Kayseri’de Gezilecek Yerler
Kayseri, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri, Erciyes Dağı’nın eteklerinde yer alan bir şehirdir. Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük 8’inci şehri olan Kayseri, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla tarihi ve doğal güzellikler bakımından bir hayli zengindir.
Kayseri, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri, Erciyes Dağı’nın eteklerinde yer alan bir şehirdir. Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük 8’inci şehri olan Kayseri, bulunduğu coğrafi konum itibarıyla tarihi ve doğal güzellikler bakımından bir hayli zengindir. Kızılırmak’ın güneyindeki kent, Tuz Gölü’nden Fırat Nehri’ne kadar uzanan bir coğrafyada yer alır. Tarihi boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Kayseri, günümüzde tarih ve doğaseverler tarafından sıklıkla tercih edilen şehirlerden biri olarak öne çıkar.
Kayseri’de gezilecek yerler oldukça fazladır. Bilet Dükkanı olarak bu şehre seyahat edecek olanların en fazla öne çıkan sorularına cevap verdiğimiz yazımızda, Kayseri’de gezilecek yerler listesini doğal, tarihi ve turistik yerler olarak kategorize ettik. Ayrıca Kayseri’nin en fazla ziyaretçi alan tarihi değerlerinden Kayseri Kalesi ve Kayseri günübirlik gezi turları hakkında detaylıca bilgi verdik.
Konumu nedeniyle tüm İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli ticaret noktası olan Kayseri, yıl içerisinde yüz binleri aşkın ziyaretçi ağırlar. Sönmüş bir yanardağ olan Erciyes’in eteklerine kurulu Kayseri’de gezilecek yerler listesinde ilk olarak doğal güzellikleri anlatacağız.
Kayseri Gezilecek Doğal Yerler
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Kayseri Kalesi ve Kayseri günübirlik gezi turu, bu şehre seyahat edecekler tarafından sıkça merak edilenler arasında. Hem oldukça büyük hem de yüzölçümüyle doğru oranda gezilecek yeri bulunan Kayseri’de her ne kadar tek gün yetmeyecek olsa da aşağıda detaylıca yer verdiğimiz tarihi, doğal ve turistik noktalardan istenen listelenip, Kayseri günübirlik gezi turunda görülebilir. Kayseri gezilecek doğal yerler denince ilk akla gelen Erciyes Dağı ile doğal güzellikler listemize başlıyoruz.
Erciyes Dağı
Günümüzde aktif olmayan bir yanardağdır. Şehrin 25 kilometre güneybatısında bulunan dağ, İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağıdır. Aktif olduğu son dönemin milattan önce 253 yılı olduğu bilinen dağ, 3 bin 300 kilometrelik bir alanı kaplar. Zirvesi 3 bin 917 metre olan Erciyes Dağı, dağcılar başta olmak üzere doğa sporu sevenlerin akın ettiği doğal güzelliklerden biridir. Son olarak belirtelim ki Kayseri’de gezilecek yerler listesinin başını çeken Erciyes Dağı, aktif bir volkanik dağ olduğu dönemlerdeki patlamaları sonucu Kapadokya’daki meşhur peribacaları oluşmuştur.
Kapuzbaşı Şelalesi
Kayseri gezilecek doğal yerler listesinde mutlaka yer alması gereken yerlerden biridir. Yahyalı ilçesinde konumlanan bu doğal güzellik, dünyanın en yüksek ikinci şelalesidir. Büyüleyici bir güzelliği bulunan Kapuzbaşı şelalesi, Victoria Şelalesi’nden 100, Niagara Şelalesi’nden 55, İmarat Şelalesi’nden 25, Düden Şelalesi’nden ise 25 metre yüksektir. Şehir merkezinden 165 kilometre uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri gezilecek doğal yerler listesinin en önemli noktalarından biridir.
Zamantı Irmağı
Kayseri’nin Pınarbaşı isimli ilçesinde bulunan ve Seyhan Nehri’ni besleyen iki büyük ırmaktan biri olan Zamantı, Şerefiye Mahallesi’nden doğar. Kayseri ve Adana arasındaki bu doğal güzellik, Kayseri’de rafting yapmak isteyenlerin bir numaralı adresidir.
Yeşilköy Şelalesi
Kayseri gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir diğer şelale olan bu doğal güzellik, ismini aldığı Yeşilköy ilçesine yalnızca 3 kilometre uzaklıkta bulunur. 20 metre yükseklikten dökülen şelale, çevresindeki piknik alanlarıyla da sıklıkla Kayseri’de gezilecek yerler listesine eklenir.
Derebağ Şelalesi
Fark edileceği üzere Kayseri, şelaleler başta olmak üzere pek çok doğal güzelliğe sahiptir. Yahyalı ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Derebağ Şelalesi, göz alıcı güzelliği ve özellikle debisinin arttığı ilkbahar aylarında en fazla ziyaretçiyi ağırlar.
Sultan Sazlığı
Kapladığı alan 8 ile 13 hektar arasıdır. Bu alan, mevsimine göre değişiklik gösterir. Develi – Yahyalı – Yeşilhisar üçgeni içinde bulunur. Birinci derece doğal sit alanı ilan edilen sazlık, Kayseri Kuş Cenneti olarak da geçer. 600 bin ördek başta olmak üzere pek çok flamingo ve kaz da dahil 251 farklı kuş türüne ev sahipliği yapar.
Hacer Ormanı
Doğaseverlerin Kayseri’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken yerlerdendir. Türkiye’nin en iyi post ormanıdır.
Yedigöller
Kayseri gezilecek doğal yerler listesine eklenmesi gereken yerlerdendir. Aladağların en yüksek ve en geniş platosunu oluşturur.
Soğanlı Vadisi
Doğal güzellikler bakımından oldukça zengin olan Kayseri’de gezilecek doğal yerlerin bir diğeri ise Soğanlı Vadisi’dir. Doğal güzelliğinin yanı sıra tamamı kayadan oyma mağara, güvercinlik, barınak, kilise ve manastır gibi güçlü tarihi ögelere de ev sahipliği yapar.
Şeker Gölü
Bir diğer adı da Keykubat Gölü olan bu doğal güzellik, göz alıcılığının yanı sıra tarihi değerleriyle de öne çıkar.
Kayseri Tarihi Yerleri
Kayseri'de gezilecek yerler listesini kategorize ettiğimizden bahsetmiştik. Bununla birlikte doğal güzellikler listesini verdiğimize göre şimdi de Kayseri tarihi yerleri hakkında öne çıkan mekanlardan bahsedebiliriz. Pek tabii Kayseri Kalesi ilk sıramızda.
Kayseri Kalesi
Kayseri günübirlik gezi turlarının da vazgeçilmez noktası olan Kayseri Kalesi, bu şehirde gezilmesi gereken tarihi yerlerin başında gelir. Kalede bulunan ilk kalıntılar, milattan sonra 3’üncü yüzyılda İmparator Gordianus dönemine aittir. İç ve dış kale olmak üzere iki farklı ancak bütünleşik yapıdan oluşan Kayseri Kalesi, şehrin en turistik noktalarındandır.
Kültepe Örenyeri
Şehir merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunan Kültepe, Kayseri günübirlik gezi turlarında pek yer almasa da bu şehrin kesinlikle görülmesi gereken noktalarından biridir. Tarihi 6 bin yıl öncesine kadar uzanan örenyeri, Anadolu’nun en eski antik kentlerinden biridir. Kayseri tarihi yerleri denince ilk akla gelenlerden biri olan Kültepe, UNESCO tarafından Dünya Belleği Listesi’ne eklenmiştir.
Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi
Ahiliğin kurucusu kabul edilen ve 13’üncü yüzyılın başlarında Horosan’dan Kayseri’ye gelen Ahi Evran’ın kişisel eşyalarının sergilendiği müzedir. Esnaf ve sanatkarları Anadolu’da ilk örgütleyen kişi olarak bilinen Ahi Evran, esnaf kültürünün oluşmasına da büyük katkı sağlamış isimlerdendir.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Orta Çağ’da Anadolu uygarlıklarının yaşam koşullarını gözler önüne seren koleksiyonuyla Kayseri gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yerlerden olan Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Hemen Kayseri uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.
Etnografya Müzesi ve Güpgüpoğlu Konağı
Melikgazi ilçesinde bulunan müze binasının inşası 1418 yılında başlamış, günümüzdeki halini ise 18’inci yüzyılda almıştır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müze, dönemin etnografik yapısını yansıtan Kayseri tarihi yerlerinden biridir.
Atatürk Müzesi
Esasında Kayseri turistik yerler listesinin bir unsuru olan bu müze, 19’uncu yüzyıl Geç Osmanlı Mimari Dönemi’ne ait olduğundan Kayseri tarihi yerler listesinde yer alır.
