Erzurum’da Ne Yenir? Lezzetiyle Hayran Bırakan Erzurum Yemekleri

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum, bir kültür beşiği olarak en çok ziyaret edilen illerimiz arasında yer alıyor. Milattan önce 11. yüzyıldan Milli Mücadele Dönemi’ne kadar önemli olaylara tanıklık etmiş olan ve özellikle kış turizminin cenneti Palandöken’den Uzundere’ye, Horasan’dan, Aziziye’ye kadar çok sayıda tarihi dokuya ev sahipliği yapan Erzurum, yemekleriyle de sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanınmaya devam ediyor.

25 Kasım 2022 7dk okuma

‘Erzurum’da ne yenir?’ sorusunun cevabı nesilden nesile uzanan çok sayıda enfes lezzetle donanmış durumda. Erzurum Kalesi, Çifte Minare, Üç Kümbetler ve Atatürk Evi Müzesi gibi tarihi yapıları gibi Erzurum yemekleri de her yıl ziyaretçi akınının yaşanmasına neden oluyor. Peki dillere destan olan bu yemekler hangileri? Gelin hep birlikte Erzurum’un meşhur yemeklerini inceleyelim…

erzurum-yemekleri.jpg

Türkiye’nin sayılı güzellikleri arasında yer alan ve özellikle Milli Mücadele Dönemi’ne tanıklık etmiş olan Erzurum, birbirinden farklı tarihi dokusu ve enfes lezzetleri ile turizmin uğrak mekanlarından biri olarak biliniyor. Özellikle Palandöken ile kış turizminin cenneti olarak kabul edilen Erzurum, tarihi mekanları ve yapılarının yanı sıra yemekleri ile de ününü korumaya devam ediyor. Kendine özgü tarifleri ve lezzetleri ile yediden yetmişe herkesin damak zevkine hitap eden Erzurum’un meşhur yemeklerini sizler için derledik. Sizler de ‘Erzurum’da ne yenir?’ sorusuna cevap arıyorsanız, Bilet Dükkanı üzerinden, uygun fiyatlarla bilet satın alabilir, Erzurum’un en iyi yemek mekanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Erzurum’da Ne Yenir? Meşhur Erzurum Yemekleri

cag-kebabi.jpg

Erzurum mutfağı, Türkiye’nin en sevilen lezzetleri arasında yer alan çok sayıda tarifi içinde barındırıyor. Turizmin önemli merkezlerinden biri olan Erzurum’un yemekleri, ziyaretçilerin unutamayacağı tatların bir arada olduğu geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Cağ Kebabı ise Türk mutfağına kazandırılmış olan en önemli lezzetler arasında yer alıyor. Genel olarak et ürünleri ile donanmış olan Erzurum mutfağında dikkat çeken yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Aşotu Çorbası

Yoğurt, buğday, yumurta ve soğan ile hazırlanmakta olan Aşotu Çorbası, Erzurum’un en meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Kişniş ile lezzetlendirilmekte olan Aşotu Çorbası için Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan çorbacılar sokağı mükemmel bir tercihtir.

Cağ Kebabı

Önceden dinlendirilmiş kuzu ya da keçi etinin yatay bir şekilde pişirilmesi ile yapılmakta olan cağ kebabı, Erzurum’dan Türk Mutfağı’na kazandırılmış olan en önemli lezzetler arasında yer alıyor. Cağ Kebabı, Koç Cağ Kebap başta olmak üzere birçok mekanda ziyaretçi ile buluşmaya devam ediyor.

Erzurum Kesme Çorba

Elde açılan hamurun şerit halinde kesilmesi sonucu elde edilen erişteler ile yapılan kesme çorba, Erzurum’u en bilinen yemekleri arasında yer alıyor. Salçalı ve mercimekli olarak yapılan bu meşhur lezzet, Erzurum’dan sofralarımıza kadar uzanıyor.

Lor Dolması

Lor peyniri, kaymak ve bulgur ile yapılan iç malzemenin karalahana yapraklarına sarılması ile yapılan lor dolması, Erzurum’un en sevilen yemekleri arasında yer alıyor. Bol tereyağı ile yapılan bu lezzeti Erzurum ziyaretçileri unutamayacak.

Çiriş

Etli yemekleri ile ünlü olan Erzurum mutfağında, lezzetine doyum olmayan sebze yemekleri de yer alıyor. Çiriş de bunlardan biri… Çiriş otlarının soğanla kavrulması sonucu elde edilen bu lezzet, yörenin en sevilen yemekleri arasında yer alıyor.

