Kuzeyin Yıldızı Sinop’ta Ne Yenir?
“Türkiye’nin Kuzey Yıldızı” olarak da nitelendirilen Sinop’ta yöresel lezzetlerin neler olduğunu, bu şehrin en güzel yemeklerini sizin için derledik. Bilet Dükkanı olarak Sinop’ta ne yenir yazımızı hazırlarken özellikle en sevilenleri ve kolay ulaşılabilir olanları listelemeye özen gösterdik.
Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan Sinop, Karadeniz Bölgesi’nde konumlanır. Bulunduğu bölge itibarıyla yöre mutfağının hemen her özelliğini barındıran Sinop, tamamen kendine has lezzetlere de sahiptir. 6 bin yıllık tarihe sahip olan bu şehrin bilinen ilk adı ise Sinope’dir.
“Türkiye’nin Kuzey Yıldızı” olarak da nitelendirilen Sinop’ta yöresel lezzetlerin neler olduğunu, bu şehrin en güzel yemeklerini sizin için derledik. Bilet Dükkanı olarak Sinop’ta ne yenir yazımızı hazırlarken özellikle en sevilenleri ve kolay ulaşılabilir olanları listelemeye özen gösterdik.
Sinop Yemekleri
Karadeniz mutfağı, oldukça zengin, fazlasıyla deniz ürünü içeren ve pek çok farklı lezzeti barındıran bir yapıdır. Bu mutfakta bolca mısır ve karalahana kullanılır. Öte yandan, Karadeniz Bölgesi’nin mutfak kültürü birleşik bir yapı oluştursa da her şehir yöresel yemekleriyle bu kültürü destekler ve ayrışarak farklı tatları mutfağında barındırır. Türkiye’nin en kuzeyinde konumlanan Sinop da Karadeniz mutfağının zenginliğine zenginlik katan şehirlerden biridir. Bilhassa mantısıyla öne çıkan bu şehir, pek çok farklı yöresel yemeği ile misafirlerine unutamayacakları bir lezzet şöleni sunar.
Bilet Dükkanı olarak Sinop yemeklerini sizin için listeledik. Bu noktada genellikle yapmış olduğumuz çorba ile başlayan, ara sıcak ile devam eden ve ardından ana yemek ile tatlıyı listelediğimiz kalıbımızın dışına çıktık. Daha ziyade Sinop meşhur yemeklerine odaklanarak, listemize yemekleri en çok bilinenden az bilinene doğru sıraladık. Sinop'ta ne yenir diye merak edenler için işte birbirinden enfes yemekler...
Sinop Mantısı
Sinop yemekleri denince ilk akla gelen lezzet tabi ki Sinop mantısıdır. Hem şekil hem de lezzet itibarıyla Kayseri mantısından ayrılan bu lezzet, özellikle dövülmüş ceviz ile hazırlanan sosla servis edilir. Tabii bu durum da yumuşacık mantının lezzetini ve yeme hazzını katlandıran leziz çıtırtıları beraberinde getirir.
İçli Tava
Sinop’ta ne yenir sorusunun cevaplarından biri de içli tavadır. Bir diğer adı da hamsi tava olan bu yemek, hamsinin en leziz hali olarak bilinir. İyice ayıklanmış ve kılçıkları ayıklanmış hamsilerin tavada kızartılmasının ardından iç pilavla buluşmasıyla meydana gelen bu lezzet, Sinop yemekleri arasında en sevilenlerden biridir.
Katlama
Sinop yemekleri içerisinde genellikle kahvaltılarda tercih edilen katlama, bir nevi gözlemedir. Tabi ki el açmasıdır ve oldukça da lezizdir. Tatar mutfağından Sinop yemekleri arasına dahil olmayı başaran bu lezzet de Sinop’ta kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerdendir.
Sirkeli Pırasa
İsmi çok cazip gelmese de bir kez tadanın mutlaka bir daha yemek isteyeceği türden bir lezzet olan sirkeli pırasa, Sinop meşhur yemekleri nelerdir sorusunun en yöresel cevaplarındandır. Yoğurt ve sirkeyle hazırlanan sos ile servis edilen bir pırasa yemeği olan bu lezzet, Sinop’a kadar gidildiyse mutlaka denenmelidir.
