Bitlis Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken 10 Yer

Doğu Anadolu’nun ortasında deniz kıyısındaymış hissi veren Bitlis, Van Gölü’nün batı kıyılarına kurulmuş gizli bir cevher. Zamanın yavaş aktığı bir yer arıyorsan Bilecik tam da sana göre. Bir zamanlar Anadolu’nun kadim topraklarına ev sahipliği yapmış Bitlis’e gitmek için hemen Bilet Dükkanı’ndan Tatvan otobüs bileti alabilirsin.

29 Kasım 2024 1dk okuma

Misafirlerden en olumlu değerlendirmeleri almış Bilecik otelleri için rezervasyon yaptıktan sonra Bilecik araç kiralama ve Bilecik transfer seçeneklerine de göz atmayı unutma!

Bitlis Hakkında


Bitlis Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tarihe geçmiş. Tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan şehir Hititlerden Urartulara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehrin adının Büyük İskender’in generallerinden biri olan “Bedlis”ten geldiği rivayet edilir.

Bitlis Van Gölü’nün batısında yer alır ve Nemrut Gölü gibi başka önemli doğal oluşumlara sahiptir, özellikle şehrin en büyük ilçesi olan Tatvan Van Gölü kıyısı boyunca uzanan şahane manzaralara ev sahipliği yapıyor.

Bölgenin yüksekliği ve sert iklimi hem kültürünü hem de mimarisini şekillendirmiştir. Taş evleri, tarihi camileri, kale ve kervansaraylarıyla adeta bir açık hava müzesi gibi olan Bitlis her köşesinde bir hikaye anlatıyor.

Hemen Bitlis uçak bileti ve Bitlis otelleri için rezervasyon yaptırın.

 

Bitlis'te Gezilecek 10 Yer


Ahlat Selçuklu Mezarlığı


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığı dünyanın en büyük Türk – İslam mezarlığı olarak kabul ediliyor. Mezarlıkta yer alan anıt mezarlar ve taş işçiliği Selçuklu döneminin zarif sanat anlayışını yansıtır nitelikte. Taşların üzerindeki işlemeler ve yazıtlardan anlaşıldığı üzere bölgede hüküm süren Ermeniler, Ahlatşalar, Rojekiler, Dilmaçoğulları, Saltuklular ve daha pek çok topluluk mezarlarını üst üste defnetmiş. Burada yer alan mezar taşlarının birçoğu 12-15. yüzyıllar arasında tarihleniyor.

Nemrut Krater Gölü


Bitlis’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Van Gölü havzasının batısında yer alan muazzam krater gölüdür. Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak kayıtlara geçen gölde hem sıcak hem de soğuk su kaynakları bulunuyor. Yeşille maviyi buluşturan göl ismini Babil Hükümdarı Nemrut’tan almış.

Bitlis Kalesi


Bitlis şehir merkezine hakim bir noktada yer alan kale M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Büyük İskender’in emriyle yapıldığı söylenen kale zamanla farklı medeniyetler tarafından onarılmış ve güçlendirilmiştir. Surlarının uzunluğu 2800 metreyi aşan kale aynı zamanda şehre adını veren “Bedlis” adlı komutanın ikametgahı olmuştur. Hem şehirden kalenin manzarasını hem de kaleden şehrin manzarasını seyretmek gerçekten büyüleyici.

İhlasiye Medresesi


Şehir merkezinde Gökmeydan Mahallesi’nde yer alan Selçuklu eseri İhlasiye Medresesi 1216 yılında inşa edilmiştir. 5. Şeref Han’ın 1589 yılında onarım yaptırdığı yapı Bitlis’in taş kesme mimarisinin en güzel örneği.

El Aman Hanı (Hanın-i Hani)


Osmanlı döneminden kalma bu kervansaray 16. yüzyılda yaptırılmıştır. Yolcuların ve tüccarların konakladığı bu devasa yapı tarihi ipek yolu üzerinde önemli bir duraktı. Restorasyon çalışmalarının ardından günümüzde hem turistlerin hem de Bitlis halkının vakit geçirip sosyalleştiği bir cazibe merkezi haline getirilmiş.

Ahlat Eski Evleri


Ahlat ilçesindeki eski taş evler bazalt taşından yapılmış olmasıyla ünlüdür. Selçuklu döneminden izler taşıyan evlerin avluları ve işlemeli taş kapıları adeta birer sanat eseri. Fotoğraf makineni yanına almayı unutma!

Tatvan Kalesi


Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden biri olan Zal Paşa’nın talimatlarıyla 16. Yüzyıl ortalarında yaptırılan Tatvan Kalesi’nin ilginç bir hikayesi var. Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme döneminde İran hükümdarı Tahmasap Ahlat ve Adilcevaz kaleleriyle birlikte Tatvan Kalesi’ni de istila edip yıktırmış. Sebebi ise savaş esnasında Van’a yardımların ulaşmasını engellemek.

Şerefiye Camii


Bitlis’in tarihi ibadethanelerinden biri olan Şerefiye Camii 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılmıştır. Mimarisi oldukça sade ama etkileyicidir. İç mekanındaki ahşap işçiliği ve yazıtlar incelenebilir.

Tatvan Sahil Kordonu


Devasa Van Gölü kıyısında yer alan Tatvan ilçesi insanı gerçekten ülkemizin diğer kıyılarında geziniyormuş gibi hissettiriyor. Kordon boyunca yürüyüş yapabilir, hatta yaz aylarında gölün mavi sularında ferahlayabilirsin. Tatvan aynı zamanda Van Gölü feribot seferlerinin de başlangıç noktası.

Süphan Dağı


Bitlis ve Van arasında yer alan Süphan Dağı bölgenin en yüksek noktalarından. Dağcılık ve trekking tutkunları arasında popüler hale gelen dağ dört mevsim karlı zirvesi ve hemen kuzeyinde, yanı başındaki Van Gölü’yle kartpostallık görüntülere sahne oluyor.

Bitlis'in Neyi Meşhur?

Adilcevaz Cevizi: Bitlis’in Adilcevaz ilçesi Türkiye’nin en kaliteli cevizlerinin yetiştiği yerlerden. Adilcevaz cevizi ince kabuklu ve lezzetli yapısıyla ünlenmiş.

Büryan Kebabı: Bitlis mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir. Kuzu etinin tandırda uzun saatler boyunca pişirilmesiyle yapılan Büryan Kebabı ağızda dağılan dokusuyla meşhur.

Ahlat Bastonu: Ahlat ilçesinde yapılan bastonlar sadece birer destek aracı değil, aynı zamanda birer sanat eseri. Ceviz, ardıç ve meşe ağaçlarından yapılan el yapımı bastonlar, üzerine işlenen motiflerle aile büyüklerine alınabilecek özel hediyeliklerden.

Van Gölü İnci Kefali: Van Gölü’nde yaşayan bu balık bölgenin en önemli lezzetlerinden. Özel bir tuzlu sodalı suya alışkın olan inci kefali bahar aylarında gölde yapılan balık festivalleriyle anılıyor!

Tatvan Halıları: Bitlis’in Tatvan ilçesi dokuma halılarıyla ünlüdür. El emeği göz nuru halılar hem desenleri hem de renkleriyle bölgenin kültürünü yaşatan en kıymetli ürünlerden.

Kenger Sakızı: Bölgenin dağlık alanlarında yetişen kenger bitkisinden elde edilen sakız yöresel bir tat olmasından ziyade şifalı bir ürün olarak halk arasında yayılmış.

29 Kasım 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Benzer Yazılar