Nevşehir Gezilecek Yerler
Peribacaları, yeraltı şehirleri, eski Osmanlı mimarisine sahip ahşap evli dar sokakları, müzeleri, camileri, kayalara oyulmuş kiliseleri, kaleleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış tarihi yapıları ve gezginleri unutamayacakları gastronomik bir yolculuğa çıkaran mutfağıyla Nevşehir bir sonraki rotan olabilir.
Nevşehir’de gezilecek yerleri detaylarıyla anlattığımız bu içeriğe geçmeden önce hemen Bilet Dükkanı ana sayfasını ziyaret ederek bulunduğun şehirden Nevşehir uçak bileti ya da Nevşehir otobüs bileti alabilir ve en avantajlı fiyatlara seyahat etmenin tadını çıkarabilirsin.
Havalimanı ya da otogardan şehre ulaşımın için Nevşehir transfer araç seçeneklerine de yine Bilet Dükkanı’ndan göz atabilirsin. Şehrin dört bir yanına dağılmış yeraltı şehirlerini ve peribacalarını ulaşım sıkıntısı çekmeden özgürce keşfetmek için Nevşehir araç kiralama rezervasyonu yapabilirsin.
En güzel Kapadokya otellerinde erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak konaklamak için de seni yine ana sayfamıza bekliyoruz!
Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi’nin orta kesiminde yer almaktadır. İl, doğuda Kayseri, güneyde Niğde, batıda Aksaray, kuzeyde Kırşehir ve Yozgat illeriyle komşudur. Nevşehir’in yüzölçümü yaklaşık olarak 5,467 kilometrekaredir. İl, Kapadokya bölgesinin merkezi olarak kabul edilir ve bölgenin volkanik kaya oluşumları ve peribacaları ile ünlüdür.
2023 yılı itibarıyla Nevşehir’in nüfusu yaklaşık 310,000 kişidir. Şehir merkezi, çevresindeki ilçelerle birlikte toplam nüfusun büyük bir kısmını barındırır. Merkez dışında Avanos, Derinkuyu, Ürgüp, Gülşehir, Hacıbektaş, Acıgöl ve Kozaklı olmak üzere toplam 8 ilçeye sahip şehrin tarihi ise Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Hititler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar gibi pek çok medeniyet burada hüküm sürmüştür. Özellikle Kapadokya bölgesi, doğal kaya oluşumları ve yeraltı şehirleri ile antik dönemlerde önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
Roma İmparatorluğu döneminde askeri ve ticari bir merkez olan Kapadokya, Bizans döneminde Hristiyanlığın yayılmasıyla manastır, kilise ve yeraltı şehirlerinin inşa edildiği dini bir merkez haline gelmiş. 11. yüzyılda Selçukluların Anadolu’ya girmesiyle birlikte, Nevşehir ve çevresi Türk hakimiyetine girmiştir.
Bu dönemde, bölgede çok sayıda cami, medrese ve kervansaray inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Nevşehir, Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Osmanlı dönemine ait birçok tarihi yapı günümüzde de varlığını sürdürmektedir.
1954 yılında il statüsüne kavuşan Nevşehir Cumhuriyet döneminde yapılan yatırımlar ve turizmin gelişmesi ile birlikte modern bir yapıya kavuşmuştur.
Nevşehir'de Gezilecek 10 Yer
Göreme Açık Hava Müzesi
Türkiye’de en çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yer olan Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya bölgesinin kalbinde yer alır ve 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanmıştır. Bu açık hava müzesi, Bizans dönemine ait kiliseler, manastırlar, oyulmuş evler ve şapellerle dolu. Özellikle Tokalı Kilise, Azize Katerina Şapeli, Aziz Vasil Şapeli, Rahipler Manastırı, Elmalı Kilise ve Azize Barbara Şapeli, antik dönemde yapılmış zengin freskleriyle göz dolduruyor. Müze, Hristiyanlığın erken dönemlerine dair önemli bilgiler sunarken doğal oluşumlu dev peribacalarıyla da görenleri kendine hayran bırakıyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Nevşehir’in en etkileyici ve büyük yeraltı şehirlerinden biri olan Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alıyor. Yaklaşık 85 metre derinliğindeki bu şehir, Roma İmparatorluğu’nun yaptığı saldırılardan korunmak isteyen Hristiyan halk tarafından inşa edilmiştir. İçerisinde kiliseler, ahırlar, şarap mahzenleri, su kuyuları ve havalandırma bacaları bulunur. 8 katlı şehrin ilk 4 katı ziyarete açık, başka bir yeraltı şehri olan Kaymaklı’ya ise tünel ile bağlı olduğu düşünülüyor. Labirent gibi dar koridorları ve odaları keşfederken, geçmişin izlerini hissedeceksin!
Rahipler Vadisi
Paşabağları olarak da bilinen Rahipler Vadisi peribacalarının en yoğun olduğu yerlerden biri. Nevşehir’in diğer turistik bölgelerine kıyasla daha sakin bir ortamı olan vadide peribacalarının içine oyulmuş küçük kiliseler ve rahiplerin inzivaya çekildiği yerler bulunmakta. Ürgüp ve Avanos ilçeleri arasında yer alan Rahipler Vadisi’ndeki peri bacaları öyle devasa ki, uzunlukları yer yer 16 metreyi buluyor. Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise ve Geyikli Kilise başta olmak üzere sıra sıra dizilmiş kiliseleri tek tek ziyaret etmeyi unutma!
Ortahisar
Devasa peribacalarıyla bildiğimiz Kapadokya’nın en yüksek peribacalarından biri de Ortahisar Kalesi. Uzunluğu 86 metreyi bulan kale ve çevresine adını veren Ortahisar bölgesi Ürgüp ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Balkan Deresi, Tavşanlı Kilisesi, Sarıca Kilise ve Ortahisar Etnografya Müzesi’ni gezdikten sonra bölgede yöresel yemekler yapan mekanlarda yemek yiyerek mola verebilirsin. Kapadokya’nın geleneksel yaşam tarzının en iyi yansıtan köylerinden biri olan Ortahisar’da sıcak ve samimi atmosfer ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor.
Zelve Açık Hava Müzesi
Avanos ilçe merkezine yaklaşık 5 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Zelve Açık Hava Müzesi üç vadiden oluşan geniş bir alana yayılır ve Göreme’ye yakın bir konumda bulunur. Bu vadilerde kayalara oyulmuş manastırlar, Direkli Kilisesi, Kutsal Haç Kilisesi ve yerleşim yerleri yer alır. Vadi, 9. yüzyıldan itibaren Hristiyanlar tarafından kullanılmış ve 1952 yılına kadar yerleşim alanı olarak hizmet vermiştir. Doğa yürüyüşü yaparak bu tarihi mekanları keşfetmek için hemen Bilet Dükkanı’ndan Nevşehir Kapadokya Havalimanı araç kiralama işlemi yapabilirsin.
Üç Güzeller
Kapadokya’nın jeolojik geçmişini gözler önüne seren Üç Güzeller efsaneye göre bir prensesin ailesi tarafından istenmeyen bir evlilikten kaçmak için sevdiği kişiyle birlikte buraya saklandığı ve tanrıların onları bu üç peribacasına çevirmesidir. Adını yan yana duran üç farklı peribacasından alan Üç Güzeller bir anne, baba ve ortalarında duran küçük çocuğun tasviri.
Asmalı Konak
Kapadokya’nın otantik mimarisini yansıtan bir numaralı yapısı Asmalı Konak, aynı adlı 2002 – 2003 yılları arasında yayınlanan ve büyük ilgi gören diziyle popüler kültürde önemli bir yere geldi. Kapadokya’nın geleneksel taş işçiliğini en güzel örneklerinden biri olan konak yüksek tavanları, geniş havlusu, kemerli kapıları ve taş oyma süslemeleri ile dikkat çekiyor. 130 yıllık bir geçmişe sahip olan yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir. Otantik ve romantik atmosferi sayesinde düğün ve diğer özel etkinlikler için de tercih edilen konakta bol bol fotoğraf çekmeyi unutma!
Uçhisar Kalesi
Dünyanın en büyük peribacası olarak kayıtlara geçmiş Uçhisar Kalesi Kapadokya’nın muhteşem panoramik manzarasını ayaklar altına seriyor. Yerel halk tarafından kaya içine oyulmuş odalar, tüneller ve depolardan oluşan kalede günbatımını izlemelisin.
Ihlara Vadisi
Kapadokya’nın biraz dışında, Aksaray il sınırları içinde yer almasına rağmen Nevşehir’den kolayca ulaşılabilir. Vadi, Melendiz Çayı boyunca uzanır ve yaklaşık 14 kilometre uzunluğundadır. Kayalara oyulmuş kiliseler ve fresklerle dolu vadide yeşil doğası ve serin havası ile yaz aylarında bile serin bir yürüyüş yapabilirsin.
Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi
Hacı Bektaş Veli’nin türbesini, derviş odalarını ve müze koleksiyonlarını barından bu müze kompleksi Nevşehir ilçe merkezine 45 km mesafede yer alıyor. Orta Çağ’ın en önemli düşünürlerinden, Bektaşiliğin önderi Hacı Bektaş-ı Veli’ye dair merak ettiğin her şeyi, sergilenen hat sanatları ile burada bulabilirsin.
Nevşehir'e Ne Zaman Gidilir?
Nevşehir’de karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ise ılıman ve yağışlı hava koşulları görülür. Kapadokya kış aylarında çok soğuk olmakta ve balona binecekler için soğuk havanın daha da zor olabileceğini hatırlatalım. Şehri gezmek için en ideal zaman ilkbahar ve sonbahar ayları olacaktır.
Nevşehir'in Neyi Meşhur?
İştah kabartan lezzetleriyle Nevşehir daha önce hiç denemediğin yemeklerin müdavimi olacağının garantisini veriyor! İşte birbirinden leziz Nevşehir yemekleri:
- Testi Kebabı: Nevşehir’in en ünlü yemeklerinden biri olan testi kebabı, özel yapım toprak testi içinde pişirilir. Et, sebzeler ve baharatlar testi içinde ağır ateşte pişirilir ve servis edilmeden önce testinin ağzı kırılarak açılır. Yerli ve yabancı turistlerin şehre geldiklerinde ilk tercihi Testi Kebabı oluyor, hemen hemen her yerde bulabilirsin!
- Nevşehir Tava: Kuzu ya da dana etiyle yapılan bu yemek, patates, domates, biber ve soğan gibi sebzelerle birlikte tepsiye dizilip fırında pişirilir. Sade ama lezzetli bir yemektir.
- Ayva Dolması: Nevşehir’de dolma kültürü oldukça yaygındır. Ayva dolması içi oyulmuş ayvaların kıyma, pirinç ve baharatlarla doldurularak pişirilmesiyle yapılır. Hem tatlı hem de tuzlu bir lezzet arayanların tercihi.
- Sütlü Çorba: Soğuk kış aylarının iç ısıtan bu çorbası pirinç ve sütle yapılan hafif bir çorbadır. Üzerine tereyağı ve kırmızı biberli sos dökülerek servis edilir.
- Gendime: Coğrafi işaretli Derinkuru Fasulyesi ile hazırlanan Gendime, Keşkek’in Nevşehir’e özgü farklı bir yorumu. Yaz aylarında çorba kıvamında, soğuk hazırlanıp tüketilir.