Mısır Çorbası
Burası Karadeniz! Sinop da dahil olmak üzere Karadeniz’e dahil tüm şehirlerde en çok kullanılan ürünlerden biri de tabi ki mısırdır. Mısırın ekmeğinden çorbasına kadar her çeşidini bulmak mümkündür bu yörenin sofralarında. Sinop meşhur yemekleri içerisinde kendine önemli bir yer tutan lezzet de mısır çorbasıdır. Tatlımsı aromasıyla “Keşke daha önce de deneseydim” dedirten bir yöresel yemek olan mısır çorbası, Sinop yemekleri içinde en çok sevilenlerden biridir. Tabi ki kruton haline getirilmiş mısır ekmeği ile servis edilir.
Nokul
Mayalı hamurdan yapılan bir börek çeşidi olan nokul, Sinop yöresel yemeklerinden biridir. Genellikle kıyma ve kuru üzüm bir arada kullanılarak iç harcı hazırlanır ki bu da lezzet itibarıyla Sarıyer böreğini anımsatır. Ispanaklı çeşidinin de bulunduğu nokul, el açması hamuruyla Sinop’un en lezzetli yöresel yemeklerinden biridir.
Islama
Bir çeşit tirit olarak nitelendirebileceğimiz ıslama, Sinop’ta ne yenir sorusunun bir diğer cevabıdır. Anadolu’da sıklıkla kullanılan kuru yufka ile yapılan ıslama; et suyu ile ıslatılan yufkaların haşlanmış et ve cevizle birlikte kısa süreli fırınlanmasıyla yapılır.
Mısır Tarhanası
Anadolu’nun pek çok yerinde birçok farklı çeşit tarhana bulunur. Sinop’ta ise tarhananın en güzel hali mısır ile yapılanıdır. Özellikle kış aylarında sıklıkla tercih edilen mısır tarhanası, Sinop yemekleri içerisinde pek lezzetli olanlardandır.
Palamut Pilaki
İstanbul ve Çanakkale’de Rum mutfağının bir esintisi olarak sofraları süsleyen papaz yahnisine göz kırpan bir lezzettir. Sinop’ta ne yenir dendiğinde deniz ürünü sevenlere kesinlikle tavsiye edilir. Buzhane balığı yerine palamut zamanı pişirilen bu yemek, içerisinde havuç ve kereviz gibi sebzeler de barındırdığından pek bir lezzetlidir.
Sırık Kebabı
Sinop’a kadar gelmişken kebap yemeden dönülmez! Sinop meşhur yemeklerinden biri olan sırık kebabı, uzun saatler boyunca kuzu etinin odun ateşinde pişirilmesiyle oluşur.
Mısır Pastası
Pasta dediysek tatlı zannetmeyin. Mısır ununun tereyağı ile kavrulduktan sonra su eklenerek demlendirilmesinin ardından pulbiberli yağ ile lezzetlendirilmesinden meydana gelen bu lezzet, genellikle yoğurt ile servis edilir. Sinop yöresel yemekleri arasında en çok sevilen tatlardan biri olan mısır pastası, bu şehirde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Keşkek
Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Sinop’ta da keşkek oldukça önemli bir kültürel miras niteliği taşır. Düğün, davet veya bayram gibi özel günlere mahsus bir yemek olan keşkek, Sinop yemekleri içerisinde en uğraştıran ancak bir o kadar da lezzetli olanlardan biridir. Özelliği ise Anadolu’nun diğer yörelerinde yapıldığı gibi yalnızca buğday kullanılarak yapılmasından ziyade içerisine fasulye de eklenmesidir.
Kaşık Çıkartması (Mamalika)
Romanya, Gürcistan, Çeçenya ve Moldova’nın da yöresel yemeklerinden biri olan mamalika, mısır unundan yapılan bir lapadır. Sinop yemekleri arasında ayrı bir yere sahip olan mamalika, Sinop’ta ne yenir sorusunun en yöresel lezzetli cevapları arasındadır.
Kabak Millesi
Akkabak böreği olarak da bilinen kabak millesi aslında tatlı bir börektir. Balkabağı ile yapılan bu böreğin iç harcında bolca ceviz de bulunur. Damak çatlatan lezzetlerden biri olan kabak millesi, Sinop yemekleri içinde oldukça sevilenler arasındadır.
