Sırt Çantalı Gezginler İçin En Uygun Seyahat Rotaları

Sırt çantalı bir gezi planlarken dikkate alınması ve hazırlanması gereken çok şey var. Bölgeyi araştırmaktan, doğru malzemeleri paketlemeye, rotanızı belirlemeye kadar, sırt çantalı bir gezi planlamak ilk başta bunaltıcı görünebilir. İşte size harika bir gezi rehberi...

31 Temmuz 2024 1dk okuma

Bu rehberde anlatılan adım adım süreci takip ederek seyahatinizin başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıda, keyifli, unutulmaz ve güvenli bir sırt çantalı geziyi nasıl planlayacağınızı öğretecek, nereye gidebileceğini görebileceğiniz kapsamlı bir rehber bulunmaktadır.

Yürüyüş sizi şelalelere, yüksek dağ göllerine ve birçok insanın asla göremediği manzaralara götürebilir. Ancak manzaranın tadını çıkararak ve yıldızların altında uyuyarak birkaç gün geçirebileceğiniz halde neden vahşi doğada tek bir gün geçirmekle yetinesiniz ki? Sırt çantalı seyahat daha derinlere inmenizi, daha uzun süre kalmanızı ve bazı durumlarda kalabalıktan kurtulmanızı sağlar. Ayrıca, sadece sırtınızda taşıyabileceğiniz şeyleri yanınıza alabilmenin getirdiği harika bir sadelik vardır. Ne kadar az şeye ihtiyacınız olduğunu ve her şeyden uzaklaştığınızda ne kadar iyi hissettiğinizi görünce şaşırabilirsiniz.

Yürüyüş sevginizi bir üst seviyeye taşımaya hazır olduğunuzda, bilindik bir rotada bir veya iki gecelik bir yolculukla başlayın. Ekipmanınızı, yürüyüş becerilerinizi ve genel bilginizi geliştirdikten sonra, ünlü çok günlük bir yürüyüşe çıkmayı düşünebilirsiniz. Genellikle zorlu olsa da, bunlar dünyadaki en güzel ve simgesel sırt çantalı gezilerden bazılarıdır…

Gezginler Nasıl Para Kazanıyor?


Hiç kendinize "Yolda nasıl hayatta kalacağım?" veya "Uzun vadede seyahat etmeyi nasıl başaracağım?" diye sordunuz mu? Seyahat ederken para kazanmanın bu 10 kolay ve yaratıcı yoluyla paranızı (ve boş zamanınızı) nasıl daha verimli kullanacağınızı öğrenmeniz için buradayız. 

  • Çevrimiçi serbest çalışma
  • Dil eğitimi
  • Becerilerinizi başkalarına öğretin
  • Satılacak şeyler üretin
  • Hizmetlerinizi pansiyonlarda sunun
  • Fotoğraflarınızı satın
  • Sokak gösterileri
  • Sezonluk iş
  • Köpek bakımı ve yürüyüşü
  • Anketler ve pazar araştırmaları


Gezginlerin Sırt Çantalarında Neler Olur?


Sırt çantalı seyahat, yani sırtınızda sadece hayatın gerekliliklerini taşıyarak yola çıkmak, açık hava macerasının özüdür. Sırt çantalı bir geziye ne götürmeniz gerektiğini belirlemek için, ne kadar uzağa yürümeyi planladığınızı, konumun ne kadar uzak olduğunu ve hava tahmininin ne getireceğini düşünün. Genel olarak, yürüyüş ne kadar uzun ve/veya uzak olursa ve hava ne kadar kötü olursa, o kadar fazla kıyafet , ekipman , yiyecek ve suya ihtiyacınız olur. Sırt çantalı geziye yeni başlıyorsanız, yola çıkmadan önce bu listeyi kontrol etmeniz iyi olacaktır. 

10 Temel Öge: Navigasyon, far, güneşten korunma,ayak bakımı ve böcek kovucu dahil ilk yardım ürünleri, bıçak, kibrit, barınak, ekstra yiyecek, içecek ve kıyafet.

  • Yürüyüş botları veya ayakkabıları
  • Sırt çantası
  • Çadır
  • Uyku tulumu ve uyku matı
  • Soba ve yakıt
  • Mutfak malzemeleri
  • Bol gıda
  • Su şişeleri ve su arıtma malzemeleri
  • Hava koşullarına uygun giysiler
  • Acil durum ve hijyen malzemeleri
  • Küçük tamir takımı


Gezi Planı Nasıl Yapılır?


Sırt çantalı bir gezi planlamanın ilk adımı nereye gideceğinize karar vermektir. Yürüyüş yapmak istediğiniz alanların iklimi, arazi yapısı, mevsimi ve ulaşılabilirliği göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şeylerdir.

Ziyaret etmek istediğiniz yerlerin yer aldığı bir listeniz olduğunda, sıra listeyi daraltmaya gelir. Sırt çantalı geziye çıkacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç şey daha var. Yürüyüşünüze ulaşmak için ne kadar yol kat etmek istiyorsunuz? Planlamak için ne kadar zamanınız var? Ne kadar formdasınız? Yolculuğunuza ne kadar zaman harcamak istiyorsunuz? Her gün sırt çantasıyla mı gezmek istiyorsunuz yoksa bir ana kamp kurup keşfetmek mi istiyorsunuz? Ne kadar mesafe yürümek istiyorsunuz? Başka biriyle mi yoksa tek başınıza mı gideceksiniz? gibi sorulara yanıt vererek gideceğiniz yeri seçebilirsiniz. 

Yukarıdaki tüm hususları göz önünde bulundurduktan sonra bir parkur seçmeniz gerekecektir. Seçeceğiniz parkur, önceki soruları cevapladıktan sonra belirlediğiniz parametrelere uygun olmalıdır.
Nereye gideceğinize karar verdikten sonra hem parkuru hem de parkurun bulunduğu alanı araştırmanın zamanı geldi. Bazı bölgelerde kırsal alanda kamp yapabilmek için izin almanız gerekiyor. 

Araştırmanız sırasında seyahatinizin buna ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmeniz önemlidir. Seyahat planlarınızı tamamladıktan sonra sıra ekipmanlarınızı hazırlamaya gelir. İhtiyacınız olan ekipman, iklime, seyahatinizin süresine ve seyahatinizle ilgili diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir; ancak genel olarak standart bir sırt çantalı gezginlik kontrol listesindeki her şeye veya neredeyse her şeye ihtiyacınız olacaktır.

Sırt çantalı bir gezi için yemek planlamanın en zor kısmı, yiyeceğinizin bitmesine neden olacak kadar az eşya paketlemek ile asla kullanmayacağınız fazladan yiyecek (ve ağırlık) taşımak zorunda kalmayacağınız kadar çok eşya paketlememek arasındaki dengeyi bulmaya çalışmaktır.

Sırt Çantanızı Alıp Gidebileceğiniz Rotalar


1- İnka Yolu, Peru


İnka Yolu, Machu Picchu'ya giden ünlü rotadır. Büyük kayıp bir medeniyetin ayak izlerini takip eden, ömür boyu bir kez yaşanacak bir yürüyüş sunar. Çoğu insan final için burada olsa da, bu 26 millik sırt çantalı rotada görülecek daha çok şey var. Genellikle yaklaşık dört gün süren yolculuk sırasında, Ölü Kadın Geçidi'nden (endişelenmeyin, kulağa geldiği kadar korkutucu değil) ve And Dağları'nın neredeyse sürekli manzarasının tadını çıkarırken Wiñay Wayna'nın terasları arasında yürüyeceksiniz.

inka-yolu-peru.webp

2- Grand Canyon Rim-to-Rim, Amerika Birleşik Devletleri


Milyonlarca insan her yıl Arizona'daki Grand Canyon Milli Parkı'nı ziyaret ediyor ancak kanyonun derinliklerine inen ve aynı derecede dik bir yürüyüş gerektiren Rim-to-Rim patikasını çok az kişi ziyaret ediyor. En iyi seçenek, North Kaibab Patikası'nda North Rim'den başlamak ve ardından çok sayıda South Rim günlük yürüyüşçüsünü çeken Bright Angel Patikası'nda yürüyüşe çıkmaktır. Çoğu kişi 24 millik yürüyüşü iki güne bölüyor, ancak bazı formda ve deneyimli çöl sırt çantalı gezginleri bunu tek bir günde tamamlayabilir.

grand-canyon-rim-to-rim.webp

Her iki şekilde de, bir kenardan diğerine yürüyüş yapmak size ciddi övünme hakları kazandıracaktır.

3- Great Ocean Yürüyüşü, Avustralya


68 mil uzunluğundaki bu yer güneybatı Victoria kıyılarını sararak ünlü sürüş rotası Great Ocean Road boyunca uzanır. Çoğu kişi Apollo Körfezi'nden batıya doğru yürüyüş yapar, böylece yürüyüşün gerçek vurgusu olan Twelve Apostles'ta (okyanustan dramatik bir şekilde yükselen kireçtaşı kaya oluşumları) son bulabilirler. Yol boyunca, kanopide koalalar veya suda balinalar görebileceğiniz Great Otway ve Port Campbell milli parklarından geçeceksiniz.

great-ocean-yuruyusu.webp

Bu yürüyüşün hiçbir kısmı aşırı dik değildir - sonuçta bu bir kıyı yürüyüşüdür - ancak kumda yürümek zor olabilir. Great Ocean Walk'ı bitirmek yaklaşık 8 gün sürer.

4- Kumano Kodō, Japonya


Kumano Kodō, Honshu'nun Kii Yarımadası'ndaki bambu ormanları ve muhteşem Japon kırsalından yaklaşık 115 mil boyunca uzanan bir ağdır. Rota boyunca, yürüyüşçüler tapınaklarda durma, onsen'de ( sıcak su kaynakları) yıkanma, şelaleler ve teraslı pirinç tarlaları gibi manzaraları seyretme şansına sahip olurlar. Yollar kanınızı pompalayacak kadar diktir ancak Japonya'nın tarihine ve kültürüne bu sürükleyici bakış 4 ila altı günlük yürüyüşe değer.

kumano-kodo.webp

5- Tour du Mont Blanc, İsviçre, İtalya ve Fransa


Kendinizi Alpler'e kaptırmayı hayal ediyorsanız, işte şansınız. Tour du Mont Blanc parkuru Fransa, İtalya ve İsviçre'den geçerek Batı Avrupa'nın en yüksek zirvesini çevrelerken uluslararası sınırları yürüyerek geçeceksiniz. 15.700 fitten daha yüksek olan Mont Blanc, sırt çantalı gezinlerin yıldızıdır. 105 millik döngü, rustik dağ evlerinden lüks otellere kadar birçok konaklama seçeneği içerir ve gerekirse yolculuğu kısaltmak için toplu taşımayı kullanabilirsiniz. İnsanlar yürüyüşü tamamlamak için 6 ila 12 gün arası zaman harcıyor.

31 Temmuz 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar