Teknoloji ve Dijital Dünyada Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?
Milenyum çağının başında yapılan teknolojik atılımlarla, eski zamanlarda yaşayan insanlara hayal gibi gelen internet çağına girmiş bulunduk. Artık alışverişten bankacılığa, arkadaşlarımızla iletişimden eğlenceye kadar pek çok şeyi internet üzerinden yapıyoruz.
Hele Covid-19 ile birlikte yaşadığımız pandemi yıllarında, iş ve okul hayatımız bile yalnızca internet üzerinden yapılabilir hale geldi. Alışveriş, seyahatlerimiz için uçak bileti, otobüs bilet vs. almak gibi birçok alanda kolaylık sağlayan teknoloji sayesinde, kısa sürede birçok işimizi gerçekleştirebiliyoruz.
Hazır internet alışverişi demişken, seyahatlerin için önceden yapacağın uçak bileti, otel, otobüs bileti, araç kiralama ve transfer araç gibi işlemler için rezervasyonunu online olarak güvenli bir şekilde Bilet Dükkanı’ndan yapabileceğini biliyor muydun? Farklı firmaların aynı gün içinde düzenlediği uçak seferlerinin saat ve fiyatlarını Bilet Dükkanı web sayfasında tek bir sayfa üzerinde karşılaştırabilir, bütçe ve beklentilerine en uygun sefer için biletini web sitemiz aracılığıyla satın alabilirsin.
Yıl boyu sağladığımız avantaj, indirim ve kupon kodlarıyla en uygun fiyatlara yurtiçi ve yurtışı seyahatlerini planlayabilirsin. Unutulmaz ve konfor dolu bir seyahat deneyimi için seni ana sayfamıza bekliyoruz!
Teknoloji ve Dijital Dünyada Güvenliğinizi Nasıl Sağlarsınız?
Gelelim dijital ortamlarda güvenliğimizi koruyabilmek içi alabileceğimiz önlemlere. İşte teknoloji çağı ve dijital dünyada güvenliğimizi sağlamak için 10 etkili öneri:
Güçlü ve Benzersiz Şifreler Kullanın
“123456”, “password” ya da doğum tarihin gibi şifreler kolay hatırlanabilir ama aynı zamanda başkaları tarafından da kolay tahmin edilebilir. Şifren en az 12 karakter uzunluğunda, büyük ve küçük harfler, sayılar ve özel karakterler içermelidir. Ayrıca, her hesap için farklı bir şifre kullanmayı unutma. Şifrelerini hatırlamak için şifre yöneticisi kullanabilirsin.
İki Adımlı Doğrulamayı Etkinleştirin
İki adımlı doğrulama (2FA), güvenliğini bir üst seviyeye taşımak için en tercih edilebilir ve güvenli sistemlerden biri. Bu sistemde şifreni girdikten sonra telefonuna gelen bir kodu da girerek kimliğini doğrulaman gerekir. Böylece şifreni ele geçiren bir kişi bile ikinci doğrulama olmadan hesabınıza erişemez.
Güncellemeleri İhmal Etmeyin
Yazılım güncellemeleri sıkıcı ve zaman alıcı görünse de aslında güvenliğin için son derece önemli. Güncellemeler, bilinen güvenlik açıklarını kapatır ve cihazlarını daha güvenli hale getirir. Hem işletim sistemi hem de kullandığın uygulamaları düzenli olarak güncellemeyi unutma. Ayrıca güncelle yapmak cihazların daha iyi çalışmasını da sağlar.
Şüpheli E-postalara ve Mesajlara Dikkat Edin
Kimlik avı (phishing) saldırıları, siber suçluların en çok kullandığı yöntemlerden biridir. Tanımadığın kişilerden gelen e-postaları ve mesajları dikkatle inceleyin. Bağlantılara tıklamadan önce iki kere düşünün ve kişisel bilgilerini asla paylaşmayın. Güvenilir bir antivirüs programı kullanarak e-postalarınızı taratabilirsin. Artık e-posta ve mesajın yanı sıra telefonla aranarak da dolandırıcılığa maruz kalmak mümkün hale geldi.
Bankadan ya da internet bağlatmak için aradığını söyleyenlere özellikle dikkat edilmeli. Bazı akıllı telefonlar bilinmeyen numaralar ararken “olası dolandırıcılık” uyarısı veriyor. Bu özelliği olmayan telefonlar UpCall gibi uygulamaları indirerek, arayan telefon numarasının kimin adına kayıtlı olduğunu görebilirler.
Güvenilir Kaynaklardan Yazılım İndirin
İnternet üzerinde pek çok ücretsiz yazılım bulabilirsin, ancak bunların hepsi güvenli değildir. Yazılımları yalnızca resmi ve güvenilir kaynaklardan indirmeye özen göstermelisin. Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarına zarar verebilir ve kişisel bilgilerini çalabilir. Bilgisayarının kamerasına, kamerayı kullanmadığın zamanlar için kamera kapatıcı takmanı tavsiye ederiz.
Kamusal Alandaki Şifresiz Wi-Fi Ağlarına Dikkat Edin
Kamu Wi-Fi ağları, hacker'lar için ideal hedeflerdir. Bu ağlar genellikle şifrelenmemiş olduğu için veri hırsızlığı riski taşırlar. Ücretsiz ve şifresiz olduğu için kamu Wi-Fi ağlarını kullanırken, bankacılık işlemleri gibi hassas aktivitelerden kaçınmanı ve mümkünse VPN kullanarak bağlantını şifrelemeni öneririz.
Verilerinizi Yedekleyin
Artık tüm önemli çalışmalarımız, ödevlerimiz ve bilgilerimizi tek bir aygıtın içinde saklıyoruz. Beklenmedik durumlar için verilerini yedeklemeyi alışkanlık haline getirmelisin. Harici bir hard disk ya da bulut hizmetleri kullanarak önemli dosyalarını düzenli olarak yedekle. Bu sayede, cihazına bir şey olursa verilerini kaybetmemiş olursun.
Sosyal Medyada Dikkatli Olun
Sosyal medya hesaplarında paylaştığın bilgilerin seni tehlikeye atabileceğini unutma! Kişisel bilgilerini ve konumunu paylaşırken dikkatli olmalısın. Gizlilik ayarlarını gözden geçirerek sadece tanıdığın kişilerin paylaşımlarını görebilmesini, telefon ayarları ya da sosyal medya hesabının ayarlarından sağlayabilirsin.
İnternet Alışverişlerinde Güvenli Siteleri Tercih Edin
Çevrimiçi (online) alışveriş yaparken yalnızca güvenli ve tanınmış siteleri kullanmanı tavsiye ederiz. URL’nin "https://" ile başladığından ve tarayıcında kilit simgesinin göründüğünden emin olduktan sonra alışverişe başlayabilirsin. Kredi kartı bilgilerini sadece güvenli sitelerde girmelisin. Ayrıca ödeme yaparken tüm bankaların ortak kullandığı 3D Secure hizmetinden yararlanarak, ödemeyi iki aşamalı bir hale getirebilirsin.
Güvenilir Antivirüs ve Antimal ware Yazılımları Kullanın
Bilgisayarı tehlikelerden korumak için virüs programı kullanmak büyük önem taşıyor. ancak bazen virüs programlarının kendisini yüklerken de bilgisayar virüse maruz kalabiliyor. Cihazlarını zararlı yazılımlardan korumak için güvenilir antivirüs ve antimal ware programları kullanmanı tavsiye ederiz. Bu programları düzenli olarak taratmalı ve güncellemelerini yapmalısın.