Kültür ve Tarih Tutkunları İçin En İyi Tatil Rotaları

Tarih ve kültürle dolu bir yere yapacağınız bir sonraki kaçamağı planlamak için bu listeyi kullanın. Hem Türkiye hem de dünyada ziyaret edilecek en iyi yerleri seçebilmeniz için Bilet Dükkanı olarak tarihi geçmişleri, korunan simge yapıları, önemli anıtları sıraladık.

23 Temmuz 2024 1dk okuma

Tarih ve kültür tutkunuysanız, sadece müzeleri ziyaret etmek her zaman yeterli değildir. Tarih meraklıları genellikle antik ve orta çağlardan kalma kalıntıları da görmek isterler. Bu şekilde, geçmişte bir zamanlar yaşam ve aktivite merkezleri olan yerleri ziyaret ederek zamanın ötesinde bir deneyim yaşayabilirler. 

İster antik dünyanın harikalarıyla, ister Orta Çağ'dan kalma yapılarla, Rönesans sanatı ve mimarisiyle, modern tarihin kalıntılarıyla veya en bilgili tarihçilerin bile açıklayamadığı tarihi yerlerle ilgilenin… Bilet Dükkanı olarak kültür ve tarih tutkunları içi seyahat listenizin en üstünde olması gereken dünya çapındaki inanılmaz destinasyonlardan bazılarını listeledik.

 

kultur-tutkunlarina-tatil-rotalari.webp

 

Kültür Turizmi Nerede Yapılır?


Kültür turizmi genellikle tarihi ve kültürel mirasa sahip olan şehirlerde ve bölgelerde gerçekleşir. Bu tür yerler, müzelerden tarihi mekanlara, festival alanlarından sanat galerilerine kadar geniş bir yelpazede aktiviteler sunar. Roma, Paris, İstanbul, Kyoto gibi şehirler sıklıkla kültür turizmi için tercih edilen destinasyonlardır.

Ayrıca dünya genelindeki köyler, doğal parklar ve farklı etnik grupların yaşadığı yerler de kültür turizmi açısından büyük ilgi çekebilir. Gezginler, bu yerlerde geleneksel el sanatlarını, yerel mutfağı ve performans sanatlarını keşfederek benzersiz deneyimler yaşayabilirler.

Türkiye'nin En Güzel Kültür Rotaları


Efes, İzmir


Dünyanın en iyi korunmuş tarihi yerlerinden biri olan Efes, bir zamanlar antik bir Yunan metropolüydü. MÖ 10. yüzyıl civarında inşa edilen bu yer, aralarında 25.000 seyirci kapasiteli bir amfitiyatronun da bulunduğu birkaç önemli kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Bir zamanlar hareketli bir metropol olan Efes, limanı silt tıkayıp gemiler için geçilmez hale getirdiğinde sonunda terk edilmiştir.

 

efes.webp

 

UNESCO dünya mirası alanlarından biri olarak koruma altında bulunur. Günümüzde ziyaretçiler Efes'teki amfi tiyatroyu, tiyatroyu, stadyumu ve diğer kalıntıları rehberli turlarla keşfedebilirler. Bu, Efes'in uzun geçmişinden eşyalar barındıran Efes Arkeoloji Müzesi ile birlikte, onu Dünya'nın en büyük tarihi alanlarından biri yapar. İzmir uçak bileti ya da İzmir otobüs bileti ile seyahat etmek için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, İzmir otelleri ve İzmir araç kiralama hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.

Sümela Manastırı, Trabzon


Trabzon'dan Maçka'ya ulaştıktan sonra, nefes kesici doğal manzaraların fonunda bir dizi yön tabelasını takip ederek, Altındere Vadisi'nin 300 metre yukarısında dik bir uçurumun üzerine kurulmuş muhteşem Sümela Manastırı'na ulaşabilirsiniz. Manastır ve üzerine inşa edildiği heybetli uçurum, ikisi de aynı derecede hayranlık uyandırıcıdır.

 

sumela-manastiri.webp

 

Manastırın, Bizans imparatoru I. Theodosius (375-395) döneminde Barnabas ve Sophronios adlı iki Atinalı rahip tarafından inşa edildiği düşünülüyor. 6. yüzyılda imparator Justinian'ın emriyle restore edilmiş ve genişletilmiştir. 13. yüzyılda bugünkü haline ulaşmıştır.

Manastır, kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfaklar, öğrenci odaları, bir misafirhane, bir kütüphane ve kutsal bir su kaynağından oluşmaktadır. Bir restorasyon döneminden sonra, Sümela Manastırı bir kez daha ziyaretçilere tamamen açıktır.

İshak Paşa Sarayı, Ağrı


Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde ovalara bakan yüksek bir tepede kartal yuvası gibi konumlanan İshak Paşa Sarayı, yaklaşık bir asır süren inşaatın ardından 1784 yılında tamamlandı. 7600 metrekarelik bir alanı kaplayan saray, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtan bir yapı koleksiyonundan oluşuyor. Topkapı Sarayı'ndan sonra inşa edilen en görkemli saray olarak kabul ediliyor.

 

ishak-pasa-yalisi.webp

 

Sarayda harem, aşevi, hamam, toplantı odaları, tören ve eğlence salonu, mahkeme salonu, cami, çeşitli hizmet odaları, oturma odaları, hizmetçiler ve damatlar için odalar, muhafız evi, zindanlar, erzak depoları ve cephanelik gibi ziyaretçilere açık çeşitli alanlar bulunmaktadır. Bu mekanlar arasında cami en iyi durumda kalmaktadır. İki farklı renkte taşlarla inşa edilen zarif minare kesinlikle dikkatinizi çekecektir.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlarından biri olan İshak Paşa Sarayı, sadece bölgeye yönelik bir tur programının parçası olarak ziyaret edilebileceği gibi, daha geniş kapsamlı bir Güneydoğu Anadolu turunun uzantısı olarak da ziyaret edilebilir.

Tarihi Yarımada, İstanbul


İstanbul'daki Tarihi Yarımada, 3.000 yıllık bir dönemin en önemli tarihi anlarından bazılarına tanıklık etti ve aralarında 1400 yıllık hayranlık uyandıran Ayasofya, 1617'den kalma nefes kesici mavi çinileriyle Sultanahmet Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünün simgesi olan Topkapı Sarayı ve aşağıdaki siyah sulardan yükselen son derece süslü sütunlarıyla muhteşem Yerebatan Sarnıcı gibi görülmesi gereken birkaç tarihi yer bulunuyor.

 

tarihi-yarimada.webp

 

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Sultanahmet Meydanı, İmparator I. Theodosius tarafından MÖ 390 yılında Mısır'dan getirilen Theodosius Dikilitaşı, şehri yılanlardan ve böceklerden koruduğuna inanılan Yılanlı Sütun ve Bizans İmparatorluğu'nda şehirlere giden tüm yolların sıfır noktası olan Milion gibi sizi binlerce yıl öncesine götürecek şaşırtıcı görüntülerle doludur.

Eğer bölgede bir tarih turu yapmayı planlıyorsanız, İbrahim Paşa Sarayı'ndaki Arkeoloji Müzesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni güzergahınıza eklemeyi unutmayın; ardından Kapalıçarşı'nın hareketli sokaklarında keyifli bir yürüyüşe çıkın. İstanbul uçak bileti ve İstanbul otelleri hizmetlerinde avantajlı fiyatlardan yararlanmak için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Selimiye Camii, Edirne


Türkiye'nin en önemli tarihi mekanlarının herhangi bir listesi, Mimar Sinan'ın şaheseri olarak kabul ettiği muhteşem Selimiye Camii olmadan eksik kalır. Cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun yıllar başkenti olarak hizmet veren Edirne şehrinin her yerinden görülebilir. Yedi yıllık bir sürede inşa edilen cami, 1575 yılında tamamlanmıştır.

 

selimiye-camii (1).webp

 

Caminin her biri üç şerefeli zarif ama görkemli minareleri 85 metre yüksekliğe ulaşırken, merkezi kubbesinin açıklığı 31 metredir. Caminin iç mekanını süsleyen sırlı çiniler, 101 farklı lale motifine sahiptir ve döneminin çini üretiminin merkezi olan İznik'te üretilmiştir. Caminin avlusu da aynı derecede hayranlık uyandırıcıdır ve sadece manzarayı seyrederek zamanın nasıl geçtiğini anlamak kolaydır.

Edirne'de bir gün geçirecekseniz, Meriç Köprüsü üzerinden ulaşılabilen Karaağaç bölgesini mutlaka ziyaret edin. Karaağaç'ı gezmek, benzersiz mimarisi, Arnavut kaldırımlı sokakları ve birçok çekici kafe ve restoranıyla başka bir dünyayı ziyaret etmek gibidir.

Dünya'nın En Güzel Kültür Rotaları


Kyoto


Kyoto, binlerce Budist tapınağı ve Şinto tapınağı nedeniyle Japonya'nın kültürel ve tarihi merkezi olarak kabul edilir. Bazen Altın Köşk olarak adlandırılan Kinkakuji Tapınağı ve sıklıkla Gümüş Köşk olarak adlandırılan Ginkakuji Tapınağı, iyi bilinen iki yerdir.

 

kyoto.webp

 

Bölge, çarpıcı manzarası ve özgün mimarisi nedeniyle tarih meraklıları için ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biridir. Ziyaretçiler ayrıca Okochi-Sanso Villası ve Arashiyama Bambu Korusu'nda benzersiz güzellikte bahçeler bulabilirler.

Nerede kalınır: Four Season Hotel Kyoto, Aman Kyoto, Park Hyatt Kyoto... Kyoto otelleri için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Shaanxi, Çin


Dünyanın en ünlü tarihi mekanlarından biri olan Çin'in Shaanxi kentindeki Terracotta Ordusu, her tarih tutkununun gezi rotasında olmalıdır. Savaş formasyonlarında duran ordu savaşçılarının gerçek boyutlu figürleri, uzun zaman öncesinin imparatorluk muhafızlarına benzemektedir.

Tarihi milattan önce 200 yılına kadar dayanmaktadır. Müzeyi ziyaret edip savaşçıların tarihi hakkında her şeyi öğrendiğinizden emin olun. Heykeller, Çin'in ilk imparatoru Qin Shi Huang'ın ordularını tasvir ediyor. İmparatorun öbür dünyadaki yolculuğunda onu korumak için onunla birlikte gömülmüşlerdi.

Nerede kalınır: Grand Hyatt Xi'An, Gran Melia Xi'an, The Westin Xi'an... Çin uçak bileti ve Çin otelleri fırsatları için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Petra, Ürdün


Ürdün'deki UNESCO Dünya Mirası Alanı Petra, bir zamanlar ekonomi ve ticaretin merkeziydi. Rotaları, Çin, Hindistan ve Arabistan'daki diğer önemli güçleri Mısır, Yunanistan ve Suriye ile birbirine bağlıyordu.

 

urdun.webp

 

Günümüzde, tarih severler için özel ilgi çekici önemli bir turistik yer olup her yıl binlerce gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Petra'ya Siq adı verilen kumtaşı kanyonundan ulaşabilirsiniz. Oraya vardığınızda, görülecek sonsuz sayıda önemli nokta olduğunu göreceksiniz. Diğer ilgi çekici noktaların yanı sıra Manastır, Tiyatro ve Hazine'yi ziyaret edin.

Nerede kalınır: Mövenpick Petra, Petra Moon Hotel, Petra Guest House...

Angkor, Kamboçya


Bir zamanlar Khmer İmparatorluğu'nun merkezi olan Angkor, Güneydoğu Asya'nın çoğunluğuna hükmetmekten sorumluydu. Tapınaklar ve diğer muhteşem binalarla dolu olan şehir, Khmer'ler başkentlerini taşıdıklarında terk edildi.

 

kambocya.webp

 

Angkor, 19. yüzyılda yeniden keşfedildi ve o zamandan beri şehrin sunduğu korunmuş tarihi kalıntıları görmek isteyenler için bir turizm merkezi olarak hizmet veriyor. İlgi çekici noktalar arasında ziyaretçiler, Angkor Wat'ın ikonik tapınağını ve Angkor Thom şehrini ziyaret edebilirler. Ayrıca Preah Kan olarak bilinen labirenti de ziyaret etmeyi unutmayın.

Nerede kalınır: Angkor Village Hotel, Le Méridien Angkor, Tara Angkor Hotel...

Chichen Itza, Meksika


Chichen Itza, Maya uygarlığının en büyük şehirlerinden biriydi. Ormanın içine kurulmuş olan Chichen Itza, Mayalar döneminde aşırı öneme sahip çeşitli tören yapılarına ev sahipliği yapıyor. Burası bir zamanlar tapınaklar, saraylar, gözlemevleri ve piramitlerle dolu hareketli bir şehirdi.

 

chichen-itza (1).webp

 

Chichen Itza'yı ziyaret ederken Savaşçılar Tapınağı ve Büyük Salon Avlusu'nu ziyaret ettiğinizden emin olun. Mart ayı civarında şehirdeyseniz, Kukulkan'ın İnişi olarak bilinen bir törende El Castillo'dan aşağı koşan Tüylü Yılan heykellerini göreceksiniz. Ayrıca, Meksika tarih için ziyaret edilebilecek en iyi ülkelerden biri olarak bilinir.

Nerede kalınır: Hacienda Chichen Resort, Mayaland Hotel & Bungalows, Ik Kil Cenote...

23 Temmuz 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar