Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Uzun zamandır hayalini kurduğun Avrupa seyahatini nihayet gerçekleştirmek için hazırsan Schengen Vizesi hakkında bilmen gerekenleri öğrenmeden olmaz!
Avrupa’nın kapılarını açan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında en sık alınan vize olan Schengen Vizesi hakkında merak ettiğin her şeyi, tatil severlere özel hazırladığımız bu içerikte bulabilirsin. Schengen Vizesi nasıl alınır, Schengen Vizesi nedir, Schengen Vizesi hangi ülkelerde geçerli, hesabımda kaç para olmalı gibi soruları detaylarıyla yanıtladığımız bu içeriğe göz gezdirmeden önce hemen Bilet Dükkanı’ndan en uygun fiyatlara uçak bileti satın alabilirsin.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, Avrupa'da seyahat etmek isteyenlerin alması gereken bir vizedir. Avrupa'nın çoğu ülkesi, Schengen Anlaşması kapsamında birleşik bir vize politikası uygular. Bu anlaşma, vize almanın zorunlu olduğu durumları kapsar ve Schengen ülkeleri arasında seyahat etmek isteyenlerin tek bir vize ile birçok ülkeye giriş yapmasına olanak tanır.
Bordo (umumi) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine yapacakları girişlerde Schengen Vizesine tabidir. Yeşil (hususi), gri ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine girerken vizeden muaftır. Ancak uzun süreli (oturum) ve öğrenci vizelerinde yeşil pasaport sahipleri de Schengen Vizesi almak zorundadır.
Schengen Vizesi Çeşitleri
A ve C tipi olmak üzere iki farklı Schengen Vize türü olmakla beraber vizelerin geçerlilik süresi türlerine göre değişiklik göstermektedir. A tipi vize Havaalanı Transit vizesi olarak da bilinir ve yolcunun Schengen bölgesindeki havalimanından çıkışına müsaade etmez, aktarma yapmak için alınır (Örneğin yolcu ABD’ye gidecekse ve Almanya’da aktarma yapıyorsa Almanya için bu transit vizeden alması gerekir). Biz bu yazıda kısa süreli C tipi Turistik Schengen Vizesi’nden bahsedeceğiz.
C tipi vize 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla; tek giriş, çift giriş ya da çoklu giriş olarak verilebilir. 2024 yılı itibariyle Schengen Vizesi ücreti 80 Euro’dur. Eğer vizen tek girişli çıktıysa vizeyi aldığın ülkeye giriş yapabilir ve vizendeki gün süresini aşmamak kaydıyla diğer Schengen ülkelerine geçiş yapabilirsin. Tek girişli vizeyle, Schengen bölgesinden bir kere çıktığında, bir daha giremezsin.
Çok girişli vize ile de Schengen bölgesine giriş çıkış yaptıktan sonra vizen bitinceye kadar yeniden Schengen bölgesine girebilirsin (Örneğin 6 aylık Almanya vizesi verildi, Almanya’ya gidip Türkiye’ye dönüp vizen bitene kadar yeniden Schengen bölgesindeki başka ülkelere gidebilirsin).
Hangi ülkeden Schengen vizesi aldıysan mutlaka ilk girişini o ülkeye yapmalısın. Eğer Almanya vizesi alıp o vizeyle ilk kez Fransa’ya girmeyi planlıyorsan bu mümkün değil, üstelik cezası da olabiliyor.
Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
Almanya uçak bileti almaya karar verdiniz diyelim. İlk yapmanız gerek şey vize işlemlerinizi düzenlemek. Schengen Vizesi Avrupa’nın pek çok ülkesinde geçerlidir. 2024 yılı Nisan ayı itibariyle Schengen Vizesi’nin geçerli olduğu ülkeler aşağıdaki gibidir:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Yakın zamanda Hırvatistan’ın da bu ülkeler arasına dahil edilmesi planlanıyor.
AB üyesi olmayıp yine de Schengen bölgesine dahil olan ülkeler de bulunur. Bu ülkelere giriş yaparken de yine Schengen Vizesi gerekli:
İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lichtenstein.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Artık pek çok Schengen bölgesi ülkesinin Türkiye’de temsilciliği yer alıyor. Örneğin Almanya ve İtalya üzerinden Schengen Vizesi almak için İDATA; Yunanistan için Kozmos; Macaristan için As Visa; Fransa, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Belçika için VFS Global; İspanya için BLS International şirketleri Türkiye’de aracılık eder.
Hangi ülkeden Schengen Vizesi almak istiyorsan bu temsilciliklerden başvurunu yapmalı ve evraklarını buraya teslim etmelisin.
Öncelikle temsilcilikten internet üzerinden randevu almalısın. Daha sonra, doğru gün ve saatte temsilciliğe giderek evraklarını teslim etmelisin. Eğer ilk defa Schengen Vizesi alıyorsan evraklarını teslim ederken, seyahat edeceğin ülkeye dair bazı sorular sorabilirler. Daha önce Schengen Vizesi aldıysan ve isim soyad değişikliği olmadıysa bu sefer temsilciliğe kendin gitmene gerek yok.
Schengen Vizesi başvurusunda istenen belgeler aşağıdaki gibidir:
- Başvuru formu
- En az 6 ay geçerli pasaport ve varsa tüm eski pasaportların fotokopisi
- 2 adet biometrik fotoğraf
- Otel ve uçak rezervasyonları
- Seyahat sağlık sigortası
- Kimlik fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ikamet bilgisi
- Son 3 aylık banka hesap dökümleri
- Tapular, araba ruhsatı vb.
- Öğrenciler için okuldan alınmış ıslak imzalı öğrenci belgesi
- Emekliler için e-devletten alınmış hizmet dökümü
- Çalışan SGKlılar için kurumdan alınmış belge
- Vize talep dilekçesi
Schengen Vizesi İçin Hesapta Kaç Para Olmalı?
Bunun için kesin bir sayı yok, ancak vize başvurusunu kontrol eden görevliler bu seyahati gerçekleştirebilmen için yeterli miktarda bütçen olmasını göz önünde bulunduracaktır. Bu sebeple hesabındaki sayıyı mümkün olduğunca büyük göstermek önemli.
Ayrıca Schengen vizesine başvururken son üç aya ait banka hesap dökümlerine de bakılıyor.
Vizeyi alabilmek için birdenbire yüklü miktarda hesabına para akışı yapılması şüphelendirici bir durum, bu yüzden bunu tavsiye etmeyiz. Ayrıca eğer çalışmıyorsan yalnızca anne ve babanı sponsor olarak gösterebilir, onların banka hesap dökümlerini, tapularını, ruhsatlarını vb. başvuruna ekleyebilirsin.
Anne ve babanı sponsor olarak göstereceksen onların bu seyahati karşılayacağına dair imzalı bir dilekçe yazmaları da şart.