Burdur’da Gezilecek Yerler: Tüm Detaylar
Göller ve tarihin büyülü kenti Burdur imkanı olan herkesin görmesi gereken şehirlerimizden. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri arasında bağlayıcı bir köprü görevi gören Burdur’a otobüs bileti almak için seni Bilet Dükkanı’na bekliyoruz.
Salda Gölü yakınlarındaki otellere rezervasyon yapmak istersen de yine buradayız!
Burdur Hakkında
Salda Gölü’yle adını dünyaya duyuran Burdur’un tarihi M.Ö. 7. Yüzyıla kadar uzanıyor. Antik çağlarda “Psidya” bölgesi içinde yer alan Burdur Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar gibi büyük medeniyetlere yuva olmuş.
Burdur'un Tarihi ve Turistik Yerleri
Sagalassos Antik Kenti
Sagalassos, antik Pisidia bölgesinin en önemli şehirlerinden biriydi. Günümüzde Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan antik kent M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun bir kültür ve ticaret merkezi haline geldi.
Kentin şüphesiz en popüler yapısı Antoninler Çeşmesi ise su sistemlerinin döneminin ne kadar ötesinde bir teknolojiye sahip olduğunu kanıtlar nitelikte; çeşme bugün bile restore edilerek akmaya devam ediyor.
Efsaneye göre 1800 yıldır akan suyun, içeni güzelleştirip aşık ediyor. Ayrıca tiyatrosu da 9000 kişilik kapasitesiyle etkileyici bir mühendislik örneği. Burada yapılan kazılarda çıkarılan seramikler, Roma döneminde çömlekçiliğin yaygın olduğunu gösteriyor.
Salda Gölü
Dünya üzerindeki az sayıdaki soda göllerinden biri olan Salda’nın ünü Burdur’u aştı. Berrak suları ve beyaz kumsalları nedeniyle “Türkiye’nin Maldivleri” olarak anılsa da burası güzel bir doğa harikası olmasından çok daha fazlası, Salda Gölü jeolojik önemiyle de dikkat çekiyor. Magnezyum minerali açısından zengin olan Salda Gölü NASA tarafından Mars yüzeyini araştırmak için model olarak kullanıldı.
İnsuyu Mağarası
Burdur’a 13 km mesafede yer alan İnsuyu Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Mağara 597 metre uzunluğundaki galerileriyle tam bir doğa mucizesi. İçerisinde eskiden suyla dolu olan ancak zamanla kuruyan dokuz yer altı gölü bulunuyor. Mağara havasının astım ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor.
Kibyra Antik Kenti
Gölhisar ilçesinde yer alan Kibyra Roma döneminde gladyatör dövüşleriyle ün yapmış bir şehir. Antik Stadion’u (stadyum) 11.000 kişi kapasitesiyle Anadolu’nun en büyüğüdür. Yine burada bulunan Medusa mozaiği ise hala ilk günkü gibi parlayan taşlarla, dünyadaki en iyi korunmuş mozaiklerden biri olarak kabul ediliyor. Kazılarda çıkarılan su kanalları ve Roma hamamları antik dönemdeki ileri şehircilik anlayışını gözler önüne seriyor.
Hacılar Höyüğü
Hacılar, Burdur’un tarih sahnesine en erken çıktığı yerlerden biri. Neolitik Çağ’a tarihlenen höyükte Anadolu’nun ilk yerleşim izleri görülüyor. Dönemin sosyal, kültürel ve dini yaşamı hakkında elde edilen bilgiler ise buradan çıkarılan seramik ve figürinlerden keşfedilmiş. Bu eserlerin çoğu günümüzde Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Burdur Arkeoloji Müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi Burdur’un zengin tarihini keşfetmek isteyenlerin ilk durağı olmalı. Sagalassos başta olmak üzere şehrin dört bir yanına dağılmış antik kentlerden çıkarılan heykeller burada sergileniyor. Aphrodite heykeli ve İmparator Hadrian büstü ise müzenin en dikkat çeken parçaları arasında.
Hemen Burdur otobüs bileti ve Burdur otelleri için rezervasyon yaptırın.
Lisinia Doğa Projesi
Lisinia hakkında bir doğa parkı olmanın da ötesinde bir farkındalık merkezi demek doğru olacaktır. Burada kanserle mücadeleye dikkat çekmek için birçok organik tarım projesi yürütülüyor. Lavanta bahçeleri rengarenk görüntüsüyle fotoğraf severlerin Lisinia’da en sevdiği noktalardan Ayrıca bölgede endemik bitkilerle yapılan doğal ürünlerden de satın alabilirsin.
Susuz Kervansarayı
Osmanlı dönemi tipik eserlerinden biri olan Susuz Kervansarayı 13. yüzyılda inşa edilmiştir. İpek Yolu üzerinde yer alan yapı uzun yolculuklar yapan kervanların dinlenme ve ticaret merkeziydi.
Salda Kayak Merkezi
Salda Gölü’ne yakın konumda yer alan Salda Kayak Merkezi kış turizmi için bölgenin en popüler noktaları arasında. Karın beyazıyla gölün mavisinin buluştuğu manzaraya karşı kayak yapmak bu sömestrda deneyimlenmesi gerekenler arasında diyorsan hemen en güzel Salda Kayak Merkezi otelleri için Bilet Dükkanı web sayfası üzerinden erken rezervasyon yapabilirsin.
Burdur Gölü
Türkiye’nin en büyük yedinci gölü olan Burdur Gölü, çevresindeki sazlık alanlarıyla çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Burada özellikle nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerini gözlemleme fırsatı bulacaksın. Göl çevresinde yürüyüş yaparak stresten uzak, keyifli bir hafta sonu geçirebilirsin.
Karataş Gölü
Burdur için boşuna Göller Yöresi dememişler, Tefenni Ovası’nda bulunan Karataş Gölü de bunu kanıtlar nitelikte. Sazlık alanları ve göçmen kuş türleriyle doğa fotoğrafçılığı için tam bir cennet olan gölün çevresinde yapılan kazılarda erken dönem tarım topluluklarına ait izler bulunmuş.
Bakibey Konağı
17. yüzyılda inşa edilen Bakibey Konağı Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bugün etnografya müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açan konakta yöresel kıyafetler, halı ve kilim gibi günlük kullanıma uygun eşyalar sergileniyor.
Karanlıkdere Kanyonu
Şehirde daha uzun vakti olanlar Altınyayla ilçesinde, Muğla’nın Seydikemer ilçesinin sınırında yer alan Karanlıkdere Kanyonu’nu ziyaret edebilirler. Sedir, ardıç, meşe ve çam gibi ağaçların sarıp sarmaladığı kanyonun manzarası büyüleyici.
Saat Kulesi
1936’da kesme taşla inşa edilen Saat Kulesi merkezde, Pazar Mahallesi’nde yer alıyor. Yüksekliği 30 metre olan kuleye merdivenle çıkılabilirken kulenin giriş katı dükkan olarak kullanılıyor.
Ulu Cami
Anadolu’nun hemen hemen her şehrinde bir ulu cami vardır, Burdur’daki ise Pazar Mahallesi’nde yer alıyor. 1300lü yıllarda yapılan cami 1914 depreminde yıkıldığı için Hamitoğlu Dündar Bey tarafından yeniden yaptırılmış.
Burdur'da Ne Yenir?
- Gazel Böreği
- Testi Kebabı
- Mürdümek Aşı
- Burdur Şiş
- Burdur Muhallebisi