Çankırı’da Gezilecek Yerler: Tuz Mağaraları & Kış Turizmi

İç Anadolu ve Batı Karadeniz’i birbirine bağlayan, leziz mutfağıyla en sevilen şehirlerimizden Çankırı’yı birlikte keşfedelim! Çankırı’da nereleri görmeliyim diye merak eden gezginler için hazırladığımız rehber niteliğindeki bu içeriği okumaya geçmeden önce Çankırı otobüs bileti, Çankırı araç kiralama ve Çankırı transfer seçeneklerine Bilet Dükkanı web sayfası üzerinden ulaşabilir, kampanyalı fiyatlara seyahat etmenin tadını çıkarabilirsin.

29 Kasım 2024 1dk okuma

Çankırı Hakkında


Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri olan Çankırı tarih boyunca Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok uygarlığın hüküm sürdüğü bir bölge olmuştur. Coğrafi konumu nedeniyle tarihte önemli ticaret yollarının kesişim noktası olan Çankırı batıda Bolu, kuzeybatıda Karabük, kuzeyde Kastamonu, doğuda Çorum, güneyde Ankara ve Kırıkkale ile çevrilidir.

Çankırı'da Tuz Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir?


Türkiye’de sadece 3 tuz mağarası olduğunu ve bunlardan en büyüğünün Çankırı’da yer aldığını biliyor muydun? Kaya tuzu çıkarılması sebebiyle oluşmuş mağara haftanın her günü 09:30 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Tuz Mağarası şehir merkezine 20 km uzaklıkta, merkez ilçeye bağlı Balıbağı köyünün Dede kazasında yer alıyor. 
Çankırı şehir merkezine varmadan önce yol üzerinde yer alan Çan-Kaya işletmesinin tabelalarını takip ederek Tuz Mağarası’na ulaşabilirsin.

Hemen Çankırı otobüs bileti ve Çankırı otelleri için rezervasyon yaptırın.

 

Çankırı Tuz Mağarası Giriş Ücreti


Çankırı Tuz Mağarası’na girişler ücretsizdir.

Ilgaz Kayak Merkezi Nerede, Nasıl Gidilir?


Kastamonu Merkez ilçenin Bostan mevkiinde yer alan Ilgaz Kayak Merkezi’ne Çankırı’dan yapılacak 1 saatlik araba yolculuğuyla ulaşılıyor. Çankırı’ya sömestrda geldiysen günübirlik Ilgaz Kayak Merkezi’ne gidebilir ve keyifli bir gün geçirebilirsin. Özel araçla Çankırı’dan D-140 ve D-765 karayollarını takip ederek Ilgaz’a gidebilirsin.

Ilgaz Kayak Merkezi Ücretli Mi?


Ilgaz Kayak Merkezi 2025 Skipass ücretleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Kayak pistine tek çıkış 100 TL, 1 günlük sınırsız çıkış ise 600 TL’dir.

Çankırı'da Gezilecek 10 Yer


Tuz Mağarası


Tuz Mağarası nerede ve nasıl gidilir gibi detaylara yazının başında yer vermiştik, dünyanın en eski ve büyük tuz mağaralarından biri olan Tuz Mağarası’nda Hititler döneminden beri, 5000 yıldır tuz üretiliyor. Hakkındaki en ilginç bilgilerden biri de “eşek” hikayesi. 200 yıl önce mağaradan tuz taşıyan bir eşek tuz yatağına düşmüş ve bedeni bozulmadan günümüze kadar kalmış. Ankara MTA Müzesi’ne getirilen eşeğin cesedi hemen bozulmaya başlayınca mağaraya geri getirilmiş. Tuzun antibakteriyel yapısı sayesinde bozulmayan tavşan ve yılan ölüleri de günümüzde hala mağarada sergileniyor.

Çankırı Kalesi


Şehrin en yüksek noktalarından birine inşa edilmiş olan Çankırı Kalesi Bizans dönemine tarihleniyor. Kaleden şehir manzarasını izlemek mümkün. Osmanlı döneminde yapılan eklemelerle daha da güçlendirilen kale çevresindeki yeşil alanlarla da ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor. İçinde su sarnıçları ve eski mezar kalıntıları bulunan kale dörtgen planlı olup surları moloz tuğla karışımından yapılmış.

Çankırı Müzesi


Çankırı’nın tarih öncesi dönemlerine ışık tutan müze kazılardan çıkarılan arkeolojik eserleri sergiliyor. Özellikle Hitit, Frig ve Roma dönemine ait kalıntılar müzede en çok ilgi gören bölümler arasında. Ayrıca Çankırı’nın geleneksel yaşamına dair etnografik eserler de bulunuyor. Müzenin binası ise tipik Osmanlı konağı mimarisini yansıtıyor.

Taş Mescit ve Çankırı Medresesi


Çankırı’nın en önemli Selçuklu eserlerinden biri olan Taş Mescit 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Mescit, ince taş işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çekerken bu alandaki medrese de dönemin bilim ve eğitim merkezi olarak hizmet vermiştir. Medresenin kemerlerinde ve giriş kapısında kullanılan geometrik motifler Selçuklu mimarisinin estetik anlayışını yansıtıyor. Burada eğitim gören öğrencilerin kullandığı yazılı tabletlerin kalıntıları incelenebilir.

Buğday Pazarı Medresesi


1765 yılında Sadık Kalfa tarafından yaptırılan Buğday Pazarı Medresesi, Osmanlı mimarisinin sade ama fonksiyonel bir örneği. Medrese uzun süre dini ve ilmi eğitim için kullanılmış olup günümüzde Çankırı’nın sosyal ve kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Çevresindeki bahçede yer alan asırlık çınar ağaçları burayı şehrin huzurlu mekanlarından biri haline getirmiş. Bölgenin eski ticaret yolları üzerinde yer aldığı için burası bir zamanlar Anadolu’nun en işlek yerlerindenmiş.

Kırkpınar Yaylası


Çankırı’nın doğal güzellikleri ve geleneksel yaşamını yakından görmek isteyenler Kırkpınar Yaylası’nı ziyaret etmeli. Yayla yaz aylarında düzenlenen şenlikler ve güreş turnuvalarıyla hareketleniyor. Yaz aylarında Çankırı’yı ziyaret ediyorsan buranın serin havasında piknik yapmadan dönmek olmaz!

Eldivan Bülbül Pınarı


Eldivan ilçesinde yer alan teras Çankırı’nın doğal güzelliklerini ve çevre köylerini kuşbakışı izlemek için harika bir nokta. Bölge aynı zamanda zengin bir meyvecilik geleneğine sahip, özellikle kirazıyla ünlü. Bu sene otuzuncusu düzenlenen Kiraz Festivali’ne bir sonraki sene katılabilirsin!

Çavundur Kaplıcaları


Çankırı’nın kaplıca turizmi denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Çavundur Kaplıcaları romatizma, cilt hastalıkları ve sinirsel rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen şifalı sularıyla tanınıyor. Kaplıcalar Osmanlı döneminden beri şifa merkezi olarak kullanılmakta ve çevresinde bulunan oteller, ziyaretçilere konforlu bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bilet Dükkanı’ndan Çavundur termal otelleri için rezervasyon yapabilirsin.

Çankırı Evleri


Halk arasında Yaren Evleri olarak da bilinen Çankırı evleri iki katlı ahşap doğramalı tipik beyaz Osmanlı evlerinin bitişik ve sıra sıra dizilmesiyle oluşuyor. 108 evin yer aldığı bölge Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alınmış.

Koca Meşe


Çankırı şehir merkezine yaklaşık 25 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan Karacaözü Köyü’ndeki Koca Meşe’nin 400 yıllık olduğu düşünülüyor. Çok gövdeli ağacın uzunluğu ise 15 metre.

29 Kasım 2024 1dk okuma

YORUMLAR

Güncel Kampanyalar

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Şule Ekmekci
43 Yazı

Benzer Yazılar