Patatesli Borani

Patates, yoğurt ve sarımsağın buluşmasıyla meydana gelen patatesli borani, Erzurum’un en meşhur yemeklerinden biri olma özelliği taşıyor. Hem kolay yapımı hem de lezzeti ile dikkat çeken patatesli borani, Erzurum’da konuk olduğunuz hemen hemen her evde sunulan ikramlar arasında görebileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.

Su Böreği

Erzurum yemekleri denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan su böreği, Erzurum’un kendine has tel peyniri ile yapılıyor. Her hamuruna yumurta gelecek şekilde yapılan Erzurum usulü su böreği, enfes lezzetiyle özellikle kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri olacak gibi görünüyor.

Erzurum Ketesi

Tercihini hamur işlerinden yana kullananlar için unutulmayacak bir lezzet olan Erzurum Ketesi, süt, sıvıyağ, şeker ve maya ile yapılıyor. Türkiye’nin birçok yerinde sevilen tarifler arasında yer alan ketenin Erzurum usulü, sofraların vazgeçilmezleri arasında olmaya aday görünüyor.

Kadayıf Dolması

Bol cevizli içi ve çıtır çıtır kadayıf sarması ile şerbetli tatlıların en gözde lezzetleri arasında yer alan kadayıf dolması, Erzurum mutfağı ile özdeşleşmiş ve tüm ülkede namı yürümekte olan tatlılardan biri… Erzurum’a gidip de kadayıf dolması yemeden dönmek olmaz. Kadayıfçı Muammer Usta ise uğrayacağınız ilk adresler arasında yer alıyor.

Gaysefe

En az kadayıf dolması kadar namı duyulan gaysefe, Erzurum’un sevilen tatlıları arasında yer alan özel bir tarif… Kuru meyvelerin ve kuru yemişlerin tereyağı ile pişirilmesi sonucu elde edilen gaysefe, şeker oranının büyük bir miktarını da yine bu meyvelerden karşılıyor.

Hemen Erzurum uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptırın.

 

 

Erzurum’un En İyi Yemek Mekanları

erzurum-yemekleri-.jpg

Erzurum’un en meşhur yemekleri ile ilgili en gözde mekanlara giderek deneyim sahibi olmak isteyenler, biletdukkani.com üzerinden almış oldukları biletlerle Erzurum’u ziyaret etmek için harekete geçti bile… Türkiye’nin en sevilen tariflerini içinde barındıran Erzurum mutfağından seçme lezzetleri tatmak isteyenler, Erzurum’un en iyi yemek mekanları üzerine yoğun araştırmalar yapıyor. Kahvaltısından, et mekanlarına, fast food türü yemeklerden tatlıcısına kadar bu enfes lezzetleri en iyi nerede yiyebileceğinizi sizler için hazırladık. İşte o mekanlar:

Erzurum Evleri

Güne lezzetli bir başlangıç ile başlamak isteyenler için en iyi kahvaltı menüsüne ulaşabileceğini Erzurum Evleri, sizler için önemli seçeneklerden biri... Yörenin kültürünü yansıtan dekorasyonu ve geniş kahvaltı seçenekleri ile 08:30-23:00 saatleri arasında hizmet veren Erzurum Evleri, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunuyor. Kahvaltının yanı sıra Erzurum’un yöresel yemekleri üzerine sunulabilecek en geniş yelpazeye sahip olan Erzurum Evleri, özellikle aşotu çorbası, cağ kebabı, Erzurum Ketesi ve daha birçok lezzeti en iyi şekilde ziyaretçilerle buluşturuyor. Böylece en lezzetli Erzurum yemekleri mekanda yerini alıyor. 

Anadolu Su Böreği

Kahvaltı denildiğinde akıllara gelen bir diğer mekan ise Anadolu Su Böreği… Güne sıcacık bir başlangıç yapmak isteyenler için unutulmayacak bir deneyim sunan Anadolu Su Böreği, incecik açılmış, ister civil peynirli-maydanozlu, ister kıymalı isterse patatesli kaşarlı seçenekleriyle Erzurum’un meşhur su böreğini tatmaya imkan tanıyor. 

Paçacı Sülfettin Usta

Güne sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için Erzurum’un en eski çorbacılarından biri olan Paçacı Sülfettin Usta yapılabilecek en iyi tercih gibi görünüyor. Ayak paça çorbasından ezogeline kadar çok sayıda çorba seçeneği sunan Paçacı Sülfettin Usta, sabahın ilk ışıklarından öğle saatlerine kadar hizmet veriyor. Mekanda Erzurum yemekleri misafirleri hayran bırakacak şekilde sunuluyor. 

Koç Cağ Kebap

Erzurum’un en meşhur yemekleri arasında yer alan cağ kebap, yine Erzurum’un en eski işletmelerinden biri olan Koç Cağ Kebap’ta, cağ kebabın mucidi olduğu söylenen bir ustanın ellerinden yeniliyor. Lezzeti ile hafızalara kazınan cağ kebap için turistlerin en çok uğradığı Koç Cağ Kebap’ı ziyaret edebilirsiniz.

Şakir Usta Gel Gör Cağ Kebap

Erzurum’un Yenimahalle Terminal Caddesi’nde bulunan Şakir Usta Gel Gör Cağ Kebap, en iyi cağ kebabı yiyebileceğiniz adresler arasında yer alıyor. Erzurum yemekleri denince akla gelen cağ kebabı tadı damakta kalacak şekilde sunuluyor. Şakir Usta’nın ellerinden çıkan bu kebabı asla unutamayacaksınız. Erzurum’u ziyaret ettiğinizde mutlaka uğramanız gereken üç dört adresten biri olan Gel Gör Cağ Kebap, 1982 yılından itibaren hizmet vermeye devam ediyor.

Ye Gör Cağ Kebap

Erzurum’un en turistik mekanları arasında yer alan Ye Gör Cağ Kebap, cağ kebap üzerine adını duyurmuş olan en önemli duraklardan biri… Misafirleri bekleyen enfes Erzurum yemekleri ardından gün pekmezli baklava ile taçlandırılabilir.

Tarihi Emirşeyh Köftecisi

Her yörede olduğu gibi Erzurum’da da köfte, olmazsa olmaz lezzetler arasında yer alıyor. Erzurum yemekleri arasında sayabileceğimiz şiş köfte, en iyi lezzeti 1950’lere kadar uzanan Tarihi Emirşeyh Köftecisi’nde bulunuyor. Erzurum Tebriz Kapı’da bulunan bu lokanta, şiş köftenin yanı sıra Erzurum’un meşhur yemeklerini deneyimleyeceğiniz önemli adreslerden biri olma özelliği taşıyor.

Hünerli Eller Lokantası

Yöresel yemekleri ile Erzurum’a gidenlerin mutlaka uğraması gereken mekanlardan biri olan Hünerli Eller Lokantası, Aşağı Yoncalık Muratpaşa Mahallesi’nde bulunuyor. Özellikle Erzurum’un en sevilen lezzetlerinden biri olan ve karalahana yapraklarına sarılarak yapılan lor dolması ile öne çıkan Hünerli Eller Lokantası, Erzurum’un en meşhur yemeklerinin listelendiği mekanlardan biri…

Kadayıfçı Muammer Usta

Erzurum, yemekleri kadar tatlıları ile de ünlü illerimiz arasında yer alıyor. Özellikle kadayıf dolması ve pekmezli baklavası, Türk mutfağının en sevilen lezzetleri olarak biliniyor. Erzurum’a gidip de kadayıf dolması yemeden olmaz. Misafirler Kadayıfçı Muammer Usta’ya uğradığında unutamayacağı lezzetlerden ve kadayıf dolamasından yeme imkanı bulur. Kadayıfçı Muammer Usta, Terminal Caddesi üzerinde bulunuyor.

Künefeci Ahmet Usta

Tercihinizi şerbetli tatlılardan yana kullanıyorsanız, Köfteci Ahmet Usta ilk tercihiniz olmalı. Üzeri bol fıstıklı bir fıstıkzade ya da bol kaymaklı enfes bir künefe yemek isterseniz, Ahmet Usta’yı tercih etmelisiniz.  Erzurum yemekleri arasından yeri sağlam olan damat bohçası da ziyaretçilerin unutamayacağı tatlı tarifleri arasında yer almaya aday gibi görünüyor.

Hemşin Pastanesi

Erzurumlular için ayrı bir yeri olan çay, en iyi Hemşin Pastanesi’nde içilir. Yemeğinizi ve tatlınızı yediyseniz şimdiki durağınız Hemşin Pastanesi olmalı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından hoşgörü ödülü almaya layık görülen bu pastanenin duvarları, daha önce ziyaret eden yazarların fotoğrafları ile dolu. Mekanda Erzurum’un en iyi çayını içerken, yanında incir dolması da yiyebilir. 

25 Kasım 2022 7dk okuma

YORUMLAR

Kampanya Duyuruları ve Seyahat Önerileri için Abone ol

Ad Soyad*
E-Posta*

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zehra Erdin
229 Yazı

Benzer Yazılar