Vizesiz En Çok Ziyaret Edilen 3 Şehir

Herkes ülke dışına seyahat etmeyi hayal eder, ancak vize almanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu bilir. Neyse ki Türk pasaportları ile vizesiz ziyaret edebileceğiniz birçok destinasyon var. İşte tatiliniz için vizesiz gezebileceğiniz 3 şehir: Taşkent, Semerkand, Bakü.
 

12 Şubat 2024 1dk okuma

Bürokrasiye vaktiniz yok ama unutulmaz bir tatilin mi peşindesin? Vize alıp almama stresini yaşamayacağınızı bilmek tatil planlamanı daha da eğlenceli hale getirecektir. Türk pasaportu sahipleri için vize uygulamaları gidilecek ülkeye göre değişse de bazı ülkeler vizesiz seyahat imkanı sunuyor. Bazıları da varışta vize veya Elektronik Seyahat İzni (eTA) talep ediyor. Şu anda Türkiye pasaportu sahipleri dünya çapında 118 destinasyona vizesiz erişim imkanından yararlanıyor. 

Vizesiz seyahatin en belirgin avantajı ise elbette vize ücreti ödemekten muaf olmaktır. Ayrıca uygun evrakları bir araya getirmek zaman alabilir ve önceden planlama yapmazsan ziyaret edebileceğin yerleri sınırlayabilir. Evrak işleri de başa çıkılması zor bir iş olabilir, bir sonraki kaçamak için planlama yapmak yorucu bir angarya haline gelebilir.

vizesiz-gezilecek-yerler.webp

Özetle Bilet Dükkanı aracılığı ile en kaliteli, güvenli ve ucuz uçak bileti ile konaklama planınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey pasaport ve valizinizi hazırlamak. Yola çıkmadan önce şimdiden rahatlamaya başlayın.

Taşkent


Bugün alışılagelmiş gezi rotalarının dışına çıkarak yüzümüzü doğuya çevirelim. Kültür zenginliği, doğa güzellikleri ve tabii ki birbirinden enfes dünyaca ünlü yemekleriyle Taşkent’e gidiyoruz! Hemen Bilet Dükkanı kampanyalarından yararlanarak en uygun fiyata Taşkent uçak bileti aldıktan sonra Taşkent otelleri için rezervasyonunu tamamla, seyahatin tadını çıkar. 

Taşkent Kaç Günde Gezilir?


Taşkent kaç günde gezilir sorusunun cevabı kişisel zevk ve beklentilere göre değişiyor. Taşkent’te dolu dolu 3-4 gün geçirmek gayet yeterli olacaktır. Daha kısıtlı vakti olanlar sıkıştırılmış iki günlük bir gezi planıyla da şehirden çok memnun kalacak! Şehrin ana cazibe merkezlerini görmek için iki gün yeterli.

taskent-gezilecek-yerler.webp

Taşkent Gezilecek En İyi 10 Yer


Vizesiz Taşkent seyahati yaparken "Taşkent'te gezilecek 10 yer" araştırması yaptığınızın farkındayız. İşte Taşkent'te gezilecek 10 yer: 

  • Chorsu Bazaar: Taşkent’in bir Türk şehri olduğunu unutma, bu isim sana tanıdık geldi mi? “Çarşı Pazar” mesela ☺. Mavi kubbelerin altında dört mevsim el yapımı kumaşların, yiyeceklerin, ev eşyalarının ve giysilerin satıldığı Chorsu Bazaar Özbekistan’a adımını atan turistlerin ilk durağı. Orta Çağ’da kurulan pazar dünyanın en eski çarşılarından biri olarak kabul ediliyor, kubbeler ise 20. Yüzyılda yapıya eklenmiş. Burayı sadece bir alışveriş yeri olarak düşünme, en azından bir yarım gününü ayırarak şehrin en güzel tatlarını da deneyimlemiş olacaksın.
  • Taşkent Kulesi: 375 metre uzunluğuyla dünyanın en yüksek televizyon kulelerinden biri olarak gösterilen Taşkent Kulesi gece ışıklandırmamasıyla şehrin siluetine renk katıyor. İnşaatı yedi sene süren kulenin asansörle gözlem alanına çıkarak şehrin manzarasını en güzel yerden izleyebilirsin.
  • Bağımsızlık Meydanı: 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığına ilk kavuşan devletlerden biri de Özbekistan oldu. Her sene 1 Eylül’de coşkuyla kutlanan bu olayın anısına bu meydan düzenlenmiş. Bugün şehrin buluşma noktası olan Bağımsızlık Meydanı 7/24 canlılığını koruyan yerlerden.

taskent.webp

  • Kukeldaş Medresesi: Sarı tuğla ve mavi mermerden yapılan bu devasa medrese Taşkent ile özdeşleşmiş, Taşkent denince akla gelen belki de ilk yapı. 1570 yılında inşa edilen medresenin bahçesi tam kartpostallık!
  • Özbekistan Devlet Tarihi Müzesi: Brütal mimarinin en beyaz örneklerinden biri olan Özbekistan Devlet Tarih Müzesi antik çağlardan 21. Yüzyıla uzanan koleksiyonları kadar dış cephesiyle de ilgi çekiyor.
  • Küçük Cami: SSCB etkisinden dolayı şehirde zaten eski bina sayılı, ama Küçük Cami belki de en yenilerinden. Bembeyaz görüntüsüyle ilk bakışta dikkati çeken cami mutlaka görülmeli.
  • Prens Romanov Sarayı: Taşkent’te pek çok yapıda SSCB’nin mimari izleri görülse de Prens Romanov Sarayı çok daha eski, Çarlık Rusya’sından kalma bir yapı. Rus prens görevi için Taşkent’e gönderildiğinde kendisi için bu sarayı yaptırmış.
  • Barak Han Medresesi: Taşkent için medrese şehri demek hiç de yanlış olmaz. Şehrin bir diğer sembolü diyebileceğimiz Barak Han medresesi dünyadaki en büyük iki Kur’an-ı Kerimden birinin sergilendiği yer olması sebebiyle İslam alemi için büyük öneme sahip. 
    Alisher Navoi Opera ve Bale Tiyatrosu: 1940lı yıllarda savaş esirleri tarafından inşa edilen binada bugün çeşitli gösteriler yapılıyor.
  • Charvak Gölü: Chimgan Dağları’nın çevrelediği göl şehirden kaçmak isteyenlerin adresi. Tırmanış meraklıları bölgede keyifli bir hafta sonu geçirebilir.


Semerkand


Orta Asya'da yer alan Semerkand, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla tanınan bir şehir. Doğu ile Batıyı birbirine bağlamada önemli bir rol oynayan antik İpek Yolu ticaret yolunun önemli bir parçasıydı. İpek Yolu'nun mücevheri olarak bilinen Semerkand, Orta Asya'nın sürekli yerleşimin olduğu en eski şehirlerinden biridir. Karmaşık çini işçiliğiyle süslenmiş büyük medreselerden (İslami okullar) oluşan bir kompleks olan Registan Meydanı gibi çarpıcı mimari harikalara sahiptir. Şehir aynı zamanda Semerkand'ı görkemli bir başkente dönüştüren güçlü hükümdar Timur'un (Tamerlane) mozolesine de ev sahipliği yapıyor.

semerkand-taskent.webp

Semerkand'a Hangi Ayda Gidilir?


Oldukça sert karasal ikilim etkisi altında bulunan Semerkand'a yaz aylarında yüksek sıcaklıklar görülmektedir. Kış ayları da çetin soğuklarla geçmektedir. Bu nedenle şehri ziyaret etmek için en uygun zamanlar Nisan, Mayıs ve Haziran ayının ilk haftaları ile Eylül, Ekim aylarıdır. Sen de vizesiz gidilen şehirler arasında yer alan bu şehre Bilet Dükkanı kampanyalarından yararlanarak Semerkand uçak bileti alarak uygun fiyatlara gidebilirsin.

Hemen uçak bileti ve otel rezervasyonu yapın.

 

 

Semerkand Gezilecek Yerler


Semerkand, Orta Asya'nın en eski ve en tarihi şehirlerinden biri. Şehirde birçok tarihi yer, cami, müze ve anıt bulunuyor. Semerkand'ı ziyaret ederken ne kadar zaman ayırmanız gerektiği, gezmek istediğiniz yerlere bağlı olarak değişebilir.

baku.webp

Semerkant'ın tarihi yerleri ve kültürel mirası ziyaret ederken, genellikle en az 2-3 gün gereklidir. Bu süre, Semerkant'taki en önemli tarihi mekanları keşfetmek ve şehrin kültürünü deneyimlemek için yeterlidir. Semerkand gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerler listesi şu şekildedir: 

  • Samanid Mausoleum, 
  • Registan Meydanı, 
  • Gur-Emir Türbesi, 
  • Bibi Hanım Camii 
  • Şah-ı Zindeh Kompleksi


Bakü 


Azerbaycan'ın başkenti olan Bakü, muhteşem mimari yapısı ile Doğu ile Batı'nın aynı anda sergilendiği eşsiz bir şehirdir. Hazar kıyı şeridinde çekici bir konuma sahip olan Bakü, modern ve gösterişli olmasına rağmen içinde Ortaçağ büyüsünü de barındırır. 

Türkiye'den vizesiz gidilen şehirler arasında Kardeş Ülke olarak adlandırılan Azerbaycan'da yer almasında dolayı ilk sıralarda yer alır. Muhteşem mimari; uzun, eğlenceli şekilli binalar, yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının bulunduğu modern bir bulvar, lüks mağazalar, lüks alışveriş, eski model arabalar derken Bakü, sizi kendine hayran bırakacak. Şehrin eski kısmı tarihi binalar, camiler ve miras yapılarıyla doluyken, diğer tarafı çarpıcı mimari, fütüristik binalar ve bir miktar lüks ile doludur. Arnavut kaldırımlı sokaklar, halı dükkanları, küçük hediyelik eşya tezgahları, gizli pazarlar ve gülümseyen Azeri yerlileri ile sadece yürürken bikle keyif alabileceğiniz bir şehirdir. 

baku.webp

Azerbaycan Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor Mu?


Vizesiz gidilen şehirler hakkında araştırma yaparken Azerbaycan ile Türkiye arasında yapılan Vize Muafiyeti Anlaşması sizi vize uğraşından ve masrafından kurtaracak. Bordo pasaportu olan ve Bakü uçak bileti alan Türk vatandaşları 30 günü aşmamak şartı ile Azerbaycan'ı vizesiz ziyaret edebilirler. 

Bakü'ye Hangi Ayda Gidilir?


Bakü tatili için planlar yaparken aklına "Bakü'ye hangi mevsim gidilir?" sorusunun cevabını geldiğini biliyoruz. Bakü için en iyi zaman Nisan'dan Ekim'e kadar olan süredir. Yaz aylarında aşırı parlak güneş ışınlarına maruz kalan Bakü, kış ayları ise aşırı soğuk geçiyor. Ayrıca Bakü'de çok kuru bir hava var. Bu yüzden özellikle de Ocak, Temmuz ve Kasım aylarından kaçınılmalıdır.

baku-gezilecek-yerler (1).webp

Bakü Gezilecek Yerler


Bakü için yola çıktıysanız kendinize bir rota oluşturmanız gezi boyunca seni rahatlatacaktır. Tarihi binaları, doğa güzellikleri, şehri etkisi alan çok kültürlülüğü ile her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine hayran bırakırken hem Doğu Avrupa hem de Batı Asya'yı birbirine bağlamasından dolayı her iki bölgenin de izlerini taşır. İşte Bakü’de gezilecek yerler:

  • Nizamiye Caddesi: Bakü seyahati yapan yolcuları Nizamiye Caddesi karşılar. İstiklal Caddesi hissi uyanduran Nizamiye Caddesi Bakü'nün merkezi caddesidir ve özellikle Bakü'den ne alınır sorunun tam olarak adresidir. 
  • Yanardağ: Ateş Ülkesi diye adlandırılan Azerbaycan Bakü’de bulunan Yanardağ ile adına yakışır bir atmosfer oluşturur. Bölgedeki yüksek konsantrasyon doğal gaz ve uzun süreli alevlere neden olur.
  • Bibiheybet Camii: 1990'larda inşa edilmiş, bugün çok ziyaret edilen bir manevi merkez ve Muhammed'in soyundan Ukeyma Hanım'ın mezarını barındırıyor. Camileri ile ünlü Bakü'de en çok ziyaret edilen yerlar arasında yer alıyor. 
  • Kız Kulesi: Kız Kulesi'ni duyar duymaz aklınıza İstanbul Boğazı geldiğini biliyoruz. Ancak Kız Kulesi’nin bir isim ikizi de Bakü’de bulunuyor. Eski şehir ve Hazar denizi sınırında yer alan tarihi kule, kendine has mimarisiyle öne çıkar. Kız Kulesi tıpkı İstanbul'da olanduğu gibi mistik tarihi hakkında pek çok efsaneye sahiptir. 
  • Haydar Aliyev Merkezi: Modern mimarinin şehri Bakü’de yer alan Haydar Aliyev Merkezi dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanmıştır. Burası güzel mimarisi ve iç tasarımıyla ziyaretçilerin hafızasına kazınırken bünyesinde devasa parkları bulunur.
  • Şirvanşahlar Sarayı: Bakü’de gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Şirvanşahlar Sarayı Eski Şehir'in en yüksek yerinde bulunuyor. Tarihin izlerini günümüze kadar taşıyan Şirvanşahlar Saray’ı geçmişte büyük imparatorluğun karargahı olarak kullanılıyordu.
  • Ateşgah: Eski Azerbaycan kültürünün yansıdığı Ateşgah, dünyadaki 3 Mecusi tapınağından biridir. Azerbaycan'a adım atan herkesin mutlaka uğradığı yerlerden biridir. 
  • Gobustan: Gobustan Milli Parkı sadece büyüleyici kaya oymaları ile tanınmaz; aynı zamanda dünyadaki tüm çamur volkanlarının üçte birine ev sahipliği yapmasıyla öne çıkar. 
12 Şubat 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

İsmail Kuzucu
348 Yazı

Benzer Yazılar