Hamursuz Tatlı
İsminin hakkını veren ve neredeyse hamursuz denilebilecek kadar incecik açıldığından bu ismi alan hamursuz tatlısı, Sinop’un yöresel lezzetlerindendir. İçerisinde bolca ceviz veya fındık bulunur. Tıpkı keşkek gibi özel günlerde hazırlanır.
Sımsık Tatlısı
Bilet Dükkanı olarak Sinop’ta ne yenir sorusuna verdiğimiz cevaplar burada son buluyor. Sımsık tatlısı listemizin son damak çatlatanı. İlk bakışta lokma tatlısını andıran sımsık, hamurunda yoğurt bulunduğundan lokmadan hem hazırlanış hem de lezzet itibarıyla ayrılıyor. Çıtır çıtır dış kabuğu ve şerbetini çekmiş yumuşacık içi ile adeta tadına doyum olmayan bir lezzet olan sımsık tatlısı, Sinop tatlılarının adeta şahı!
Sinop En İyi Yemek Yerleri
Sinop’ta ne yenir sorusuna detaylıca cevap verdik ve Sinop meşhur yemeklerinden doyasıya bahsettik. Sırada Sinop en iyi yemek yerleri nerelerde ve öne çıkan lezzetleri neler sorularına yanıt vermek var.
Teyze’nin Yeri Mantı Salonu
Sinop en iyi yemek yerleri denince ilk akla gelen yerlerden biridir. Bilhassa Sinop mantısı ile meşhur olan bu yer, Yeni Mahalle, Gazi Caddesi üzerinde konumlanır.
Saray Restoran
Sinop en iyi yemek yerleri listesi oluşturuyorken buradan bahsetmemek olmaz. Bilhassa palamut pilakisi ile meşhur olan Saray Restoran, Meydankapı Mahallesi, İskele Caddesi, Rıhtım Sokak’ta yer alır.
Öztürk Restoran
Sinop’a kadar gelmişken bu şehrin yöresel lezzetlerinden oluşan kahvaltısını denemeden geçilmez. Bu nedenle Sinop’un en iyi yemek yerleri listesini hazırlarken, bu şehirde kahvaltı denince ismi ilk anılanlardan Öztürk Restoran’ı da ekledik. Ayrıca belirtelim ki mekan, Erfelek Belediye Hali’nde konumlanıyor.
Okyanus Balık Evi
Deniz ürünü sevenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer olan Okyanus Balık Evi, Sinop’un en iyi yemek yerleri arasında adı mutlaka geçen mekanlar arasındadır. Balık çorbası, karalahana dolması, mısır ekmeği ve turşu kavurması ise tam puan alan lezzetleridir. Meydankapı Mahallesi, Kurtuluş Caddesi üzerinde konumlanır.
Tarihi Sebat Lokantası
Sinop yöresel yemeklerinin hemen hepsine rahatça ulaşılabilecek ve fiyat-performans açısından fazlasıyla tatmin edecek bir yerdir. Özellikle tencere yemekleri kesinlikle şans verilmesi gereken lezzettedir. Meydankapı Mahallesi, Meydan Eteği Sokak’ta bulunur.
Şekerci Mehmet Gürbüz 1964
Sinop’un en iyi yemek yerleri demişken bu şehrin damak çatlatan lezzetteki tatlılarını da andık yazımız boyunca. O halde kesinlikle bir tatlıcı da listeye eklemeli diye düşündük. Şekerci Mehmet Gürbüz 1964, isminden de anlaşılacağı üzere 1964 yılından bu yana hizmet veriyor. Boyabat ezmesi ve tak tak helvası ise adeta damak çatlatıyor. Meydankapı Mahallesi, İskele Caddesi üzerinde konumlanan mekan, Sinop’taki en iyi yemek mekanları arasında bulunuyor.
Tarihi Yalı Kahvesi
Sinop yemekleri arasında ana yemekleri ve tatlıları nerede bulabileceğinizden bahsetmişken nokul gibi özel bir lezzetin de alasını hangi mekanda tadabileceğinize değinmeden listemizi tamamlayamazdık. Tarihi Yalı Kahvesi, nokulun en lezzetli hallerinden birini servis ediyor. Üstelik alabildiğine Sinop manzarası eşliğinde taptaze çay ve kahvesi de bulunuyor. Tersane Camii’n yanındaki Sinop Marina’da konumlanan mekan, bu şehrin en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.
Bilet Dükkanı olarak şimdiden afiyet dolu bir Sinop seyahati dileriz.