Kastamonu Gezilecek Yerler
Bu tatilde Batı Karadeniz’in yemyeşil şehirlerini keşfetmek istiyorsan rotana Kastamonu’dan başlayabilirsin! Bilet Dükkanı’ndan Kastamonu uçak bileti ya da Kastamonu otobüs biletini avantajlı fiyatlara satın alabilirsin.
2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da gezginlerden en olumlu değerlendirmeleri almış oteller de kaçıramayacağın fırsatlarla Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor!
Kastamonu Hakkında
Batı Karadeniz’de yer alan Kastamonu doğusunda Sinop, batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı, güneydoğusunda Çorum illeri ve kuzeyinde Karadeniz kıyısı yer alıyor. Kastamonu’da ilk yerleşimlerin Hitit dönemi zamanında yapıldığı biliniyor.
2023 yılı itibariyle nüfusun 400.000’e yaklaştığı şehrin adı, antik dönemde yer aldığı Paflagonya bölgesinin adının “Kastamon” ya da “Kastra Komnenos” olarak değişmesine dayanıyor.
170 km uzunluğunda sahil şeridine sahip Kastamonu Karadeniz’e en uzun kıyısı olan şehirdir. Aynı zamanda dağlık alanda yer aldığı için deniz kıyısında olmasına rağmen rakımı ortalama 800 metre yüksekliktedir. Kastamonu’nun sahil şeridinde Karadeniz iklimi görülürken, kıyıya paralel olarak uzanan Küre Dağları sayesinde şehrin iç kısımlarında karasal iklim hakimdir.
Dörtte üçü dağlık ve ormanlık alandan oluşan Kastamonu çam, köknar, kayın, ıhlamur, kestane, karaağaç, gürgen, mersin, kavak, dişbudak ve ahlat gibi türlerin yoğun şekilde yetiştiği şehirlerimizden. Kastamonu uçak bileti ya da Kastamonu otobüs bileti ile yola çıkmadan önce Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, Kastamonu otelleri ve Kastamonu araç kiralama hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.
Kastamonu'da Gezilecek 15 Yer
Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi
15. yüzyıl sonlarında dünyaya gelen ve küçük yaşta ebeveynlerini kaybeden Şaban-ı Veli çevresinde güzel ahlakı, çalışkanlığı ve efendiliği ile tanınırmış. Kapsamlı bir dini tahsilattan da geçen Şaban-ı Veli’nin adına yapılan külliye Dergah Evleri, Cami, Türbe, Kütüphane, Asa Suyu ev Şadırvan bölümlerinden oluşuyor.
Sultan Abdülmecid’in yaptırdığı ve bugün müze olarak kullanılan Dergah Evleri’nde Şeyh Şaban-ı Veli’nin kişisel eşyaları ve yerli hattatların eserleri sergileniyor. Bugün ibadete açık olan cami ise Seyyid Sünneti Efendi tarafından yaptırılmış ve Sultan 3. Murad’ın hocası Şuca Efendi tarafından genişletilerek bugünkü haline kavuşturulmuş.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi
1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü olarak Mimar Kemaleddin Bey tarafından yapılan Kastamonu Arkeoloji Müzesi tarih boyunca önemli olaylara sahne oldu. 1921 yılında İstiklal Mahkemesi olarak hizmet veren bina, daha sonra Halk Fırkası, Türk Ocağı ve Kastamonu Gençlik Teşkilatı’nın karargah merkeziydi.
Atatürk’ün 25 Ağustos 1925’te Şapka ve Kıyafet İnkılabını ilan ettiği binada şu sözler yankılandı: “Niçin Kastamonu’yu seçtiğimi bilmezsin. Dur, anlatayım. Bütün vilayetler beni tanırlar; ya üniformayla veya fesli, kalpaklı sivil elbiseyle görmüşlerdir.
Yalnız Kastamonu’ya gidemedim. İlk önce nasıl görürlerse öyle alışırlar, Türkiye beni öyle görür, yadırgamazlar. Üstelik, bu vilayetin hemen hepsi, asker ocağından geçmişlerdir, itaatlidirler, munistirler.”
50'li yıllara kadar depo olarak kullanılan bina 52’de müzeye çevrilmiş ve çevreden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği bir yer haline gelmiştir. Ayrıca Atatürk’ün devrimi ilan ettiği zaman kullandığı eşyaların sergilendiği bir de Atatürk Salonu bulunmaktadır.
Küre Dağları Milli Parkı
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi ve Bartın il sınırları içinde yer alan Küre Dağları zaman içinde oluşan tahribat sonucunda batı kısmı hala yeşil ve özel kalınca bu bölümü milli park ilan edilerek korumaya alınmıştır.
Avrupa’da belirlenen bir listeye göre Türkiye’de korunması gereken 8 hassas bölgeden biri olan Küre Dağları’nda beş ayrı ekosistem kuşağı var. Zeytin, mersin, kestane, kocayemiş, kızılçam, göknar, kayın ve akçaağaç ormanlarıyla dolu dağlarda boz ayı, kızıl geyik, karaca, kurt ve yabandomuzu gibi hayvanlar yaşıyor.
Valla Kanyonu
12 kilometreyi aşan uzunluğuyla Türkiye’nin en derin kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu aynı zamanda en tehlikeli kanyonlardan biri olarak gösteriliyor, çünkü yer yer geçişler daralıyor ve uçurumlar başlıyor. Pınarbaşı ilçesine bağlı kanyon Muratpaşa Köyü ve Cide yolu arasında konumlanıyor, 800 – 1200 metre arasında değişen yüksekliğiyle büyüleyici manzaralar yaratan kanyonda seyir terasına çıkmayı unutma!
Çatak Kanyonu
Sisli yeşil dağlar içindeki gizemli güzellik Çatak Kanyonu Azdavay ilçe merkezine 7 km mesafede bulunuyor. Yeryüzündeki en büyük ve bakir kanyonlardan biri olan Çatak Kanyonu’na profesyonel bir hazırlık yapmadan gidilmesi önerilmiyor, vahşi hayvanlardan yırtıcı kuşlara burada her şeyi görmek mümkün! Turistlerin bol olduğu, 1 km’lik orman yürüyüşünden sonra ulaşılabilen cam seyir terası kısmına ise rahatlıkla çıkabilirsin.
Nasrullah Cami
Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı ilk kez okuduğu yer işte burasıydı. Şehir merkezinde yer alan ve 1506 yılında inşa edilmesine rağmen günümüze kadar başarılı bir şekilde ayakta kalmayı başarabilen Nasrullah Cami şehrin Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiş ilk anıtsal yapısı olarak kabul ediliyor. İçindeki görkemli şadırvanı ve tarihi atmosferiyle büyüleyen cami yapıldığı dönemde köprü ve şadırvan içindeki su havuzlarıyla tamamlanmış.
Kastamonu Kalesi
Kastamonu’nun en yüksek noktasına, tüm şehri kucaklarcasına inşa edilen kale 12. Yüzyılda Komnenoslar tarafından yapılmış. Zaman içinde önemli değişikliklerden geçtiği için tipik Orta Çağ Bizans mimarisi yerine Türk mimari özelliklerini taşıyan kalenin içerisinde zindan, kaçış tünelleri ve Bayraklı Sultan Türbesi bulunuyor.
Horma Kanyonu
Görüldüğü üzere Kastamonu tam bir kanyon şehri! Pınarbaşı ilçe merkezine 3 km uzaklıkta konumlanan Horma Kanyonu bazı noktalarda öyle daralıyor ki gökyüzünden yalnızca küçücük bir ışık içeri süzüyor. İçerisindeki ahşap platformlu yürüyüş yollarıyla aileyle gezmek için de güvenli kanyonlardan biri olan Horma Kanyonu yaz aylarında serinlemek isteyenlerin ilk durağı.
Ilıca Şelalesi
Fotoğraflarına bakınca tropik bir yerin şelalesi sanabileceğin Ilıca Şelalesi Pınarbaşı ilçe merkezine 12 km uzaklıkta olup Ilıca Köyü sınırlar içindedir. Horma Kanyonu’nun içindeki yürüyüş yollarını takip ederek 1 saatten daha kısa sürede şelaleye ulaşabilirsin. 10 metre yükseklikten etrafı yeşillikler içindeki havuza akan Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu’nu yaran Zarı Çayı’na dökülüyor.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ülkemizin en uzun ve hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı’nın geçtiği Ilgaz Dağı’nda zaman içinde farklı özellikler gösteren vadiler, doruklar, volkanik kayaçlar ve sırtlar meydana gelmiş. Türkiye’nin en çok çeşitlilik gösteren ormanlarına sahip Ilgaz Dağı’nda köknar, kızılçam ve karaçam gibi türler yetişiyor.
Vadi içinde uzayarak 800 metre uzunluğa erişen kayak pistine sahip dağda yaz aylarında ise Baldıran Vadisi ve Karasu Deresi çevresinde kamp yapabilir, balık tutabilirsin. Bu sömestr için Bilet Dükkanı’ndan Ilgaz Dağı otel rezervasyonu yapabilirsin.
Cumhuriyet Meydanı
Kastamonuluların buluşma noktası Cumhuriyet Meydanı Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden Şehit Şerife Bacı’nın Anıtı, Saat Kulesi, Valilik ve Tarihi Kastamonu Hapishanesi’ne ev sahipliği yapmasıyla şehrin tam anlamıyla kalbinin attığı yer.
Kastamonu Saat Kulesi
Cumhuriyet Meydanı’nda Hükümet Konağı’nın arkasında yer alan kule bugün Kastamonu’nun sembolü haline gelmiş. 19. Yüzyıl sonlarına doğru şehrin valisi Abdurrahman Paşa’nın talimatlarıyla yapılan kulenin çanı efsaneye göre Topkapı Sarayı’nda padişahın bebeğine hamile olan bir cariyenin korkup bebeğini düşürmesine sebep olarak buraya sürgün edilmiş.
Gideros Koyu
Karadeniz’in fırtınalı plajlarına hiç benzemeyen, çarşaf gibi masmavi suyun etrafını çevreleyen yemyeşil ormanlarla görenlere unutulmaz bir deniz tatili yaşatacak olan Gideros Koyu Cide ilçe merkezine 12 km uzaklıkta. Geçtiğimiz senelerde doğal sit alanı ilan edilen Gideros ve çevresinin ismi Homeros’un İlyada’sında Kytoron ve Aigialos adlı iki antik kent olarak geçiyor.
İnebolu Evleri ve Konakları
Kastamonu’nun tarihi sahil ilçesi İnebolu’nun kırmızı ağırlıklı olmak üzere rengarenk sıra sıra dizilmiş konakları görenleri geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor. Kastamonu’ya özgü bir taş olan marlayla kaplı evler dik yamaçlara yapıldığı için öncen bakınca 2, arkadan bakınca 4 katlı gibi görünüyor. Haremlik selamlık düzeninden dolayı evlerde üst katlara erişmek için iki ayrı merdiven var.
Pompeipolis Antik Kenti
M.Ö. 60lı yıllarda Romalılar tarafından Paflagonya Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeipolis Antik Kenti’nden çıkarılan arkeolojik eserler bugün her ne kadar Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergilense de kenti yerinde görmek isteyen ve şehirde fazladan zamanı olan gezginler buraya da uğramayı tercih ediyor.
Kastamonu'ya Ne Zaman Gidilir?
Kastamonu dört mevsim boyunca ziyaret edilebilecek bir şehir, ancak hangi mevsimde ne yapmak istediğine bağlı olarak en uygun ziyaret zamanını seçebilirsin. Ilgaz ve Küre Dağları’nı ve Valla Kanyonu’nu ziyaret etmek için en iyi zaman sonbahar ve ilkbaharken, yaz aylarında serin yaylalara çıkabilir ya da Gideros Koyu’nda denizin tadını çıkarabilirsin. Ayrıca Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali de bu sene 15 – 18 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor!
Kış ve kayak tatili severler de Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’nde keyifli bir tatil geçirebilir. Kastamonu her mevsime göre farklı tatil seçenekleri vadediyor.
Kastamonu'nun Neyi Meşhur?
Buradan sarımsak almadan dönmek olmaz! Peki buradayken ne yemelisin? Kuyu Kebabı, Bandurma, Simit Tiridi, İnebolu Simidi, Ekşili Pilav, Etli Ekmek ve Patates Paçası tadına bakman gereken lezzetler arasında.