Osmaniye Gezilecek Yerler
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Osmaniye tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, ancak çok fazla tanınmayan bir şehir. Adana, Hatay, Gaziantep gibi büyük şehirlerin yakınında yer alan Osmaniye, ulaşımın kolay olduğu ve çok fazla turistik kalabalıkla karşılaşmadan gezilebilecek bir yer.
Hem tarih meraklılarına hem de doğa severlere hitap eden bir şehir olan Osmaniye, farklı uygarlıkların izlerini taşıyan antik kalıntıları ve doğal güzellikleriyle misafirlerine keşif dolu bir deneyim sunuyor. Osmaniye’de tarihi yerlerin yanı sıra milli parklar, yaylalar ve yerel lezzetler de deneyimlenebilecek şeyler arasında yer alıyor. İşte Osmaniye hakkında detaylar…
Sen de bütçeyle seyahat eden tatil severlerin yaptığı gibi Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek bulunduğun şehirden Osmaniye’ye otobüs bileti alabilir ve yola koyulabilirsin. Misafirlerden olumlu değerlendirmeler almış en popüler Osmaniye otelleri de kaçıramayacağın fırsatlarla Bilet Dükkanı’nda!
Osmaniye Hakkında
Osmaniye hem tarihi hem de doğal zenginlikleriyle ünlü. Tarihi milattan önce 3000li yıllara kadar dayanan Osmaniye Asur, Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
1996 yılında il statüsü kazanan Osmaniye, öncesinde Adana’ya bağlıydı. Dumanlı dağlarla çevrili olan şehir, yeraltı su kaynakları ve zengin doğasıyla dikkat çekiyor. Osmaniye’nin ekonomisi tarım, özellikle yer fıstığı üretimi üzerine kurulu olduğu için şehir yer fıstığının başkenti olarak da biliniyor.
Osmaniye'ye Nasıl Gidilir?
Osmaniye’ye kara yolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Şehir Türkiye’nin ana karayolları üzerinde bulunduğundan otobüs ve özel araçla ulaşım rahatlıkla sağlanabilir. Hemen hemen her şehirden Osmaniye’ye direkt otobüs seferleri düzenleniyor.
Eğer havayolu ile ulaşmak istersen Osmaniye’de havalimanı bulunmadığından en yakın havalimanı Adana Çukurova Havalimanı’dır. Çukurova Havalimanı’ndan Osmaniye’ye 1 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsin. Osmaniye’nin Gaziantep’e uzaklığı ise yaklaşık 100 kilometredir.
Demiryolu tercih edenler için ise Osmaniye Türkiye’nin doğu – batı demiryolu hattı üzerinde yer almakta, bu da trenle ulaşımı mümkün kılmaktadır. En uygun fiyatlı Osmaniye otobüs bileti ve Adana Çukurova Havalimanı uçak bileti Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor!
Hemen Osmaniye otobüs bileti ve Osmaniye otelleri için rezervasyon yaptırın.
Osmaniye'ye Hangi Ayda Gidilir?
Osmaniye’de Akdeniz iklimi hakimdir, bu yüzden yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Yaz aylarında sıcaklık oldukça yüksek olduğundan şehirde gezmek zor olabilir.
Bu nedenle Osmaniye’yi ziyaret etmek için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Eylül ve Ekim ayları da havaların hala ılıman olduğu, ama yazın bunaltıcı sıcaklarının geride kaldığı bir diğer ziyaret dönemi. Kış aylarında ise yaylalara kar yağdığını görmek isteyenler için Osmaniye farklı bir deneyim olabilir!
Osmaniye Kaç Günde Gezilir?
Osmaniye büyük bir şehir olmadığı için 2 – 3 günlük bir seyahatle şehrin önemli noktalarını rahatlıkla keşfedebilirsin. Eğer Karatepe – Aslantaş Milli Parkı gibi doğa yürüyüşleri ve tarihi yerleri içeren bir gezi planlıyorsan bu süreyi birkaç gün daha uzatmak isteyebilirsin.
Osmaniye’nin hem merkezindeki hem de çevresindeki önemli yerler kısa sürelerde gezilebilecek alanlardır. Dolayısıyla hafta sonu kaçamağı olarak da değerlendirebileceğin bir rota olabilir.
Osmaniye'de Gezilecek 7 Yer
Zorkun Yaylası
Çukurova’nın en büyük yaylası olan Zorkun, aynı zamanda bölgenin en eski yaylalarından biri. Ferah havası ve geniş yeşil alanlarıyla dikkat çeken Zorkun Yaylası yaz aylarında sıcaklardan kaçan Osmaniye halkı için geçmişten beri bir sığınak olmuştur.
Yaylada herhangi bir otel bulunmamakla birlikte, kamp yapabilir ya da yerel halkın evlerinde kalabilirsin. Osmaniye şehir merkezine 26 kilometre uzaklıkta olduğu için yaylayı günübirlik ziyaret etmek de mümkün. Özellikle yaz aylarında kalabalıklaşarak küçük bir kasaba görünümüne bürünen yayla sıcak günlerde serinlemek için ideal.
Kastabala Antik Kenti
M.Ö. 2. yüzyıldan kalma kalıntılarıyla bilinen Kastabala Antik Kenti Ceyhan Nehri yakınında yer alır. Osmaniye şehir merkezine 12 kilometre mesafede bulunan bu antik kent, araştırmacıların bulduğu yazıt ve sikkelerden anlaşıldığı üzere, aslen “Hierapolis” olarak adlandırılmış.
Kilikya uygarlığına ev sahipliği yapmış antik şehir, surlarla çevrili bir tepede bulunmakta ve bölgenin en iyi korunmuş antik tiyatrolarından birine sahiptir. Ayrıca sütunlu caddesi günümüze kadar sapasağlam ulaşmış önemli eserler arasında.
Karatepe – Aslantaş Açık Hava Müzesi
Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe – Aslantaş, M.Ö. dönemden kalma eserlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle üzerindeki en uzun hiyeroglif yazılar sayesinde Hitit dilinin çözülmesinde büyük rol oynayan eserleriyle ünlüdür.
Aslantaş Barajı çevresinde bulunan arkeolojik alan sadece Türkiye’den değil, dünya çapında araştırmacıların da ilgisini çeken bir bölge. Müze Pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte haftanın diğer günleri ziyaretçilere açıktır.
Ala Cami
Roma ve Bizans dönemlerinden izler taşıyan Ala Cami, Osmanlı dönemine kadar ulaşabilmiş sağlam yapılardan biridir. M.S. 3. yüzyılın sonlarında bir manastır olarak inşa edilen bu yapı daha sonra kiliseye dönüştürülmüş, Osmanlı döneminde ise cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Karaçay Şelalesi
Osmaniye şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Karaçay Şelalesi doğayla iç içe bir kaçamak yapmak isteyenler için ideal bir rota. Şelaleye gitmeden önce Karaçay Mesire Alanı’nda piknik yapabilir, ardından doğa içinde yapacağın kısa bir yürüyüşle şelaleye ulaşabilirsin. Mesire alanından şelaleye giden yollar da en az şelale kadar huzur verici…
Toprakkale Kalesi
M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş olan Toprakkale Kalesi Osmanlı döneminde stratejik bir savunma noktası olarak kullanılmıştır. Geçmişte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan kale özellikle gece dışarıdan aydınlatıldığında oldukça etkileyici bir manzaraya sahip.
Düziçi Haruniye Kaplıcaları
Şifalı sularıyla ünlüdür. Romatizma, cilt ve sinir hastalıklarına iyi geldiği düşünülen Haruniye Kaplıcaları bölge insanları ve ziyaretçiler için önemli bir sağlık merkezi olarak kullanılmaya devam ediyor ve Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alıyor.
Osmaniye'de Ne Yenir?
Osmaniye’nin mutfağı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu mutfağının etkilerini taşıyor. Burada mutlaka denemen gereken lezzetlerden biri de Sıkma. İnce yufka ekmeğine sarılan buğday bulguru, peynir ya da patatesle yapılan Sıkma, Osmaniye’nin sevilen atıştırmalıklarından biri.
Bir diğer lezzet ise Etli Kömbe. Genellikle bayramlarda yapılan bu lezzetli hamur işi kıymalı harcı ve susamlı hamuruyla oldukça doyurucudur. Ayrıca Osmaniye yer fıstığı üretimiyle ünlü. Osmaniye fıstığını hem sade hem de kavrulmuş şekilde denemeni tavsiye ederiz. Kış aylarında Osmaniye mutfağında sıklıkla yapılan Çullama yemeği de oldukça popülerdir.