Tisan Adası: Nasıl Gidilir ve Gezilecek Yerler

Akdeniz’in gizli cevheri, geçmişi antik çağlara dayanan ve Yunan Tanrıçası Afrodit’e ithaf edilmiş Tisan Adası büyüleyici doğası ve mütevazi atmosferiyle önümüzdeki yazın favorisi olmaya aday!

30 Kasım 2024 1dk okuma

Tisan Adası Nerede?


Tisan Adası Mersin’in yaklaşık 120 kilometre batısında, Silifke ilçesine bağlı bir konumda yer alıyor. Aslında burası bir yarımada, anakaraya bağlı. Yeşilovacık beldesinde yer alan ada tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış.

Tarihi adıyla Dana Adası olarak bilinen bölgesi ise antik dönemlerde bir ticaret limanı olarak kullanılmış ve bugün halen Roma İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan kalıntılara sahip. Hatta Tisan çevresinde yapılan dalışlarda su altındaki antik eserler ve batık gemilerden kalan izlere rastlanıyor.

Adanın en dikkat çeken özelliklerinden biri de doğasının yanı sıra tarih ve mitolojiyle harmanlanmış hikayelerle dolu olması. Bazı kaynaklar Tisan’ın mitolojik Truva kahramanı Aeneas’ın hikayesinde bir mola noktası olduğunu bile söylüyor.

Tisan Adası'na Nasıl Gidilir?


Tisan Adası’na ulaşım sağlamak oldukça basit, özel aracı olan gezginler Mersin – Antalya karayolunda giderken Tisan oklarını takip ederek ulaşım sağlayabilirler. Özel aracın yoksa hemen Bilet Dükkanı’ndan Silifke araç kiralama ya da Silifke kiralık araç işlemleri için önceden rezervasyon yapabilirsin.

Toplu taşımayla Tisan Adası’na gelmek isteyenlerin önce Silifke ilçe merkezine gelmesi gerekiyor. Buradan kalkan dolmuşlarla Tisan Adası’na gelebilirsin. Yeşilovacık’tan kalkan teknelerle de Tisan Adası’na ulaşman mümkün.

Başka bir şehirden Tisan Adası’na uçak ya da otobüsle gelmek isteyenler için de nasıl ulaşım sağlanabileceğini açıklayalım. Bulunduğun şehirden Silifke’ye otobüs bileti alarak Silifke Otogar’da inebilirsin.

Uçakla gelecekler için; Tisan Adası Alanya Gazipaşa Havalimanı’na 183 km, Adana Çukurova Havalimanı’na 210 km uzaklıkta yer alıyor. Havalimanında indikten sonra Silifke’ye gelmek için araç kiralaman gerekebilir.

Hemen Mersin uçak bileti ve Mersin otelleri için rezervasyon yaptırın.

 

Tisan Adası Ücretli Mi?


Hayır, Tisan Adası’na girişler ücretsiz. Burası özel bir mülk ya da korunan bir bölge değil, denize girerken de pek çok halk plajının yine ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.

Tisan Adası'nda Nerede Kalınır?

  • Çimen Apart
  • Bayraklı Apart Otel
  • Ebru Apart


Tisan Adası'nda Yapılacak Aktiviteler


Ada çevresindeki turkuaz renkli berrak sular dalış ve şnorkel aktiviteleri için harika bir ortam sunuyor. Su altında antik kalıntılara rastlama ihtimalin bile var!

Adanın doğal güzelliklerini keşfetmek için düzenlenen yürüyüş rotalarını deneyebilirsin. Özellikle doğa fotoğrafçıları için oldukça ilgi çekici manzaralar olduğunu da ekleyelim.

Akdeniz’in sakin sularında yelkenli ya da kano kiralayarak adanın çevresinde turlayabilirsin. 
Akdeniz’in batıya bakan Tisan Adasında gün batımı seyretmeden olmaz! Burada bir gün batımı izlemek başlı başına bir deneyim. Güneşin kızıl ışıklarının denizle buluştuğu o an gerçekten romantik bir manzara yaratıyor.

