofya Camii ilk sıralarda yerini alır.

Küçük Ayvasıl (St. Anna) Kilisesi: Bugün Müze Kart ile giriş yapılan ve müze olarak hizmet veren Küçük Ayvasıl (St. Anna) Kilisesi, Roma İmparatoru I. Basil döneminde yeniden inşa edilir. İlk inşasına yönelik kesin bir tarih bilgisi bulunmamaktadır. Freskleri ve mistik bir atmosfere sahiptir.

Ahi Evren Dede Camii: Orta Asya’dan Trabzon’a gelen Türklerin bu bölgeye yerleşmesinden meslek sahibi olmasına ve dahi çok daha yüksek kalitede bir yaşam standartları olması adına çalışan, tüm bunların yanı sıra Türk – İslam kültürünü yaymak adına uğraşan Ahi Evren Dede, Trabzon’un fethine zemin hazırlayan kişi olarak bilinir. 1351’de 67 yaşında şehit edilen Ahi Evren Dede’nin defin yeri ilk yıllar kaybolmuşsa da ardından Hacı Hakkı Baba tarafından bulunmuş ve bunun üzerine 1887’de türbesi inşa edilmiştir. II. Abdülhamid döneminde yaptırılan türbe ve cami, şehrin din turizmi açısından oldukça önemli bir nolktasıdır.

Santa Maria Kilisesi: Osmanlı Padişahı Abdülmecid tarafından Trabzon’a gelen turistler için 1869 ile 1874 yılları arasında inşa ettirilen Santa Maria Kilisesi, fresk ve ikona bakımından oldukça zengindir.

Gülbahar Hatun Camii: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun adına yaptırılan cami, 1514 yılında tamamlanmıştır. Zarif mimarisiyle göz dolduran ibadethane, Trabzon’un en eski camileri arasında yer alır.

St. John Kilisesi: İlk olarak 1200’lü yıllarda inşa edilen St. John Kilisesi, 1998 yılında aslına sadık kalınarak geniş çaplı bir onarımdan geçmiştir. Günümüzde ise çok amaçlı salon olarak hizmet vermektedir.

Hemen Trabzon uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Trabzon'da Gezilecek Yaylalar

trabzon.jpg

Doğal güzellikler bakımından da tıpkı tarihi değerlerde olduğu kadar zengin olan Trabzon şehri, bilhassa da yaylalarıyla meşhurdur. Sizin için bu şehirde mutlaka görülmesi gereken yaylaları seçtik. İşte Trabzon’da gezilecek yaylalar…

Akçaabat – Karadağ Yaylası: Toprak yolla ulaşılan, 1946 metre yükseklikte yer alan Akçaabat – Karadağ Yaylası, bilhassa akciğer tedavisi görmüş hastalar için tavsiye edilen adeta bir şifa merkezidir çünkü yüksek rakımı dolayısıyla oldukça fazla oksijene sahip bir havası vardır.

Çakırgöl Yaylası: 2.500 metre yükseklikte bulunan Çakırgöl Yaylası, çevresinde pek çok farklı yaylayı da barındırır. Öte yandan Trabzon’un rakımı en yüksek yaylalarındandır.

Harmantepe Yaylası: Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde bulunan Harmantepe Yaylası, I. Dünya Savaşı’ndan kalma siper ve şehir mezarlarını barındırmasıyla bilinir ve birçok turistin bu şehirde uğradığı yerlerdendir. Özellikle belirtelim ki her yıl 29 Haziran günü bu yaylada I. Dünya Savaşı’nda kaybedilen şehitler için anma günleri düzenlenmektedir. Trabzon’da gezilecek yerler denildiğinde mutlaka akla gelir.

Lapazan Yaylası başta olmak üzere Trabzon’da gidebileceğiniz diğer yaylalar da şu şekildedir: Araklı – Pazarcık Yaylası, Araklı – Yeşilyurt – Yılantaş Yaylası, Çatma Obası Yaylası, Düzköy (Haçka Obası) Yaylası, Kadırga Yaylası, Kulindağı Yaylası, Maçka – Kiraz Yaylası, Maçka – Mavura Yaylası, Sisdağı Yaylası, Sazalan Yaylası, Sultanmurat Yaylası, Trabzon-Tonya-Armutlu-Gümüşhane-Kürtün-Erikbeli Yaylası, Sera Gölü Yaylası.

Bilet Dükkanı olarak şimdiden sağlıklı uçuşlar ve keyif dolu seyahatler dileriz.

29 Kasım 2022 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar