Lezzet Başkenti Gaziantep’te Ne Yenir?

Binlerce yıllık tarihi bulunan Gaziantep, Türkiye’nin gastronomi başkentidir. Şehre adımını atan herkes “Gaziantep’te ne yenir?” sorusuna odaklanır. Gerek Anadolu’nun en tarihi noktalarından birinde konumlanması gerekse de önemli geçiş noktalarının yakınında bulunmasından dolayı bu binlerce yıllık tarihinde şehrin mutfak kültürü de oldukça gelişmiş ve zenginleşmiştir.

23 Kasım 2022 1dk okuma

Binlerce yıllık tarihi bulunan Gaziantep, Türkiye’nin gastronomi başkentidir. Şehre adımını atan herkes "Gaziantep'te ne yenir?" sorusuna odaklanır. Gerek Anadolu’nun en tarihi noktalarından birinde konumlanması gerekse de önemli geçiş noktalarının yakınında bulunmasından dolayı bu binlerce yıllık tarihinde şehrin mutfak kültürü de oldukça gelişmiş ve zenginleşmiştir.

Gaziantep’te ne yenir sorusunun adeta cevabı niteliğinde hazırladığımız bu yazımızda Gaziantep yemekleri dendiğinde akla ilk gelen yemeklerle beraber çok bilinmeyen yöresel lezzetleri de öğreneceksiniz.

Gaziantep seyahatine çıkmadan önce mutlaka okunması gereken bu blog yazımızda Gaziantep meşhur yemekleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca belirtmek isteriz ki Gaziantep’te ne yenir yazımızı oluştururken, bu şehrin yemeklerini ve bu yemekleri nerede yemeniz gerektiğini iki başlık altında inceledik. 

Gaziantep'te Ne Yenir?

kebap-gaziantep.jpg

Dile kolay, binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip bir şehirden bahsediyoruz. Üstelik hem Anadolu’dan hem de Mezopotamya’dan beslenen bir kültüre sahip. Sayısız kültüre ve etnografik yapıya ev sahipliği yapan bu şehir, mutfağını da her öğrendiğiyle geliştirmeyi başarmış. Üstelik günümüzde Türkiye’nin “Gastronomi Başkenti” unvanına sahip…

Gaziantep’in en meşhur yemeklerinden yöresel mutfağında pek de bilinmeyenlere kadar kesinlikle denemeniz gereken 26 lezzet seçtik sizin için. Bu listede hem çorba hem ana yemek hem de tatlı var. İlk sırada ise pek tabii Gaziantep’in simgesi: baklava.

  1. Baklava: Antep fıstığının belki de en mükemmel kullanım alanı olan baklava, hem Gaziantep şehri ile hem de Türkiye ile özdeşleşmiş bir lezzettir. 40 kat incecik açılan hamurun arasına konan bol boziç -ki Antep fıstığının en kaliteli ve ilk hasat halidir kendisi- ve sade yağ ile pişen, henüz çıtır çıtır olarak fırından çıkmışken şerbetiyle buluşan baklava, Türkiye’nin simge lezzetlerindendir.
  2. Beyran Çorbası: Öncelikle aranızda Gaziantepli varsa bize kızmasın. Kendileri bu harika lezzete çorba demeyi kabul etmez, yemek olarak sayarlar çünkü. Ancak beyran çorbası ile güne, hele ki bir kış gününe başlanıyorsa ne üşür insan ne de acıkır bir daha. Bu nedenle tüm Gaziantepli okuyucularımızın affına sığınarak bu lezzetin literatürde çorba olarak geçtiğini ve bu nedenle çorba olarak nitelendirdiğimizi belirtelim.

Bilmeyenler için bu lezzeti anlatacak olursak; bilhassa koyun etinden yapılan, içerisine ilikli et ve bol acı giren beyran çorbası, pirinç, sarımsak, tereyağı ve Halep pul biberinin muhteşem buluşmasıdır. 

  1. Patlıcan Kebabı: Patlıcana en büyük değeri katan şehirlerimizden Gaziantep, onun en güzel halini, kebap şeklini yapmıştır. Yöresel mutfağının ilk sıralarında bulunan Gaziantep’in patlıcan kebabı, tam mevsiminde toplanan ve asla acılaşmasına müsaade edilmeyen patlıcanların kuzu ve dana kıymalarının azıcık tuz ve karabiber ile harmanlanıp köfte haline getirildikten sonra tepsi içerisinde domates sosu ile buluşmasından oluşur. Gaziantep'te ne yenir sorusuna ilk verilen cevaptır.
  2. Lahmacun: Bilinen diğer lahmacunlardan farklı olarak, kuzu etinin zırhtan geçirilerek kıyma haline getirilmesi, içerisine sarımsak girmesi ve kesinlikle soğan konulmaması bu lezzeti başkalaştırır. Öte yandan Türk Standartları Enstitüsü’ne göre bir lahmacunda ortalama yüzde 35 oranında kıyma bulunurken Gaziantep lahmacununda bu oran yüzde 55-60’tır. Bu nedenle lezzet açısından son 300 yıldır diğer tüm lahmacunlardan ayrılır. 
  3. Küşleme: Koyun etinin omurga bölümünde bulunan ve uzunlamasına sinirsiz, lokum gibi bir et parçası olan küşleme, Gaziantep’in en meşhur yemeklerindendir. Her koyundan en fazla 100 – 150 gram ağırlığında bulunan bu lezzetli et parçası, oldukça lezzetlidir. Gaziantep yemekleri arasından en meşhur olanıdır.
  4. Katmet: Gaziantep’in kahvaltılarını şenlendiren bir tatlı alternatifi olan katmer, tıpkı baklava hamuru gibi incecik açılan ancak açma esnasında sade yağ kuıllanılan bu hamurun içerisine bolca boziç ve biraz da şeker girer. Fırından çıktıktan sonra Antep fıstığı ve kaymak ile birlikte servis edilen bu lezzet, kahvaltıların jübilesi niteliğindedir. 
  5. Nohut Dürüm: Gaziantep’in fast food’u olan nohut dürüm, oldukça yöresel bir lezzettir. Bir gece öncesinden ıslanan ve sabah da kemik suyuyla uzun uzun pişirilen nohutların lavaş ekmeğinde bol baharat, domates ve yeşillikle buluşan bu lezzet, hem oldukça doyurucu hem de uygun fiyatlıdır. 
  6. Yuvalama Çorbası: Gaziantep şehrinin yöresel lezzetlerinden biri olan ve bilhassa kış aylarında hemen her evde pişirilen yuvalama çorbası, Antep yuvarlaması olarak da bilinir. Yağsız et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan minik köfte toplarının yoğurt ve yumurtayla terbiyelenen suyla buluştuğu bu lezzet, bol miktarda kuru nane de içerir.
  7. Tahmis Kahvesi: Gaziantep denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Tahmis Kahvesi, 1635 yılından günümüze kadar ulaşmayı başaran bir işletmedir. Üstelik burada, Türkiye’nin her coğrafyasına özel kahve çeşidi de bulunur. Menengiç ve dibek kahvelerinin yanı sıra damla sakızlı, çilekli, kakuleli veya Türk kahvesi çeşitleri de bulunur. 
  8. Ciğer: Bu şehirde sabahın köründe ciğer ile güne başlanır. 05.00’de başlanan ciğer ile kahvaltı seremonisi, 07.00 olmadan tamamlanır. Şehrin çok eski dönemlerine kadar uzanan bu kültür, yabancısı olanlara biraz tuhaf gelse de kesinlikle denenmelidir.  
  9. Zahter Çayı: Yalnızca yöresel yemeklerini değil, yöresel içeceklerini de bilmeli bu şehrin. Zahter, Gaziantep’te en çok kullanılan baharatlardan biridir. Özellikle çayı hem hazmı kolaylaştırır hem de aşırı lezzetlidir. 
  10. Keme Kebabı: Gaziantep’in hem gizli kalmış hem de en eşsiz lezzetlerinden biri olan keme kebabını anlatmadan önce kemenin ne olduğundan bahsedelim. Trüf mantarı ailesine mensup olan keme; lif, protein, D vitamini ve mineral bakımından oldukça zengindir. Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’nun pek çok bölgesinde de yetişir. Ayrıca keme, yoğun tadı ve lezzetiyle beraber etin en güzel hallerinden birini oluşturur. 
  11. Şöbiyet: Bol Antep fıstıklı şöbiyet, tatlı kategorisinde bu şehirde baklavadan hemen sonra akla gelen lezzetlerdendir. Kaymakla servis edilen bu lezzet, muska şeklindedir. Gaziantep'te ne yenir sorusu geldiğinde tatlı aşıklarının verdiği cevaptır.
  12. Alinazik Kebabı: Anadolu’nun pek çok yerinde Alinazik kebabı yapılsa da öz yeri Gaziantep’tir. Bilmeyenler için yoğurtlu köz patlıcan salatası yatağında kebap olarak tarif edebileceğimiz bu lezzet de Gaziantep’te kesinlikle denenmelidir. 
  13. Batma Kaymak: 1970’li yıllardan beri Gaziantep’in en özel lezzetleri kategorisinde tanınmaya başlanan batma kaymak, tıpkı katmer gibi bir kahvaltı sonrası tatlısıdır. Bir nevi tatlı tirit olarak düşünülebilecek olan batma kaymak, ekmeklerin yoğurt, bal ve bolca Antep fıstığı ile beraber servis edildiği bir lezzettir. 
  14. Ayva Kebabı: Gaziantep’in ana yemeklerinde meyve kullanımına sıkça rastlanır. Dünyanın ilk füzyon mutfağı örneklerinden sayılan Osmanlı mutfağının zenginleşmesi de tıpkı Gaziantep’te olduğu gibi ana yemeklerde meyvelerin sıklıkla kullanılmasındandır. Ayvanın içerisinde kuşbaşı et ve sebzeler buluşarak beraberce pişirilir. Lezzeti ise “damak çatlatan” cinstendir. 
  15. Elma Kebabı: Elma kebabının yapılışı ayva kebabına göre biraz daha farklılık gösterir. Bu yemekte bilhassa yeşil elma kullanılır ki et ile ekşinin uyumu oldukça yüksektir. Şişe bir parça etten sonra dizilen küp küp doğranmış elmaların közde pişmesi ve kebap ile uyumu inanılmazdır. 
  16. Firik Pilavı: Klasik bulgurdan farklı olarak buğday tanelerinin kavrulması ile elde edilen bir bulgur çeşidi olan firik, Gaziantep yöresel mutfağının assolistlerindendir. Genellikle tavuklu olarak yapılan firik pilavı, tavuk suyu ve nohutla hemhal oluncaya değin kısık ateşte pişirilir. 
  17. Pirpirim Aşı: Semizotu, börülce, nohut, mercimek ve dövme ile yapılan pirpirim aşı, Anadolu’nun en doyurucu ve lezzetli yöresel yemeklerinden biridir. Öte yandan, bilhassa kış aylarında tüketilir. 
  18. Yenidünya Kebabı: Size bu şehirde meyve ve etin bir arada sıkça kullanıldığını söylemiştik. Malta eriği olarak da bilinen yenidünya meyvesinin içerisine giren lezzetli kebap etinin fırında usul usul pişirilmesiyle oluşan yenidünya kebabı, Gaziantep’te en sevilen meyveli yemeklerdendir. 
  19. Yoğurtlu Çiğdem Aşı: Çiğdem bitkisinin kökleri kullanılarak hazırlanan ve bir nevi ayran aşına benzeyen bol taneli ve bir o kadar da doyurucu olan yoğurtlu çiğdem aşı, esasında bir çorbadır. 
  20. Borani: Gaziantep mutfağındaki gizli güç nedir, diye sorsalar hiç kuşkusuz yoğurt deriz. Birçok sebzenin haşlanarak yahut sulu bir yemek şeklinde pişirilerek hazırlanmasının ardından yoğurt ile karıştırılarak servis edilmesi olan borani, genellikle mevsim sebzelerine göre yapılır. Bu nedenle bir standart malzemesi bulunmamaktadır. 
  21. Müceddere: Hasbeli aşı olarak da anılan müceddere, Gaziantep’in en leziz yöresel yemekleri arasındadır. Esasında yeşil mercimekli bulgur pilavı olan müceddereyi farklı kılansa üzerine karamelize edilmiş soğan eklenerek servis edilmesidir. 
  22. Lebeniye Çorbası: Bir nevi Edirne’nin meşhur ekşili köftesini andıran lebeniye çorbası, ekşili köfteye göre çok daha küçük boyutlardaki mini köfteleri barındıran ve içerisinde nohut da bulunan bol taneli bir çorbadır. Tek başına yemek olarak da tüketilebilen çorbanın terbiyesi ise yumurta, yoğurt ve limon ile yapılır. Bol naneli kızgın yağ ile servis edilir. 
  23. Bülbül Yuvası: Bir baklava çeşidi olan bülbül yuvası, adını şeklinden alır. Bol Antep fıstığı ve incecik açılmış kat kat hamurun, henüz fırından yeni çıkmışken şerbetle buluşmasından oluşur. Baklavaya göre çok daha hafif olan bu tatlı, Gaziantep’te en çok tercih edilenler arasındadır. 
  24. Fıstıklı Sarma: Turistik noktaları arasında fıstık şeklindeki binasında fıstık müzesi bulunan bir şehir olan Gaziantep’in en ünlü tatlılarından biri de fıstık sarmadır. Toz haline getirilmiş Antep fıstığının incecik yufkalara sarılmasından oluşan ve adını da buradan alan tatlı, lezzet itibarıyla biraz ağır olsa da Gaziantep’in favori lezzetleri arasındadır. baklava.jpg

