Tatilde Okuyabileceğiniz En İyi Kitaplar

Kitap okumaya sene içindeki koşturmacadan fırsat bulamadığımız bu dönemlerde yaz tatilleri tam da okunması gerekenler listesine eklediğimiz kitaplarla baş başa kalmak için bir fırsat!

29 Temmuz 2024 1dk okuma

Şehrin ve iş hayatının yoğun temposunun ardından gelmesini heyecanla beklediğimiz yaz ayları hem ruhumuzu dinlendirmek hem de yeni döneme daha enerjik başlamak için olmazsa olmaz! Ama kimi gezginler için bu sıcak yaz günleri, sahil kenarında şezlonga yatıp güneşlenmekten çok daha fazlası.

Özellikle yıl içinde çok fazla fırsat bulamayanlar tarafından tercih edilen kitap okumak, yaz tatilinin olmazsa olmaz eylemleri arasında yer alıyor. İster deniz kenarında, ister sessiz doğal bir alanda, ister evde klimanın altında, işte bu tatilde okuyabileceğiniz kitaplar listesi!

Hala tatil planı yapmadıysan seni Bilet Dükkanı ana sayfasına davet ediyoruz. En güzel Kaş ve Fethiye otelleri için son dakika fırsatları Bilet Dükkanı’nda seni bekliyor. Bodrum uçak bileti ya da Bozcaada otobüs bileti alarak yolculuğunu tamamlamak istersen de yine buradayız.

 

tatilde-okunabilecek-kitaplar.webp

 

Tatilde Okuyabileceğiniz 10 Kitap Önerisi


Tatil planları yaparken, valizimizi hazırlarken, yanımıza alacağımız kitapları seçmek de ayrı bir heyecan. Yazın sıcak günlerinde, sıcacık hikayelerle, büyüleyici dünyalara dalmak gibisi yok. Bu yaz tatilinde okuma listenize neler eklemelisiniz? İşte sizin için derlediğimiz birbirinden güzel kitap önerileri...

Avantajlı fiyatlara; Bodrum uçak bileti, Antalya uçak bileti, Marmaris otobüs bileti, Antalya otelleri, Kuşadası otelleri ve daha birçok fırsat için Bilet Dükkanı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Baumgartner – Paul Auster


Bize göre bu yaz Amerikalı yazar Paul Auster’ın en az bir romanını, anısına ithafen okuma listenize mutlaka eklemelisiniz. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz, dünyanın yaşayan en iyi yazarlarından biri olarak gösterilen Paul Auster’ın ölmeden önce kaleme aldığı ve 2023 yılında yayımlanan son romanı Baumgartner çok sevdiği eşi Anna’nın ölümünden sonra dünyayla bağını koparıp yalnızlığa gömülen yaşlı ve emekli felsefe profesörü Sy Baumgartner’ın hikayesini anlatıyor.

Sy Baumgartner, 40 yıllık süregelen evliliğin ve Newark’taki gençlik yıllarının anılarına dalarak, gençliğinde yaşadığı olayları, ailesini ve kayıplarını düşünür. Kitap, zamanın akışı, kayıpların insana kattığı derinlik ve hayatın son demlerinde bile yeni anlamlar bulabilme üzerine dokunaklı ve düşündürücü bir anlatı sunuyor. 
Kitap 2023 yılında Türkiye’de Can Yayınları tarafından basıldı ve Seçkin Selvi tarafından Türkçeye çevrildi.

 

tatilde-kitap-okumak.webp

 

Ortadan Kaybolan Fil – Haruki Murakami


1Q84, Sputnik Sevgilim ve Sahilde Kafka gibi klasikleşmiş kitaplarıyla çağdaş dünya edebiyatının güçlü isimlerinden biri haline gelen Japon yazar Haruki Murakami’nin Türkiye’de Doğan Kitap’tan 2023 yılında çıkan Ortada Kaybolan Fil, yazarın kült eserlerine ilham veren ve ilk zamanlarında kaleme aldığı 17 öyküden oluşuyor. Sıradan hayatların içinde aniden beliren tuhaflıklar ve fantastik olaylarla dolu bu öykülerde yazar gerçeklik ile hayal gücü arasında ince bir çizgi çizer ve okuru beklenmedik yerlere götürür.

Murakami’nin büyülü gerçekçiliği ve benzersiz anlatım tarzıyla okuru hem şaşırtan hem de derin düşüncelere sevk eden bu öykü koleksiyonuna ismini veren “Ortadan Kaybolan Fil” öyküsünde ise bir fil ve bakıcısının gizemli bir şekilde kaybolması anlatılır. Bu kayboluş kahramanın hayatında büyük bir boşluk ve sorgulama yaratır.

Yetenekli Bay Ripley – Patricia Highsmith


Psikolojik gerilim ve kimlik temalarının ustalıkla işlendiği kitaplar arasında klasikleşmiş olan Yetenekli Bay Ripley Türkçeye Armağan İlkin tarafından çevrilerek Can Yayınları’ndan çıktı. Hasta ruhlu ama bir o kadar da psikolojik anlamda güçlü, genç ve yetenekli kahramanımız Tom Ripley’nin hikayesinin anlatıldığı eser 1999 yılında film, bu sene de Netflix’te mini dizi olarak uyarlandı.

 

tatilde-okunacak-kitaplar.webp

 

Tom, zengin bir iş adamı tarafından, Güney İtalya kıyılarında yaşayan oğlu Dickie Greenleaf’i New York’a geri getirmek için görevlendirilir. Tom, bu fırsatı kendi çıkarları için kullanmaya karar verir ve Dickie’nin hayatına dahil olur. Dickie’nin hayatına girerken, onun zengin ve rahat yaşamına hayran kalır ve bu hayata sahip olma arzusu büyür. Zamanla Tom’un gerçek niyetleri ortaya çıkar ve Dickie’nin güvenini kazanarak onun kimliğini çalmayı planlar.

Dickie’yi öldürdükten sonra, onun kimliğine bürünerek lüks bir yaşam sürmeye çalışır. Ancak Tom’un yalanları ve sahtekarlıkları onu gittikçe daha karmaşık bir duruma sürükler. Tom Ripley'nin zekası ve manipülasyon yetenekleri sayesinde sürekli olarak yakalanmaktan kurtulsa da, gerilim ve suç dolu yaşamı onu sürekli olarak tehlikede tutar.

Kaybolan Bağlar – Johann Hari


2019 yılında çıkan ve Türkiye’de Metis Kitap tarafından basılan Kaybolan Bağlar & Depresyonun Gerçek Nedenleri ve Beklenmedik Çözümler son dönemin en başarılı kişisel gelişim kitaplarından biri olarak gösteriliyor. Alışılagelmiş kişisel gelişim ve psikoloji kitaplarının aksine, bilimsel bir dille değil, akıcı ve samimi bir dille yazılmış kitap yol gösterici bir niteliğe sahip.

 

tatil-icin-kitap-onerisi.webp

 

İngiliz gazeteci Johann Hari’nin kendisinin de uzun bir süre boyunca mücadele ettiği depresyon ve kaygı bozukluğunu nasıl çözdüğünü serüven halinde anlattığı kitap, depresyonun genellikle biyolojik sebeplerden ziyade sosyal ve çevresel faktörlerden kaynaklandığını savunur. Yazar kitapta depresyonun yedi temel nedenini tartışır: anlamlı işlerden yoksunluk, yalnızlık, anlamsız değerler, çocukluk travması, statü ve saygınlık eksikliği, doğa ile bağın kopması ve gelecek için umut eksikliği.

Hari, bu sorunların çözümüne yönelik, yalnızca bireysel değil, toplumsal düzeyde de değişiklikler yapılması gerektiğini vurgular. Hari, depresyonun sadece kimyasal bir dengesizlikten ibaret olmadığını, aynı zamanda bireyin çevresi ve yaşam koşullarıyla da bağlantılı olduğunu belirterek, alternatif çözüm yollarını önerir.

Kayıp Ağaçlar Adası – Elif Şafak


2023 yılında Doğan Kitap’tan çıkan kitap Kıbrıs’ın bölünmüşlüğü ve aşkın evrenselliği üzerine dokunaklı bir hikaye anlatıyor. Roman iki genç aşığın, Yunan Eleni ve Türk Adem’in yasak aşkı etrafında şekillenir. İkili, toplumlarının önyargıları ve düşmanlıkları arasında gizlice buluşurlar.

Kıbrıs’ın 1974’teki siyasi çalkantıları sırasında ayrı düşerler. Yıllar sonra, kızları Defne, ailesinin sırlarını ve Kıbrıs’ın acı dolu geçmişini keşfetmek için adaya döner. Kitap, doğa, kimlik ve aidiyet temalarını ele alırken, insanın kökleriyle bağını sorguluyor.

 

tatilde-hangi-kitaplar-okunur.webp

 

Harika Bir Hayat – Hikmet Hükümenoğlu


Can Yayınları’nın 5. baskısını yaptığı “Harika Bir Hayat” kitabı, kadınların Türkiye tarihindeki başarılarına kurgusal anlatı içinde değinen Hikmet Hükümenoğlu’nun en güzel eserlerinden. Harika adlı kadın başkahramanımız biyografik anlatıyla Halide Edip’in Sultanahmat Mitingi, Sabiha Sertel ve Suat Derviş gibi feminist isimler ve Tan matbaasının kapatılmasına değiniyor.

Kuru Kız – Ayfer Tunç


2023’te Can Yayınları’ndan çıkan Kuru Kız romanı ötekileştirilmişlerin, mağdur bırakılmışların hikayesini çarpıcı bir dille anlatıyor. Uzun boyu ve zayıflığı, evlenmemiş olması sebebiyle “kuru kız” lakabı alan karakterin aile fertlerinin hayatını kaybetmesiyle küçük yaşta sorumluluk almaya başlamasının hikayesi.

On Kişiydiler – Agatha Christie


Deniz kenarında kitabını okurken bir yandan da tüylerini ürpertecek, kültleşmiş esrarengiz bir romanla listemize devam edelim. Polisiye – gizem edebiyatının İngiliz kraliçesi Agatha Christe’nin, hakkında “yazdığım en zor kitap” dediği, eski adıyla On Küçük Zenci olarak da bildiğimiz On Kişiydiler 1939 yılında yayımlandı ve Altın Kitaplar tarafından Türkçeye çevrildi. Bu zamana kadar film ve dizi olarak da uyarlaması yapılan kitap on yabancının Zenci Adası’na davet edilmesiyle başlar.

 

tatilde-okunabilecek-kitap-onerileri.webp

 

Her biri farklı bir nedenden dolayı adaya gelen bu misafirler, kendilerini gizemli bir ev sahibinin hazırladığı bir oyunun içinde bulur. İlk gece, gizli bir ses kaydında her biri geçmişte işledikleri suçlarla suçlanır. Ardından, sırayla ve artan bir gerilimle, misafirler ölmeye başlar. Katilin kim olduğu ve neden bu cinayetleri işlediği merak konusu olurken, hayatta kalanlar hem suçluyu bulmaya çalışır hem de kendi hayatlarını korumaya çabalar.

Her ölüm, çocuk tekerlemesinde yer alan bir dizenin gerçekleşmesine uygundur. Kitap, psikolojik gerilim ve dedektiflik unsurlarını ustalıkla birleştirir, okuru son ana kadar sürükler ve şaşırtıcı bir finale ulaştırır. Christie’nin bu eseri klasik bir “kim yaptı?” romanı olarak kabul edilir ve türünün en iyilerindendir.

Usta ile Margarita – Mihail Bulgakov


Büyülü gerçekçilik akımının en önemli yazarlarından Ukraynalı Mihail Bulgakov’un Can ve İletişim Yayınları’ndan çıkan ve dünya klasikleri serisinde yerini alan Usta ile Margarita, Stalinizm’in karanlık günlerinde acımasız bir sistem eleştirisini absürt bir dille anlatıyor. Bir dergi yöneticisi ve bazen kedi, bazen iyi giyimli bir erkek kılığına giren şeytanın yaptığı anlaşma üzerine ilerleyen kitap komik, bir o kadar da didaktik.

 

tatilde-kitap-onerileri.webp

 

Sayfiyede – Anton Çehov


Durum hikayeciliğinin bir numaralı yazarı, dünyaca ünlü Rus oyun yazarı Anton Çehov’un Can Yayınları basımı ve Zeki Baştımar tarafından Türkçeye çevrilmiş öykü derlemesi Sayfiyede insanın zaman içinde değişmeyen yanlarını zamansız bir üslupla anlatıyor.

Ekim Devrimi’nden önce, Çarlık Rusya’sının son çırpınışları süresince yozlaşan aristokrasi sınıfı ve alt tabaka arasındaki uçurumu hüzünlü bir dille anlatan kitaba adını veren son hikayesi Sayfiyede’de ise evli bir adam olan Pavel İvaniç Vihotsov’un isimsiz bir kadın tarafından gönderilen davet mektubuyla başlar.

29 Temmuz 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar