Budapeşte’de Ne Yenir?

Tarihi, kültürel zenginliği, büyüleyici mimarisi, termal suları ve tabii ki bize oldukça yakın lezzetlere sahip muhteşem mutfağıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye seyahat planlıyorsan Bilet Dükkanı’ndaki kampanyalara göz atmadan tatile başlama! İşte Budapeşte seyahatinde deneyebileceğin muhteşem lezzetler...

9 Kasım 2023 5dk okuma

Tuna Nehri’nin ortasından geçtiği iki yakalı bu Orta Avrupa şehri eğlence ve kültür faaliyetleri, Avrupa’nın kalanına göre daha ucuz olması, dünyaca ünlü festivalleri ve insanlarının sıcaklığıyla son dönemde özellikle genç seyahat severlerin tercih ettiği şehirlerin başında gelmeye başladı. Tarihi, kültürel zenginliği, büyüleyici mimarisi, termal suları ve tabii ki bize oldukça yakın lezzetlere sahip muhteşem mutfağıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye seyahat planlıyorsan Bilet Dükkanı’ndaki kampanyalara göz atmadan tatile başlama! Uygun fiyatlara Budapeşte uçak bileti ve Budapeşte otelleri için rezervasyonunu erkenden oluşturabilirsin.

Budapeşte Hakkında


Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olan Budapeşte hakkında ilginç birçok bilgi var. Önceden Tuna Nehri’nin sağ tarafı Peşt ve sol tarafı Buda olmak üzere iki farklı şehirken 1873 yılında bu iki şehir birleşerek Budapeşte olmuş. Dünyanın en görkemli parlamento binasına, Avrupa’nın en büyük sinagoguna, ünlü Zincir Köprü’süne ve muhteşem kiliselerine bakınca sanatı buram buram hissedeceğin bu şehir her yaz dünyaca ünlü Sziget Müzik Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

budapeste-yemekleri.webp

Buda ve Peşt’i birbirine bağlayan köprülerin en görkemlisi Zincir Köprü’nün ise hüzünlü bir hikayesi var: Peşt’te yaşayan Kont Szechenyi’nin Buda’da yaşayan ihtiyar babası fırtınalı bir günde hasta olup yataklara düşer, iki yaka arasında sandal seferleri yapılamaz. Eğer bir köprü olsaydı Kont son defa da olsa babasını görebilecekti, ancak hava şartlarından dolayı, ölen babasını görememiş ve bir daha böyle bir durum yaşanmaması için Zincir Köprü’yü yaptırmaya karar vermiş. Bugün pek çok turist Buda ve Peşt’i birbirine bağlayan bu köprüyü günün her saatinde ziyaret edip şehrin eşsiz siluetinin fotoğrafını çekiyor.

Bir diğer ilginç bilgi de Avrupa’nın en büyük parlamento binası olan Tuna Nehri kıyısındaki zarif yapı ve St. Stephan Bazilikası’nın uzunluklarının tamamen aynı olması ve şehirde ikisinden daha uzun herhangi bir yapı bulunmaması. Dini temsil eden kilisenin ve devleti temsil eden parlamentonun birbirlerine üstünlük kuramayacakları, ama ikisinden de büyük başka bir şey olamayacağını sembolize eden bu durum şehre gelen turistlerin dikkatini çekmeye halen devam ediyor.

Budapeşte İçin Vize Gerekiyor Mu?


Budapeşte için vize gerekiyor mu sorusunu sorduğunu duyar gibiyiz. Budapeşte’de para birimi olarak Euro yerine HUF kullanıldığı için kimileri tarafından Macaristan’ın Avrupa Birliği üyesi olmadığı düşünülse de bu doğru değil. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşların Macaristan’a girişlerinde Schengen Vizesi gerekmektedir. Yeşil pasaport sahipleri ise Macaristan seyahatlerinde 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaftır.

budapeste (1).webp

Budapeşte’de Ulaşım


Avrupa’nın ilk metro ağının Budapeşte’de hizmete sunulduğunu biliyor muydun? Metro dışında otobüs, troleybüs, tramvay ve HEV banliyö demiryolu hattına da sahip olan şehirde ulaşım oldukça kolay ve düşük maliyetli. Budapeşte’nin gece ulaşımı ise diğer Avrupa şehirlerine örnek olacak cinsten. Geceleri ve Pazar günleri metrolar çalışmadığı için aynı güzergahta otobüsler hizmet veriyor. Gece otobüslerinin numaraları genelde 9 ile başlıyor.

Budapeşte Kaç Günde Gezilir?


Eğer vaktin bolsa Budapeşte en azından dört beş günü hak ediyor! Budapeşte genelde diğer Orta Avrupa başkentleri olan Viyana ve Prag ile birlikte planlanarak geziliyor. Tur şirketleri bu üç şehir için toplamda dört beş gün ayırıyor. Yani Budapeşte’ye iki gün de ayırabilirsin, hatta bahsettiğimiz şehirlerden geliyorsan şehrim önemli cazibe merkezlerini görmek için buraya günübirlik bile gelebilirsin! Üç gece konaklayacağın bir Budapeşte seyahatinde şehrin önemli yerlerini görebilir; eğlence, yeme-içme ve alışverişe de yetecek şekilde vakit ayırabilirsin.

Budapeşte’de Ne Yenir?


Osmanlı-Türk, Avusturya, Balkan ve İtalyan mutfaklarından esintiler taşıyan geleneksel Macar mutfağı Orta Avrupa’nın en sevilen ana yemek tabaklarına sahip. Kırmızı biberi ve salamıyla meşhur Budapeşte’de domuz eti ve domuz yağı da oldukça yaygın, bu konuda hassasiyeti olanların et ürünleri tüketirken ne eti olduğunu mutlaka sormalarını tavsiye ederiz. Budapeşte’de ne yenir diye merak ediyorsan yazımızı okumaya devam et!

  • Gulaş: Macaristan mutfağını dünyaya tanıtan Gulaş çorbası ülkenin ulusal yemeği olarak kabul ediliyor. Genelde dana etinden hazırlanan gulaş çorbası kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor.

gulas.webp

  • Langos: Budapeşte’nin sokak lezzetlerinden Langos’u mayalı bir gözleme olarak da düşünebilirsin. Hamur işi tutkunlarının bayılacağı bu lezzet sarımsak ezmesi ile kaplanıyor, bizim tavsiyemiz üzerine ekşi krema ve peynir de ekletmen!

langos.webp

  • Paprikas Csirke: Çorbayı kırmızı etli tüketince ana yemekte canın tavuk isterse hiç düşünmeden Budapeşte’nin en şık yemeklerinden Paprikas Csirke’yi dene! Ekşi kremayla marine edilen tavuk yanında pilavla servis ediliyor.
  • Töltött Kaposzta: Bu isim sana bizim kış yemeğimiz kapuskayı çağrıştırıyor olabilir mi? Kıyma, pirinç, soğan, kırmızı biber, ve baharatlar lahana yaprakları arasına dizilir ve domates sosunda pişirilir. Üzerine ekşi krema eklenir.

toltott-kaposzta.webp

  • Flodni: Beş kat hamurdan ve dört farklı dolgudan oluşan bu dünyaca ünlü pastada erik reçeli, kızarmış ceviz, elma püresi ve haşhaş tohumları bulunuyor.

flodni.webp

Budapeşte Pahalı Mı?


Bilet Dükkanı’nın ya da başka seyahat yazılarının Budapeşte ile ilgili içeriklerinde Avrupa’nın diğer başkentlerine kıyasla bu şehrin daha uygun fiyatlı olduğunu görmüş olabilirsin. Bu sebeple her sene çok sayıda Türk turistin de ziyaret ettiği Budapeşte’de 10 Euro’ya iyi bir yemek yiyebilirsin. Fakat şehirde bahşiş oldukça yaygın, öyle ki bazı turistler doktorlara bile bahşiş verme geleneği olduğunu söylüyor. Budapeşte toplu taşıma, müze girişleri ve yeme içmenin görece ucuz olduğu başkentlerden biri.

9 Kasım 2023 5dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
225 Yazı

Benzer Yazılar