Hemen Gaziantep uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Gaziantep En İyi Yemek Mekanları

Gaziantep’te ne yenir sorusuna gönül rahatlığı ile cevap verdiğimizi söyleyebiliriz. Artık bu lezzetleri ve çok daha fazlasını nerelerde yiyebileceğinizden bahsedelim. İşte Gaziantep’in en iyi yemek mekanları…icli-kofte.jpg

  • Koçak Baklava: Gaziantep’te baklavayı kesinlikle buradan tatmalısınız.
  • Üçler Kebap Lahmacun: Antep lahmacunu denince ilk akla gelen yerdir. 
  • Dürümcü Recep Usta: Nohut dürümü o kadar güzel ki; bu lezzeti burası buldu zannediyor insan.
  • Metanet Lokantası: Beyran deneyeceklerin dikkatine! Gaziantep’te beyran kesinlikle Metanet’te denenmeli.
  • Tahmis Kahvesi: 4 asırlık tarihe sahip Tahmis Kahvesi’nde özellikle menengiç kahvesi içmenizi tavsiye ederiz.
  • Kebapçı Halil Usta: Küşlemenin en lokum gibi halini kesinlikle burada yersiniz. 
  • Katmerci Zekeriya Usta: Adı üstünde, katmerin en güzellerini servis eden yerdir kendisi. 
  • Çulcuoğlu Et Lokantası: Patlıcan kebabından o kadar bahsettik ama nerede denenmesi gerektiğinden söz etmediğimizi fark ettik. Mekan burasıdır sayın okuyucu.
  • Ciğerci Ali Haydar Usta: Bu şehirde sabahın 05.00’inde ciğer sezonu açılır, 07.00’d kapanır demiştik. İşte o ciğerlerin en lezzetli hallerini tadabileceğiniz nokta burası.
  • Yesemek Gaziantep Mutfağı: Gaziantep’in mevsimine göre hemen her yöresel lezzetini bulabileceğiniz bu yer, bilhassa sulu yemekleriyle meşhur
  • Papirüs Cafe: Zahter çayının en kıvamında yapılmış halini burada bulabilirsiniz
  • Beyazhan Restoran: Keme kebabını o kadar anlatmışken Beyazhan Restoran’da yemeniz gerektiğini de eklemeden geçmeyelim. 

Bilet Dükkanı olarak şimdiden afiyetler olsun demeyi kendimize adeta bir borç biliriz. Keyifli ve sağlıklı seyahatler dileriz.

23 Kasım 2022 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
226 Yazı

Benzer Yazılar