Şah Cihan Hatun Kümbeti (Döner Kümbet)
Kayseri tarihi yerler listesinin en önemli noktalarından biri olan bu kümbet, 1276 yılında yapılmıştır. 12 yüzeyi bulunan ve 10 yüzeyi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak sayılan işlemelerle -geometrik şekillerle- kaplı olan kümbet, kesinlikle görülmesi gereken noktalardandır.
Soğanlı Harabeleri
Yazımızın başından bu yana fark edileceği üzere Kayseri, oldukça fazla tarihi, doğal ve turistik gezi noktasına sahiptir. Soğanlı Harabeleri de Kayseri tarihinin en önemli yerlerinden biridir. Soğanlı Vadisi olarak da geçen bu nokta, Aziz Barbara, Karabai, Yılanlı ve Kubbeli isimli kiliseler başta olmak üzere pek çok arkeolojik unsuru barındırır. Bu yapıların arkeolojik kalıntılar olmasının temel sebebi ise kayalara oyularak yapılmış olmasıdır.
Ali Dağı Yeraltı Şehri
Her ne kadar Nevşehir ili yeraltı kentleriyle meşhursa da antik dönemde Kapadokya Bölgesi’ne dahil olan Kayseri de yeraltı şehirleri ile öne çıkan yaşam merkezlerindendir. Kayseri tarihi yerler listesinde mutlaka yer alması gereken bu yeraltı şehri, Nevşehir’dekiler gibi bir “yaşam merkezi” kisvesinde bulunmasa da tarihseverlerce mutlaka ziyaret edilmelidir.
Erdemli Vadisi
Kayseri'de Gezilecek Yerler başlığında hazırladığımız yazımızın Kayseri tarihi yerler kısmını burasıyla tamamlıyoruz. Yeşilhisar ilçesine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta konumlanan bu vadi, aynı zamanda bir kanyondur. Erciyes Dağı’nın püskürttüğü lavlar sonucunda oluştuğu bilinir. Ayrıca vadi, pek çok 10 ile 13’üncü yüzyıldan kaldığı düşünülen pek çok tarihi kiliseye de ev sahipliği yapmaktadır.
Kayseri Turistik Yerler
Yazımızın başından beri fark edileceği üzere Kayseri turistik yerler bakımından oldukça zengindir. Kayseri tarihi ve doğal güzelliklerden oluşan mekanların listesini detaylıca verdik. Kayseri turistik yerler denince akla gelenleri de yine mini bir liste olarak aşağıya ekledik.
Eski Kayseri Evleri: Şehrin en önemli kültürel miraslarındandır. Kayseri turistik yerler listesinin ilk sırasında yer alır.
Hunat Hatun Külliyesi: Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli isimlerinden I. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunad Hatun tarafınca 1238’de yaptırılan bu tarihi yapı, günümüzde en önemli Kayseri turistik yerlerinden biridir.
Kayseri Saat Kulesi: Kayseri gezilecek yerler listesinin en önemli tarihi ve turistik değerlerinden olan saat kulesi, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit tarafından 1906 yılında yaptırılmıştır.
Kurşunlu Camii: Kayseri’den bahsederken Ağırnas doğumlu Mimar Sinan’a değinmemek olmaz. Yalnızca Osmanlı’nın değil, dünyanın en önemli mimarlarından biri olan Sinan, günümüze değin ulaşmış yüzlerce eser bırakmıştır. Mimar Sinan’ın Kayseri’de yaptığı en meşhur eseri ise 1573’te tamamlanan Kurşunlu Camii’dir. Hacı Ahmet Paşa Camii olarak da bilinen ibadethane, Sinan’ın hemen her eserinde olduğu üzere sadeliğin ihtişamını gözler önüne serer.
Kayseri'de gezilecek yerler listesi, Kayseri Kalesi ile başlar ve uzar gider. Gülük Camii ve Medresesi, Yama Dede Camii ya da bir diğer adıyla Panaya Kilisesi, Hacı Kılıç Camii ve Medresesi ve de son olarak Roma Mezarı… O kadar fazla ki Kayseri gezi noktaları… Biz de Bilet Dükkanı olarak hem Kayseri günübirlik turu yapmak isteyenler hem de bu şehri derinlemesine keşfetmek isteyenler için uzun bir liste çıkardık. Şimdiden herkese sağlıklı ve keyifli bir seyahat dileriz.