Çevre köylerde yaşayan halkın sıcak sohbetlerine katılabilir ve bölgenin hikayelerini birinci ağızdan dinleyebilirsin.

Tisan Adası'nda Gezilecek 7 Yer

Aphrodisias Antik Kenti


Tisan Yarımadası’nda yer alan Aphrodisias adını aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alıyor. Kentin limanı, zamanında önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılmış. Burada tapınak kalıntıları ve taş yollar incelenebilir.

Tisan Koyu


Tisan Adası’nın en bilinen noktası şüphesiz Tisan Koyu! iki tarafı denizle çevrili, ipek gibi dağılan incecik kumu ve turkuaz renkteki sularıyla meşhur. Koyun bir tarafında taşlık bir plaj, diğer tarafında ise ince kumlu bir plaj yer alıyor. Tisan’ın antik dönemde “Pityussa” olarak bilinen bir liman kenti olduğu düşünülmekte.

Boğsak Koyu


Tisan’a yakın bir konumda yer alan Boğsak Koyu sakinliği ve berrak deniziyle yazlıkçıların gözdesi. Şnorkelle dalış yapmak ve denizin keyfini çıkarmanın yanı sıra etrafta yer alan antik kalıntılar da ilgi çekici.

Silifke Müzesi


Silifke merkezde yer alan müzede Tisan ve çevresinden çıkarılan arkeolojik eserler de sergileniyor. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntuların yanı sıra bölgede yapılan kazılardan elde edilen günlük yaşam malzemelerini de burada görmek mümkün.

Dana Adası


Tisan Adası’nın karşısında yer alan Dana Adası küçük bir ada olmasına rağmen tarihi kalıntılarıyla zamanının önde gelen liman noktalarındanmış. Burada antik dönemden kalma surlar ve mozaik izlerini görmek hala mümkün.

Aya Tekla Kilisesi


Tisan’dan yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Silifke’de bulunan Aya Tekla Kilisesi Hristiyanlık tarihinin önemli merkezlerinden biridir. Azize Tekla’nın Hristiyanlığı yaydığı ve burada saklandığı rivayet edilir.

Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası


Tisan’dan yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan Aynalıgöl Mağarası sarkıt ve dikitleriyle sanki insan eliyle yapılmış hissi uyandırıyor. Mağara deniz seviyesinin altındaki gölüyle daha da büyüleyici hale gelmiş. 1999 yılında bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilmiştir.

Tisan Adası'nda Ne Yenir?


Tisan Adası’nda Akdeniz mutfağının taptaze ve yerel lezzetlerini tadabilirsin:

  • Taze Balık ve Deniz Ürünleri: Ada çevresindeki balıkçılardan temin edilen günlük balıklarla hazırlanan yemekler masanızı şenlendirecek. Özellikle Akdeniz levreği ve barbun denemen gereken lezzetler arasında.
  • Zeytinyağlılar ve Ot Yemekleri: Ada çevresinde toplanan taze otlardan yapılan salatalar ve zeytinyağlılar hem hafif hem de lezzetli bir seçenek.
  • Humus ve Tahinli Lezzetler: Akdeniz’e özgü mezeler arasında yer alan humus ve tahinli lezzetler burada sıklıkla karşına çıkacak.
  • Yöresel Tatlılar: Tisan’da bademle yapılan tatlıları mutlaka dene. Ayrıca cevizli baklava da çevrede oldukça ünlü.
  • Limonata ve Buzlu Kahve: Sıcak Akdeniz günlerinde serinlemek için limonata ya da taze nane eklenmiş buzlu kahveyi deneyebilirsin.
30 Kasım 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Şule Ekmekci
43 Yazı

Benzer Yazılar