Malatya’da Gezilecek Yerler

En güzel Doğu Anadolu illerimizden, kayısı cenneti Malatya’ya hoş geldin! Malatya hakkında hazırladığımız rehber niteliğindeki içeriklere ulaşmak için Bilet Dükkanı blog sayfasını ziyaret edebilir ve seyahat planını yapmaya hemen başlayabilirsin. 

27 Ocak 2024 1dk okuma

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümüyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kesiştiği noktada yer alan Malatya ülkemizin en kalabalık 30 şehri arasında. Dağlık ve engebeli arazilere sahip şehirde yer yer görülen ovalarda tarım ürünleri yetiştiriliyor. Karasal iklimin hakim olduğu şehirde yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları sert ve kar yağışlıdır. 

Malatya’yı en rahat şekilde gezebilmek için bahar aylarında gitmek en ideali, fakat Kayısı Festivali gibi çeşitli etkinliklere denk gelmek istiyorsan Haziran – Temmuz ayları için Malatya uçak bileti alabilirsin. Tarihinin neredeyse 8000 yıl öncesine dayandığı tespit edilen Malatya Hurriler, Hititler ve Asurlular gibi medeniyetlerden Helenistik Döneme; Roma ve Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na pek çok farklı kültürün etkisinde kalmıştır. Günümüzde bu zenginlikleri halen görebilmek mümkün.

Malatya’nın Doğal Güzellikleri Nerelerdir?


Tarihi zenginliğinin yanında doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerin beğenisini kazanan Malatya’da gezebileceğin yerlere birlikte göz atalım:

Levent Vadisi


Akçadağ ilçesi sınırları içinde yer alan, 28 km uzunluğunda ve 200 metre yüksekliğindeki Levent Vadisi yaklaşık 70 milyon yıl önce doğal oluşumlarla meydana gelmiş. Uçurumun kıyısında kapalı bir seyir terasına da ev sahipliği yapan vadi büyüklü küçüklü yüzlerce mağaradan oluşuyor. Dünyanın en uzun ikinci kanyonu olan Levent Kanyonu’nda yıl boyu çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

levent-kanyonu (1).webp

Polat Sulu Mağara


Doğanşehir ilçesine bağlı Polat’da yer alan bu mağara Kuzkaya Tepesi’nin 2150. metresinde konumlanıyor. Türkiye’nin gizli cevherlerinden biri olan Polat Sulu Mağara’da sadece birinci boğaza kadar ve sınırlı bir şekilde ilerlenebiliyor.

Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu


Darende ilçesindeki doğal oluşumlu Tohma Kanyonu 8 km uzunluğunda ve yaz aylarında çeşitli rafting ve kano gibi çeşitli su aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. Kanyondaki Kudret Havuzu’nun ise her derde deva şifalı suları olduğu söylenmekte.

malatya-gezilecek-yerler (1).webp

Orduzu Pınarbaşı Mesire Alanı


Şehir merkezine 10 – 15 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Orduzu Malatya’nın en yeşil bölgelerinden biri. Ağaçlarla dolu ormanlar, nehirler, çaylar, piknik alanları ve yürüyüş yollarıyla dolu Pınarbaşı Mesire Alanı’nda çocuklarınızla açık havada keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Malatya’da Yapılacak Aktiviteler


Malatya uçak bileti olacak yolcular mutlaka Malatya'da yapılacak aktiviteler listesine göz atmalıdır. İşte Malatya'da yapıalcak aktiviteler: 

  • Temmuz ayında Kayısı Festivali’ne katıl!
  • Yemek turuna çık
  • Battalgazi Ulu Cami’nin ince işçilikle yapılmış mozaiklerini incele
  • Zeynel Abidin Türbesi’ni ziyaret et
  • Beşkonaklar’ın tarihi atmosferinde kaybol
  • Vakti olanlar Adıyaman sınırındaki Nemrut Dağı’na mutlaka gitmeli


Malatya’da Gezilecek 5 Yer


Malatya’da gezilecek yerler yazımızın en merak edilen kısmına geldik, işte Malatya’da gezilecek 5 yer:

Malatya Kalesi


Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve Bizans İmparatorluğu döneminde ek yapılar eklenen, Battalgazi ilçesindeki Malatya Kalesi’nden, ünlü yazar Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de bahsedilmiştir. Savaş dönemlerinde stratejik bir öneme sahip olan bu kale bir karargah ve savunma noktası olarak kullanılmış. Beşgen bir plana sahip olan kale, günümüzde hala devam eden restorasyon çalışmalarıyla korunmaktadır.

Arslantepe Höyüğü


UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2021 yılında girmeye hak kazanan Arslantepe Höyüğü’ne Malatya şehir merkezinden özel araçla birkaç dakika içinde varabilirsin. Tarihinin M.Ö. 5000 yılına kadar dayandığı düşünülen höyük Erken Tunç Çağı’nda Anadolu’nun en gelişmiş ve büyük şehir devletlerinden biriydi. Bugün bu açık hava müzesinde döneme ait kil tabletler, metal objeler, seramikler, heykeller ve tapınakları görebilirsin.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı


Padişah 4. Murat’ın silhtarı Bosnalı Mustafa Paşa’nın yaptırdığı bu kervansaray 17. Yüzyılda inşa edilmiş. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde yapıyla ilgili şu sözleri söylüyor: “En güzeli Sultan Murad Han’ın makbul veziri Silahtar Mustafa Paşa hanıdır. Yüz yetmiş odalı ve demir kapılıdır. Kubbelerle örtülmüş olup eşsiz bir handır. Kapısının üzerindeki tarihin son mısrasında; Oldu bu han-ı cedidaramgah-ı bi bedel.”

Etnografya Müzesi


Türkiye’de pek çok ilimizde olduğu gibi Malatya’da da bir Etnografya Müzesi yer alıyor. Sinema Caddesi’ndeki Osmanlı konaklarından birinde kapılarını açan müzede Malatya’nın tarihine ışık tutan ürünler sergileniyor. Müzeye girişler haftanın her günü 08.00 – 16.45 arasında yapılıyor ve ücretsiz.

Malatya Şire Pazarı


Bu kadar doğal güzellik, antik kent ve tarihi yapı gördükten sonra biraz da alışveriş vakti! Yeryüzünde kuru kayısı üretiminin %80’inden fazlasının yapıldığı Malatya’da ürün satışları bu pazarda yapılıyor. Burada hayal gücünün sınırları sonuna kadar kullanılarak kayısılı pek çok ürün hazırlanmış. Sevdiklerin ve kendin için Malatya hatırası ürünleri alabilir, pazarın avlusunda gezinebilirsin.

malatya-şire-pazari.webp

Malatya’da Ne Yenir?


Malatya Mutfağı bölgede yetişen en lezzetli hububatlar ve kayısılarla hazırlanan tabaklarıyla bir cenneti andırıyor! Sulu köftesi Gırık, bulgurlu köftesi Banık, kara nohutla yapılan çorbası Kara Çorba, dışına da kıyma koyulan haşlanmış İçli Köfte, Kayısılı Et Kavurması ve tabii ki Kayısı Tatlısı ile ünlü bu şehirden ayrılmak istemeyeceksin.

27 Ocak 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar