Bilecik Gezilecek Yerler
Bugünkü konumuz adını pek duymadığımız küçücük ve mütevazi şehirlerimizden biri: Bilecik. Güney Marmara Bölgesi’nin İç Anadolu’ya açılan kapısı Bilecik yöresel lezzetleri, yeşillikler içindeki sakin şehir hayatı ve tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna uzanan kökenleriyle gündelik yaşamın telaşından uzaklaşmak isteyenlerin hafta sonu rotası olabilir!
Hemen Bilet Dükkanı web sayfasını ziyaret ederek farklı şehirlerarası otobüs firmalarının Bilecik otobüs bileti fiyatlarını aynı sayfa üzerinde karşılaştırabilir; bütçe ve beklentilerine en uygun firmadan biletini satın alabilirsin.
Bilecik Hakkında
Bilecik, antik çağlarda Agrilion adıyla biliniyordu. Roma ve Bizans dönemlerinde önem taşıyan bir merkezdi. 13. yüzyılda, Osmanlı’nın kuruluşuyla birlikte kaderi tamamen değişti. Ertuğrul Gazi’nin Türbesi ve Şeyh Edebali’nin etkisi, bu toprakları bugün bile manevi bir durak haline getiriyor.
Tarihi boyunca Frigler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Bilecik günümüzde adeta bir açık hava müzesi gibi. Stratejik konumu sayesinde hem ticari hem de askeri anlamda önemli bir yer olan şehir, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin doğduğu ve ilk fetihlerini gerçekleştirdiği bölge olarak tarihe geçmiş. Bugün bile o dönemin izlerini taşıyan yapılar ve kültür burada yaşamaya devam ediyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu topraklar olarak literatüre geçen Bilecik Güney Marmara Bölgesi’ne bağlı. Doğusunda Bolu ve Eskişehir, güneyinde Kütahya, batısında Bursa ve kuzeyinde Sakarya illeriyle çevrili şehir Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktasında yer alan, daha çok karasal iklimin hakim olduğu bir şehir.
Hemen Bilecik otobüs bileti ve Bilecik otelleri için rezervasyon yaptırın.
Bilecik'te Gezilecek Doğal Güzellikler
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
Harmankaya Kanyonu Yenipazar ve İnhisar ilçeleri arasında, doğa tutkunlarının favori noktalarından biri. Kanyonun toplam uzunluğu 4 kilometre, derinliği ise 100 metreyi buluyor.
Su geçişleri ve sarp kayalıklarıyla kanyon adrenalin dolu trekking rotalarıyla ünlü. 2013 yılında tabiat parkı ilan edilen bölge yer yer doğa yürüyüşçüleri için ip kullanmayı gerektiren zorlu geçişleriyle tanınıyor. Profesyonel doğa sporları için uygun olduğu kadar, çevredeki piknik alanları sayesinde keyifli bir hafta sonu durağı..
Pelitözü Göleti Mesire Alanı
Bilecik şehir merkezine yaklaşık 7 km mesafede yer alan Pelitözü Göleti şehirden kaçıp nefes almak isteyenlerin ilk tercihlerinden. Gölet çevresinde yürüyüş yolları, ahşap köprüler ve bisiklet parkurları yer almasının yanı sıra yaz aylarında su sporları yapılabiliyor. Bahar aylarında göleti çevreleyen ağaçların çiçeklenmesiyle ortaya çıkan manzara tam bir görsel şölen!
Gölpazarı Yaylaları
Gölpazarı ilçesinde yer alan Çiçekli Yayla ve Karagöl, Karaağaç ve Türkmen Yaylaları serin yaz akşamları ve temiz havasıyla yerel halkın yazın yerleştiği yerlerden. Türkmen Yaylası özellikle yerel festivalleri ve otantik köy kültürüyle tanınıyor.
Yaz aylarında düzenlenen yayla şenliklerine denk gelirsen yöresel halk dansları ve yemeklerle farklı bir deneyim yaşayabilirsin! Rakımları yaklaşık 1700 – 1800 metre arasında değişen yaylalardan Karaağaç Köyü’nde iki meşe ağacı arasında yer alan tümülüs ise buraya kadar gelmişken mutlaka görülmeli.
Bilecik'te Gezilecek Tarihi Yerler
Bilecik Saat Kulesi
Bilecik Saat Kulesi’nin yapılma hikayesi İzmir Saat Kulesi’ninkiyle aynı. 1901 yılında 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yıldönümünde Anadolu şehirlerine bir saat kulesi yapılması fetvası verilir. Bilecik’te ise 1907 yılında Ertuğrul Mutasarrıfı Mustafa Kazım Bey bu saat kulesini yaptırmış.
Osmaneli Taş Evleri
Osmanlı döneminden kalma taş evleriyle ünlü, Arnavut kaldırımlı Osmaneli sokakları görenleri tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. En eski mahalleler olan Cami-i Cedid ve Cami-i Kebir’de yer alan evlerin üst katlarında ipek böceği yetiştiriciliğine uygun olarak “böceklik” denen mekanlara sahip. Ahşap ve taş mimarinin eşsiz birleşimiyle inşa edilmiş evler zamanın ruhunu hala hissettiriyor.
Şeyh Edebali Türbesi
Osmanlı’nın manevi kurucusu kabul edilen Şeyh Edebali’nin türbesi Bilecik’in en önemli tarihi noktalarından biri. Türbe yüksek bir tepede yer alıyor, bu yüzden Bilecik şehir merkezinin manzarasına hakim. Yakınında Osmanlı tarihine dair eserlerin sergilendiği küçük bir müze ve ziyaretçiler için düzenlenmiş bir külliye de mevcut.
Belekoma Kalesi
Bizans İmparatorluğu döneminde adı Belekoma olan Bilecik genişçe bir vadinin tepesinde yer alıyor. 1. Derece sit alanı olarak tescillenen vadideki kalenin günümüze sadece surlarının bir kısmı kalsa da şehrin yemyeşil panoramik manzarasını seyretmek için buraya çıkabilirsin.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
20. yüzyılın başlarında “sargı evi” olarak Memiş Ağa tarafından yaptırılan ve tipik Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan Söğüt Müzesi 2001 yılında kapılarını ziyaretçilere açtı. Yörüklerin günlük yaşamına dair kıyafet, kilim ve halı gibi etnografik eşyaların sergilendiği müze Pazartesi günleri kapalı, diğer günler ise 08:30 ve 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Bilecik'in Neyi Meşhur?
İnhisar Narları
Türkiye’nin en lezzetli narlarından biri Bilecik’in İnhisar ilçesinde yetişir. İnhisar Narı iri taneleri ve tatlı lezzetiyle bilinir. Özellikle kış aylarında şehirde yapılan nar şerbeti İnhisar narının en popüler formlarından!
Bilecik Höşmerimi
Höşmerim tatlısı Bilecik’in en bilinen yöresel lezzetlerinden. Bilecik Höşmerimini farklı yapan şey ise tereyağı ve süt tadının ön planda olması.
Pazaryeri Bozası
Boza denince akla hemen Trakya ya da İstanbul’un Vefa semti gelse de Bilecik’in Pazaryeri ilçesinin boza üretiminde hakkını yememek gerek. Kış aylarında sokaklarda sıcak boza satan yerel dükkanlara denk gelmeni umuyoruz!