Samsun’da Gezilecek Yerler

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele ateşini yaktığı yer olarak bildiğimiz, ülkemizin en sevilen şehirlerinden Samsun farklı şehirlerden misafirlerini bekliyor! 

23 Mayıs 2024 1dk okuma

Samsun hakkında merak edilenleri bir araya getirdiğimiz bu içeriği okumaya geçmeden önce, bütçeyle seyahat eden tatil severlerin yaptığı gibi sen de hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek Samsun uçak bileti ya da Samsun otobüs bileti alabilir, en uygun fiyatlara Atakum otelleri rezervasyonu yapabilirsin.

Samsun’un doğal ve tarihi güzelliklerini keşfetmenin en iyi yolu Samsun araç kiralama işlemi yapmak, araç kiralama ve transfer gibi özel araç seçenekleri için de seni yine ana sayfamıza davet ediyoruz.

Samsun Hakkında


Karadeniz’in Orta Karadeniz bölümünde, Canik Dağları kısmında yer alan Samsun bölgenin en önemli liman kentlerinden biri. Doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında Sinop, güneybatısında Çorum ve kuzeyinde Karadeniz ile çevrili olan şehrin neredeyse yarısı dağlardan meydana geliyor.

İlk insan yerleşimlerinin bundan tam 63.000 yıl önce yapıldığı Samsun’un Türkiye’nin üçüncü, dünyanın ise en eski sekizinci yerleşim yeri olduğunu biliyor muydun? Buraya yerleşen ilk topluluğun bin yıllar sonra, M.Ö. 5000 – 3500lü yıllarda Kaşkalar olduğu biliniyor. M.Ö. 4. yüzyılda bölge, Pontus Krallığı’nın kontrolü altındaydı. Bu dönemde Samsun, önemli bir liman şehri ve ticaret merkezi olarak hizmet veriyordu.

 

samsun-gezi.webp

 

Mithridates VI döneminde, Pontus Krallığı’nın merkezi olarak önem kazandı. M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına giren Samsun, önemli bir liman kenti olarak ticaretin merkezi haline geldi. Bu dönemde şehir, Roma ve Bizans mimarisiyle donatıldı. Hristiyanlık, bölgede yayılmaya başladı ve çok sayıda kilise inşa edildi.

1075 yılında Samsun, Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedildi. Daha sonra 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girdi. Osmanlı döneminde şehir, ticaretin canlandığı bir liman şehri olarak önemli bir rol oynadı. Osmanlılar döneminde de ticaret ve denizcilik faaliyetleri canlı kaldı. 

20. yüzyılın başlarında, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasıyla şehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunda önemli bir rol oynadı. Bu nedenle Samsun, modern Türkiye’nin simgelerinden biri haline geldi. Cumhuriyet döneminde şehir, sanayileşme ve modernleşme sürecine girerek önemli bir kent merkezi haline geldi.

Bugün Karadeniz’in en gelişmiş ve büyük şehri olan Samsun modern alt yapısı, ticaret ve sanayi potansiyeliyle dikkat çekiyor. Sahip olduğu tarihi ve kültürel miras da turistlerin ilgisini çekerek şehri cazip bir turizm destinasyonu haline getiriyor, Bafra Pidesi başta olmak üzere şehre özgü leziz tatlar da bunda oldukça etkili!

Hemen Samsun uçak bileti ve Samsun otelleri için rezervasyonunuzu yaptırın.

 

Samsun'a Ne Zaman Gidilir? 


Samsun’a ne zaman gidilir sorusu için net bir yanıt vermek oldukça zor. Her mevsimi keyifli bir hale getiren ılıman Karadeniz ikliminin hakim olduğu şehirde yapacağın tatil planlarına göre Samsun’a ne zaman gidilir sorusunun yanıtı değişecektir.

Karadeniz’in en güzel dağ ve yaylalarını görmek ve hazır gelmişken denize girmek için yaz ayları idealken kayak yapmak isteyen gezginler kış ayları için Samsun uçak bileti alabilir. Samsun şehir merkezi ve Atakum gibi merkezi yerleri gezerek daha tarihi bir seyahat planlayanlar bahar aylarında Samsun’a gelmeli. Özellikle yaz aylarında fazla nemlenen hava kentsel yerlerde gezmeyi zorlaştırabiliyor.

Detaylı bir Samsun seyahati için 3 – 4 gün yeterli olacaktır.

 

samsun-atakum.webp

 

Samsun Merkez Gezilecek Yerler

  • Gazi Müzesi

    Atatürk’ün Samsun ziyaretlerinde konakladığı bu meşhur tarihi yapı günümüzde müzeye çevrilmiş ve kendisinin kişisel eşyaları sergilenmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler 08.00 – 17.00 arasında ziyarete açık.

  • Amisos Tepesi

    Merkez ilçelerden biri olan İlkadım’da yer alan Amisos Tepesi antik çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılmış ve Samsun’un tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Tepe, Samsun Limanı’nın hemen arkasında yükselir ve Karadeniz’e hakim bir konumdadır. Bu stratejik konum, kalıntılarla dolu Amisos Tepesi’ni tarihi ve askeri açıdan önemli kılmıştır.

  • Mater Dolorosa Antik Kilisesi

    Gürcü Katolik Kilisesi olan Mater Dolorosa Kilisesi, “Acı Çeken Meryem Ana”yı temsil ediyor. Türkiye’deki azınlık Katolik cemaati için önemli bir ibadet yeri olan bu kilisenin 19. Yüzyıl sonlarında yapıldığı tahmin ediliyor.

  • Tekkeköy Mağaraları

    Yazının girişinde bahsettiğimiz gibi, Samsun’un tarihi M.Ö. 60.000li yıllara dayanıyor ve ilk kalıntılar da bu mağarada bulunmuş.

Samsun Atakum Gezilecek Yerler

Samsun’un merkez ilçelerinden Atakum deniz kenarında yer alan, oldukça güzel ve turistik bir yer. Burada gezilecek yerlere birlikte göz atalım:

  • Atakum Sahili: Özellikle yaz akşamlarında uçsuz bucaksız deniz manzarasıyla büyüleyen Atakum Sahili’nde gündüz güneşlenerek denize girebilir, güneşin tadını çıkarabilirsin.
  • Çakırlar Korusu: Atakum’un doğal piknik alanlarından biri olan Çakırlar Korusu da yine Atakum’da deniz manzarası olan yerlerden.
  • Çobanlı Halk İskelesi: Atakum’un kalbinin attığı yer olan Çobanlı Halk iskelesi 400 metre uzunluk ve 10 metre genişliğe sahip şık bir yapı. Çevredeki kafelerde çay molası verebilirsin.

 

bandirma.webp


Samsun'da Yapılacak Aktiviteler

  • Amisos Tepesi’ne çıkan teleferiğe binerek şehrin panoramik manzarasını seyret
  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde doğanın tadını çıkar
  • Şahinkaya Kanyonu’nda tekneye bin
  • Turan Usta’da Bafra Pidesi ye
  • Ladik Gölü’nde balık tut
  • Yaz aylarında Kabaceviz Şelaleleri’nde serinle
  • Kahvaltı için Çakallı Menemeni ye!
23 Mayıs 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar