Şehzadeler Şehri Manisa’da Gezilecek Yerler

Ege Bölgesi’nde konumlanan ve İzmir’den sonra Ege’nin en büyük ikinci kenti olma özelliği taşıyan Manisa verimli Gediz Ovası sayesinde önemli bir tarım kenti, yüzyıllardan gelen bir geleneğin devamı olarak dokumacılık, gıda, dericilik, tarım gibi faaliyetlerle ön plana çıkar. Fakat Ege’nin bereketli topraklarının ve çok yönlü ekonomik faaliyetlerinin bir göstergesi olarak en önemlisi, bünyesinde yer alan Bosch, Vestel, Ülker gibi markaların fabrikalarının bulunması dolayısıyla Türkiye’deki en büyük ve önemli Organze Sanayi Bölgesi olarak gelirlerinin çoğunu sanayiden toplayan çok yönlü bir kenttir. Sahip olduğu sanayi nedeniyle de önemli göçler almıştır. Keyifli bir tatil için Manisa’da gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler, Bilet Dükkanı‘nı ziyaret edebilir.

1 Şubat 2023 1dk okuma

Ege Bölgesi’nde konumlanan ve İzmir’den sonra Ege’nin en büyük ikinci kenti olma özelliği taşıyan Manisa verimli Gediz Ovası sayesinde önemli bir tarım kenti, yüzyıllardan gelen bir geleneğin devamı olarak dokumacılık, gıda, dericilik, tarım gibi faaliyetlerle ön plana çıkar. Fakat Ege’nin bereketli topraklarının ve çok yönlü ekonomik faaliyetlerinin bir göstergesi olarak en önemlisi, bünyesinde yer alan Bosch, Vestel, Ülker gibi markaların fabrikalarının bulunması dolayısıyla Türkiye’deki en büyük ve önemli Organze Sanayi Bölgesi olarak gelirlerinin çoğunu sanayiden toplayan çok yönlü bir kenttir. Sahip olduğu sanayi nedeniyle de önemli göçler almıştır. Keyifli bir tatil için Manisa'da gezilecek yerler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler, Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilir.

İzmir, Kütahya ve Uşak’ın kuşattığı Manisa’da konumu sebebiyle Ege ve Akdeniz iklimleri görülmekte. Yine zengin coğrafyası dolayısıyla dağlık Doğu bölgelerine doğru gidildikçe iklimin radikalleşip karasal iklime döndüğünü hissedebilirsiniz. Bu karasal iklimden kaçınmak isteyen ve ayrıca Manisa’nın geleneksel festivallerini deneyimlemek isteyen ziyaretçilerimize ilkbahar ve güz aylarını Manisa gezisi için tavsiye ediyoruz.Manisa, birçok Ege kenti gibi doğal güzelliklerinin yanı sıra verimli ve bereketli toprakları, güzel ve yumuşak iklimi dolayısıyla tarihten beri insanlığın tercih ettiği bir yerleşim yeri olmuş ve çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Hititler ve Friglerden tutun Yunanlara, Romalılara, Bizanslılara, İranlılara, Osmanlılara kadar birçok eski medeniyet Manisa tarafından tarihin belli zamanlarında ağırlanmıştır. Dolayısıyla da bu önemli medeniyetlerin gerilerinde bıraktığı önemli tarihi miraslar ile 25’ten fazla antik kent günümüzde ziyaretçilerini beklemekte. Hem doğal güzelliklerini hem bu zengin tarihi mirası deneyimlemek isteyen ve merak eden sizler için Bilet Dükkânı olarak Manisa’da gezilecek yerler listesini hazırladık:

Manisa Merkezde Gezilecek Yerler

Her bölgesi gerek doğal güzellikler gerek tarihi mekanlar ile bezeli Manisa’nın merkezi de son derece turistik olup Bilet Dükkânı olarak Manisa merkezde ziyaretçilerimizin kolaylıkla erişebileceği gezilmesi gereken yerleri sıraladık: 

Muradiye Camisi ve Külliyesi

3. Murat için yapılmış olan külliyenin içinde medrese, dükkanlar bulunmaktadır. Cami ve külliyenin projesini Mimar Sinan yapmıştır fakat Mimar Mahmut ve Mimar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmiştir. 9 sene süren inşa 1592 yılında sona ermiştir. Çift minareli bu caminin iç ve dış mekanının her biri birer sanat eseri olup fildişi, sedef gibi değerli ögelerle döşenmiştir. Klasik bir Osmanlı mimarisidir. Ayrıca Manisa'da gezilecek yerler listesinde önemli bir konumu olan Muradiye Camisi ve Külliyesi'nde medrese ve cami arasında daha sonra eklenen bir kütüphane de mevcuttur.

 

manisada-gezilmesi-gereken-yerler.webp

Manisa Kalesi

Helenistik Döneme ait olduğu düşünülen fakat ne zaman ve kim tarafından yapıldığı belli olmayan bu kaleden günümüze yalnızca kalıntıları kalmıştır. Magnesia kentinin surlarından olduğu düşünülen bu kalenin M.S 17’de yaşanan deprem sonrası yıkıldığı tahmin edilmekte. Fakat Bizans Döneminde iç kale büyük oranda yenilenmiş olsa da Osmanlı dönemine gelinince özellikle 17. Yüzyılda iyice yıpranmış haldedir. Helenistik dönemden izler taşıyan bu büyüleyici kalıntıları ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kule Evleri

Manisa Merkez’de yapılacak en güzel aktivitelerden biri Geleneksel Kula Evlerini gezmek, ahşap evlerle donatılmış dar sokaklarda dolaşmaktır. Osmanlı kent dokusunun bir parçası olarak karşımıza çıkan bu evler 18. yüzyıl mimarisidir. Anıt kent niteliğinde olan bu evlerin çoğu bahçeli olup Türk Evi olarak adlandırılır. 

Manisa Kent Ormanı

Bisiklet ve yürüyüş yollarıyla ziyaretçilere huzurlu bir ortam sunar. Yeşil ormana eklenen yapay gölet ile son derece keyifli bir deneyim sağlayan Manisa Kent Ormanı, Manisa'da gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahiptir ve kentin hengamesinden yorulmuş ziyaretçiler için ideal bir duraktır.

Manisa Gezilecek 4 Doğal Yer

Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa, tarihi kökeni yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkar. Kaplıcalar, şelaleler, piknik ve mesire alanları, kanyonlar ve milli parklar ile doğa fotoğrafı çekmek, bisiklet sürmek ve yürüyüş yapmak isteyen, kısacası daha sakin bir tatil yapmak isteyen ziyaretçilerimiz için son derece keyifli ve sakin bir ortam sunuyor. Bilet Dükkânı olarak sizin için bu doğal güzellikleri listeledik:

Urganlı Kaplıcaları

Turgutlu ilçesinde yer alan Urganlı Kaplıcaları Manisa’nın önemli turizm merkezidir. Özellikle romatizma, cilt, sinir, siyatik, hemeroit ve kadın hastalıklarına şifalı olduğu bilinen 60 derecelik sıcaklığa sahip bir su kaynağıdır. İçe suyu olarak da tüketilebilen bu kaplıca suyu mide, bağırsak gibi iç organı hastalıklarına da iyi gelmektedir. Kaplıcaların yanı sıra işletmede havuz da bulunmaktadır.

manisa-gezilecek-yerler.webp

Emir Kaplıcaları

Doğal bir miras olmanın yanı sıra Roma Döneminden kalma hamam kalıntılarıyla da tarihi bir mirasa da ev sahipliği yapar. Kaplıca hizmetinin yanı sıra konaklama imkânı da sunan Emir Kaplıcaları Manisa’da tercih edilen kaplıcalardandır.

Sultan (Kiraz) Yaylası

Deniz seviyesinden 850 metre yüksekte yer alan yayla Spil Dağı Milli Parkında yer almakta. Sultan veya diğer ismiyle Kiraz Yaylası adını yaylada bolca bulunan kiraz ağaçlarından almaktadır. Sultan ismi ise Manisa sancakbeylerinin yani şehzadelerinin yaz ayları bu yaylaya sıklıkla gelmelerinden kaynaklanmaktadır. 

Çağlak Deresi

Kargı Köyüne yakında akan nehir çam ve zeytin ağaçları ile çerçevelenmiştir. Dolayısıyla mükemmel manzaranın yanı sıra bol oksijenli havasıyla piknik yapmak isteyen ziyaretçiler için son derece uygundur. Ayrıca her sene baharda Çağlak Festivali düzenlenmektedir.

Manisa’da Gezilecek Tarihi Yerler

Manisa gerek Ege iklimi gerek doğal güzellikleri gerekse mekânsal hafızası dolayısıyla Hititlerden Bizans’a Bizans’tan Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyete ve devlete ev sahipliği yapmış ve miraslarını biriktirerek günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda en değerli sancaklardan biri olan Manisa siyasi bakımdan da son derece önem teşkil etmiştir. Manisa’da gezilecek yerler ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen ziyaretçilerimize Bilet Dükkânı olarak bu zengin kültür kentinde gezilecek tarihi yerleri listeledik:

Manisa Müzesi

Bölgede yaşamış eski medeniyetlerinin miraslarının sergilendiği bu müzede Bronz Çağı’ndan Bizans sonuna kadar tüm önemli eser ve ögeler yer almaktadır. Bunların yanı sıra sanat eserleri ve fildişi-cam objeler de göze çarpmakta. Lidya Krallığı’nda yapılan kazılar da bu müzede sergilenmekte. Arkeolojik eserlerin yanında etnografik eserlerin de sergilendiği Manisa Müzesinde 17.-18. Yüzyıla ait çeşitli silah, giysi, saray eşyalarının da sergilendiği zengin bir koleksiyon söz konusudur. 

manisada-gezilecek-mekanlar.webp

Sidas Antik Kenti

Lidyalılara ait olan bu kent Romalılar tarafından restore edilmiş ve önemli bir merkez haline gelmiştir. Dolayısıyla hem Roma hem Lidya kalıntılarını barındıran bu kent özel bir anlam taşımakta. Antik Kentte en sağlam kalan yapı Antik Stadyum olup görülmeye değer.

İvaz Paşa Camii

Manisa Merkez’de bulunan bu camii 1484 yılında yaptırılmıştır. Erken Osmanlı mimarisinin klasik bir örneği olan camii tek minarelidir. Manisa'da gezilecek yerler arasında en beğenilen yapılar arasında bulunan camiinin iç mekânında göze çarpan bolca çini ve ahşap minber ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. 

Sart Antik Kenti

Yine Lidya Krallığına ait olan kent altın paranın basıldığı ilk kenttir. Henüz pek çok noktanın meçhul olduğu antik kentte kazı çalışmaları devam etse de Kral Yolu’nun sona erdiği antik kent bilimsel niteliğini kazanmıştır. Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan kenti gezmenizi tavsiye ederiz.

Manisa'da Ne Yenir?

Tarihi milattan öncelere dayanan Manisa, Bizans’ın, Osmanlı’nın, Roma’nın tarihiyle beraber mutfağını da benimsemiş ve kendisine son derece yöresel ve zengin bir mutfak yaratmıştır. Bilet Dükkânı olarak Manisa’nın bazı yöresel lezzetlerini sıraladık:

Mesir Macunu: Her sene festivalleri düzenlenen Mesir Macunu Osmanlı’ya dayanmaktadır. İlk yapıldığı yer olarak Sultan Camisinde halka dağıtılıt.

Akhisar Köfte: Dünyaca ünlü bir lezzet olan Akhisar baharatsız ve tereyağlı pide üstünde sunulmakta.

manisa.webp

Salihli Odun Köftesi: Özellikle kuzu etinden çekilen kıyma, tuz ve biraz un ile hazırlanan köfte közlenmiş biber, domates ve yoğurt ile servis edilir.

Manisa Kebabı: Bu kebabı özel kılan domates sosuyla hazırlanmasıdır. Yoğurt ile servis edilir.

Akhisar Katmeri: Aslen Balkanlar lezzeti olan bu tarif peynir, maydanoz ve sacda yumurta ile hazırlanır ve zeytinyağında pişirilir.

Cilveli Kahve: Geleneğe göre görücü gelenlere ikram edilen kahve üzerine badem kırıkları eklenerek sunulur ve odun ateşinde pişirilir. 

Şehzade Tatlısı: Manisalı bir aşçı tarafından bulunan bu tarif şekersiz yalnızca kuru üzümle hazırlanmakta. Dolayısıyla diyet yapanlar için gayet makul bir seçenek.

1 Şubat 2023 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar