Selçuklu Mirası Konya’da Ne Yenir?

Konya, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Anadolu mutfağının merkezi sayılan şehir ziyaretçilerinin “Konya’da ne yenir?” sorusuna uzun ve lezzetli sofralarla karşılık verir. Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden Çatalhöyük’ü de bünyesinde barındırır. 

23 Kasım 2022 1dk okuma

Konya, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Anadolu mutfağının merkezi sayılan şehir ziyaretçilerinin "Konya'da ne yenir?" sorusuna uzun ve lezzetli sofralarla karşılık verir. Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden Çatalhöyük’ü de bünyesinde barındırır. 

Günümüze değin sayısız kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Konya, bin yıllar içerisinde bilhassa Anadolu Selçuklu Devleti için oldukça önemli bir yerleşim noktası olmuştur. I. Alâeddin Keykubat itibarıyla adeta merkez kabul edilen Konya, ticaret yolları üzerinde konumlanması sebebiyle de büyük önem arz eder. Öte yandan bu insan popülaritesiyle beraber eşsiz zenginlikte bir mutfak kültürüne ulaşır. 

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Konya, özellikle 13’üncü yüzyıl itibarıyla Anadolu’nun merkezi ve gözde şehri olarak kabul görür. Dini değerler açısından da oldukça önemli bir yer tutan Konya şehri, günümüzde bile Türkiye’deki din turizminin oldukça büyük bir kısmına ev sahipliği yapar. 

Tarihin tozlu sayfalarından günümüze en ihtişamlı ve bir o kadar da mistik ögeler ile gelmeyi başaran Konya yemekleri, pek çok kültürün bir araya gelişinin adeta göstergesi niteliğindedir. 

Konya meşhur yemekleri nelerdir ya da Konya’da ne yenir gibi sorulara adeta cevap niteliğinde hazırladığımız yazımızı okumayı tamamladığınızda, bu şehre en kısa zamanda gitmek isteyecek ve pek tabii en güzel yöresel yemeklerini öğrenmiş olacaksınız. 

Konya'da Ne Yenir?

konya-yemekleri-1.jpg

Başlıkta da görüldüğü üzere en çok merak edilen belki de ilki Konya meşhur yemekleri nelerdir sorusu oluyor. Bu konuda söyleyebileceğimiz ilk lezzet pek tabii etli ekmek. Ardından fırın kebabı ve kesinlikle tirit gelir. Ayrıca su böreğinin de anavatanının Konya olduğunu belirtelim. Bamya sevmeyenlere dahi kendini sevdiren ve çiçek bamyadan yapılan leziz mi leziz bamya çorbası da cabası… Son olarak da meşhur olmayı başarmış Konya lezzetlerinden arabaşı çorbasını söylemeli. 

Kültüründe eşsiz lezzetleri barındıran Konya’nın yöresel lezzetlerini sizin için özenle seçtik. Konya’da ne yenir sorusuna birebir cevap olacağını düşündüğümüz bu başlığımızda ilk sırada tabi ki etli ekmek var. 

Etli Ekmek

İlk duyulduğunda içi oyulmuş ve etle doldurulmuş ekmek gözde canlansa da Konya’nın etli ekmeğinin akla gelen görüntüyle pek ilgisi bulunmaz. Daha ziyade ilk bakışta bilmeyen biri için lahmacuna daha yakın bir görüntüsü vardır. Tamamen zırhtan geçirilerek kuzu etinden elde edilen kıyma ile hazırlanan etli ekmek, Konya’nın simgeleri arasında bulunur. 

Arabaşı Çorbası


Bilhassa son yıllarda sosyal medya platformlarındaki videolarda görülüp, tanınmaya başlanan bir Konya yemeğidir. Un su ve tuz ile hazırlanan muhallebinin, tepsiye dizilip hamur kıvamına gelinceye kadar soğutulması ve büyük parçalar halinde kesilerek, et suyu ile pişirilen çorbayla birlikte ve kesinlikle çiğnemeden yutulması gereken bir yeme adeti vardır.

Tirit

Esasında Anadolu’nun hemen her yerinde farklı tirit şekilleri bulunur. Aslına bakılırsa tirit bir yemeğin ismi değil, yapılış şeklinin adıdır. Kalan ekmekleri değerlendirme ve yemeği bereketlendirme olarak düşünülebilir. Et suyu ile ıslatılan tandır ekmeklerinin üzerine didilmiş etlerin eklenmesiyle servis edilir. Üzerine tereyağı ve yanında da manda yoğurdu bulunur. Konya’nın en çok sevilen lezzetlerinden olan tirit, lezzetiyle damak çatlatan cinstendir. 

Fırın Kebabı

Tarihi geçmişi o kadar eski bir yöresel yemektir ki bu lezzetin, ilk olarak Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülür. En lezzetlisi kuzu etinden olan fırın kebabı, oldukça uzun saatler boyunca pişirilir. Tel tel ağızda dağılan etler, pirinç pilavı ile servis edilir. 

Höşmerim

Süt, şeker, kaymak ve un kavrularak yapılan höşmerim, Konya’nın en çok beğenilen tatlısıdır. Üstelik, yapımı oldukça kolay ve kısa sürede olduğundan, şehrin her noktasında rahatça bulunabilir. 

Sacarası

Konya’nın bu müthiş lezzetine, eski zamanlarda sac üzerinde pişirilmek için hazırlanan tatlı tepsisinin eşit pişmesi için üzerine bir sac daha kapatılması ile pişirilmesi nedeniyle sacarası denir. Kaymak veya dondurma ile servis edilir. 

Çebiç

Bu şehrin ziyafet sofralarını süsleyen lezzetlerden olan çebiç, kuzu etinden yapılıır. Tandırda uzun saatler boyunca pişen kuzu eti, bulgur pilavı üzerine eklenerek servis edilir. 

Su Böreği

İstanbul’un kahvaltı, Konya’nınsa ziyafet sofralarını süsle su böreği. Yumuşacık iç katmanları, çıtır çıtır üst kısmı ve mis gibi kokan peyniri ile hitap etmediği damak yok gibidir. 

Mevlana Böreği

Bu böreğin en önemli özelliği fazlasıyla pofuduk, ayrıca da bir o kadar kıyır kıyır olmasıdır. İçerisinde soğan, kıyma ve maydanozdan oluşan harç bulunan bu üçgen lezzet bombaları, Konya’nın ikindi zamanı en çok tükettiği lezzetler arasındadır. 

Papara

Yine bir kalan ekmeklerin değerlendirilmek istenmesi üzerine oluşan ancak tadına doyulmayan bir lezzet olan papara, yoğurt ve tereyağı ile buluşmuş ekmek parçalarından oluşur. 

Kaygana

İç harcı yapan kişiye göre değişiklik gösterse de tadına doyumsuz hamuruyla gönüllere taht kuran Konya lezzetidir. Anadolu’nun pek çok noktasında ve özellikle de Trabzon’da benzerleri bulunsa da Konya’nın kayganası bir hayli lezzetlidir. 

Bamya Çorbası

Konya’nın belki de en yöresel lezzetidir. Tam zamanında toplanan çiçek bamyadan yapılan ve kesinlikle sade yağ ile kuşbaşı et kullanılarak hazırlanan bu lezzet, şehrin sembollerindendir. 

Topalak

Bulgurdan yapılan köftelerin nohut ve salçalı su ile usul usul pişirilmesiyle oluşan topalak, hem fazlasıyla tok tutan hem de tadına doyum olmayan lezzetlerdendir. 

Mevlana Şekeri

 Konya’ya yolu düşenlerin almadan dönmediği bir şekerleme olan Mevlana şekeri, uzun süre damakta bıraktığı hafif ve süt tadıyla bu şehrin önemli atıştırmalıklarındandır. 

Yağ Somunu

Konya’nın meşhur küflü peyniri kullanılarak yapılan yağ somunu, alışık olmayanlara göre tadı bir nebze olsun keskin gelse de ikinci ısırıktan sonra tamamen kendine hayran bırakan cinstendir. Yağlı ketenin içerisine konmuş Konya küflü peyniri ile hemhal olarak pişirilen bu lezzetin tadına doyulmaz. 

Küflü Peynir

Konya’nın, faydaları saymakla bitmeyen yöresel yiyeceği olan küflü peynir, peynirseverlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir. 

Zerde

Karaman, Edirne, Tekirdağ, Balıkesir, Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul’da da sıklıkla kendine yer bulan zerde, Konya mutfağının da vazgeçilmezleri arasındadır. Karanfil ve lohusa şekeri ile hazırlanan, sarı rengini ise safrandan alan zerde, hafif ve ferah tatlıları sevenler için mutlaka denenmesi gerekenler listesinde üst sıralardadır.

Hemen Konya uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Konya En İyi Yemek Mekanları Hangileridir?

konya-yemekleri.jpg

Konya’nın birbirinden leziz yöresel yiyeceklerini saydıktan sonra bu güzide yemekleri nerelerde yiyebileceğinizden de bahsetmek gerek. Etli ekmek, fırın kebabı ve tiridin bir numaralı adreslerinin yanı sıra diğer yöresel yemeklerini de bulabileceğiniz listemizi bu nedenle hazırladık. İşte Konya’nın en iyi yemek mekanlar…

Somatçı Fihi Ma Fih Restoran

İlk sırada Somatçı Fihi Ma Fih var çünkü burası yöresel lezzetlerinin yanı sıra Mevlevilik kültürünün yüzyıllardır süregelen geleneklerinden oluşturduğu menüsüyle de biliniyor. Burada yemek yemenin sadece güzel yiyeceklerin tadına bakmakla ilişkilendirilmiyor. Daha ziyade burası bir kültür öğrenerek ruhla beraber karnı doyurabileceğiniz yer olarak karşımıza çıkıyor. Ziyaretçileri adeta Konya’da ne yenir sorusundan kurtarır. 

Aziziye Mahallesi, Celal Sokak’ta bulunan restoran, bilhassa sirkencübin, şükür tabağı, gül şerbeti ve susamlı bulgur aşıyla öne çıkıyor. Ayrıca belirtelim ki reçeteleri Selçuklu döneminden günümüze ulaşan lezzetlerle sofraları donatan restoran, yemeklerin yapımında domates, biber, salatalık ve sıvı yağ kullanmıyor. 

Ali Baba Fırın Kebap

Konya’nın öne çıkan ve tarihi yüzyıllar öncesine uzanan fırın kebabın şehirde tadılabileceği en güzel mekanlardan olan Ali Baba Fırın Kebap, Şems-i Tebrizi Mahallesi, Şeref Şirin Sokak’ta konumlanıyor. 

Lokmahane

Konya’nın simge yeme – içme mekanları arasında gösterilen ve şehrin hem merkezde hem de çarşısında olmak üzere iki farklı lokasyonunda bulunan Lokmahane, menüsüyle ve tazecik ürünlerinin lezzetiyle öne çıkıyor. Özellikle kuzu güveçlerini tavsiye ederiz. 

Tarihi Tiritçi Mithat

Tirit denince Konya’da ilk akla gelen mekan hiç kuşkusuz Tarihi Tiritçi Mithat’tır. Etinin lezzeti, servisteki bol malzemesi, tereyağı değil, sade yağ kullanması ve günlük yoğurdu ile tiridi hazırlaması bu mekanı ayrı kılan özelliklerin başında geliyor. Aziziye Mahallesi Yusufağa Sokak’ta bulunan lokanta, öğle saatlerinde oldukça yoğun oluyor. 

Seranade Etli Ekmek

Konya’nın hemen her yerinde yapılan etli ekmek yemeğinin şehirdeki temsilci mekanlarından olan Seranade Etli Ekmek, Elmalı Caddesi üzerinde konumlanıyor. Konya’da ne yenir diye düşünenlerin ilk aklına gelen adresler arasında yer alır. Etli ekmeğinin yanı sıra özellikle Mevlana böreğinin de inanılmaz lezzetli olduğunu belirtelim.

Bilet Dükkanı olarak sizler için Konya’nın yöresel yemeklerini ve bun lezzetleri nerelerde yiyebileceğinizi derledik. Şimdiden keyif ve afiyet dolu bir Konya seyahati dileriz.

23 Kasım 2022 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Doğukan Akbaba
216 Yazı

Benzer Yazılar